ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Βόμβα» για το περιβάλλον και την υγεία!

...ΟΙ ΠΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (30/9/24)

Η διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων αποτελούν ένα δύσκολο «κομμάτι», ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου λόγω των μεγάλων και πολυποίκιλων καλλιεργειών, γίνεται μεγάλη χρήση φαρμάκων. Μία πραγματική περιβαλλοντική και υγειονομική «βόμβα».

Σε πολλά σημεία του κάμπου μας, όπου υπάρχουν τα λεγόμενα «γεμιστήρια» απ΄ όπου οι αγρότες γεμίζουν με νερό τα ραντιστικά τους μηχανήματα και στην συνέχεια αδειάζουν τα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα, θα διαπιστώσουμε ότι στο σημείο εκείνο δημιουργείται μία στοίβα από κενές συσκευασίες οι οποίες αποτελούν μεγάλη εστία μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος γενικότερα, με τεράστιες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων.  

Η κατάσταση όσον αφορά στην διάθεση-διαχείριση κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων είναι δραματική. Στην χώρα μας δεν υλοποιείται κανένα σύστημα διαχείρισης των κενών συσκευασίας με αποτέλεσμα ντροπιαστικές εικόνες με την ανεξέλεγκτη διάθεση κενών συσκευασίας σε ρέματα ή όπου αλλού φανταστεί κανείς και τη δημιουργία εστιών ρύπανσης.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει και να μπουν φιλόδοξοι μα και ρεαλιστικοί στόχοι συλλογής και διαχείρισής τους. Η διαχείριση των κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων αποτελεί ένα σημαντικό και χρονίζον πρόβλημα, που μπορεί να επιλυθεί μόνο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε μια ουσιαστική συνεννόηση που θα καταλήγει σε συγκεκριμένες, εφικτές και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Να συναφθεί νέα σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων απευθείας στο περιβάλλον δεν είναι πρωτοφανές για τον Δήμο Βέροιας και το νομό Ημαθίας. Στο νομό Ημαθίας μόνο ο Δήμος Βέροιας έχει αναλάβει πρωτοβουλία και συλλέγει τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων, αλλά χρειάζεται την συνδρομή των πολιτών. Συγκεκριμένα ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία για τη περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που προκύπτουν από την καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Δυστυχώς όμως εδώ και καιρό αφενός μεν αυξήθηκαν σημαντικά οι ποσότητες των κενών συσκευασιών και αφετέρου έληξε η σύμβαση με την αδειοδοτημένη εταιρεία. «Πιστεύω πως σύντομα θα συνάψουμε νέα σύμβαση, με τα σημερινά δεδομένα και θα αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε πως «οι χρήστες των φυτοφαρμάκων θα πρέπει να βοηθήσουμε με την πιστή εφαρμογή των διαδικασιών που απαιτούνται με τις κενές συσκευασίες».  

Βασίλης Παπαδόπουλος: Σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού

Παρατηρούμε ότι ο Δήμος Βέροιας δίπλα στα «γεμιστήρια» έχει τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα!!! Κι αυτό γιατί οι κάδοι παραμένουν όχι μόνο γεμάτοι, αλλά ξεχειλισμένοι από κενές συσκευασίες κενών μπουκαλιών φυτοφαρμάκων που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες. Όμως για την αποκομιδή των κάδων υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία, αφού δεν επαρκεί το εργατικό προσωπικό, αφού προβλήματα παρουσιάζονται ακόμα και στην αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων.

«Αυτό είναι μια τραγική πραγματικότητα. Επανειλημμένα ζητάμε μέσω της ΚΕΔΕ την πρόσληψη προσωπικού καθώς τα τελευταία χρόνια αυτό έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και το πάγωμα των προσλήψεων επί πολλά χρόνια» τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους να γίνει, έστω και μερική, άρση αναστολής προσλήψεων στους δήμους».

Όπως μας επισήμανε μέχρι το τέλος του χρόνου το πρόβλημα έλλειψης αναγκαίου προσωπικού θα γίνει μεγαλύτερο καθώς θα τελειώσουν οι συμβάσεις του προγράμματος 55-67, το οποίο συνέβαλε σημαντικά για την αντιμετώπιση προβλημάτων εργατικού δυναμικού στην Αυτοδιοίκηση.  

«Πρέπει άμεσα και όχι από το 2025, να συνεχιστεί το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών, προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές ανάγκες των δήμων (καθαριότητα, πράσινο, σχολικοί φύλακες κλπ) αλλά και για κοινωνικούς λόγους» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Βέροιας.

Τι κάνουμε με τις κενές συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Οι παραγωγοί – χρήστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων οφείλουν να τηρούν πιστά την παραπάνω πρακτική με σκοπό να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, την τοπική κοινωνία καθώς και το φυσικό περιβάλλον.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται:

- Απόρριψη χωρίς ξέπλυμα των κενών συσκευασίας

- Κάψιμο των κενών συσκευασίας

γιατί πέραν των πολλών αρνητικών επιπτώσεων όποιος χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους, επιβάλλεται πρόστιμο από 300 έως 30.000 ευρώ.

Η διαδικασία

Η διαδικασία ξεκινά με τη χρήση του συνόλου του περιεχομένου της συσκευασίας από τον χρήστη τους. Τα κενά συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά το άδειασμα του περιεχομένου τους για να μην στεγνώνουν τα υπολείμματα του γεωργικού φαρμάκου και καθίσταται δύσκολος έως αδύνατος ο καθαρισμός τους. Το υλικό συσκευασίας συνιστάται να αφεθεί για μισό λεπτό να στραγγίξει στο ψεκαστικό δοχείο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα του γεωργικού φαρμάκου.

Στη συνέχεια:

- Φορώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκα κλπ) προσθέτουμε μικρή ποσότητα νερού στη συσκευασία.

- Τοποθετούμε το καπάκι της συσκευασίας και σφίγγουμε για να μην υφίστανται διαρροές.

- Ανακινείται προς όλες της πλευρές για να ξεπλυθεί το κενό συσκευασίας.

- Τα νερά του ξεπλύματος τα ρίχνουμε στο ψεκαστικό υγρό.

- Επαναλαμβάνεται η διαδικασία άλλες δύο φορές ή και περισσότερο μέχρι τα νερά ξεπλύματος να είναι καθαρά.

- Τρυπάμε τα δοχεία για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης.

- Τα πετάμε σε σημεία συλλογής, για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (30/9/24)