ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ο πολίτης στο προσκήνιο…

ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΙΑΣ. «ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (17/6/24)

Ένα μεγαλύτερο δημοκρατικό άνοιγμα προς τις μικρές κοινωνίας και ουσιαστικά …βήμα στους πολίτες θα αποτελέσουν οι Λαϊκές Συνελεύσεις που πρόκειται να διοργανώσει και να αποτελέσουν θεσμό, η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας. Ο Δήμος Βέροιας στον οποία θα κατατεθεί η πρόταση, είναι θετικός θα δοθεί ο λόγος στους πολίτες ακόμη και των μικρών γειτονιών, ώστε να εκφράσουν τα αιτήματά τους προς την Δημοτική Αρχή, τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους.

Οι Λαϊκές Συνελεύσεις θα έχουν τον χαρακτήρα της άμεσης δημοκρατίας καθώς θα είναι ανοιχτές για τον κάθε πολίτη και ο οποίος θα μπορεί να εκφράσει την προσωπική του άποψη για κάθε θέμα τον απασχολεί στην γειτονιά του και το χωριό του. 

Για την πρόταση των Λαϊκών Συνελεύσεων που θα τεθεί υπόψιν του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και μετέπειτα, αν απαιτείται, στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιλήσαμε με το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Κώστα Γεωργιάδη ο οποίος κατέθεσε την σκέψη του η οποία έχει αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη και ανέλαβε να την …προωθήσει προς υλοποίηση.

Κώστας Γεωργιάδης: Να αναπτύξουμε την κουλτούρα της συμμετοχής των πολιτών

Η πρώτη μας ερώτηση προς τον Κώστα Γεωργιάδη ήταν η αφορμή που προκάλεσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την υλοποίηση αυτής της δράσης των Λαϊκών Συνελεύσεων.

«Το ερώτημα των τελευταίων ετών είναι, γιατί τόση αποχή; Ας ξεκινήσουμε, όχι μόνο κουβέντα, αλλά και δράσεις, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Αποφασίσαμε ότι πρέπει κάπως να βάλουμε το λιθαράκι μας στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, να προσφέρουμε το δικαίωμα στους πολίτες της Βέροιας να ολοκληρώσουν το χαρακτήρα τους ως ενεργοί πολίτες. Να αναδείξουμε τη σημασία της συμμετοχής» μας είπε ο Κώστας Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα συμμετοχής και μια ώθηση στο ζήτημα της ενεργοποίησης των πολιτών.

Θέλουμε να “ξαναχτίσουμε” την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και της διοίκησης σε όλες τις βαθμίδες του πολιτικού συστήματος.

Θέλουμε οι πολίτες να δημιουργούν από κοινού, στοχεύοντας σε λύσεις (ιδέες, σχέδια, ατζέντες, δράσεις).

Θέλουμε να διευκολύνουμε τον διάλογο μεταξύ αιρετών και πολιτών.

Θέλουμε να γίνουμε κοινωνοί των γνωμών και των απόψεων των πολιτών για δημόσια θέματα ή δράσεις.

Θέλουμε οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε σχέδια και αποφάσεις αστικού πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ο σκοπός είναι οι άνθρωποι που μοχθούν καθημερινά στην περιοχή μας, για να βγάλουν τα προς το ζην, να έχουν τη δυνατότητα να “δημιουργήσουν” τον τόπο τους».

Το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, ως νέος άνθρωπος, με λίγα λόγια προσπαθεί να «σκιαγραφήσει» την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία μας, πολύ δε περισσότερο για την πλειοψηφία της  νεολαίας που δείχνει ότι είναι απόμακρη και αδιάφορη, ενώ αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου.  

«Οι συλλογικότητες είναι, αυτή την εποχή των social media και της αποξένωσης, ίσως ο μοναδικός τρόπος για να επαναφέρουμε τη συνοχή στην Ελληνική Κοινωνία. Να αναδείξουμε, ειδικά στους νεότερους, την ανεξάντλητη αξία της συμμετοχής. Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος έλεγαν παλαιότερα» μας είπε ο Κώστας Γεωργιάδης και επισήμανε πως:

«Από τη συμμετοχή στα κοινά, έστω και στο επίπεδο γειτονιάς, μόνο οφέλη μπορεί να εισπράξει ο άνθρωπος. Άλλωστε, φύσει πολιτικά όντα, βρίσκουμε την ολοκλήρωση μας μέσα από τη συνεργασία, τη συναπόφαση, τη συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι είμαστε μια..ομάδα. Πολίτες μιας περιοχής που έχουμε κοινό στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας. Να κατανοήσουμε ότι πέρα από τις απαιτήσεις, έχουμε υποχρεώσεις αλλά και δυνατότητες. Υποχρεώσεις που μπορούν εφόσον συμπεριφερόμαστε με κοινωνική ευαισθησία να φέρουν οικονομικό κέρδος. Το πως πετάμε τα σκουπίδια μας, το πως συμπεριφερόμαστε όσον αφορά τις αστικές μετακινήσεις μας και με τι μέσο,  την αναγκαία προσφορά μας στη βελτίωση της εικόνας της γειτονιάς μας. Ο πολίτης πρέπει να ξανά αποκτήσει φωνή. Όχι κάθε 4 με 5 χρόνια...»

Ενώνοντας όλοι μαζί τις δυνάμεις τους και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο

Οι Λαϊκές Συνελεύσεις δεν είναι κάτι το καινούργιο στο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Ξεκίνησαν με τα Συνοικιακά Συμβούλια, αλλά στην πορεία των χρόνων χάθηκαν. Κατά διαστήματα γινόντουσαν Λαϊκές Συνελεύσεις, αλλά κι αυτές είτε είχαν έναν κεντρικότερο χαρακτήρα, είτε αποτελούσαν ένα προεκλογικό τέχνασμα.

«Ενώ ο κανονισμός των κοινοτήτων στην Ελλάδα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ανοιχτών συνελεύσεων κατοίκων, ουσιαστικά καμία κοινότητα και Δήμος της Ελλάδας δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχες δράσεις, πέρα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις σε μικρότερης κλίμακας περιοχές» μας είπε ο Κώστας Γεωργιάδης και μας ανέφερε κάποια παραδείγματα από άλλες πόλεις της Ευρώπης.

«Αντ' αυτού, έχουμε εικόνα από το Δήμο του Πόρτο στην Πορτογαλία, έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα παγκοσμίως αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες και επίσης έχουμε 8 πόλεις στην Ευρώπη που εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο ενεργών πολιτών.

Ο πληθυσμός τους κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 95.000 κατοίκων. Είναι από όλη την Ευρώπη, - νότια, δυτική και ανατολική. Από την Πορτογαλία (Santa Mariada Feira) στη Γαλλία (Agen και Saint Quentin), από την Ιταλία (Cento) στη Γερμανία (Dinslaken), τη Δημοκρατία της Τσεχίας (Hradec Králové), τη Ρουμανία (Bistrita) και την Εσθονία (Tartu). Αυτές οι 8 πόλεις έχουν διαφορετικές εμπειρίες με συμμετοχικές προσεγγίσεις, μερικές έχουν ήδη ασχοληθεί με συμμετοχικές μεθόδους, ενώ άλλες είναι περισσότερο στην αρχή του «ταξιδιού». Ωστόσο, όλες έχουν αυτό το κοινό συναίσθημα ότι πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και ότι μπορούν να το κάνουν, ενώνοντας όλοι μαζί τις δυνάμεις τους και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο».

«Στόχος μας νε φέρουμε τον πολίτη στο προσκήνιο»

Στην συνέχεια της συζήτησής μας με το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Κώστα Γεωργιάδη, ξεπεράσαμε τα όρια της συμμετοχικής δημοκρατίας και επεκταθήκαμε στο Projectτης συγκεκριμένης δράσης και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν.

«Η Βέροια, η Κοινότητα Βέροιας, έχει βάλει σαφή στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου δράσεων που θα φέρει τον πολίτη στο προσκήνιο, θα του δώσει φωνή αλλά και ρόλο!

Αν σκεφτούμε το όλο Project σαν μια...τούρτα, οι ανοιχτές συνελεύσεις θα αποτελέσουν τη βάση αυτής. Εκεί όπου πάνω της θα “χτιστούν” μια σειρά δράσεων. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και εκμεταλλευτούμε Ευρωπαϊκά προγράμματα (κυρίως απευθυνόμενα σε νέους ανθρώπους), να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό πλαίσιο που θα προωθεί τη συμμετοχή και τη συναπόφαση, δίκτυα ενεργών πολιτών στις γειτονιές και άλλες πολλές δράσεις που σταδιακά, στο πέρασμα του χρόνου, θα προσδώσουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην κοινότητα. Τα υλικά που σταδιακά θα προστίθενται ώστε να έχουμε ένα...ολοκληρωμένο “γευστικά” αποτέλεσμα» μας είπε και τόνισε:

«Αυτό το μοναδικό για την Ελληνική επικράτεια εγχείρημα, είναι να χτίσουμε πάνω σε βασικές αρχές που προέρχονται από το παρελθόν (βλέπε Σχέδια Κοινωνικού Ελέγχου και συνοικιακά συμβούλια του Γ. Γεννηματά) προσαρμοζόμενα και εκμεταλλευόμενοι τα σύγχρονα, τεχνολογικά,  μέσα επικοινωνίας και συν-απόφασης. Μακάρι να καταφέρουμε, ως πολίτες της Βέροιας, να “υπερηφανευόμαστε” σε λίγα χρόνια ότι δώσαμε στις υπόλοιπες κοινότητες της χώρας μας, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων που θα ωθεί τη συμμετοχή και τη συναπόφαση των πολιτών. Που θα αναδεικνύει την αξία της συλλογικής δράσης και θα αναπτύσσει το αίσθημα ευθύνης των πολιτών».

Καταλήγοντας ο Κώστας Γεωργιάδης μας τόνισε ότι «απώτερος σκοπός, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Μόνο όταν, κατορθώσουμε να κατανοήσουμε την αξία της συμμετοχής, θα μπορέσουμε συνολικά ως κράτος να ορθοποδήσουμε. Όσο επιτρέπουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, δε δικαιούμαστε να παραπονιόμαστε για τα τεκταινόμενα γύρω μας. Θεωρώ ότι αυτό λέει η απλή λογική.

Ο δρόμος που επιλέξαμε ως κοινότητα Βέροιας, πάντα φυσικά με την αμέριστη στήριξη του Δήμου Βέροιας, είναι μακρύς και δύσβατος. Αλλά με υπομονή, σύνεση και αποτελεσματικότητα, μπορούμε να διαμορφώσουμε στα επόμενα χρόνια ένα πραγματικά δημοκρατικό πλαίσιο συμμετοχής των πολιτών στη διοίκηση.  Όπως λέει ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη σημασία για εμένα, στόχευε το φεγγάρι ώστε έστω να βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια...».

«Να ξεπεράσουμε προσωπικές αγκυλώσεις»…»

Κλείνοντας την συζήτησή μας με το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Κώστα Γεωργιάδη, του ζητήσαμε να μας πει κατά πόσο είναι εύκολο να υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις  και που βασίζεται η αισιοδοξία του ότι θα έχουν αίσια έκβαση και μακροημέρευση. 

«Προσωπικά, θα ήθελα να δω τα τοπικά μέσα ενημέρωσης όχι απλά να ενημερώνουν μέσα από τα Δελτία Τύπου του Δήμου, αλλά να προωθούν το δυνατόν περισσότερο αυτές τις συμμετοχικές δράσεις, κατανοώντας την αξία και τη δυναμική του όλου εγχειρήματος.

Θα ήθελα να δω τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που ανήκουν στις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να βοηθούν και να μην αλλοιώνουν το χαρακτήρα αυτών των συνελεύσεων με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα.

Να ξεπεράσουμε προσωπικές αγκυλώσεις και επιδιώξεις και να συνεισφέρουμε, όλοι οι πολίτες, ο καθένας με το λιθαράκι του, με ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο στη δημιουργία και την ανάπτυξη του τόπου μας».

Παράλληλα ο Κώστας Γεωργιάδης στέλνει το δικό του μήνυμα, ως νέος και ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για τον τόπο του.

«Η δομή της εξουσίας σταδιακά πρέπει να αλλάξει. Η πυραμίδα δε γίνεται άλλο να στηρίζεται στην..κορυφή της αλλά να επιστρέψει στη σωστή μορφή της, με τη βάση στη...βάση των αποφάσεων. Ξεκινώντας από τις τοπικές κοινωνίες να δώσουμε το έναυσμα για πιο μαζικές διαδικασίες, ουσιαστική αποκέντρωση και ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και των Δήμων με πόρους και δημιουργικές δυνατότητες.

Να αναδείξουμε στην κεντρική εξουσία την ανάγκη πραγματικής αποκέντρωσης.

Η διαδικασία προσφέρει τη δυνατότητα στον πολίτη να ακουστεί η φωνή του άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε όλες τις ανοιχτές συνελεύσεις θα υπάρχει παρουσία του γραμματέα της Κοινότητας Βέροιας ο οποίος θα διατηρεί πρακτικά της συνέλευσης και όλων όσα θα καταγράφονται. Ουσιαστικά θα χωρίζεται σε τρία σκέλη. Πρώτον η καταγραφή των προβλημάτων ανά συνοικία όπως αυτά εκφράζονται από τους κατοίκους της. Δεύτερον, η ενημέρωση για βασικές υποδομές του Δήμου όπως υπηρεσίες καθαριότητας, κοινωνικής πρόνοιας κ.α. Τρίτον, η δημιουργική διαδικασία, όπου θα μπορούμε να σχεδιάσουμε δράσεις για τη συνοικία μας με τη συμμετοχή των πολιτών. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαλόγου και προβληματισμού, ένα πλαίσιο συμμετοχής και δημιουργίας!».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (17/6/24)