ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πιο ψηλά η επισκοψιμότητα τουριστών σε Αιγές (Βεργίνα) και Βέροια!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (16/9/24)

Στους χώρους τους ξεδιπλώνονται η ιστορία και ο πολιτισμός, η επίσκεψη καθενός σε αυτά διευρύνει τη ματιά, προσφέρει γνώση και νηνεμία. Ο λόγος για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στα οποία, η αύξηση της επισκεψιμότητας συνεχίστηκε κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Έρευνας Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2023, τον αντίστοιχο μήνα του 2024 καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών μουσείων κατά 42,3%, των επισκεπτών ελευθέρας εισόδου κατά 50,6% και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 34,7%. Για το ίδιο διάστημα, στους αρχαιολογικούς χώρους παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 25,7%, των επισκεπτών ελευθέρας εισόδου κατά 36,8% και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 19,5%.

Μεγάλο μερίδιο της αύξησης των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, κατέχουν οι Αιγές, καθώς τον μήνα Απρίλιο του 2024 και συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2023, παρουσίασε αύξηση 103, 5% (η μεγαλύτερη μεταβολή), φτάνοντας στην 3η θέση πανελλήνια.

Γεωργία Στρατούλη: Εντυπωσιακή η αύξηση των επισκεπτών

«Είναι εντυπωσιακή η αύξηση της επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες που το ανάκτορο άνοιξε για το κοινό. Από τον Ιανουάριο και μέχρι τον Ιούνιο καταγράφηκαν 220.000 επισκέπτες που επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στη Βεργίνα.

Σ΄ αυτό συνετέλεσε και η μεγάλη προβολή που έγινε, καθώς το αναδομημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο, που χαρακτηρίστηκε ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας». Σπουδαία έντυπα και άλλα ΜΜΕ, όπως οι Times, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ανάκτορο» μας είπε η Γεωργία Στρατούλη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και πρόσθεσε:

«Σίγουρα υπήρχαν και υπάρχουν ατέλειες σε ότι έχει σχέση με την εύκολη προσέγγιση. Ήδη από την ημέρα των εγκαινίων του ανακτόρου και μετέπειτα, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, όπως κάποιες θέσεις που μπορούν να καθίσουν να ξεκουραστούν οι επισκέπτες, δημιουργήθηκε κυλικείο και παράλληλα τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όσον αφορά την ευκολότερη προσέγγιση από το πάρκινγκ μέχρι το ανάκτορο, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Υπάρχει οικόπεδο που πρέπει να απαλλοτριωθεί, να γίνει μία πεζογέφυρα και κάποιες άλλες παρεμβάσεις, ώστε μια απόσταση 350 μέτρων να είναι πιο ευχάριστη μέσα σε ένα αρχαιολογικό χώρο.

Αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν τις προσεχείς μέρες σε σύσκεψη που θα γίνει στο Δημαρχείο της Βέροιας, με την συμμετοχή του Δημάρχου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων». 

Πολιτιστικές διαδρομές Αιγές-Βέροια-Μίεζα

Όμως η κα. Στρατούλη μας κατέθεσε και τις προοπτικές του συνόλου των αρχαιοτήτων από τις Αιγές, την βυζαντινή Βέροια και μέχρι την Μίεζα. Να συνδεθούν αυτοί οι τρεις τόποι ως να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές με αναπτυξιακό τουριστικό αντίκτυπο.

«Η στάση μας είναι πέρα από τις Αιγές που είναι ένας κορυφαίος τουριστικός-αρχαιολογικός τουρισμός, θα ήταν πάρα πολύ ωραίο και αυτό σκοπεύουμε να δώσουμε και άλλες προτεραιότητες. Να συνδέσουμε τις Αιγές με τη Βέροια και τη Βέροια με την Μίεζα. Είναι μια ευκαιρία ίσως. Στις 7 Αυγούστου υπογράφηκε μια προγραμματική σύμβαση πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου πολιτισμού και του Δήμου Νάουσας. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τα συνδέαμε όλα αυτά και να δημιουργήσουμε πολιτιστικές διαδρομές που πολλοί περισσότεροι πολίτες σ΄ αυτόν τον τόπο και όχι μόνο, να λαμβάνουν  των αγαθών αυτής της πολιτιστικής ανάπτυξης» μας είπε η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τόνισε:

«Οι δυνατότητες της Ημαθίας είναι τεράστιες. Θα πρέπει να τονώσουμε την επισκεψιμότητα και των βυζαντινών μνημείων της πόλης της Βέροιας. Να γνωρίζεται ότι  μεταξύ 15 Ιουλίου και 30 Οκτωβρίου έχει κανείς την δυνατότητα καθημερινά να επισκέπτεται, εκτός των βυζαντινών μνημείων της πόλης που είναι σταθερά ανοιχτά, της παλαιάς Μητρόπολης, τον Άγιο Πατάπιο, τώρα υπάρχουν γειτονιές της πόλης που έχουν τρεις, τέσσερις πραγματικά αξιομνημόνευτες και αναπλασμένες από την αρχαιολογική υπηρεσία, μνημεία.

Ελάτε. Πρέπει να μάθουμε την πόλη. Να την στηρίξουμε. Κάνουμε ξεναγήσεις και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι».

Λάζαρος Ασλανίδης: Αύξηση επισκεπτών και στη Βέροια

«Κερδισμένη» από την αύξηση των επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους των Αιγών στη Βεργίνα, βγαίνει και η πόλη της Βέροιας. Όμως και η Αντιδημαρχία Τουρισμού κάνει τις δικές της ενέργειες, ώστε να αναδείξει τον μνημειακό, γαστρονομικό και φυσικό πλούτο της πόλης.

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λάζαρο Ασλανίδη ο οποίος μας είπε: 

«Η αυξημένη κινητικότητα, αυτήν την στιγμή με τους τουρίστες, είναι αλήθεια, φτάνει το 20% άνοδο, το οποίο από δω και πέρα θα είναι ακόμα πιο δυνατό. Αυτήν την στιγμή, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο έχουμε την Πρωτοχρονιά των Εβραίων όπου θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα με τους Εβραίου.

Η Βεργίνα και ειδικότερα η πόλη της Βέροιας έχουν γίνει πλέον προορισμός, είτε αυθημερόν, είτε με μία, δύο διανυκτερεύσεις για την πόλη της Βέροιας. Φθινοπωρινός προορισμός.

Από την αρχή της χρονιά ήμασταν από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο, εξαιρετικά καλά. Ιούλιο και Αύγουστο πέσαμε και από Σεπτέμβριο ξεκινάμε τις αυξητικές τάσεις. Μέχρι στιγμής πρέπει να είχαμε πάνω από 250.000 επισκέπτες. Η μεγάλη επισκεψιμότητα, είναι σε συνδυασμό με τη Βεργίνα. Βοηθάει πάρα πολύ και είναι αδιαμφισβήτητο αυτό. Είναι οι εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη που έρχονται στη Βεργίνα και μετά στη Βέροια».

Η Βέροια έγινε πόλη των συνεδρίων / Μόνιμα γεμάτα τα airbnb

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού μας ανέφερε τις ενέργειες και τους στόχους που έβαλε η δημοτική αρχή ώστε να τονωθεί ακόμα περισσότερο η επισκεψιμότητα στη Βέροια και την περιοχή της.

«Εκτός από το Μουσείο και το Ανάκτορο, συνετέλεσε και η δική μας δουλειά με τους τουριστικούς πράκτορες, τους δημοσιογράφους και με τις ενέργειές μας που μιλάμε για την γαστροδιπλωματία της Βέροιας, για τα προϊόντα της, για το κρασί της, τα οινοποιεία της, το τσίπουρο. Τώρα έχουμε τον τρύγο, τα καζάνια, για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων κ. Δημήτρη Μάντζιο, αυτήν την περίοδο έχουμε καλές κρατήσεις που μπορεί να ξεπερνούν το 60%. Οι υποδομές είναι μετρημένες. Όμως μεγάλο ενδιαφέρουν δείχνουν για τις μπουτίκ που διαθέτουμε. Τα δε airbnb είναι συνέχεια γεμάτα και δεν πρόκειται να αδειάσουν ποτέ. Δεν μπορείς να βρεις airbnb εύκολα στη Βέροια.

Το θέμα της στάθμευσης των λεωφορείων το έχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτό το πρόβλημα. Η Αντιδημαρχία Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων θα εισηγηθούν ανάλογα και θα αποφασιστούν ενέργειες προς επίλυση του προβλήματος.

Φέτος έχουμε γίνει μία πόλη συνεδρίων. Έχουμε κάνει πάρα πολλά συνέδρια και πάμε τώρα να κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο συνέδριο το οποίο αφορά και τον τουρισμό».  

Επισκεψιμότητα στα μουσεία

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε με αναλυτικότερη εικόνα σχετικά με την επισκεψιμότητα στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις εισπράξεις που έγιναν, όπως αυτά τα δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Μία ματιά στον αναλυτικό πίνακα με την επισκεψιμότητα στα μουσεία αρκεί για να διαπιστώσουμε πόσο δημοφιλές είναι καθένα στο κοινό. Οι επισκέπτες δείχνουν να προτιμούν σταθερά το Μουσείο Ακρόπολης το οποίο εξακολουθεί να «κόβει» ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων. Για το διάστημα που εξετάζουμε, η μεταβολή είναι 23,4% μιας και τον Απρίλιο 2023 είχαν περάσει από το κατώφλι του 174.104 επισκέπτες και τον Απρίλιο 2024 214.868.

Όπως ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, είχε αναφέρει τον Ιούνιο σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει για τα πεπραγμένα του Μουσείου το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2023 και Ιουνίου 2024, το πρώτο εξάμηνο του 2024 (έως 15/6/2014) πέρασαν από το κατώφλι του μουσείου Ακρόπολης 904.541 επισκέπτες (το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι επισκέπτες ήταν 925.211) και αναμένεται, συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι επισκέπτες να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Υπενθυμίζω, στο σημείο αυτό, ότι από τα τέλη Ιουνίου 2024 είναι επισκέψιμο στο κοινό και το Μουσείο της Ανασκαφής, το μουσείο που δημιουργήθηκε στις νότιες παρυφές του χώρου της ανασκαφής και περιλαμβάνει 1.150 αντικείμενα από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν εδώ για περισσότερο από 4.500 χρόνια. Με τα θυρανοίξια του νέου μουσείου αυξάνεται και η τιμή του εισιτηρίου για το Μουσείο Ακρόπολης· θα είναι ενιαία, για όλο το χρόνο, στα 20 ευρώ (10 ευρώ μειωμένο) και θα ισχύσει από το φθινόπωρο 2024, με την ακριβή ημερομηνία και την τιμή που αναφέραμε να αναμένεται να ανακοινωθούν μέσω ΦΕΚ.

Δεύτερο στην κατάταξη μουσείο για τον Απρίλιο 2024 με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι των Δελφών (σ.σ τους προηγούμενους μήνες τη δεύτερη θέση είθιστο να κατείχε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Το Μουσείο στον ομφαλό της γης δέχθηκε 84.984 επισκέπτες έναντι 26.213 τον Απρίλιο 2023, καταγράφοντας μάλιστα τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταβολή (224,2%) όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα. Τη μεγαλύτερη μεταβολή στην αύξηση επισκεψιμότητας παρουσιάζει το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (369,9%), μιας και τον Απρίλιο 2023 πέρασαν το κατώφλι του 10.373 και τον Απρίλιο 2024 48.743 επισκέπτες.

Συνεπώς, βάσει των στοιχείων του παρακάτω πίνακα, τρίτο στην επισκεψιμότητα μουσείο είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό (79.782), τέταρτο της Αρχαίας Ολυμπίας (48.743), και την πεντάδα συμπληρώνει το Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης (34.258).

Παρά την αυξητική μεταβολή, το Μουσείο Λευκού Πύργου είχε αρνητικό πρόσημο καθώς παρατηρείται μεταβολή -41,9%: 27.995 επισκέπτες τον Απρίλιο 2023 έναντι 16.279 επισκέπτες τον Απρίλιο 2024.

Επικεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα πρωτεία εξακολουθεί να κατέχει η Ακρόπολη Αθηνών με 526.572 επισκέπτες τον Απρίλιο 2024 έναντι 362.727 τον Απρίλιο 2023, όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα. Ακολουθούν, η Ακρόπολη Μυκηνών και Θησαυρού Ατρέα (99.392), ο αρχ. χώρος Κνωσού Κρήτης (91.236), Επιδαύρου (82.119) και οι Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας οι οποίοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μεταβολή (103,5%) μιας και τον Απρίλιο 2024 είχαν 47.086 επισκέπτες έναντι 23.136 τον Απρίλιο 2023.

Παρόλο που το Μουσείο των Δελφών σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή στην επισκεψιμότητα, ο αρχαιολογικός του χώρος σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή με αρνητικό πρόσημα. Παρατηρείται της τάξης του -39,3% καθώς τον Απρίλιο 2023 καταγράφηκαν 56.017 επισκέπτες και τον Απρίλιο 2024 34.002 επισκέπτες.

Σημειωτέον ότι για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα, ισχύει ενιαίο εισιτήριο για μουσείο και αρχ. χώρο για την Αρχαία Επίδαυρο, την Αρχαία Κόρινθο και τον Μυστρά.

Όσο για τις εισπράξεις, είναι κατά πολύ περισσότερες στους αρχαιολογικούς χώρους από ότι στα μουσεία. Τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τον Απρίλιο 2024, ανέρχονται στα 13.748.533 ευρώ και από τα μουσεία στα 4.513.337 ευρώ, όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα όπου δίνονται επίσης στοιχεία για τον αριθμό επισκεπτών με εισιτήριο καθώς και με εισιτήριο ελευθέρας εισόδου.

Επισκεψιμότητα την περίοδο Ιανουάριος - Απρίλιος

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2024 παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη

περίοδο του 2023, κατά 24,9% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 13,9% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 27,2% στις αντίστοιχες εισπράξεις.

Στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2024, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2023 κατά 31,6% στους επισκέπτες, κατά 34,7% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 29,1% στις αντίστοιχες εισπράξεις.

Η αύξηση στην επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων εξακολουθεί να είναι ανοδική, τα έσοδα που αναφέρονται είναι ενδεικτικά της σημασίας του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (16/9/24)