- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 806 φορές
Ψηφίστε τους ικανότερους
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
- Λιγότεροι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
- Ο αριθμός των εδρών
- 249 + 4 εκλογικά τμήματα
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ
- Ποιο ποσοστό δίνει αυτοδυναμία
- Καθοριστικό το ποσοστό των εκτός Βουλής
- Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Τέσσερις μέρες μας χωρίζουν από τις Εθνικές εκλογές που λένε όλοι ότι είναι καθοριστικές. Κάτι που πολλές φορές ακούσαμε κατά το παρελθόν, γι αυτό και πιστεύουμε ότι όλες οι εκλογές είναι καθοριστικές για την χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι διαβάζοντας τον τίτλο αυτόν θα είχατε πει να και ο Νικηφόρος πολιτικός μας καθοδηγητής. Μη βιάζεστε γιατί θα έχετε κάνει λάθος στις εκτιμήσεις σας.
Καθοριστικές είναι οι εκλογές για την χώρα μας, σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή μας. Καθοριστικό είναι να στείλουμε στη Βουλή από τους υποψηφίους των κομμάτων, τους ικανότερους. Πρέπει ο ψηφοφόρος να κάνει την επιλογή του από το ψηφοδέλτιο που έχει αποφασίσει να ψηφίσει, όχι από τους γνωστούς ή τους φίλους αλλά από τους ικανούς. Γιατί ο φίλος ή ο συμπέθερος δεν σε ρώτησε για να πολιτευθεί, αλλά κοίταξε μόνο τον εαυτό του ή με επιείκεια το στενό οικογενειακό του περιβάλλον.
Λόγω της δεινής οικονομικής θέσης που περιήλθε το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών, υπάρχει η σκέψη και η στάση αδιαφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου. Και ειδικά οι νεότεροι που δεν ασχολούνται με την πολιτική γιατί νιώθουν ότι δεν τους αφορά. Η μη συμμετοχή όμως δεν είναι η λύση για να αλλάξουν τα πράγματα. Θα πρέπει μέσα από την συμβολή του καθένα μας
να δημιουργηθεί ένα νέο είδος «πολιτικής» που θα καταφέρει να μας συγκινήσει
να μας εμπνεύσει και να μας κάνει από αντικείμενα διαχείρισης στα χέρια του κράτους ενεργούς πολίτες που αποφασίζουν για το μέλλον τους και την ζωή τους.
Γι αυτό είναι σημαντικό όλοι να ψηφίσουμε στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Λιγότεροι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 και τις ευρωεκλογές του 2014, για τις εκλογές της Κυριακής οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι λιγότεροι στην Ημαθία. Συγκεκριμένα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στην Ημαθία οι εγγεγραμμένοι 137342 και στις ευρωεκλογές 136456. Για τις εκλογές της Κυριακής οι εγγεγραμμένοι είναι 135240.
Όσον αφορά το σύνολο του Δήμου Βέροιας, στις ευρωεκλογές του 2014 οι εγγεγραμμένοι ήταν 60384, ενώ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι 58.858.
Η μείωση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους οφείλεται σε μικρό ποσοστό στην θνησιμότητα και την μεταδημότευση. Εκείνο που επηρέασε, είναι η μη εγγραφή ενός μεγάλου αριθμού νέων (100.000 περίπου πανελλαδικά), τα οποία συμπλήρωσαν το προβλεπόμενο έτος και απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου, αλλά λόγω των πρόωρων και αιφνιδιαστικών εκλογών, δεν κατέστη δυνατό να καταχωρηθούν στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές της Κυριακής.
Ποιο ποσοστό δίνει αυτοδυναμία
Ακόμη και με ποσοστό 33% είναι δυνατόν το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Ρόλο-κλειδί στην αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος παίζει το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αν αυτό κυμανθεί στα επίπεδα του Μαΐου του 2012, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι κάλλιστα μονοκομματική. Στις εκλογές αυτές η διασπορά των ψήφων ήταν μεγάλη και τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 19,02%. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σημειωθεί στις επερχόμενες εκλογές ένα ανάλογο φαινόμενο, τότε αρκεί στο πρώτο κόμμα ποσοστό 33% για να αποσπάσει 152 έδρες.
Τα ψιλά γράμματα του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος είναι καθοριστικά για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επηρεαστεί είτε από τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είτε από την επιμέρους απήχηση που θα εξασφαλίσουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Οι ουσιαστικές παράμετροι είναι δύο: Αφενός το ποσοστό που θα πάρει αυτοτελώς το πρώτο κόμμα και αφετέρου οι επιδόσεις των μικρών κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Οσο περισσότερα είναι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός της Βουλής και κατ’ ακολουθία μεγαλύτερο το άθροισμα της δύναμής τους, τόσο θα χαμηλώνει ο πήχης για να κερδίσει ο νικητής την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Καθοριστικό το ποσοστό των εκτός Βουλής
Αντίθετα, αν τα εκτός Βουλής κόμματα κινηθούν στα επίπεδα των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, που συμπιέστηκαν στο 5,98%, τότε το τοπίο θα είναι αρκετά διαφορετικό. Και με 33% το πρώτο κόμμα θα πάρει το πολύ 138 έδρες, οπότε θα χρειαστεί είτε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είτε προσφυγή σε νέες κάλπες.
Για να μπορέσει να σχηματίσει το πρώτο κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση (με τους εκτός Βουλής σχηματισμούς στα επίπεδα του 5,98%), ο πήχης ψηλώνει αρκετά και απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 37,8% για να έχει 151 έδρες. Οπως είναι προφανές, το όριο της αυτοδυναμίας κινείται ενδιάμεσα των δύο αυτών ποσοστών, ανάλογα με την τελική συμπεριφορά των εκτός Βουλής κομμάτων.
Ο αριθμός των εδρών
Ο Νομός Ημαθίας εκλέγει τέσσερις (4) βουλευτές και λόγω του εκλογικού νόμου κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την κατανομή στα κόμματα. Ο κάθε ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει έως δύο σταυρούς.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος κατανομής των εδρών στη νέα Βουλή. Για να υπολογιστεί ο αριθμός των εδρών που παίρνει κάθε κόμμα, κατ’ αρχάς πολλαπλασιάζεται το ποσοστό του με το 250.
Στη συνέχεια, το γινόμενο διαιρείται με το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που περνούν το 3%. Το αποτέλεσμα δίνει τις έδρες. Στις έδρες του πρώτου κόμματος προστίθενται και οι 50 έδρες που είναι το μπόνους που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.
249 + 4 εκλογικά τμήματα στην Ημαθία
Οι ψηφοφόροι που θα πάνε στις 25 Ιανουαρίου στις κάλπες είναι 9.808.760. Συνολικά θα ανοίξουν 19.733 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 574 είναι εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Στην Ημαθία τα εκλογικά κέντρα είναι 249 και επιπλέον 4 για τους ετεροδημότες. Στο σύνολο του Δήμου Βέροιας τα εκλογικά κέντρα είναι 110, επιπλέον τα 4 των ετεροδημοτών που προαναφέραμε.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ως ετεροδημότες, στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνον όσοι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014 (και εφόσον στον τόπο διαμονής τους έχει συσταθεί τμήμα ετεροδημοτών). Από την άλλη, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ετεροδημότη δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Aπό μία έως τρεις ημέρες ειδική άδεια απουσίας μετ’ αποδοχών υποχρεούνται να δώσουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο προσωπικό τους για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας καθορίζεται ως ακολούθως:
Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100−200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201−400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργασίμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.