
- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 286 φορές
Με το "έτσι θέλω" κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια στη Βέροια!
Η εφημερίδα «Βέροια» στο πρόσφατο κύριο θέμα της (προχθές Δευτέρα 13/05) αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τα ηλεκτρικά πατίνια που «φύτρωσαν» ξαφνικά στη Βέροια και χρησιμοποίησαν οι πολίτες και κυρίως τα παιδιά.
Ένα πετυχημένο ρεπορτάζ καθώς κατέγραφε όλες τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν, με την απόσυρση χρήσης των πατινιών, αν και το θέμα γράφτηκε το Σάββατο για να δημοσιευτεί και να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ημέρα που κυκλοφορεί η εφημερίδα «Βέροια».
Για τον λόγο αυτό αναδημοσιεύουμε το θέμα για την πλήρη ενημέρωση της ακόμα μεγαλύτερης πλειοψηφίας των πολιτών.
ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ. ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα ηλεκτρικά πατίνια που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Βέροιας τα οποία εγκατέστησε ιδιωτική εταιρεία και τα οποία σήμερα Δευτέρα θα αποσυρθούν, αν δεν έχουν ήδη αποσυρθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το μέγεθος της σοβαρότητας του προβλήματος με τα είκοσι (20) περίπου ηλεκτρικά πατίνια έχει να κάνει σε τρεις σοβαρούς παράγοντες:
- Ο πρώτος είναι η αυθαίρετη εγκατάσταση και κυκλοφορία τους από την ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να δοθεί σχετική άδεια από τον Δήμο Βέροιας.
- Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αδυναμία του Δήμου Βέροιας να δώσει άδεια κυκλοφορίας ηλεκτρικών πατινιών, γιατί δεν υπάρχουν χαραγμένη ειδικοί διάδρομοι (ποδηλατόδρομοι).
- Ο τρίτος λόγους έχουν να κάνει με την ασφάλεια των χρηστών οι οποίοι κυκλοφορούν πάνω στα πεζοδρόμια, ανάμεσα σε αυτοκίνητα που κινούνται, η ηλικία των χρηστών κ.α. Τις τελευταίεςμέρες η όχληση είναι τρομακτική. Πατίνια σε ράμπες, σε οδεύσεις τυφλών, στη μέση του δρόμου. Καθημερινά δεκάδες τέτοια περιστατικά.
Από την πλευρά της ιδιωτικής εταιρείας, θεωρούν ότι δεν χρειάζεται άδεια του Δήμου, γιατί τα επινοικιαζόμενα/διαμοιραζόμενα οχήματα μικροκινητικότητας είναι ενταγμένα στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που κατέθεσαν οι Δήμοι της χώρας. Όμως στο ΣΒΑΚ που κατέθεσε ο Δήμος, δεν περιλαμβάνει χαραγμένους ποδηλατόδρομους και έτσι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να δοθεί άδεια συναίνεσης και οικονομικής αποζημίωσης δημόσιου χώρου.
Πάντως μετά τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος Βέροιας έστειλε επιστολή στην ιδιωτική εταιρεία που εγκατέστησε τα ηλεκτρικά πατίνια στην πόλη, με την οποία ζητά μέχρι το χθεσινό Σαββατοκύριακο να τα αποσύρει, διαφορετικά από σήμερα Δευτέρα θα τα μαζέψουν οι υπηρεσίες του Δήμου και θα επιβληθεί το ανάλογο πρόστιμο.
Στάθης Κελεσίδης: Ο Δήμος Βέροιας δεν έδωσε άδεια στην εταιρεία
Την υπόθεση την ανέλαβε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Δημοτική Αστυνομία κ. Στάθης Κελεσίδης, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Δήμου Βέροιας.
«Επειδή δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα, να ξέρετε ότι ο Δήμος Βέροιας δεν έχει καμία σχέση με τα πατίνια. Πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλευόμενη προφανώς την μικροκινητικότητα, αυτά όπως έχουν αναφερθεί για τις επιλέξιμες πόλεις τα τοποθέτησε προς ωφελεία της.
Βέβαια κάποια στιγμή είχε μιλήσει με κάποιον παράγοντα αλλά ήταν αρνητική. Ο Δήμος ήταν αρνητικός και δεν επέτρεπε να τα εγκαταστήσει. Παρ' όλα αυτά δεν ξέρω από πού ορμώμενη, τα εγκατέστησε» μας είπε ο Στάθης Κελεσίδης και επισήμανε:
«Επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος δεν έχει δώσει καμία άδεια, ούτε έχει κατατεθεί από την εταιρεία με τον εκπρόσωπό της αίτημα άδειας. Εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτό το σοβαρό πρόβλημα επειδή υπάρχουν και θέματα ασφάλειας και για τον πολίτη όσο περισσότερο από ότι παρατηρούμε ότι τα αυτά θα παίρνουν τα μικρά τα παιδιά και σε συνεργασία με την τροχαία δεν κάνουμε τίποτα από μόνοι μας. Συνεννοούμαστε, ασχολούμαστε πολύ υπεύθυνα και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και των σχετικών νομοθεσιών. Κατεβάζουμε κατεβατά ολόκληρα από τον ΚΟΚ και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για το τι ισχύει ώστε να λυθεί άμεσα αυτό το πρόβλημα».
«Η Βέροια δεν μπορεί να έχει ποδηλατόδρομους»
Τέλος ο Eντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας μας επισήμανε πως η σε λίγες μέρες θα φύγουν τα πατίνια με κάθε νόμιμη διαδικασία, ενώ διευκρίνισε ότι η Βέροια δεν μπορεί να έχει ποδηλατόδρομους.
«Επίσης πρέπει να πω ότι έχει τέσσερις, πέντε μέρες που ασχολούμαστε μόνο με αυτό το θέμα και τους ζητήσαμε με έγγραφο (όλα αυτά που σας λέω γίνονται όλα με έγγραφα), δίνοντας την εν λόγω εταιρεία την άμεση απομάκρυνσής της από την πόλη. Και θεωρούμε ότι σε εύλογο χρόνο, δεν θέλω να ορίσω ημερομηνία, αλλά νομίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Θεωρώ πως θα τα μαζέψουνε. Διαφορετικά, επειδή πρόκειται για εταιρεία και το συμφέρον του Δήμου είναι να πάει με νόμιμα μέσα, νομίζω ότι θα προβούμε σε άλλες ενέργειες ώστε να δοθεί μια τελική λύση. Εμείς κοιτάμε να είμαστε σύννομοι σε όλα. Και το συμφέρον του πολίτη είναι και δικό μας συμφέρον.
Η ασφάλεια δηλαδή που θα πρέπει να νιώθει ο πολίτης. Πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα, «τα γιατί του πολίτη» και να δώσει μια λύση» μας είπε ο Στάθης Κελεσίδης και κατέληξε:
«Επειδή είναι μεγάλη ιστορία αυτό με τους ποδηλατόδρομους. Δεν υπάρχει μέσα στο σχέδιο του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) , στο κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και ούτε έχει προβλεφτεί στην πόλη μας, χάραξη ποδηλατοδρόμων. Και νομίζω ότι και σε περισσότερες πόλεις γιατί η ιδιομορφία είναι τέτοια, που θα πρέπει να αλλάξει πολλά πράγματα. Για να κυκλοφορήσουν αυτά θα έπρεπε να είχαν οριστεί συγκεκριμένοι δρόμοι, «ποδηλατόδρομοι», ώστε να μπορούσαν να κινηθούν με ασφάλεια και κάτω πάντα από το όριο των 50 χιλιόμετρων.
Δηλαδή είναι πολλά τα προβλήματα που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη μας. Ο Δήμος από την στιγμή που δεν είναι χαρακτηρισμένοι ποδηλατόδρομοι, δεν μπορεί να δώσει άδεια».
Νιώπας Θωμάς: Θα επιβληθούν πρόστιμα αν δεν αποσυρθούν
Για το τι ισχύει στον ΚΟΚ με την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, μιλήσαμε και με τον Διοικητή της Τροχαίας Βέροιας, Αστυνόμο Α΄ Θωμά Νιώπα. Αρχικά συζητήσαμε για την ξαφνική εμφάνιση πατινιών στη Βέροια.
«Για να λειτουργήσουν τα πατίνια στη Βέροια, πρέπει να έχει άδεια από το Δήμο η εταιρεία που έβαλε. Η οποία άδεια δεν υπάρχει από το Δήμο και αυθαίρετα τα έβαλε. Έχει κάνει έγγραφο ο Δήμος Βέροιας προς την εταιρεία και μέχρι την Κυριακή (χθες) θα έπρεπε να τα αφαιρέσει. Αλλιώς, από εβδομάδα θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Τώρα όσον αφορά τη λειτουργία των πατινιών, ανεξαρτήτως αν έχει άδεια η εταιρεία, στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας προβλέπετε να φοράνε κράνος, ώστε να πηγαίνουν χωρίς να δημιουργούν κίνησης στους λοιπούς της οδού, να μην πηγαίνουν δυο-δυο (πλάι-πλάι), να μην είναι δύο πάνω στο πατίνι. Και αυτά όλα είναι 40 ευρώ πρόστιμο το οποίο επιβάλει η Τροχαία» και συμπλήρωσε ο Θωμάς Νιώπας:
«Μέσα στα πλαίσια της κινητικότητας των Δήμων, λέει για να επιτραπούν να κυκλοφορούν πατίνια στους Δήμους, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο οδηγικό δίκτυο με ποδηλατόδρομους, το οποίο δεν υφίσταται στη Βέροια. Οπότε δεν μπορεί να δώσει άδεια ο Δήμος.
Η εταιρεία αυθαίρετα έχει βάλει τα πατίνια. Έφερε, άφησε σε πέντε σημεία, ξέρω εγώ, από τέσσερα-πέντε πατίνια, χωρίς να πάρει άδεια από το Δήμο. Αυτή τη στιγμή που δεν υπάρχουν ειδικοί οδοί για τα πατίνια, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει πατίνι εδώ στη Βέροια. Τουλάχιστον επίσημα, έτσι, να δώσει άδεια σε κάποιον ιδιώτη να φέρει πατίνια. Τώρα, από κανένα πατίνι που βλέπουμε, από τέσσερα-πέντε άτομα που κυκλοφορούν με τα πατίνια, είναι άνθρωποι μεγάλοι, εντάξει, αυτοί τηρούν τον κώδικα και δεν θα πάμε να τους ακυρώσουμε γιατί τους βοηθάει αυτή η δουλειά τους».
Ο ρόλος των γονέων στα παιδιά τους
Τέλος ο Διοικητής της Τροχαίας μας απάντησε στα ερωτήματά μας σχετικά με την επόμενη μέρα, αλλά και τον ρόλο των γονέων που επιτρέπουν στα παιδιά τους να οδηγούν πατίνια χωρίς να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας.
«Μέχρι την Κυριακή, τώρα, περιμένουμε να τα μαζέψει η εταιρεία. Μετά, από τον Δήμο θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις επιβάλλονται από το Δήμο για τη λειτουργία των πατινιών. Μετά θα βγει η Τροχαία και θα επιβάλει τα πρόστιμα στα παιδιά.
Δικαίωμα να οδηγούν πατίνια, έχουν παιδιά από 12 ετών και πάνω. Παίρνουν την κάρτα του μπαμπά τους και πληρώνουν το αντίστοιχο τίμημα για την ενοικίαση ενός πατινιού. Εφόσον δεν το απαγορεύει πάνω από δώδεκα ετών, δηλαδή έναν δεκαετράχρονο, δεκατριάχρονο να οδηγεί πατίνι, δεν φέρνουν ευθύνη οι γονείς. Οι παραβάσεις αυτές, όλες είναι διοικητικά πρόστιμα, το να πηγαίνουν δυο-δυο ή να κάνουν ελιγμούς ή να μην φοράνε κράνος. Είναι 40 ευρώ στο κάθε παιδί. Το παιδί έχει ΑΦΜ. Οπότε αυτή είναι όλη η διαδικασία. Δεν υπάρχει κάτι προς τους γονείς. Ηθικά, εντάξει, ένα παιδί δεκατριάχρονο, το οποίο θα περπατήσει ανεξέλεγκτα με το πατίνι μέσα σε μια πόλη που δεν έχει δρόμους ειδικούς, σίγουρα αυτό έχει μια ηθική διάσταση. Αλλά άλλες κυρώσεις στους γονείς ή η υπευθυνότητα της παραμέλησης δεν υπάρχει».
Λάζαρος Κουμπουλίδης: Θα μας κάνουν την ζωή «πατίνι»;
Για το ζήτημα της χρήσης πατινιών στις καθημερινές μας μετακινήσεις, ζητήσαμε και την άποψη του βεροιώτη δικηγόρου, με έντονη συμμετοχή και προτάσεις στα κοινά της πόλης, κ. Λάζαρο Κουμπουλίδη.
«Τάραξαν τα “λιμνάζοντα ύδατα” της Βέροιας 2-3 ντουζίνες ηλεκτρικά πατίνια που τοποθετήθηκαν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης από ιδιωτική εταιρία. Με ή χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις; Αυτό θα το εξετάσει αρμοδίως ο Δήμος.
Επί της ουσίας θέλουμε ή όχι να βαδίσει κι η Βέροια στο δρόμο της “μικροκινητικότητας”; Θέλουμε ή όχι ηλεκτρικά πατίνια στους δρόμους της πόλης;
Καταρχήν δεν μας ρώτησαν. Γιατί, θα πρεπε; μπορεί να αναρωτηθεί κανείς.
Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν κατακλύσει πολλές πόλεις της Ελλάδας και πρωτίστως του εξωτερικού. Η είσοδος τους στην κυκλοφορία των πόλεων ως εναλλακτικό μέσο οικολογικής μετακίνησης μικρών και μεγάλων, υπόσχεται σημαντικό θετικό αντίκτυπο για την πόλη και τους πολίτες, αφού για κάθε πατίνι που κυκλοφορεί, γλιτώνουμε την κυκλοφορία ενός αυτοκινήτου που θα μετέφερε τον αναβάτη του (είτε ως οδηγό, είτε ως συνεπιβάτη). Για παράδειγμα αντί να μεταφέρουν οι γονείς τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο γήπεδο κλπ, τα ίδια τα παιδιά μπορούν να κυκλοφορούν με το πατίνι -όπως με το ποδήλατο. Κι αντί να πάρει κάποιος το 4Χ4 για να πιει καφέ στο κέντρο ψάχνοντας μισή ώρα για παρκάρισμα, μπορεί εύκολα και γρήγορα να μετακινηθεί με το πατίνι. Τα οφέλη πολλά και κυρίως γιατί:
● Έχουμε μείωση του θορύβου από τα τροχοφόρα οχήματα,
● παρατηρείται μείωση της ρύπανσης λόγω μηδενικών ρύπων των πατινιών,
● επιτυγχάνεται απελευθέρωση χώρων στάθμευσης για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν
● μειώνεται σημαντικά το κόστος μετακίνησης, αφού γλιτώνουμε αντίστοιχα τα καύσιμα (βενζίνη,πετρέλαιο) που θα απαιτούνταν για αυτές τις μετακινήσεις.
● διευκολύνεται παράλληλα και η κυκλοφορία των ποδηλάτων, οπότε έχουμε βελτίωση και της δημόσιας υγείας μέσω της σωματικής άσκησης (ποδηλασία).
Τα παραπάνω οφέλη είναι κοινώς αποδεκτά από όλους. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιτείνουν ότι εικόνες με πιτσιρίκια που καβαλάνε “δικάβαλο” τα πατίνια χωρίς κράνος και κυκλοφορούν ακόμα και νύχτα ανεξέλεγκτα στους δρόμους δεν “κοσμούν” την καθημερινή ζωή της πόλης, αντίθετα αποτελούν μέγιστο κίνδυνο ατυχήματος και για τους ίδιους και για τα λοιπά αυτοκίνητα. Όταν μάλιστα “οι καμικάζι” ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια ή κάνουν “σλάλομ” ανάμεσα από πεζούς, μαμάδες και καρότσια και παιδιά, τότε η κατάσταση γίνεται εκρηκτική!
Αποτελούν λοιπόν κίνδυνο τα πατίνια ή …οι οδηγοί τους;
Θυμίζω μια άκρως πετυχημένη προσέγγιση του γνωστού ραλίστα και κατόπιν συμβούλου ασφαλούς οδήγησης, του ΙΑΒΕΡΗ, ο οποίος ρωτούσε δημόσια: “Πότε ένα αυτοκίνητο μετατρέπεται από μέσο μετακίνησης σε όπλο;;;;” και απαντούσε “Όταν το “βλήμα” μπει μέσα…”
Αρκεί λοιπόν να νουθετήσουμε με πρόστιμα τους πιτσιρικάδες που έχοντας άγνοια κινδύνου και έλλειψη κυκλοφοριακής παιδείας βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους υπόλοιπους πολίτες; Όχι δεν αρκεί! Τα πρόστιμα είναι αναγκαία να επιβληθούν άμεσα μπας και τους …κοπεί η φόρα! Δέκα-είκοσι πρόστιμα και η αναγκαία δημοσιοποίηση τους θα αποθαρρύνει τους πιο “τολμηρούς” και θα παραδειγματίσει τους υπόλοιπους. Όμως η εστίαση μόνο στον ανθρώπινο παράγοντα, δεν αρκεί, αντιθέτως αποπροσανατολίζει.
Γιατί δεν εφαρμόστηκε εκείνη η “ρημάδα” η κυκλοφοριακή μελέτη που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο προ 10ετίας περίπου που προέβλεπε και χάραξη ποδηλατόδρομου -όπου κινούνται με ασφάλεια και τα ηλεκτρικά πατίνια- και μονοδρομήσεις και φωτεινούς σηματοδότες και πεζοδρόμους;
Γιατί δεν περιορίζεται η ταχύτητα στα 30 χλμ/ώρα στο κέντρο της πόλης, όπου ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια συνάθροισης κοινού, υπάρχουν σχολεία, συχνές διαβάσεις πεζών, κυκλοφορούν πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά, ώστε να διευκολυνθεί η λεγόμενη “βιώσιμη αστική μετακίνηση” και με ποδήλατα και με πατίνια;
Ο Δήμος της Βέροιας έκανε στο παρελθόν μια αποσπασματική προσπάθεια ένταξης του ποδηλάτου στην πόλη, γι αυτό και απέτυχε παταγωδώς.
Θα πράξει άραγε όσα του αναλογούν για τη διευκόλυνση της μικροκινητικότητας και με ηλεκτρικά πατίνια;
Οι εξελίξεις για ακόμη μία φορά μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι δίπλα μας. Το βέβαιο είναι ότι ως Κοινωνία και ως Δήμος μπορούμε. Θέλουμε όμως»;
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (12/05/25)