- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1014 φορές
Αγορά με… λουκέτα
75 ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
Τραγική είναι η επιχειρηματική εικόνα στην αγορά της Βέροιας και δη στην Ημαθία. Δύο επιχειρήσεις κλείνουν και μία ανοίγει. Και η νέα επένδυση κατά το 30% έχει να κάνει με τον χώρο της εστίασης (καφετέριες και τσιπουράδικα).
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκου Ουσουλτσόγλου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας. «Θα ήθελα να σας πω ότι 294 Ημαθιώτικες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο, ενώ 482 διαγράφηκαν οριστικά το έτος 2015. Σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά οι επιχειρήσεις που εγγράφονται αφορούν κυρίως το χώρο εστίασης» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.
Βαρύς, είναι ο απολογισμός και για το 2015 ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο στην Ημαθία. Οι απώλειες του επιχειρηματικού δυναμικού από τα μητρώα τους Επιμελητηρίου την τελευταία διετία συνεχίζονται ανησυχητικά. Στους αριθμούς που έδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι ακόμη περισσότερες καθώς αρκετές είναι αυτές που διακόπτουν τη λειτουργία τους χωρίς να ενημερώνουν εγκαίρως το Επιμελητήριο.
Η πορεία της τοπικής αγοράς στο διάστημα αυτό είναι τραγική καθώς κάθε μέρα επί της ουσίας, μπαίνει ένα «λουκέτα» βυθίζοντας στη δίνη της αβεβαιότητας την επιχειρηματικότητα.
Η επενδυτική «άπνοια» ακόμη και όταν πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στη λεγόμενη επιχειρηματικότητα ανάγκης, απόρροια του ζοφερού οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, είναι ιδιαίτερα εμφανής καθώς το αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων, που παγιώθηκε πρόπερσι, συνεχίστηκε και το 2015 με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
«Περπατήσαμε» τη Βέροια
Σημαντική μείωση της επιχειρηματικότητας παρουσιάζεται στη Βέροια, το μεγαλύτερο αστικό και εμπορικό κέντρο της Ημαθίας. Χθες περπατήσαμε το εμπορικό της κέντρο, επιλέγοντας ενδεικτικά κάποιες οδούς και καταγράψαμε πόσα καταστήματα είναι αυτήν την στιγμή διαθέσιμα προς ενοικίαση, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις.
Η κατάσταση είναι τραγική. Επιλέξαμε οδούς που βρίσκονται περιμετρικά του λεγόμενου ιστορικού εμπορικού κέντρου της Βέροιας και καταμετρήσαμε ένα ένα τα καταστήματα που έκλεισαν και παραμένουν χωρίς εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα:
Μητροπόλεως: 13
Κεντρικής (από Αγ. Αντώνιο έως πλατεία Ωρολογίου): 49
Μ. Αλεξάνδρου: 12
Βικέλα: 3
Π. Τσαλδάρη: 3
Ήρας: 14
Βενιζέλου: 3
Εμμ. Ζάχου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Ήρας): 5
Από τους αριθμούς φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της εμπορικής «αιμορραγίας» που υπάρχει στη Βέροια. Η εμπορική αγορά της Βέροιας συρρικνώνεται σε έκταση, κάτι που δείχνουν και οι αριθμοί που παραθέσαμε. Περισσότερα καταστήματα που έκλεισαν, βρίσκονται πιο απόμακρα, εκτός από αυτά της οδού Κεντρικής τα οποία όμως λόγω της παλαιότητάς των, δύσκολα τα επιλέγουν αυτοί που θέλουν να επενδύσουν. Κι αυτό γιατί στόχος τους είναι να «ρίξουν» όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα στα ….τσιμέντα!!!
Επίσης οι αριθμοί με τα άδεια καταστήματα που βρίσκονται σε οδούς εντός του εμπορικού κέντρου μπορεί να φαίνονται μικροί, αλλά γι αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψιν την μεγαλύτερη εμπορική αξία της περιοχής, αλλά και την δημιουργία δεκάδων καφετεριών και τσιπουράδικων μέσα στην αγορά.
Περιβάλλον αβεβαιότητας
Σύμφωνα με επιχειρηματικούς φορείς, τρείς είναι οι λόγοι για την απροθυμία επιχειρηματικής δράσης αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης των «λουκέτων» πέρυσι. Πρώτον η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, δεύτερο η υπερφορολόγηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και τρίτον η ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση της ρευστότητας λόγω και των ισχυρών κραδασμών από τα capitalcontrols.
Αυτοί οι λόγοι καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές για την ώρα τις επενδύσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων μέχρι τώρα ιδρύονταν, έστω και αν είχαν μικρή διάρκεια ζωής, ελλείψει ύπαρξης άλλης απασχόλησης.
«Οι νόμοι που έχουν περάσει από τη Βουλή και αυτοί που έρχονται, πριν από το τέλος της αξιολόγησης, μόνο «αντίσταση» στην τρόικα δεν είναι, μόνο στη βελτίωση και στήριξη της «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας δεν συμβάλλουν, όπως διατυμπάνιζε η σημερινή κυβέρνηση» είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, εξαφανίζουν τη μεσαία τάξη. Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, με δεδομένη την κατάσταση της αγοράς, χρειάζονται μέτρα για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όλων των επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων. Δράσεις που σίγουρα απέχουν από το πλαίσιο του ασφαλιστικού, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά και από την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, αφού το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δώσουν το οριστικό «χτύπημα» στον πρωτογενή τομέα της χώρας, αλλά και γενικότερα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αυτό που πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό είναι ότι οι επιχειρήσεις, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και γενικώς οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα».
Στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής
Κατά την διάρκεια της «περιοδείας» μας στην αγορά της Βέροιας, μιλήσαμε και με κάποιους καταστηματάρχες, οι οποίοι θέλησαν να μην δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους για να μην τους θεωρήσουν «ειδικούς» οι άλλοι συνάδελφοί τους. Το ερώτημά μας ήταν για το τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε η αγορά σιγά σιγά να βρει έναν καλύτερο ρυθμό και να αποφευχθούν κι άλλα «λουκέτα».
«Πρέπει να γίνει αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις και να επιστρέψει το κόστος του χρήματος σε ανταγωνιστικά επίπεδα» μας είπαν και τόνισαν την αναγκαιότητα για χαλάρωση των φοροεισπρακτικών.
«Πρέπει να πάψει η επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής, με την κάθε χρονιά να φέρνει νέες αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις. Χωρίς ένα σταθερό, απλό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης» κατέληξαν.