
- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 251 φορές
Αναστάτωση...
ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/05/25)
Μαίνονται οι αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς όπως αναφέρεται από δημάρχους και μηχανικούς η εφαρμογή του προκαλεί εκτεταμένες συνέπειες στην πολεοδομική οργάνωση της υπαίθρου, την καθημερινότητα των πολιτών, τη δυνατότητα δόμησης και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Το Π.Δ. ακυρώνει συλλήβδην όλες τις επεκτάσεις ορίων οικισμών που πραγματοποιήθηκαν μετά το 1983 με αποφάσεις Nομαρχών. Ορίζει στα πλαίσια των εκπονούμενων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) επαναοριοθέτηση των οικισμών με βάση αεροφωτογραφίες περασμένων δεκαετιών αγνοώντας τις ήδη υπάρχουσες κατασκευές οι οποίες ανεγέρθηκαν με οικοδομική άδεια μετά το 1983 και τις καθιστά εκτός σχεδίου και καθιστά εν αμφιβόλω την νομιμότητα τους.
Επίσης χιλιάδες μη δομημένα ακίνητα που για δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, αποχαρακτηρίζονται και μετατρέπονται σε «εκτός σχεδίου», χάνοντας το δικαίωμα δόμησης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΠΔ 129/ 2025 από εδώ και πέρα, σε χωριά με κάτω από 2.000 κατοίκους και εκεί που ένα οικόπεδό του ή σε έναν πλατύ χώρο τουπου είναι κάτω από δύο στρέμματα και δεν βλέπει σε κοινόχρηστο δρόμο, δεν θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του να μπήξει εκεί ούτε ένα παλούκι για να φράξει ένα πέρασμα στον πλατύ χώρο, αλλά ούτε να κάνει και έναν …καμπινέ!!!
Έτσι αναμένεται συνωστισμός στα γραφεία των πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί πολλοί ιδιοκτήτες οικοπέδων, διαπιστώνοντας ότι με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούν να κτίσουν, σπεύδουν από τώρα να εξασφαλίσουν μια άδεια για μελλοντική χρήση. Το Διάταγμα προβλέπει τον διαχωρισμό των οικισμών σε τρεις ζώνες, με βάση τη χρονική περίοδο της αρχικής τους οριοθέτησης. Η δόμηση επιτρέπεται πλέον μόνο σε οικόπεδα άνω των 2.000 τ.μ. με πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο. Για μικρότερα οικόπεδα, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες συνδέονται με το πότε δημιουργήθηκαν ή κατατμήθηκαν, και ουσιαστικά εξαιρούν κάθε μεταγενέστερη κατάτμηση.
«Να μην αμφισβητούνται περιουσίες»
Σύμφωνα με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο ακύρωσε την διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών που τα τελευταία 30 χρόνια γίνονταν από τους Νομάρχες, κρίνοντάς την μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, η Πολιτεία με το νέο Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να ορίσει ξεκάθαρα και με επιστημονικά κριτήρια τον τρόπο οριοθέτησής τους, δίνοντας τέλος στην ανασφάλεια των ιδιοκτητών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να δουν τις περιουσίες τους να αμφισβητούνται σε ενδεχόμενες προσφυγές.
Μια ακόμα παράμετρος του νέου Προεδρικού Διατάγματος, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, έχει να κάνει με την ενίσχυση της τάσης επιστροφής στην περιφέρεια, δεδομένου ότι πλέον όσοι ενδιαφέρονται για αγορές οικοπέδων σε τέτοιες περιοχές θα μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία τους.
Ταυτόσημος με την ΚΕΔΕ ο Δήμος Βέροιας
Το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αφορά και τον Δήμο Βέροιας και δη ολόκληρης της Ημαθίας. Πολλά χωριά των τριών Δήμων του νομού μας είναι κάτω των 2.000 κατοίκων και ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, ταυτιζόμενος με την αρνητική θέση που εκφράζει και η ΚΕΔΕ, που ζητά το άμεσο πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος και την άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο και το ΣτΕ, ώστε να βρεθεί μια εφαρμόσιμη λύση.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Παλουκίδης εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται τόση τρομοκρατία για μια εξορθολογισμένη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών, Άρης Λαζαρίδης συνέστησε στον κ. Παλουκίδη«να μην είναι πολύ καθησυχαστικός γιατί είναι νόμος του κράτους που χαντακώνει χιλιάδες οικόπεδα μειώνοντας την αξία τους σε χωράφια».
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
Ουσιαστικά πλήττονται ιδιοκτήτες οικοπέδων κάτω των 2 στρεμμάτων, που βρίσκονται σε περιοχές που είχαν ενταχθεί σε οικισμούς με αποφάσεις νομαρχών ή άλλων οργάνων μετά το 1983, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τα ακίνητά τους να χαρακτηριστούν εκτός σχεδίου και μη οικοδομήσιμα. Κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες ακίνητα, ιδίως όσα είναι μικρότερα από 2 στρέμματα ή δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, χάνουν το δικαίωμα δόμησης.
Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οικοπέδων, ωστόσο, μπορούν να κάνουν συγκριμένες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουν την περιουσία τους.
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες:
Ενημέρωση για την ένταξη του οικοπέδου σε ζώνη: Να μάθουν σε ποια ζώνη κατατάσσεται το ακίνητό τους βάσει του νέου Π.Δ.:
Ζώνη Α (πυρήνας προ του 1923)
Ζώνη Β (συνεκτική 1923–1983)
Ζώνη Β1 (διάσπαρτη 1923–1983)
Εκτός ορίων (μετά το 1983 – χωρίς τεκμηρίωση)
Αν το οικόπεδο εμπίπτει σε ζώνη Β ή Β1 και πληροί τα νέα κριτήρια αρτιότητας (300-2.000 τ.μ. με πρόσωπο σε δρόμο), ίσως εξακολουθεί να είναι οικοδομήσιμο.
Έλεγχος τίτλων και τοπογραφικών
-Να επανεξετάσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και το τοπογραφικό διάγραμμα με μηχανικό.
-Να διαπιστώσουν αν υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, που αποτελεί βασική προϋπόθεση δόμησης.
-Άμεση αναζήτηση συμβουλή από μηχανικό ή δικηγόρο
Να συμβουλευτούν πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο για το τι ισχύει συγκεκριμένα για το ακίνητό τους. Ειδικά σε περιοχές με αμφισβητούμενα όρια ή με παλιές αποφάσεις νομαρχών.
Κατάθεση φακέλου ή αίτησης εξαίρεσης (αν είναι δυνατό)
-Αν το οικόπεδο θεωρείται άτυπα οικοδομήσιμο ή υπάρχουν περιπτώσεις εξαιρέσεων, να εξετάσουν πιθανότητα κατάθεσης φακέλου στον Δήμο ή στο ΥΠΕΝ.
-Συμμετοχή σε τοπικές διαβουλεύσεις και αιτήματα προς τον Δήμο
-Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ενωθούν και να ζητήσουν:
-Ένταξη της περιοχής τους σε Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) ή
-Δημιουργία Περί-Οικιστικής Ζώνης (ΠΟΖ) ή Περιοχής Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ), όπου μπορεί να επιτραπεί μερική δόμηση.
Μηχανισμός προσφυγής (αν υπάρξει)
Αν υπάρξει στο μέλλον πλαίσιο προσφυγών ή ενστάσεων, οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι έτοιμοι να το αξιοποιήσουν.
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να κινηθούν άμεσα με τη βοήθεια ειδικών (μηχανικών, νομικών) και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ειδικά αν η περιοχή τους βρίσκεται σε στάδιο τοπικού σχεδιασμού. Ο συλλογικός συντονισμός με άλλους ιδιοκτήτες και τους τοπικούς φορείς μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος για τη διατήρηση ή την επαναφορά του δικαιώματος δόμησης.
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (19/05/25)