ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟ» ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΕΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΣΙΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Με καθυστέρηση δυόμιση περίπου χρόνου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την δημιουργία «Πράσινου Σημείου» στη Βέροια. Πρόκειται για «Σημείο» που η δημιουργία του έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εισαγωγή σύγχρονων ορθών πρακτικών στην καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών και των φορέων, σε σχέση με τα σκουπίδια.

Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και χρησιμοποιούμε αυτήν την αρχαία ρήση με την αισιοδοξία πως το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο μήνα και το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Βέροιας προβλέφθηκε να γίνει με διαμόρφωση του χώρου του οικοπέδου που βρίσκεται σήμερατο γκαράζ των δημοτικών αυτοκινήτων και σταθμεύουν τα απορριμματοφόρα (στην περιοχή των δικαστηρίων, απέναντι από τον ΕΛΓΑ). Σ΄ αυτόν τον χώρο θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, προσαρμοσμένες έτσι ώστε όλο το συγκρότημα να λειτουργήσει με οργανωμένο τρόπο και να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Νέος ανάδοχος του έργου

Η καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες που υπήρχαν με την μεταστέγαση του γκαράζ και των οχημάτων στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που βρίσκεται μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Αγίας Βαρβάρας και Ασωμάτων, όπου απαιτείται διαμόρφωση του χώρου και επιπλέον από καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από εξωγενείς παράγοντες.

Η καθυστέρηση αυτή είχα ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρώτος ανάδοχος του έργου και να ξεκινήσουν από την αρχή οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου κατασκευής «Πράσινου Σημείου».

Πριν λίγες μέρες βγήκε νέος ανάδοχος του έργου και με την υπογραφή της σύμβασης, στο επόμενο διάστημα, εκτιμάτε τον μήνα Σεπτέμβριο, να πιάσουν δουλειά τα σκαπτικά και οι λοιπές εργασίες. Εν τω μεταξύ η Αντιδημαρχία Καθαριότητας μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό και την διαμόρφωση των χώρων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης για να γίνει η μεταγκατάσταση του γκαράζ και των οχημάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Βέροιας είχε καταθέσει μία άρτια μελέτη η οποία αξιολογήθηκε με την υψηλότερη βαθμολογία (10,9) και εντάχθηκε η πρότασή του για τη Δημιουργία «Πράσινου Σημείου» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και το Ε.Σ.Π.Α., με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 553.446,08 ευρώ.

Άρης Λαζαρίδης: Θα γλιτώσουμε πολλά πρόστιμα…

Μετά τον νέο διαγωνισμό και τη νέα σύμβαση με τον εργολάβο, η δημοτική αρχή θεωρεί ότι το θέμα υλοποίησης του έργου μπαίνει στην τελική ευθεία.

«Η αλήθεια είναι ότι προέκυψε μια καθυστέρηση στις εργασίες. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι απαιτούνταν μια προετοιμασία για τον χώρο μετεγκατάστασης. Έτσι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ο πρώτος εργολάβος αποσύρθηκε και μπήκαμε σε εν νέου διαδικασία δημοπράτησης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Πλέον αναδείχθηκε νέος ανάδοχος και εκτιμώ πως τον Σεπτέμβριο θα μπει στο έργο» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης και συμπλήρωσε:

«Είναι ένα σημαντικό έργο για την προσέγγιση διαχείρισης των απορριμμάτων. Με την ολοκλήρωσή του ευελπιστούμε ότι θα μπει μια τάξη στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων για να αποφευχθούν πρόστιμα τα οποία επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα μας και αυτά μετακυλούν, με απόφαση της κυβέρνησης, στους εκάστοτε Δήμους». 

Ποια απορρίμματα στο «Πράσινο Σημείο»

Τα «Πράσινα Σημεία» με την διαχείριση κατηγοριοποιημένων απορριμμάτων,  επιτυγχάνουν την πρόληψη στην παραγωγή αποβλήτων, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, την εκτροπή των αποβλήτων και την αποσυμφόρηση των ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων, τη χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού και την ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς αναφορικά με τις μεθόδους αξιοποίησης των απορριμμάτων (επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση).

Απορρίμματα που δεν κατευθύνονται στους κάδους, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, πλαστικά, μέταλλα, κλπ, και παράλληλα θα προωθείται η επαναχρησιμοποίηση - ανταλλαγή υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ.

Πιο αναλυτικά και κατηγοριοποιημένα:

• Ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, παλέτες, στρώματα)

• Πράσινα βιοαπόβλητα (από κλαδεύσεις κήπων, κοπή χόρτων)

• Ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών από  χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί

• Χαρτί (όχι έντυπα ιλουστρασιόν – δεν ανακυκλώνονται)

• Βιβλία     

Ειδικές κατηγορίες

• Ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες) οικιακού τύπου

• Απόβλητα Ηλεκτρικού -  Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (συσκευές)

• Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Λαμπτήρες)

• Μικροποσότητες (έως 5 τσουβαλάκια) υλικών κατασκευών (μπάζα) (ΑΕΚΚ)

• Μεμονωμένα Ελαστικά οχημάτων

• Βρώσιμα χρησιμοποιημένα έλαια (τηγανέλαια)

• Ρούχα - υποδήματα

Διαχείριση υλικών: Συνεργασία με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης

Τέσσερα μικρότερα «Πράσινα Σημεία» και «Γωνιές Ανακύκλωσης»

Παράλληλα με το κεντρικό «Πράσινο Σημείο» στη Βέροια, θα δημιουργηθούν και τέσσερα (4) μικρότερης δυναμικότητας από αυτό της Βέροιας, για την εξυπηρέτηση των Δημοτικών Ενοτήτων Δοβρά, Απ. Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδος.

Επίσης θα δημιουργηθούν  και «Γωνιές Ανακύκλωσης» σε όλο τον Δήμο Βέροιας (πόλη και χωριά και συγκεκριμένα:

- Γωνιές Ανακύκλωσης με ενεργειακή αυτονομία και σύστημα ανταπόδοσης δημοτών (με κάδους χωρητικότητας 1.100 λτ) (τεμ.20)

- Γωνιές Ανακύκλωσης με ενεργειακή αυτονομία και σύστημα ανταπόδοσης δημοτών (με κάδους χωρητικότητας 2.100 λτ) (τεμ.10)

- Οικίσκος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με ενεργειακή αυτονομία και σύστημα ταυτοποίησης, ανταπόδοσης και πληροφόρησης χρηστών (τεμ.10)

- Γωνιές Ανακύκλωσης με έξι ειδικά μεταλλικά συστήματα ανακύκλωσης, με εσωτερικό κάδο χωρητικότητας 120 lt (τεμ.20)

Τέλος θα υπάρχει και ένα (1) Κινητό Πράσινο Σημείο.

Στους στόχους της Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή ενός (1) Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών για τη συλλογή υλικών προς επαναχρησιμοποίηση (ρούχα, βιβλία), πριν καταστούν απόβλητα, για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης υλικών, χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί το σημείο που θα δημιουργηθεί.

Βασίλης Παπαδόπουλος: Η σωστή διαχείριση θα φέρει ωφέλει για τους δημότες…

Για τα οφέλη της δημιουργίας «Πράσινου Σημείου» θα προκύψουν οφέλη και για τους δημότες της Βέροιας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Βασίλης Παπαδόπουλος μας είπε: «Κατ΄ αρχήν είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία. Αντί λοιπόν να επιβαρύνει την υπηρεσία και να αυξηθούν τα τέλη, με την σωστή διαχείριση θα προκύψει και μείωση των τελών από την αξιοποίηση των πόρων αυτών των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και από την εκτροπή τους σε ταφή» μας τόνισε και κατέληξε επισημαίνοντας πως«όσο λιγότερα απορρίμματα στέλνουμε για ταφή, τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνει ο Δήμος και κατά συνέπεια οι πολίτες, πέρα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλούνται να τα πληρώνουν οι οικείοι Δήμοι» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ελπίζουμε αυτήν την φορά να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και αναβολές και αυτό το σημαντικό έργο ουσίας και καθημερινότητας να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (1/7/24)