ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ανησυχία για τον Τριπόταμο... (φωτο)

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΙΚΡΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η Μ.Π.Ε. ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (23/9/24)

Τις αντιδράσεις της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου», αλλά και της διοίκησης της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, και των παρατάξεων της αντιπολίτευσηςπροκαλεί η προτεινόμενη κατασκευή έργου εκμετάλλευσης των υδάτων του ποταμού Τριποτάμου για την παραγωγή ρεύματος.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, ζητήθηκε από το σώμα να εκφράσει την γνώμη του επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό» της εταιρείας με την επωνυμία «Αθανασιάδης Κ.-Χειμωνίδης Φ. Ο.Ε.», στον κλάδο Μαυρονέρι του ποταμού Τριποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή ενός  μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον ποταμό Τριπόταμο, που θα δημιουργηθεί λίγο μετά τη διασταύρωση για το Σέλι, έξω από την Κοινότητα Τριποτάμου.

Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν τα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας. Την διαφωνία τους για το συγκεκριμένο έργο εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, Νίκος Ασλάνογλου και του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου» Πάρης Παπακανάκης.

Ο Πάρης Παπακανάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει το θέμα από πολιτική σκοπιά. Εξέφρασε ανησυχία για τη συμπεριφορά προς τον Τριπόταμο, αναφέροντας ότι σε σημεία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ετοιμάζονται άλλα δύο υδροηλεκτρικά έργα, τονίζοντας ότι η αντοχή του ποταμού σε τέτοια έργα είναι αμφίβολη.

Ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, Νίκος Ασλάνογλου, υποστήριξε ότι οι εξελίξεις ευνοούν μόνο 2-3 επιχειρηματίες και επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν στην κατάρρευση του συστήματος του ποταμού.

Από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης υποστήριξε την έγκριση, σημειώνοντας ότι η απόφαση δεν δεσμεύει μελλοντικά το Δημοτικό Συμβούλιο και ανέφερε πως υπάρχει θετική άποψη και από τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως του Δασαρχείου, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής-Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας δεν έχει κατ΄ αρχήν αντίρρηση. Όπως έγινε γνωστό η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας τοποθετήθηκε αρνητικά για το συγκεκριμένο έργο.

Όπως ειπώθηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας η ροή του νερού στο ποτάμι δεν θα διακοπεί (πιο κάτω λειτουργεί μπατάνι).

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήταν αρνητικές στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ο Κώστας Παλουκίδης, ο Θεόφιλος Κορωνάς και ο Παναγιώτης Χατζησάββας, ως επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την κατασκευή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάδειξης του ποταμού και την ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης.

Εύλογες οι ανησυχίες για το οικοσύστημα του ποταμού

Τα τελευταία χρόνια οι αυξημένες απαιτήσεις για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που υπακούουν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο υπογράφηκε το 2019 και προβλέπει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος μονάδων Υ/Η κατά 15% μέχρι το 2030, ασκούν πιέσεις για εγκατάσταση Υδροηλεκτρικών Έργων σε ποτάμια.

Παρά την εύλογη ανησυχία για τα Μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα και τα συνεπαγόμενα μεγάλα φράγματα (όπως του Αλιάκμονα ποταμού), ελάχιστη συζήτηση γίνεται για τις επιπτώσεις στους ποταμούς και τα ποτάμιαενδιαιτήματα (το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπαράγεται ένα είδος, ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα),από τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που εγκαθίστανται κατά μήκος αυτών.

Παραδείγματα ενδιαιτημάτων θα μπορούσαν να θεωρηθούν: ένα δάσος κωνοφόρων πυκνό μικρής ηλικίας, ένα δάσος κωνοφόρων μεγάλης ηλικίας, ένα δάσος κωνοφόρων αραιό, ένα δάσος πλατύφυλλων, μια ρεματιά, ένα δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων, μια καλλιεργούμενη έκταση, όπως και κάθε άνθρωπος έχει τον τόπο του κ.λ.π.

Δεδομένου ότι τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα απαιτούν εκτροπή από την κοίτη των ρεμάτων για μήκος πολλών χιλιομέτρων της μεγαλύτερης ποσότητας του υδάτινου δυναμικού του ρέματος, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς επισημαίνουν τον κίνδυνο καταστροφής των υδάτινων ενδιαιτημάτων και αλλαγής της παρόχθιας βλάστησης.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και η ανησυχία του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου» Βέροιας, της Οικολογικής Ομάδαςτης περιοχής μας, της Δημοτικής Κοινότητας και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Βέροιας.

Μακρά η ιστορία εκμετάλλευσης των υδάτων του Τριποτάμου

Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού της πόλης μας (ουσιαστικά διαρπαγής τους προς πλουτισμό ιδιωτών) δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο.

Το 1926, επί δικτατορίας Πάγκαλου, η ηλεκτροπαραγωγός εταιρεία «Βέρμιον» εξασφάλισε μια σκανδαλώδη «Σύμβαση Διαχείρισης των Υδάτων του Τριπόταμου», εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές συγκυρίες…

Παρά τις καθησυχαστικές από μέρους της διαβεβαιώσεις, ο λαός της Βέροιας, αντιλαμβανόμενος τις τραγικές για την οικονομική επιβίωσή του συνθήκες, αντέδρασε δυναμικά και απέτρεψε την υλοποίησή της.

Στην ιστορία της πόλης έχει καταγραφεί η «αδράνεια» (προφανώς δοσοληψία κάτω από το τραπέζι) του Βουλευτή της επαρχίας Ημαθίας  Παπανώτα και του Δημάρχου Μάρκου, των οποίων η πολιτική σταδιοδρομία αμαυρώθηκε για πάντα και ο λαός της Βέροιας τιμώρησε με την μη επανεκλογή τους… 

Καταγράφει επίσης τους πρωτοστάτες της αντίδρασης, εκ των οποίων ο Πρωτοψάλτου ήταν στις δύο θητείες που ακολούθησαν, πανηγυρικά ο αιρετός Δήμαρχος της Βέροιας. 

(Σχετικό υλικό από τον τύπο της εποχής…)

Σήμερα επαναλαμβάνεται παρόμοια απόπειρα διαρπαγής του ίδιου «Δημόσιου Αγαθού»…

Λειτουργούν ήδη 3 Υδροηλεκτρικές μονάδες, εκ των οποίων η 1 αποσπά μεγάλες ποσότητες νερού από την κοίτη του ποταμού, χωρίς να τις επιστρέφει, αλλά τις εκτρέπει κατευθείαν στην τάφρο 66.

Οι άλλες 2, αν και υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την λεγόμενη «οικολογική παροχή» για τη στοιχειώδη επιβίωση του οικοσυστήματος, την εξαλείφουν σχεδόν, λόγω απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών…


Φωτο: Μετά την Υδροηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ

Ετοιμάζεται η λειτουργία της 4ης Υδροηλεκτρικής μονάδας, η παλαιά της «Βέρμιον» νυν ΔΕΗ, η οποία θα εκτρέπει το σύνολο των υδάτων από την κοίτη για περίπου 1.000 μ.

Έχουν υποβάλει αίτημα λειτουργίας τουλάχιστον 2 ακόμη εταιρείας (βλ. συνημμένη κατάσταση)

Με τη διαφαινόμενη στάση των τοπικών αρχών, το τμήμα του ποταμού από το χωριό Τριπόταμος μέχρι την «Γέφυρα Δήμητρας» θα παραδοθεί στην εκμετάλλευση-κυριότητα ιδιωτών επιχειρηματιών με μόνο σκοπό την παραγωγή…  χρήματος.

Οι όχθες θα περιχαρακωθούν, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε πολίτες της Βέροιας, και καταστρατηγώντας την έννοια της παρόχθιας ζώνης ποταμού, με ότι αυτό σημαίνει για τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος…

Όλα αυτά, σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» με απόφαση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης το 2003 (ΦΕΚ 215/Δ’/12-3-2003)

Οι πολίτες της Βέροιας θα πρέπει να «ξεχάσουν» σημεία απαράμιλλης ομορφιάς, όπως τα ακόλουθα:

 

γιατί θα απαγορεύεται η πρόσβαση:

Και τα οποία σε βάθος χρόνου θα καταστραφούν, χωρίς να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση πλέον…

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (23/9/24)