ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έπιασε δουλειά η Δικαστική Αστυνομία

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΣΤΟΧΟΣ Η ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (2/9/24)

Πρώτη παρουσία της Δικαστικής Αστυνομίας στα δικαστήρια της Βέροιας καθώς δήλωσαν εμφάνιση τα 4 άτομα που θα αναλάβουν καθήκοντα ασφαλείας του μεγάρου και διεκπεραίωσης διαδικαστικών αλλά σημαντικών ζητημάτων της υπηρεσίας. Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας τους (31 Ιουλίου), οι δικαστικοί αστυνομικοί παρακολούθησαν δίκες και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων. Στο δυναμικό της δικαστικής αστυνομίας του δικαστηρίου της Βέροιας, προβλέπεται να ενταχθούν και άλλα δύο άτομα (πιθανόν ως πολιτικό προσωπικό) και έτσι θα αυξηθούν σε έξι (6) συνολικά.

Η δημιουργία της δικαστικής αστυνομίας, μετά την παραλαβή του πλήρη εξοπλισμού των ανδρών της, θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό θα επιτευχθεί με την «απελευθέρωση» ικανού αριθμού αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. που χρησιμοποιούνται σήμερα για φύλαξη και δικαστικές υποθέσεις. Για παράδειγμα στα δικαστήρια της Βέροιας απασχολούνται ένας αστυνομικός για φύλαξη, τέσσερις στις αίθουσες των δικών και τρεις για την επίδοση δικογράφων. Δηλαδή με την απαλλαγή των 8 αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. από τις υποχρεώσεις τους στα δικαστήρια της Βέροιας, θα χρησιμοποιούν για υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας.

Πάντως αυτήν την στιγμή και οι δικαστικοί αστυνομικοί και αυτοί της ΕΛ.ΑΣ. συνυπάρχουν και συνεργάζονται στο δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, καθώς, όπως προαναφέραμε, δεν έχουν εξοπλιστεί πλήρως ώστε στην συνέχεια οι αστυνομικοί  της ΕΛ.ΑΣ. να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους στα δικαστήρια.

Ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και τοποθετήθηκαν

Εκατόν ογδόντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το 1836, όταν η Δικαστική Αστυνομία προβλέφθηκε ως σώμα με διάταγμα του Όθωνα. Η εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, που έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά, αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών του δικαστικού σώματος, καθώς τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και το ένστολο τμήμα της, που αποτελούν και τους βασικούς άξονες λειτουργίας της, θα βοηθήσουν σε διαφορετικά επίπεδα το έργο απονομής της δικαιοσύνης.

Ήδη τα 426 άτομα που στελεχώνουν το ένστολο τμήμα του νεοπαγούς θεσμού ολοκλήρωσαν το στάδιο της εκπαίδευσης που έγινε στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, και με το νέο, ουσιαστικά, δικαστικό έτος – από τον Σεπτέμβριο του 2024– θα συνδράμουν ουσιωδώς στη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων και στην εκτέλεση αποφάσεων, που έμεναν στα συρτάρια στερώντας έσοδα από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων ήταν ιδιαίτερο μεγάλο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 15.000!

Στο νέο σώμα θα ενταχθούν και 150 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα και με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων. Το νέο ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας προκύψει έπειτα από τρίμηνη εκπαίδευση, που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν(όπως στη Βέροια) για πρακτική εξάσκηση στα δικαστήρια. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τον ατομικό οπλισμό που θα φέρουν, ενώ αναμένεται σύντομα και η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας.

Αρμοδιότητες των δικαστικών αστυνομικών

Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο για τον οποίο εργάστηκε ομάδα εξαίρετων δικαστών από την ποινική και διοικητική Δικαιοσύνη με πρόεδρο τον εφέτη Αθηνών Κωνσταντίνο Σαργιώτη, ο πολιτικός τομέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις και την υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Ο αστυνομικός τομέας είναι αρμόδιος για την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Βαθμοί Υπαλλήλων πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας

1. Οι θέσεις του προσωπικού του πολιτικού τομέα κατατάσσονται σε τέσσερις (4) βαθμούς, ως ακολούθως:

α) Βαθμός Α΄,

β) Βαθμός Β΄,

γ) Βαθμός Γ΄,

δ) Βαθμός Δ΄.

Ο κατώτερος βαθμός είναι ο Δ΄ και ανώτερος ο Α΄.

2. Εισαγωγικός βαθμός είναι ο βαθμός Δ΄. Ειδικά, για τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς με την ειδικότητα, εισαγωγικός βαθμός είναι ο Γ΄, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά δύο τουλάχιστον (2) συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

3. Οι θέσεις όλων των βαθμών είναι σε κάθε κατηγορία, οργανικά ενιαίες. Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 97 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. [ν. 3528/2007 (A’ 26)].

Βαθμοί Υπαλλήλων αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας

1. Οι βαθμοί του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά, ως εξής:

α) Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας

β) Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

γ) Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

δ) Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας.

2. Αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας ασκούν, κυρίως, καθήκοντα Προϊσταμένου του Αστυνομικού Τμήματος της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και Προϊσταμένου της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Αστυνομικού Τμήματος κάθε περιφερειακής υπηρεσίας.

3. Εισαγωγικός βαθμός του Αστυνομικού Τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι οΦρουρός Δικαστικής Αστυνομίας και καταληκτικός βαθμός είναι ο βαθμός του Αστυνόμου Δικαστικής Αστυνομίας. Για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Υπαρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας. Για κατόχουςμεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου, εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Αρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά δύο (2) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

Δικαστική προστασία στους πολίτες

Σκοπός του θεσμού της Δικαστικής Αστυνομίας, στη σημασία του οποίου έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη τόσο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών.

Στόχος της ίδρυσης του Σώματος Δικαστικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «αποσκοπεί στο να βρίσκουν οι Έλληνες τη δικαστική προστασία στον σωστό χρόνο και με την απαιτούμενη ποιότητα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας τα πράγματα θα έχουν αλλάξει σημαντικά προς όφελος των Ελλήνων πολτών και της κοινωνίας μας. Η σύσταση του Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας συντελεί προς αυτή την κατεύθυνση».

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (2/9/24)