ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Να επέμβει ο Εισαγγελέας για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Βέροιας

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΟΥΚΙΔΗΣ. ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΧΑΝΟΝΟΛΟΓΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΤΣΟ ΠΟΥ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΥΝΝΟΜΑ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (8/7/24)

Την αυτεπάγγελτη επέμβαση του Εισαγγελέα για την ρύπανση που προκαλεί η μη λειτουργία ή η (επιεικώς) κακή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Βέροιας ζητά η δημοτική παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ισχυρός Δήμος» του Κώστα Παλουκίδη.

Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο συγκεκριμένος, αλλά και με δηλώσεις του στη εφημερίδα μας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κώστας Παλουκίδης. Μάλιστα τις αιτιάσεις, μπροστά στο σοβαρότατο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα λήμματα που καταλήγουν στην τάφρο «66», κλήθηκε και ο έμπειρος μηχανολόγος – μηχανικός Δημήτρης Γάτσος, ο οποίος πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα αυτοψία στον χώρο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.

«Κι αν δεν επέμβει αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας, θα το ζητήσουμε εμείς…» μας τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Παλουκίδης και πρόσθεσε πως «γίνεται μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον τόπο μας και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι. Είναι να απορεί κανείς η αδιάλλακτη στάση τόσο του Δημάρχου, όσο και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης η οποία έχει την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού».

Δημήτρης Γάτσος: Το καφέ χρώμα υπεδείκνυε ότι εκροή λημματολάσπης

 Για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Βέροιας και τη μέθοδο που ακολουθεί ο χημικός Γεώργιος Γκανάτσιος, ανάδοχος του έργου λειτουργίας του βιολογικού, φαίνεται πως δεν επιτυγχάνεται η ροή ανεπεξέργαστων λυμάτων στην «Τάφρο 66» και έτσι μολύνεται το περιβάλλον.

Έτσι παρά τις όποιες έντονες αντεγκλήσεις που υπήρξαν στο παρελθόν, από τις συνεχείς καταγγελίες (με φωτογραφίες) της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, φαίνεται ότι δεν άλλαξε κάτι. Και πλέον η νέα αξιωματική αντιπολίτευση πήρε το «λάβαρο» του αγώνα για την, εκ νέου, απόδειξη του προβλήματος της κακής λειτουργίας  του Βιολογικού Καθαρισμού και της επιβάρυνσης στο περιβάλλον.

Έτσι ζήτησε από τον έμπειρο μηχανολόγο-μηχανικό Δημήτρη Γάτσου να κάνουν αιφνιδιαστική αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού ώστε να γίνουν όσες εκτιμήσεις διαπιστωθούν από την λειτουργίας (;) του.

Έτσι στην συνέντευξη που δόθηκε ο Δημήτρης Γάτσος παρέθεσε μια σειρά από τεχνικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί ένας βιολογικός καθαρισμός και τις διαπιστώσεις του κατά την εκεί επίσκεψή του η οποία πάντως ήταν σύντομη καθώς όπως είπε, όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία του από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ζητήθηκε η απομάκρυνσή του.

«Μετά την είσοδό μας στον Βιολογικό Καθαρισμό, μας πλησίασε ένας κύριος που μας συστήθηκε ως χημικός-μηχανικός υπεύθυνος για τις αναλύσεις. Ήταν στην διάθεσή μας. Ήταν πρόθυμος για κάθε απορία μας. Παρατήρησα την ώρα που βρισκόταν εκεί, ο αερισμός ήταν σταματημένος» και πως στην ουσία ο βιολογικός δεν λειτουργούσε, «ενώ στην προ της τελευταία έξοδο του αποδέκτη, διαπίστωσα ότι τα επεξεργασμένα λήμματα είχαν έντονα καφέ χρώμα. Παρόλη την προσπάθειας συγκράτησης της λημματολάσπης, το καφέ χρώμα υπεδείκνυε ότι εκροή λημματολάσπης στον αποδέκτη (Τάφος 66).

Ο κύριος που μας συνόδευε μας διαβεβαίωσε ότι οι μετρήσεις ήταν πάντοτε κάτω από τα όρια. Όταν τον ρώτησα για το μικροβιολογικό φορτίο αζώτου και φωσφόρο, μας απήντησε ότι δεν χρειάζεται να κάνει τέτοιες μετρήσεις, γιατί δεν προβλέπεται από τις συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της μονάδας. Η μοναδική ,μέτρηση που έπρεπε να κάνει, αφορούσε το CODκαι το ΒΟD.

Διαπίστωσα ότι οι δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης ήταν γεμάτες με λάσπη ενώ δεν θα έπρεπε. Και αναρωτήθηκα και ρώτησα για ποιον λόγο δεν στέλνετε η λημματολάσπη που είναι συγκεντρωμένες στις δύο πρωτοβάθμιες καθιζήσεις, στους δύο χωνευτές και όπως προβλέπεται από την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μας διαβεβαίωσε ότι η γραμμή  επεξεργασίας λάσπης είναι σε αχρηστία εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι οι δύο χωνευτές που είναι γεμάτοι με λημματολάσπη, πλέον δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Λίγο αργότερα στο σημείο της αμμολιποσυλλογής, εκεί όπου διαχωρίζονται η άμμος και τα λίπη, παρατήρησα ότι η παλινδρομική γέφυρα είναι σταματημένη. Τα λήμματα περνούσαν από ένα στρώμα επιπλεόντων, πάνω από το οποίο είχαν φυτρώσει φυτά. Οι αεροσυμπιεστές της μονάδας δεν λειτουργούσαν και ήταν προφανές από το μέγεθος των φυτών ότι η μονάδα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για ένα σημαντικό, μέλλον, χρονικό διάστημα.

«Με απείλησε με την Αστυνομία…»

Κατά την αφήγηση των παρατηρήσεων του στον Βιολογικό Καθαρισμό, ο μηχανολόγος-μηχανικός Δημήτρης Γάτσος, ανέφερε ότι εμφανίστηκε ξαφνικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ και τον απείλησε πως αν δεν έφευγε, θα καλούσε την Αστυνομία.

«Και ενώ μπήκαμε από μια ανοιχτή πόρτα, μας είδαν οι εργαζόμενοι και συνοδευόμενοι από εργαζόμενους,  βρισκόμασταν για μία ώρα εκεί, ξαφνικά εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ ο οποίος απευθύνθηκε σε μένα και μου είπε ποιος είστε εσείς, απαγορεύεται η είσοδος σε εσάς. Οι υπόλοιποι είναι δημοτικοί σύμβουλοι, εσείς δεν είστε, περάστε έξω γιατί θα καλέσω την αστυνομία. Έτσι αντί να διαπληκτιστώ, προτίμησα να αποχωρήσω» τόνισε και κατέλεξε ο Δημήτρης Γάτσος:

«Παρέμεινα στην μονάδα μία ώρα. Στο διάστημα αυτό δεν λειτούργησε καθόλου ο αερισμός της μονάδας. Όλη η λημματολάσπη της μονάδας βρισκόταν σαν ίζημα εντός των δεξαμενών. Παρόλα αυτά η έξοδος είχε  ένα έντονο καφέ χρώμα το οποίο παραπέμπει σε μικροβιολογικό φορτίο. Αν ο αερισμός ήταν σε λειτουργία, φαντάζομαι ότι το καφέ αυτό χρώμα θα ήταν πολύ πιο έντονο, διότι όλη η βιομάζα θα βρισκόταν σε αιώρηση. Επίσης οι μετρήσεις σε μικροβιολογικό φορτίο, ολικό άζωτο, αμμωνιακό και νιτρικό άζωτο, ο φώσφορος, είναι υποχρεωτική  βάση της νομοθεσίας και πρέπει να γίνονται επίσημες μετρήσεις από τα αρμόδια όργανα, που η ΔΕΥΑΒ ομολογεί ότι δεν κάνει τέτοιες μετρήσεις, διότι δήθεν αυτές δεν επιβάλλονται από τους περιβαλλοντικούς όρους. Μόνο αν πάνε τα αρμόδια όργανα για μετρήσεις, θα είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Είδα κατεστραμμένες δεξαμενές. Κατεστραμμένο εξοπλισμό. Φυτά μέσα στις δεξαμενές. Πράγμα που για εμένα λένε ότι δεν γίνεται η συντήρηση έτσι όπως θα έπρεπε να συντηρείται ο Βιολογικό, έτσι όπως προβλέπεται από την ΑΕΠΟ.

Πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος από τις υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να κληθούν για να ελέγξουν αρκετά σημεία του Βιολογικού Καθαρισμού, ως προς την συντήρηση, τρόπο λειτουργίας κ.λ.π.

Κώστας Παλουκίδης: Αφορά την υγεία των συμπολιτών μας

Την εισαγωγή της συνέντευξης και την παρουσίαση του μηχανολόγου-μηχανικού Δημήτρη Γάτσου έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ισχυρός Δήμος» και Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Παλουκίδης, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις που έχει στην μόλυνση του περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων από την κακή λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμούς της ΔΕΥΑΒέροιας.  

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά την υγεία των συμπολιτών μας. Γιατί δεν λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός της Βέροιας. Γι αυτόν τον λόγο τοποθετήσαμε τον Δημήτρη Γάτσο ως εξωτερικό παρατηρητή, τεχνικό σύμβουλο, πραγματογνώμονα για να παρακολουθεί την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και θα έκανε προτάσεις για την ορθή του λειτουργία» είπε ο Κώστας Παλουκίδης και συμπλήρωσε:

«Και αφού η διοίκηση της ΔΕΥΑΒ δεν δέχθηκε να γίνει έλεγχος από τον κ. Γάτσο, πήγαμε μόνοι μας , μαζί με τον κ. Νίκο Ασλάνογλου και δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μας,  ξεναγηθήκαμε από υπαλλήλους και αφού βγάλαμε φωτογραφίες, ήρθε αλλόφρων ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης και φύγαμε μετά από υπόδειξή του. Άρα έτσι τους θέσαμε προ των ευθυνών τους, τον Δήμαρχο, την δημοτική του παράταξη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΒ, που αν μη τι άλλο είναι πολιτικές ευθύνες.

Όσον αφορά τον Δημήτρη Γάτσο θα σας πως είναι μελετητής και κατασκευαστής δεκάδων Βιολογικών Καθαρισμών στον ελλαδικό χώρο, επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες, με τεράστια εμπειρία  (KonveriΑΕ, Δήμου Σκύδρας, Δήμου Αλεξάνδρειας, Δήμου Έδεσσας, Παυλίδης ΑΕ, Δαναϊδος ,Δήμου Νάουσας, Κολιός ΑΕ, Όλυμπος, Κωνσταντόπουλος κ.λ.π.)» κατέληξε ο Κώστας Παλουκίδης.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (8/7/24)