ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ναουσαίοι ορειβάτες στο “Pelister National Park”

  Τέσσερις ορειβάτες από την πόλη μας , μέλη του Ε.Ο.Σ.  (ορειβατικό τμήμα) ,οι : Γιώργος Καισαρίδης ,  Κώστας Μάινος , Θωμάς Μητσκόπουλος και Λάζαρος Τούρας , ανέβηκαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στην ψηλότερη κορυφή του Βαρνούντα ή “Baba” όπως λένε το βουνό στην Π.Γ.Δ.Μ.

 Η ανάβαση έγινε από την περιοχή που βρίσκεται το “Pelister National Park” ,μιας και η κορυφή αυτή όπως και ένα μεγάλο μέρος του Βουνού ανήκει στα Σκόπια.

 Οι ορειβάτες μας κάλυψαν απόσταση 24 χιλιομέτρων σε 6.30 ώρες με 1300 μέτρα θετικά υψομετρικά , ανέβηκαν πρώτα στην κορυφή Pelister ή Περιστέρι στα 2601 μέτρα υψόμετρο και στην συνέχεια επισκέφτηκαν τις 2 ορεινές λίμνες ( που ονομάζονται «Μάτια του Pelister») στα 2150 μέτρα και 2218 μέτρα (Golemo Ezero).

Η επιστροφή έγινε από άλλη μεριά που επέτρεπε την θέα στην Μικρή και στην Μεγάλη Πρέσπα , μέχρι και την Αλβανία , ενώ από διάφορα σημεία του βουνού έβλεπες την λίμνη της Οχρίδας , το Βόρα ,  το βουνό Galicica και την πόλη Μοναστήρι (Bitola).

 Το “Pelister National Park”  είναι το παλαιότερο Εθνικό Πάρκο των Σκοπίων και το δεύτερο σε έκταση μετά το Μαύροβο . Μεταξύ των πολλών ειδών που έχει στην χλωρίδα του ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του  πενταβέλονου πεύκου με το όνομα “Molica” ,που συναντάτε σε λίγα βουνά στην Βαλκανική χερσόνησο. Η πανίδα επίσης του πάρκου είναι εντυπωσιακή με Αρκούδες , Λύκους , Ελάφια , Ζαρκάδια , Αγριογούρουνα και αρπακτικά πουλιά .

 Μία αποστολή ακόμα από την πόλη μας , που δίνει το ορειβατικό της στίγμα σε βουνά τόσο της  Ελλάδας  όσο και του  εξωτερικού .  «ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ»