ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αναζητείται λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών…

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑ 22 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ. ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (2/12/24)

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά κυρίως της αποκομιδής τους με την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας να έχει άμεσες επιπτώσεις στους πολίτες εγκυμονώντας κίνδυνους για τη δημόσια υγεία αφενός και αφετέρου δημιουργώντας εικόνες ντροπής στις περιοχές που θυμίζουν υπανάπτυκτους τόπους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Βέροιας, όπως και των άλλων Δήμων, όπου μην μπορώντας να διαχειριστεί το πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού συνεχίζει με μεγάλες δυσκολίες την καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ σε περιπτώσεις γίνεται μέρα παρά μέρα.

Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι εικόνες που καταγράφονται στην πόλη με υπερχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία, λόγω μείωσης του προσωπικού, του Δήμου να συλλέγει καθημερινά τα απορρίμματα, αλλά και στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών και άλλων σκουπιδιών.

Εδώ και 15 χρόνια άρχισε η μείωση προσωπικού. Ελλείψεις σε προσωπικό, που οφειλόταν και στην κινητικότητα, τις συνταξιοδοτήσεις και κυρίως στην απαγόρευση – ουσιαστικά – νέων προσλήψεων προσωπικού που έφεραν οι μνημονιακοί νόμοι και που τήρησαν και τηρούν ευλαβικά όλες οι κυβερνήσεις, οδηγώντας σε φυσική και ψυχολογική εξόντωση τους εναπομείναντες εργαζόμενους μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει δυσκολότερο προς επίλυση και προς αυτόν τον σκοπό η δημοτική αρχή με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας αναζητούν  λύσεις με μικρής διάρκειας συμβάσεων, ακόμα και με συνεργασία ιδιωτών.

Β. Παπαδόπουλος: «Μεγάλο πρόβλημα η μείωση του προσωπικού»

Αυτή η κατάσταση είναι μια παλιά …ιστορία η οποία διογκώθηκε με την αναστολή του προγράμματος της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), προσλήψεων ανέργων 55-67 (ΙΔΟΧ) που είχε και κοινωνικό χαρακτήρα και καλύπτονταν ανάγκες των Δήμων και κυρίως η καθαριότητα για δύο χρόνια.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι 99 άτομα και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα αποχωρήσουν 14 γιατί  λήγει η σύμβαση του προγράμματος 55-67, και άλλοι 8 μέχρι τον Απρίλιο. Έτσι η υπηρεσία καθαριότητας θα μείνει με 77 εργαζόμενους εργάτες, οδηγούς, χειριστές.

Με την αποχώρηση των εργαζομένων ΙΔΟΧ, οι μόνιμοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας, θα φτάσουν τα όρια της εξάντλησης.Θα αναγκαστούν να δουλεύουν «εφτά στα εφτά» αρκετές εβδομάδες για να ανταποκριθούν στον τεράστιο φόρτο δουλειάς και να διατηρηθεί ο Δήμος Βέροιας καθαρός και ασφαλής με προφανείς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Όπως γίνεται κατανοητό, τα αιτήματα χορήγησης οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν.

«Είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή, με τα μέσα που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «για να λειτουργήσει ομαλά και αποτελεσματικά η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας, απαιτούνται 110 άτομα περίπου. Σήμερα λειτουργούμε με 99 και όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο σε μικρό διάστημα, όταν θα μειωθεί στους 85 και μετά στους 77.Χωρίς μόνιμο προσωπικό δεν λύνεται το πρόβλημα.

Εξετάζεται η ανάθεση μέρος της καθαριότητας σε ιδιώτη

Μία από τις περιπτώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην μερική επίλυση του προβλήματος, είναι η ανάθεση με σύμβαση ένα μέρος της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο.

«Ο Δήμος θα μείνει χωρίς συμβασιούχους αν στο ενδιάμεσο δεν έχει αλλάξει κάτι. Σε καμία περίπτωση, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική η αποκομιδή απορριμμάτων μόνο με τους υπάρχοντες μόνιμους υπαλλήλους υπηρεσίας καθαριότητας» όπως επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος και τονίζει ότι«το κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να μεριμνήσει άμεσα για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων».

Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος μας αποκάλυψε πως «σε κάθε περίπτωση και με δεδομένα τα προβλήματα που θα προκύψουν από την μεγάλη έλλειψη εργαζομένων, αλλά και την αδυναμία της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες καθαρότητας του Δήμου, εξετάζεται η ανάθεση μέρους της καθαριότητας σε ιδιώτη. Η πρώτη σκέψη είναι ο ιδιώτης να αναλάβει κάποια δημοτική ενότητα ή περιοχή του μητροπολιτικού δήμου. Ωστόσο θα προηγηθεί σχετική μελέτη που θα υποδείξει τα προβλήματα και τις ανάγκες, αλλά και το κόστος της υπηρεσίας αυτής που θα επιβαρύνει του δημότες».

Καταλήγοντας ο Βασίλης Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι «το θέμα είναι να διορίσουν μόνιμο προσωπικό. Θέλουμε να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυτό είναι απαίτηση όλων των δήμων που έχουν αυτό το πρόβλημα. Και, σχεδόν, σε όλους τους Δήμους έχουν τα ίδια θέματα και χρειάζονται μόνιμο προσωπικό».

Να βάλουν «πλάτη» και οι πολίτες

Από την υποστελεχωμένη υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βέροιαςθα γίνεται με μεγάλη δυσκολία η αποκομιδή των οικιακών σκουπιδιών και των ανακυκλώσιμων. Όμως θα πρέπει να βάλουν «πλάτη» και οι κάτοικοι για να μην βλέπουμε ξέχειλος κάδους.

«Αυτό που θέλουμε και ζητάμε πάντοτε από τους πολίτες, είναι η σωστή διαχείριση των οικιακών τους απορριμμάτων. Όταν βλέπουν γεμάτους τους κάδους, να μην τα αφήνουν έξω από αυτούς. Μπορούν να τα αφήσουν στο μπαλκόνι τους, σε μια κλειστή σακούλα και ιδιαίτερα τον χειμώνα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Αν το ακολουθήσουμε αυτό, τότε δεν θα έχουμε στους δρόμους ξέχειλους κάδους από σκουπίδια» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βέροιας και κατέληξε πως «εκτός από την αποκομιδή τους υπάρχει πρόβλημα και με τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων και ιδιαίτερα των χάρτινων κουτιών. Αυτά θα πρέπει να «σπάζονται» και μετά να τοποθετούνται στους κάδους, όπου δεν υπάρχουν κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών. Γιατί όταν γεμίζουν οι κάδοι με τρία μεγάλα κουτιά, τα οικιακά απορρίμματα με τις σακούλες, τοποθετούνται έξω από τους κάδους, με όταν αυτό συνεπάγεται.

Τέλος θέλω να τονίσω πως όσοι δημιουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές πετώντας οργανικά, ανόργανα και αδρανή υλικά σε διάφορα, απόμερα, σημεία του Δήμου μας, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην υπηρεσία μας και δεν συμβάλλουν στο καθαρό περιβάλλον, την υγεία των συμπολιτών μας και στον πολιτισμό αυτού του τόπου».

Από τις χωματερές  …στην ανακύκλωση

Θεαματικές αλλαγές έρχονται στη διαχείριση των σκουπιδιών στην Ελλάδα με τις χωματερές να… πετιούνται στον κάδο του παρελθόντος και τα απορρίμματα να κατευθύνονται πλέον αποκλειστικά για ανακύκλωση ή για δημιουργία βιομάζας από την οποία θα παράγεται ενέργεια. Από τη μία τα σκληρά χρονοδιαγράμματα και τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Ε. και από την άλλη το νομοσχέδιο που έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, έχουν φέρει εξελίξεις στον κλάδο με νέες μονάδες να σχεδιάζονται. Αυτό εκλαμβάνεται ως πεδίον δόξης λαμπρό από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες ρίχνονται στη μάχη για τον… θησαυρό που κρύβεται στα σκουπίδια: έναν θησαυρό αξίας 5 δισ. ευρώ που αποφέρει η διαχείρισή τους…

Αν και φαινομενικά οι μεγάλες αλλαγές αρχίζουν με τα όσα εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην πραγματικότητα αυτός που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γιατί από φέτος έχει αλλάξει τους όρους χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά και επειδή η Ελλάδα πληρώνει διαρκώς πρόστιμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών μας, αφήνοντας παγωμένα δεκάδες έργα διαχείρισης των σκουπιδιών.

Πλέον η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα να πιάσει συγκεκριμένους, σκληρούς στόχους στην ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών και να θεσμοθετήσει την (ευρωπαϊκή) αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», κάτι που σημαίνει ότι αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν σήμερα, η χώρα μας θα συνεχίσει να πληρώνει μεγάλα πρόστιμα για χωματερές, ενώ οι δήμοι θα χρεώνονται υπέρογκα ποσά ως παραγωγοί απορριμμάτων.

Έτσι, με το νομοσχέδιο που έχει φτάσει στη Βουλή συγχωνεύονται Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) ώστε να ισχυροποιηθούν (με τους δήμους να συμμετέχουν ως μέτοχοι στους φορείς ανάλογα με τον πληθυσμό τους), ενώ για να ενισχυθεί η ανακύκλωση και στους μικρούς δήμους προβλέπεται η δημιουργία μιας υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.

Ο Δήμος Βέροιας σε μία ακόμη περίπτωση ενήργησε από τους πρωτοπόρους με την δημιουργία «Πράσινου Σημείου», στο οποίο οι πολίτες μπορούν να παραδίδουν μόνο  ανακυκλώσιμα υλικά και επαναχρησιμοποιούμενα άλλα αδρανή.  

Το «Πράσινο Σημείο» θα γίνει στο σημερινό «γκαράζ» του Δήμου (στον δρόμο για την Εγνατία Οδό (απέναντι από τον ΕΛΓΑ). Μάλιστα υπογράφθηκε η σύμβαση με τον εργολάβο και αναμένεται εντός της θερινής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει κανονικά.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (2/12/24)