ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ο "πόλεμος" της... φτώχιας

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

- Δεν χωράει ρίσκο σε κοινωνικά ζητήματα

- Τι είναι το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

- Θέματα καθημερινότητας απασχόλησαν και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο

- Ενταση και 10λεπτη διακοπή της συνεδρίασης

Πριν δέκα μέρες ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων σε Επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για τη διαμόρφωση «Κοινωνικών Συμπράξεων», Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους.

Στην διαβούλευση αυτή δεν συμμετείχε ο Δήμος Βέροιας γιατί, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «δεν κλήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα», ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας απάντησε πως «έγινε πρόσκληση». Στην συνέχεια προέκυψε θέμα με «βαρείς» χαρακτηρισμούς, για το ποιος φορέας μπορεί και πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας κατά την συνεδρίαση του τη Δευτέρα, τέθηκε το θέμα στα προς συζήτηση ημερήσιας διάταξης και να αποφασίζεται η κατ΄ αρχήν συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπέρ της συμμετοχής ψήφισαν οι παρατάξεις, του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, του Γιάννη Παπαγιάννη και του Νίκου Μπέκη, ενώ λευκό ψήφισαν του Κώστα Καραπαναγιωτίδη και του Αντώνη Μαρκούλη. Η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν αυτή του Γιώργου Μελιόπουλου της «Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» ο οποίος δικαιολογώντας την αρνητική του θέση είπε ότι «στα αποκαΐδια του καπιταλιστικού δρόμου δήμοι και περιφέρειες ερίζουν για το ποιος θα μοιράσει τη φτώχεια».

Ναι μεν αρνητική ψήφος, ωστόσο αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αλήθεια. Το ποιος θα …μοιράσει τη φτώχια!!! Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας ή ο Δήμος Βέροιας για τον χώρο ευθύνης του; Δυστυχώς όμως σε ένα τέτοιο κοινωνικό έργο δεν χωράνε «κόντρες» και «πολιτικές εκμεταλλεύσεις» από κανέναν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ευαίσθητη κατηγορία συντοπιτών μας.

Έτσι θα πρέπει ο Δήμος Βέροιας και η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας να τα «βρουν», να συμπράξουν και από κοινού να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν αρτιότερα το πρόγραμμα  Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους.

«Εμείς μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα επιδιώκουμε τη σύγκλιση» είπε ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΚΑΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς κατά την διάρκεια της εισήγησής του και τόνισε πως «ο Δήμος Βέροιας διαθέτει όλες τις δομές (κοινωνικό ιατρείο, παντοπωλείο κ.λπ.), αλλά και τα στοιχεία της Πρόνοιας». Επίσης ο κ. Κορωνάς είπε πως «Η Περιφέρεια δεν έχει τις δομές. Το πρόγραμμα θα προχωρήσει σωστά μόνο αν είμαστε εμείς ηγέτες εταίροι».

Υπέρ της σύμπραξης Δήμου Βέροιας και Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ζήτησαν ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Αντώνης Μαρκούλης, Γιώργος Γουλτίδης, Ζήσης Πατσίκας και Νίκος Μπέκης. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν εξηγείται αυτή η διαφωνία. Διαβλέπω πολιτικά κριτήρια».

Υπέρ της λειτουργίας του Προγράμματος από τον Δήμο Βέροιας επιχειρηματολόγησαν ο Θανάσης Αποστολόπουλος, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Βασίλης Λυκοστράτης και Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, οι οποίος στάθηκαν «στις δομές και υποδομές που διαθέτει ο Δήμος Βέροιας, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ωφελούμενοι συμπολίτες μας» ενώ εξέφρασαν και την άποψη πως δεν υπάρχει κόντρα με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. «Ούτε καπρίτσιο ούτε θέμα μαρκίζας υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Τι είναι το Πρόγραμμα Επισιτιστικής - Ωφελούμενοι

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, η εν λόγω διαδικασία εντάσσεται στη γενικότερη διαδικασία Διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)», στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι δυνητικοί από την πρόσκληση Φορείς Οργανώσεις σε άμεση διαδικασία Διαβούλευσης: Κινητοποίηση/Δικτύωση – Διαβούλευση επί του Προγράμματος – Σχέδιο Συγκρότησης «Κοινωνικής Σύμπραξης» με στόχο: την οργάνωση και τον τρόπο κινητοποίησης των Οργανώσεων Εταίρων και με γνώμονα τη διασφάλιση της καθολικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας των Εταίρων της υπό συγκρότηση κάθε Κοινωνικής Σύμπραξης ανά Περιφερειακή ενότητα.

Συνοπτικά το αντικείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (ΕΠ-I) αποτελούν:

1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).

2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ)

3. Συνοδευτικά μέτρα σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, διατροφικών συμβουλών, υπηρεσιών κοινωνικοποίησης παιδιών κ.α.

Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση του «χάσματος» της φτώχειας, δηλαδή στην ακραία φτώχεια, καθώς και στην παιδική φτώχεια, δίδοντας έμφαση στις παρακάτω αναλυτικές κατηγορίες ωφελουμένων:

- Φτωχά νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, ή ακραίας φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας

- Νοικοκυριά με παιδιά, και ιδιαιτέρως τα μονογονεϊκά και τρίτεκνα/πολύτεκνα, νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης

- Πολυμελείς Οικογένειες

- Άστεγοι

Τα κριτήρια επιλογής των Οργανώσεων Εταίρων καθορίζονται με γνώμονα την εξασφάλιση του βέλτιστου συνδυασμού εμπειρίας στο αντικείμενο του ΕΠ, γνώση των ωφελουμένων τοπικά και διαχειριστική επάρκεια για λυσιτελή υλοποίηση των πράξεων.

Θέματα της καθημερινότητας…

Πριν την συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, τέθηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους και κυρίως της αντιπολίτευσης, διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας.

Ο Γιάννης Παπαγιάννης έθεσε μία σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας, όπως την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και την καθαριότητα. «Τι γίνεται και δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παπαγιάννης, ενώ η Σοφία Ελευθεριάδου εξέφρασε την άποψη πως «η αποκομιδή να γίνεται τη νύχτα, γιατί τα απορριμματοφόρα στις 8 το πρωί στο κέντρο της πόλης προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα».

Έντονη ήταν η αντίδραση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Βασίλη Παπαδόπουλου ο οποίος είπε πως «οι συνάδελφοι δεν θέλουν να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Θέλουν ένα πελατειακό σύστημα. Αντί να οδηγήσουν τους πολίτες στην υπηρεσία καθαριότητας, κάνουν διαπιστώσεις και φέρνουν τα θέματα στο συμβούλιο. Δεν μπορούν να λερώνουν 70.000 και πέντε να καθαρίζουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε αθρόες προσλήψεις».

Επίσης ο Βασίλης Παπαδόπουλος εξέφρασε για άλλη μια φορά την άποψη πως οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεργαστούν στο θέμα της καθαριότητας της πόλης. Μάλιστα ήταν καυστικότατος για κάποιους πολίτες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ποιον να κάνουμε τα χατίρια; Σε αυτόν που πετάει τα σκουπίδια, σε αυτόν που αφήνει τους κάδους ανοιχτούς, αυτούς που αφήνουν τους αμιαντοσωλήνες όπου θέλουν, σε αυτούς που κλείνουν τη πρόσβαση στα απορριμματοφόρα; Το ωράριο των εργαζομένων ξεκινά στις 6 πρωί, δεν μπορούν να μαζευτούν νωρίτερα γι’ αυτό συναντάνε οι δημότες στις 8 το βράδυ τα απορριμματοφόρα. Την Κυριακή όλοι οι ΧΥΤΑ είναι κλειστοί και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να μαζέψουμε εκείνη την ημέρα σκουπίδια. Δεν μπορούν οι λίγοι να λειτουργούν εις βάρος των πολλών».

…και η ένταση

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, οι οποίες οδήγησαν σε δεκάλεπτη διακοπή της συζήτησης.

Η αρχή έγινε μεταξύ του Δημάρχου Βέροιας και του Γιάννη Παπαγιάννη. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα για τη Βέροια» είπε πως «Είναι δυνατόν; Μέσα σε ελάχιστο χρόνο αυτοί που εισηγήθηκαν την ψήφιση εισηγούνται εκ νέου την "αναμόρφωση", και δη προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, σαν να πρόκειται για κάτι τετριμμένο! Πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου, τα δικαιώματα και το αύριο των δημοτών της Βέροιας. Πολλά δεν λειτουργούν καλά και γίνονται "στο πόδι". Πριν αλέκτωρ λαλήσει κάποιοι "ψάχνονται" και προτείνουν "αναμόρφωση". Πότε θα έχουμε σοβαρό και μεθοδικό προγραμματισμό, πότε θα εξαλείψουμε προχειρότητες και παραλείψεις που γεννούν υπόνοιες για λάθη ή και σκοπιμότητες;».

Επίσης ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «θα μείνουν άνθρωποι έξω από το πρόγραμμα» με αφορμή το πρόγραμμα της επισιτιστικής και την κόντρα δήμου Βέροιας-περιφερειακής ενότητας Ημαθίας. Αυτό ήταν που …ξεχείλισε το ποτήρι για τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιάννη Παπαγιάνη είπε ότι «αν συνεχίσετε να μιλάτε χωρίς στοιχεία θα σας καταγγείλω. Θυμίσατε τον προεκλογικό Παπαγιάννη, νόμιζα ότι είχατε αλλάξει…» για να ανταπαντήσει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα για τη Βέροια» τονίζοντας χαρακτηριστικά «εσείς να προσέξετε πώς μιλάτε όταν αναφέρεστε σε μένα…».

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο Αντώνης Μαρκούλης ο οποίος είπε πως «να συμμαζευτεί ο δήμαρχος, δεν είναι βιλαέτι του εδώ…», ενώ προανήγγειλε ότι για λόγους διαμαρτυρίας θα αποχωρήσει μετά το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Επίσης ο Αντώνης Μαρκούλης έθεσε και θέμα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι «είναι κουραστικό και μη αποδοτικό να συζητούνται τόσα πολλά θέμα σε μία συνεδρίαση, 51 αυτήν την φορά. Αν προκύπτουν τόσα πολλά, ας γίνεται και επιπλέον συνεδρίαση». Εκείνο όμως που προκάλεσε δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, μετά από έντονες αντεγκλήσεις, ήταν η συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού με τον Αντώνη Μαρκούλη να καταδεικνύει «προχειρότητα στην σύνταξη του προϋπολογισμού καθώς ζητείται τώρα η αναμόρφωσή του».

Έτσι με το επιχείρημα του «εκτός θέματος», ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλεμαχος Χατζηαθανασίου διέκοψε την συνεδρίαση για δέκα λεπτά.

Γιάννης Παπαγιάννης: Προτάσεις και συνεισφορά για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να διεκδικήσουμε δυναμικά το αύριο που μας αξίζει

Στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας τέθηκαν από τον Γιάννη Παπαγιάννη, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», κατά προτεραιότητα ως ζητήματα εκτός ημερησίας διάταξης σειρά θεμάτων:

α. Καταθέσαμε την αγωνία και δυσφορία μας για την άθλια κατάσταση στο οδικό δίκτυο του Δήμου. Επικίνδυνες λακκούβες, μπαλώματα, καθιζήσεις σε συνδυασμό με την αδιαφορία και απίστευτη αναβλητικότητα των αρμοδίων συνθέτουν μια τραγική και επικίνδυνη για την ασφάλεια μας κατάσταση. Παρακινήσαμε τους αρμοδίους άμεσα να ασχοληθούν επιτέλους με την κατάσταση στην οδό Πιερίων, ιδίως στο σημείο μπροστά στην Άλφα Τράπεζα, με το σημείο συνάντησης των οδών στο πλατάνι της Πλατείας Ωρολογίου και με το οδόστρωμα της οδού Βενιζέλου, στο σημείο που βρισκόταν η Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, όπου καταστρέφονται και φθείρονται βάναυσα καθημερινά αυτοκίνητα.

β. Επανήλθαμε με εντονότατη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση βρωμιάς, δυσωδίας και ασχήμιας που επικρατεί σε όλο το Δήμο Βέροιας αναφορικά με τα σκουπίδια. Το πρόβλημα των σκουπιδιών έπρεπε ήδη να έχει λυθεί, να έχουν υιοθετηθεί οι δικές μας προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες και σύγχρονες. Η σημερινή δημοτική διοίκηση αντί να βρίσκει λύσεις για την καθαριότητα της Βέροιας βρίσκει δικαιολογίες για τη συνέχιση του προβλήματος.

γ. Σε προηγούμενη συνεδρίαση προτείναμε την πρόσκληση μετεγκατάστασης σε ακίνητα του Δήμου 1. μεγάλης μονάδας τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού, ειδικότερα αυτών που δωρήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο, και αναζητείται η έδρα της, και 2. του γυναικείου τμήματος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), σε χώρους των ήδη υφιστάμενων στρατοπέδων της Βέροιας ή άλλων του Δήμου. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα συνεπάγεται την μόνιμη παρουσία εκατοντάδων νέων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή μας με τις οικογένειές τους και την πραγματική και αληθινή ανάπτυξη της οικονομίας και ανόρθωσης της αγοράς. Θέσαμε εκ νέου το θέμα μετ’ επιτάσεως και καλούμε άπαντες τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς τώρα να διεκδικήσουμε σοβαρά και μεθοδικά και να πετύχουμε το στόχο αυτό που θα ενισχύσει δυναμικά τη Βέροια.

δ. Προτείναμε να απενταχθεί το τέως Δικαστικό Μέγαρο της Πλατείας Ωρολογίου από την  «περιουσία» του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Δήμος Βέροιας πρέπει να διεκδικήσει την απόκτηση κατά κυριότητα του ανωτέρω κτιρίου και την  άμεση χρήση του προς όφελος της λειτουργίας των δημοτών και των υπηρεσιών του, κατά προτεραιότητα αυτών για τις οποίες ο Δήμος σήμερα πληρώνει ενοίκια σε τρίτους σε βάρος του προϋπολογισμού του.

ε. Τονίσαμε την αντίθεσή μας στην στείρα αντιπαράθεση και προσκαλέσαμε σε συναίνεση για κοινή δράση και ειλικρινή συνεργασία τη διοίκηση του Δήμου Βεροίας με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος ευρωπαϊκών πόρων για άπορους και άστεγους συμπολίτες μας. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα «φανεί καλός», με τα χρήματα άλλων, αλλά πώς θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα και θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσο περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.

στ. Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών (1955- 2015) από τη βίαιη απέλαση Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως από το βάρβαρο τουρκικό καθεστώς καλέσαμε τη διοίκηση στη διοργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου μας εκδηλώσεων μνήμης και τιμής, με ομιλίες ιστορικών, προβολή ταινιών, διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης κ.λπ. Απάντηση, άμεση, δεν λάβαμε αλλά αναμένουμε και θα επανέλθουμε στο θέμα εκ νέου.

ζ. Προσκαλέσαμε στην άσκηση πίεσης από το Δήμο μας με στόχο τον περιορισμό λήψης μέτρων σε βάρος της Ρωσίας και δη όχι μέχρι 30/9/2015, όπως παρουσιάστηκε σαν δήθεν επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. αλλά το πολύ έως 31/5/2015. Τονίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο τί συνέπειες έχουν τυχόν αντίστοιχα ρωσικά αντίμετρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε βάρος της αγροτικής παραγωγής της Βέροιας και της Ημαθίας, καλώντας σε δυναμικές παρεμβάσεις ώστε να μην έχουμε και το 2015 ίδια προβλήματα με τις εξαγωγές μας του 2014.

η. Προτείναμε στο σώμα να τηρηθεί πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων ημερησίας διάταξης ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών άξιων Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο του 1996 στα γεγονότα των Ιμίων. Η πρότασή μας έγινε ομόφωνα δεκτή.