- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1830 φορές
Μάθημα εθελοντισμού από το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βέροιας
ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΦΤΩΧΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Πέντε χρόνια τώρα, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με υψηλό δείκτη εθελοντισμού, λειτουργεί στη Βέροια το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Όσοι πέρασαν από αυτό, είτε ως εθελοντές, είτε ως μαθητές, εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για το έργο που επιτελείται.
Λύση σε εκατοντάδες οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της οικονομικής κρίσης να πληρώσουν φροντιστήρια για τα παιδιά τους. Έργο; Σπουδαίο!!! Αυτήν την στιγμή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο προετοιμάζονται 120 μαθητές από τους 32 καθηγητές οι οποίοι είναι όλοι εθελοντές. Επιτυχία; Από τους 36 μαθητές που έδωσαν το καλοκαίρι εξετάσεις, τα 30 εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων οι δύο είχαν σειρά κατάταξης στις τρεις πρώτες θέσεις των σχολών τους.
Τα πρώτα βήματα…
Αναζητήσαμε το «μυστικό» αυτής της επιτυχίας συνομιλώντας με αυτούς που έχουν στα χέρια τους την υπόθεση «Κοινωνικό Φροντιστήριο» Βέροιας. Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Κατερίνα Μούρνου, Έλενα Μυτιλέκα και Αθανάσιο Δέλλα, καθώς και τον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Αρβανίτη.
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βέροιας είναι υπό την αιγίδα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βέροιας, αλλά για να γίνει καλύτερη δουλειά ορίσαμε μια διαχειριστική επιτροπή η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με το Κοινωνικό Φροντιστήριο, αλλά είναι αυτόνομη. Το έργο αυτό το συνεχίζουμε από τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης και η έγνοια μας είναι να το λειτουργούμε όσο το δυνατό καλύτερα» μας είπε ο Γιώργος Αρβανίτης.
Πως προέκυψε όμως το Κοινωνικό Φροντιστήριο στη Βέροια. Ποια ήταν η διαδρομή του;
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο ξεκίνησε το 2011 όταν εκείνη την εποχή ήταν το πρώτο διάστημα της κρίσης. Μάθαμε ότι σε μία, δύο πόλεις της Ελλάδας δημιουργήθηκαν Κοινωνικά Φροντιστήρια με εθελοντές καθηγητές και την συμμετοχή γονέων» μας εξιστορεί η Κατερίνα Μούρνου και συμπληρώνει:
«Θελήσαμε κι εμείς να ξεκινήσουμε, να δούμε αν μπορούμε να «στήσουμε» κάτι τέτοιο και προσεγγίσαμε . Ευτυχώς η τότε δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου είχε μια προσωπική γνωριμία με την τότε Πρόεδρο της Ένωσης Γιώτα Βλαχοπούλου και αυτό διευκόλυνε τα πράγματα για να μην έχουμε γραφειοκρατίες και άλλα. Παράλληλα πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ήταν ο Αντώνης Καγκελίδης ο οποίος επίσης πίστεψε πάρα πολύ σ΄ αυτήν την ιδέα. Οπότε μας άνοιγαν δρόμους. Δεν κολλήσαμε σε γραφειοκρατίες».
Επιβίωσε στην κρίση…
Σπουδαίο εγχείρημα σε μια περίοδο που η κρίση άρχισε να γίνεται πιο έντονη στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο δεν στάθηκε τίποτα ικανό να αποτρέψει αυτήν την προσπάθεια.
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο στεγάστηκε στο Νυχτερινό Γυμνάσιο (κάτω από το μπάσκετ της Ελιάς) και λειτουργούσε από 3 το απόγευμα μέχρι τις 7 το απόγευμα και βέβαια με θέρμανση. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν και τόσο λειτουργικό καθώς ήταν και τα παιδιά του νυχτερινού, με οχλήσεις από φωνές και δημιουργούνταν πρόβλημα καθώς δεν προλάβαιναν να τελειώσουν τις ασκήσεις» μας είπε η Κατερίνα Μούρνου και συμπλήρωσε ότι «είχαμε ξεκινήσει τον Ιανουάριο και μέσα στο Πάσχα έπρεπε να καλυφθεί η ύλη. Έτσι χρησιμοποιήσαμε τα γραφεία των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είδαμε ότι λειτουργούσε πολύ καλύτερα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ και Σαββατοκύριακα επίσης, υπήρχαν οι αίθουσες στην διάθεση των μαθητών του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
Την επόμενη χρονιά ήρθαμε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και την τότε Αντιδήμαρχο Παιδείας Βαρβάρα Σταυροπούλου, ζητήσαμε την διπλανή αίθουσα του πρώην Διαδημοτικού Ραδιοφώνου και μας παραχωρήθηκε για να συνεχίζουμε από εκεί τα μαθήματα. Πέρσι πήραμε και μια επιπλέον αίθουσα που ήταν κενή και πλέον έχουμε διαθέσιμες πέντε αίθουσες. Τα μαθήματα ξεκινάνε 3 το μεσημέρι και τελειώνουν στις 10 το βράδυ και Σαββατοκύριακα, όποτε χρειάζεται. Αυτήν την στιγμή είμαστε καλυμμένοι από χώρους. Προς το παρόν βέβαια γιατί οι ανάγκες σε μαθητές είναι πάντα μεγάλες».
Τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται ορατά. Ο εθελοντισμός κορυφώνεται. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο επιτυγχάνει και καθιερώνεται ως ένας νέος κοινωνικός φορέας του Δήμου Βέροιας.
«Βασικό στοιχείο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι ο εθελοντικός θεσμός υπό την αιγίδα της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (οδός Περικλέους, 3ος όροφος). Όλοι πραγματοποιούμε εθελοντική εργασία. Κανένας αμειβόμενος» μας είπε ο Αθανάσιος Δέλλας, και τονίζει ότι «τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα είναι καλά βάσει των στοιχείων από προηγούμενες χρονιές. Από τα 36 παιδιά που έδωσε εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ, πέτυχαν την είσοδό τους τα 30. Όπως καταλαβαίνετε πολύ μεγάλο το ποσοστό επιτυχίας. Μάλιστα είχαμε και δύο μαθητές που εισήχθησαν σε σχολή καταλαμβάνοντας θέση μέσα στην τριάδα».
Δεν είναι ανταγωνιστικό με τους ιδιώτες
Η δημιουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με το πρώτο άκουσμά του, προκάλεσε ανησυχίες στους ιδιώτες φροντιστές. Τόσο για την πιθανή απώλεια εσόδων, όσο και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μαθητές. Πως εξασφαλίζεται ο κοινωνικός ρόλος του;
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο απευθύνεται σε μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Είναι καθαρά για προετοιμασία εξετάσεων. Δεν είναι ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Και αυτό το κατοχυρώνουμε θεσπίζοντας κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια προσπαθήσαμε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην ζοφερή πραγματικότητα της πατρίδας μας» μας είπε η Έλενα Μυτιλέκα και συνεχίζει ο Αθανάσιος Δέλλας επισημαίνοντας πως «είναι ένα δύσκολο πείραμα. Δεν λέμε ότι κάναμε ένα τέλειο σύστημα, αλλά λέμε ότι κάναμε κάτι που να αγγίζει το αίσθημα δικαίου. Ότι δεν ανταγωνίζεται αθέμιτα τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Τι λέμε λοιπόν; Κάποιες οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση και έχουν αναγνωριστεί από την πολιτεία με την παροχή καρτών ανεργίας, σίτισης κ.λ.π., τα παιδιά αυτών των οικογενειών φοιτούν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό. Από κει και πέρα ανοίξαμε λίγο την γκάμα, προσπαθήσαμε να είμαστε κατά το δυνατόν ανεκτικοί. Τα δικά μας κριτήρια επειδή είμαστε μια αστική περιοχή είναι πιο ελαστικά σε σχέση με τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, αλλά αυτό έχει να κάνει και με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και τις αιτήσεις. Προσπαθήσαμε να είμαστε αξιοκρατικοί και δίκαιοι. Οι ενστάσεις που έγιναν ήταν πολύ λίγες και αποδείξαμε στους ενδιαφερόμενους πως πράξαμε δίκαια, χωρίς ιδιοτέλεια και ρουσφέτια».
Στο σημείο αυτό η Έλενα Μυτιλέκα συμπληρώνει τονίζοντας ότι «τα κριτήρια ισχύουν για όλους τους μαθητές. Και για τους αλλοδαπούς. Δεν υπάρχει καμιά διάκριση».
Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, όπως και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, δείχνουν μεγάλη σημασία στα αξιοκρατικά κριτήρια και στην εξάλειψη κάθε πιθανότητας αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ιδιώτες φροντιστές. Γι αυτό και επιμένουν…
«Μπορεί να κατηγορηθούμε για πολλά πράγματα, αλλά για αυτό που προσπαθούμε να μην κατηγορηθούμε, είναι τα αξιοκρατικά κριτήρια. Η επιτροπή κάθισε πολλές ώρες και εξέτασε με προσοχή τις ενστάσεις και πήρε τις αποφάσεις με αξιοκρατία. Επίσης να τονίσω πως σε συζήτηση που έγινε στην Αλεξάνδρεια με τον εκεί Σύλλογο Φροντιστών, προέκυψε η διαπίστωση ότι όντως το Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά. Πάντως αν δεν υπήρχε η μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών καθηγητών, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Αυτοί σηκώνουν το βάρος οι οποίοι κάνουν και το πρόγραμμα » είπε ο Γιώργος Αρβανίτης, για να συμπληρώσει η Κατερίνα Μούρνου επισημαίνοντας πως «εμείς απευθυνόμαστε κυρίως σε αυτούς θα έμεναν στο σπίτι αβοήθητοι, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους και δεν θα μπορούσαν να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Απόδειξη επίσης και οι καθηγητές μας, οι μη διορισμένοι που ζουν από ιδιαίτερα. Και οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ιδιαίτερα σε κάποιους οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν».
Αρωγός ο Δήμος Βέροιας
Σ΄ αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, όπως προαναφέραμε, υπήρξε η στήριξη από τον Δήμο Βέροιας. Όταν η προσπάθεια δικαιώθηκε, υπήρχε …καπέλωμα από τον Δήμο Βέροιας; Εύλογο το ερώτημα, καθώς πολλές φορές συναντήσαμε το φαινόμενο αυτό.
«Υπάρχει βοήθεια από τον Δήμο. Χωρίς στέγη δεν θα μπορούσαμε να το υλοποιήσουμε. Επίσης μας παρέχει γραφική ύλη, καθαρίστρια. Είμαστε καλυμμένοι. Δεν έχουμε προβλήματα, εκτός από την παλαιότητα του κτηρίου, αλλά αυτό ας το αφήσουμε…
Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα τα οποία δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρουμε. Προσπαθεί ο Δήμος να τα επιλύσει, αλλά δυσκολεύεται γιατί υπάρχει και το παρατηρητήριο, το ελεγκτικό» μας είπε η Κατερίνα Μούρνου.
Για το θέμα αυτό ο Γιώργος Αρβανίτης δίνει και μια άλλη διάσταση στην λειτουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων. «Είμαστε ένα κρυφό κονδύλι του Δήμου για το οποίο δεν μπορεί να το διατυμπανίζει. Επειδή είμαι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, συμμετέχω και στην Πανελλήνια Ένωση Ομοσπονδιών και από τις συζητήσεις που κάνουμε, διαπιστώσαμε ότι οι Δήμοι που λειτουργούν Κοινωνικά Φροντιστήρια υπό την αιγίδα τους, θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά την δικαιολόγηση των εξόδων. Δεν υπάρχει δομή, κωδικός που θα τους καλύπτει για τα έξοδα που κάνουν για τα Κοινωνικά Φροντιστήρια.
Εμείς λύσαμε τα χέρια του Δήμου με την ανάληψη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έτσι τυγχάνουμε βοήθειας» κατέληξε ο Γιώργος Αρβανίτης.
Ο Αθανάσιος Δέλλας συμπληρώνει επίσης ότι «πρόκειται και για ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης. Όλα γίνονται με την διαχειριστική επιτροπή, τους εθελοντές καθηγητές, με τον Δήμο να μην παρεμβαίνει ούτε και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επίσης προσπαθούμε να φέρουμε ως εθελοντές και τους γονείς των παιδιών. Να βοηθήσουν εθελοντικά με ανταποδοτική εργασία. Προσφέρονται κάποιοι ως καθαριστές. Άλλοι ως ηλεκτρολόγοι που όταν προκύψει κάποια βλάβη να την διορθώσει. Θέλουμε να «ανοίξουμε» τον εθελοντισμό με την ανταποδοτικότητα».
Παρέμβαση στην Αντιπεριφέρεια
Ο θεσμός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στη Βέροια φυλάσσεται ως …κόρη οφθαλμού ώστε να δημιουργεί καθημερινά πιο στέρεες βάσεις. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι η διεύρυνσή του, έτσι ώστε να προετοιμάζονται σ΄ αυτό και μαθητές από όλα τα χωριά του Δήμου Βέροιας.
«Βάζουμε στο «παιχνίδι» και την αντιπεριφέρεια. Βέροια δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης. Είναι και τα χωριά με μαθητές που μπορεί να αντιμετωπίζουν κοντά στα άλλα, και το πρόβλημα της μετακίνησης. Κάναμε λοιπόν αίτημα στον Αντιπεριφερειάρχη να έρθει σε μια άτυπη συμφωνία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε οι μαθητές αυτοί να μπορούν να μετακινούνται με τα πάσο τους και τις απογευματινές ώρες, κάτι που βάσει νομοθεσίας δεν ισχύει τώρα» μας αποκάλυψε ο Γιώργος Αρβανίτης και να συμπληρώσει ο Αθανάσιος Δέλλας πως «το Κοινωνικό Φροντιστήριο καλύπτει όλα τα όρια του Δήμου Βέροιας. Και για τον λόγο αυτό θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους γονείς των χωριών γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη, άμεση ενημέρωση και γι αυτό δεν έχουμε πολλά παιδιά από αυτές τις περιοχές. Για την επόμενη χρονιά θα έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε και μαθητές από τους πρώην Δήμους Μακεδονίδος και Βεργίνας. Είναι στόχος μας αυτός».
Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας η Έλενα Μυτιλέκα μας πληροφόρησε πως «έχουμε παιδιά από το Μακροχώρι, την Αγία Μαρίνα, Άγιο Γεώργιο, Διαβατό, Τριπόταμο. Από τους 120 μαθητές, οι 20 είναι από τα χωριά του Δήμου Βέροιας, βασικά από τα κοντινά στην πόλη» για να πει την τελευταία κουβέντα η Κατερίνα Μούρνου: Ευχαριστούμε τους εθελοντές καθηγητές και θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή για να βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά. Μαζί με τον εθελοντισμό και των γονέων μπορούμε να βάλουμε γερές βάσεις ώστε να μην καταστραφεί αυτό που δημιουργήθηκε και να γίνει το Κοινωνικό Φροντιστήριο ένα πρότυπο αυτοδιαχείρισης…