ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πλήγμα…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πλήγμα στην Δημοτική Παράταξη του Δημάρχου Βέροιας και του ιδίου προσωπικά αποτέλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρου Τσαπαρόπουλου, στην συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης.

Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος στα προ ημερησίας θέματα έκανε αναφορά στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας και συγκεκριμένα ότι «διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες», με στόχο ευαίσθητα εθνικά θέματα που αφορούν στην επιρροή της Ελλάδας στον χώρο της Βαλκανικής και ειδικότερα στο θέμα των Σκοπίων.

Μια τοποθέτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και την αποχώρηση από την συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Καγκελίδη, ο οποίος ως γνωστόν ήταν από τους πρωτεργάτες των συλλαλητηρίων υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

 

«Παράτυπη», άστοχη και προκλητική η τοποθέτηση

Ο Πρόεδρος του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και διευθύνει τη συζήτηση, διαβάζει έγγραφα που τυχόν κατατίθενται στο προεδρείο και επιδιώκει να υπάρχει ήπιο κλίμα και διάλογος στην συζήτηση.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, χωρίς να τεθεί θέμα και από την θέση του προεδρείου, αναφέρθηκε «αναίτια» στην απέλαση των διπλωματών, λες και λειτουργούσε ως εντεταλμένο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος το απεριόριστο του χρόνου που δίδεται σε ένα Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν επιθυμούσε να κάνει γενική πολιτική τοποθέτηση σε επίκαιρα πολιτικά θέματα και υπό την ανοχή της πλειοψηφίας, θα έπρεπε να κατέβει από το Προεδρείο και να καθίσει στα έδρανα των απλών Δημοτικών Συμβούλων, με τον χρόνο που του αναλογεί.

Πέραν τούτου, ήταν άστοχη, άκαιρη και προκλητική η τοποθέτησή του. Βασίστηκε σε δημοσιεύματα που επικαλούνται «ασφαλείς» πληροφορίες σε ότι έχει να κάνει με το «Μακεδονικό» ζήτημα. Μάλιστα ενέπλεξε το όνομα του προκαθήμενου της τοπικής μας εκκλησίας, τον οποίο χαρακτήρισε «ανιστόρητο» με βάση το κάλεσμά του για το συλλαλητήριο της Βεργίνας, αλλά και άφησε να εννοηθεί πως σαν Μητροπολίτης που πρωτοστατεί σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μας, να είναι μέρος του «δικτύου» της Ρώσικης δράσης στην Ελλάδα.

Πολύ δε περισσότερο όταν κάνει αναφορά σε χρηματισμό Δημάρχων, όταν πλάι του έχει τον Δήμαρχό του ο οποίος και στην Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και στα συλλαλητήρια πήρε θέση πως η «Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική».

 

Μεγάλες αντιδράσεις από τους Συμβούλους

Μπορεί στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υπήρξαν περιορισμένες αλλά ηχηρές αντιδράσεις, ωστόσο υπάρχει γενικότερη κατακραυγή σε βάρος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του Πέτρου Τσαπαρόπουλου, αντέδρασε δυναμικά ο Αντώνης Καγκελίδης ο οποίος σηκώθηκε από την καρέκλα του και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο απαράδεκτο της τοποθέτησης και στους «μεγάλους αγώνες που έδωσε η εκκλησία και αυτούς που δίνει ο Μητροπολίτης μας».

Όμως η αντίδραση γεμάτη υπονοούμενα, ήταν αυτή του συμπαρατασσόμενου πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Μαυροκεφαλίδη ο οποίος είπε αυτά είναι «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» και πως «δεν ηγεμονεύει, ούτε διαφεντεύει, ούτε καν διευθύνει, αλλά απλά συντονίζει. Δεν είστε ινστρούχτορας εδώ μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «κύμα των αντιδράσεων των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας συνεχίστηκαν από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Βασίλη Λυκοστράτη ο οποίος έκανε λόγο για «εθνομηδενιστές που αρνούνται τις ανησυχίες του λαού».

Οι βολές κατά του Πέτρου Τσαπαρόπουλου ολοκληρώθηκαν με τον πρώην παραταξιακό «σύντροφο» και, πιθανότατα, υποψήφιο Δήμαρχο Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου ο οποίος εξέφρασε μεγάλες ανησυχίες τονίζοντας πως «εκείνο που φοβάμαι συντελείται αυτό το διάστημα: ο εθνικός διχασμός. Γιατί αυτή η περιφρόνηση στα συλλαλητήρια και στους χιλιάδες λαού από την κυβέρνηση; Τι φοβάται και δεν κάνει ένα δημοψήφισμα;».

       

Σιγή ιχθύος αλλά και δυσαρέσκεια…

Για την καταγραφή όλων των αντιδράσεων από πλευράς της παράταξης του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, μιλήσαμε με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι μας εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους και την διαμαρτυρία τους για τα όσα είπε και προκάλεσε ο «σύντροφος» Πέτρος Τσαπαρόπουλος, αλλά προτίμησαν να μην κάνουν κάποιες δηλώσεις για την ώρα. Μάλιστα κάποιοι μας είπαν πως θα καταθέσουν την άποψή τους σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο μόνος που μίλησε, αλλά με μεγάλη αυτοσυγκράτηση, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Αποστολόπουλος ο οποίος για το θέμα αυτό μας είπε πως «δεν θεωρώ σωστό αυτό που έγινε. Εκφράζω την διαφωνία μου με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά μέχρι εδώ. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο».

 

«Λειτούργησε» ως κομματικό στέλεχος

Η εκτός ημερήσιας παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρου Τσαπαρόπουλου για το θέμα της απέλασης διπλωματών που η δραστηριότητά τους σχετίζεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, και με το ονοματολογικό «Μακεδονικό» ζήτημα, θεωρήθηκε ως μια «απάντηση» εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικούς παράγοντες που δραστηριοποιήθηκαν στην διοργάνωση συλλαλητηρίων, εκφράζοντας την διαφωνία τους για την «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος που είναι υπέρμαχος της συμφωνίας, υιοθετώντας απόλυτα την «γραμμή» του κόμματος του οποίου αποτελεί στέλεχος εκμεταλλευόμενος το «μικρόφωνο» και την ευχέρεια της ιδιότητας του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ήθελε να δώσει την απάντησή του ή να προπαγανδίσει υπέρ της συμφωνίας.

«Δείχνει δύναμη και ισχύ προς τον κόσμο με το μικρόφωνο αυτού του πόστου, του οποίου δεν του αρμόζει. Και από την στιγμή που είναι ενάντια των θέσεων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για το θέμα αυτό, δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί και μάλιστα απεριόριστα» μας είπε ο Αντώνης Καγκελίδης και συμπλήρωσε:

«Η εκκλησία στην Ελλάδα είναι σεβαστή. Οι χριστιανοί είναι σχεδόν όλοι οι έλληνες. Σεβαστό να μην πιστεύει σ΄ αυτό. Όμως δεν μπορεί να παραγνωρίζει πως ο Μητροπολίτης είναι θεσμός. Δεν μπορείς να τον κατηγορείς κάνοντας χρήση του μικροφώνου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς που βρισκόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρώτα έχουμε τον ρόλο να υπηρετήσουμε την τοπική κοινωνία και όχι εντελώς αδέσποτα να ασχολούμαστε με θέματα γενικής πολιτικής και όχι να κάνει κήρυγμα».

 

Δεν κατηγορούμε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ

Με την ευκαιρία της συνομιλίας μας ο Αντώνης Καγκελίδης αναφέρθηκε γενικότερα στο «πνεύμα» των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό της γείτονος χώρας.

«Δεν κατηγορούμε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορούμε όλα τα κόμματα για το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Σε συνεντεύξεις που δίνουμε σε τοπικά και πανελλήνια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ζητάμε να πούνε συγγνώμη όλα τα πολιτικά κόμματα. Και αυτά που κυβερνούσαν όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που φέρνουν κι αυτά καίρια ευθύνη. Διαχρονικά όλα έβαλαν το λιθαράκι τους. Βέβαια μετράει η υπογραφή, αλλά θα δούμε στη Βουλή απ΄ όπου δεν θα περάσει»τόνισε ο Αντώνης Καγκελίδης και συμπλήρωσε επισημαίνοντας:

«Όσον αφορά και πάλι την εκκλησία και το αν έχει πολιτικό λόγο, αν δεν ήταν η εκκλησία μπροστά, ακόμα υπόδουλοι θα ήμασταν. Δηλαδή ο Μακάριος στην Κύπρο που ήταν αγωνιστής και τον στήριξε ο Κυπριακός λαός έπρεπε να τον …ξυρίσουν; Νομίζω έχοουν το δικαίωμα σαν πολίτες και οι δεσποτάδες και οι παπάδες να εκφράζουν απόψεις. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης μας με τις ξεκάθαρες θέσεις του είναι πνευματικός ηγέτης. Όπως και ο Περιφερειάρχης που επίσης είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του. Δεν είναι ήξεις, αφίξεις».

 

Μητροπολίτης: Κρίνουν ἐξ ἰδίων τά ἀλλότρια…

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμονας για τον οποίο ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος άφησε υπονοούμενα, σε σχέση με το ονοματολογικό και την δραστηριότητα που αναπτύσσεται, έδωσε την δική του πειστική απάντηση από το Άγιο Όρος όπου βρίσκεται τις μέρες αυτές και μέχρι 24 Ιουλίου.

Με επιστολή-απάντηση που έστειλε, αναφέρει τα εξής:

«Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας διαψεύδει κάθε διαρροή στά ΜΜΕ, ἡ ὁποία τόν συνδέει ἄμεσα ἤ ἔμμεσα μέ συμφέροντα διεθνοῦς ἤ ἐγχώριου ἐνδιαφέροντος, σχετικά μέ τή συμφωνία τῶν Πρεσπῶν.

Τό μόνο κίνητρο τῆς συμμετοχῆς τοῦ Μητροπολίτου στά συλλαλητήρια εἶναι ἡ ὑπεράσπιση τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας καί ἡ ἑλληνικότητα τῆς Μακεδονίας.

Ὁ,τιδήποτε ἄλλο διαδίδεται εἶναι πλάνη ἤ σκόπιμη προσβολή.

Εἶναι γνωστό ὅτι ὅταν ἡ ἀλήθεια ἐνοχλεῖ καί ὅταν δέν ὑπάρχουν ἐπιχειρήματα, τότε ἐπιστρατεύεται ἡ συκοφαντία. Τότε ἀνακαλύπτονται γεγονότα τοῦ παρελθόντος, διαστρεβλώνονται καί στήνονται σενάρια συνωμοσίας.

Αὐτό συνέβη καί προχθές, μετά τό συλλαλητήριο πού πραγματοποιήθηκε στή Βεργίνα γιά τή Μακεδονία. Οἱ ἀλήθειες πού εἰπώθηκαν ἐκεῖ, ἡ ἀλήθεια τῶν χιλιάδων ἀνθρώπων πού συγκεντρώθηκαν, παρά τήν προηγηθεῖσα ἀνακοίνωση γιά ἀκύρωση τοῦ συλλαλητηρίου ἐξαιτίας τῆς βροχῆς, γιά νά διαμαρτυρηθοῦν γιά τά δίκαιά τους, γιά τά δίκαια τῆς Μακεδονίας πού καταπατῶνται ἀπό τή συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, ἐνόχλησαν ὁρισμένους.

Καί ἀφοῦ οἱ προηγούμενες συκοφαντίες τους γιά παρακρατικούς, τραμπούκους, φασίστες καί ἐθνικιστές ἔπεσαν στό κενό, ἐπινόησαν νέες, ὅτι δῆθεν μοναχοί καί μητροπολίτες ἐπηρεάζονται, καθοδηγοῦνται ἤ καί χρηματίζονται ἀπό τούς Ρώσους διπλωμάτες πού ἀπελαύνει τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν ἀπό τή χώρα μας ἤ ἀπό ἄλλους. Πίστευσαν μάλιστα ὅτι βρῆκαν καί τήν ἀπόδειξη σέ μία ἁγιαστική πράξη πού τελέσθηκε στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Δοβρᾶ Βεροίας τό 2016, μέ τήν ὁποία ἡ «Ὀρθόδοξη Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Ἑταιρεία», μία Ἑταιρεία πού ἱδρύθηκε τό 1882 καί τῆς ὁποίας σήμερα προεδρεύει ἕνας πρώην πρωθυπουργός τῆς Ρωσίας καί Πρόεδρος τοῦ Ἐλεγκτικοῦ Συμβουλίου, ἐγκαινίασε τή δραστηριότητά της στήν Ἑλλάδα.

Τούς διέφυγε ὅμως ὅτι ἡ ἕδρα τοῦ Ἑλληνικοῦ Παραρτήματος δέν εἶναι στή Βέροια, οὔτε πολύ περισσότερο στή Μονή Παναγίας Δοβρᾶ, ἀλλά στή Θεσσαλονίκη. Καί ὁ μόνος λόγος τῆς ἐπισκέψεως αὐτῆς στή Βέροια ἦταν ὅτι ὁ ἐπικεφαλῆς τοῦ Ἑλληνικοῦ Παραρτήματος κατάγεται ἀπό τή Βέροια καί θέλησε νά φέρει τόν πρώην Πρωθυπουργό τῆς Ρωσίας καί Πρόεδρο τῆς Ἑνώσεως στήν πατρίδα του. Ἦταν τιμή γιά τήν πόλη ἡ ἐπίσκεψη αὐτή καί ἡ Ἱερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας τούς ὑποδέχθηκε μέ χαρά, ὅπως ὑποδέχεται κάθε ἐπίσημο ἐπισκέπτη στή Βέροια. Μάλιστα ὁ τ. Πρωθυπουργός τῆς Ρωσίας ἐπισκέφθηκε μία ἀκόμη φορά τήν πόλη μας καί ἐκκλησιάστηκε στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀντωνίου κατά τόν ἑορτασμό τῆς ἐπετείου τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγῶνος. Αὐτή εἶναι ἡ μόνη ἀλήθεια.

Ἄν κάποιοι νομίζουν ὅτι ἔχουν ἀνάγκη μητροπολίτες καί μοναχοί νά χρηματισθοῦν ἤ νά ἐπηρεασθοῦν ἀπό Ρώσους ἤ ὁποιουσδήποτε ἄλλους γιά νά ὑψώσουν τή φωνή τους γιά τή Μακεδονία καί τήν πατρίδα μας εἶναι γελασμένοι καί κρίνουν ἐξ ἰδίων τά ἀλλότρια. Τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν καλῶς κάνει καί ἀπελαύνει ὅσους ἀποδεδειγμένα βλάπτουν τά συμφέροντα τῆς πατρίδας μας, ἀλλά αὐτό δέν ἔχει σχέση οὔτε μέ τήν Ἱερά Μητρόπολη Βεροίας οὔτε μέ κανέναν ἄλλο.Ἄν ἔχουν ἀποδείξεις γιά τούς ὑπαινιγμούς καί τίς κατηγορίες τους, ἄς τίς προσκομίσουν ἄμεσα. Διότι διαφορετικά ἀποδεικνύονται περίτρανα κοινοί συκοφάντες καί λασπολόγοι.

Εἶναι γνωστό, ἄλλωστε, σέ ὅλους τό ἀφιλοχρήματο τοῦ Μητροπολίτη μας, γι᾽ αὐτό καί ἀποτελεῖ ἀπολύτως ἕωλη συκοφαντία καί μόνο ἡ σκέψη ἤ πολλῷ μᾶλλον ὁ ὑπαινιγμός κάποιων ὅτι χρηματίζεται γιά νά ὑπερασπισθεῖ τό ὄνομα καί τήν ταυτότητα τῆς Μακεδονίας.

Τά παραπάνω ἀποτελοῦν συγχρόνως ἀπάντηση καί σέ ὅσα συκοφαντικά καί ἐνδεχομένως κατευθυνόμενα ἀκούστηκαν στήν πρόσφατη Συνεδρίαση τοῦΔημοτικοῦ Συμβουλίου τῆς Βέροιας ἀπό τόν πρόεδρό του κ. Τσαπαρόπουλο,τά ὁποῖα τόν ἐκθέτουν στούς συμπολίτες μας καί στόν λαό τῆς Ἠμαθίας πού στήν συντριπτική του πλειοψηφία καταδικάζει τό ξεπούλημα τοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας καί ἀγωνίζεται μέ κάθε τρόπο γιά νά μήν ἰσχύσει μία συμφωνία μέ τραγικές συνέπειες γιά τή Μακεδονία καί τήν πατρίδα μας, σάν αὐτή πού ὑπογράφτηκε πρόσφατα.

Οἱ ὅποιες συκοφαντικές προσπάθειες θά πέσουν στό κενό γιατί ἡ στάση τοῦ Μητροπολίτου στό κρίσιμο θέμα τῆς συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν καθορίζεται ἀπό τό αἴσθημα τῆς εὐθύνης του γιά τόν τόπο καί τῆς ἀγάπης του γιά τή Μακεδονία μας καί μόνο, ἔχοντας ὡς πρότυπο τόν Ἅγιο Λουκᾶ τόν ἰατρό, Ἀρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, ὁ ὁποῖος ἐδιώχθη καί συκοφαντήθηκε βάναυσα ἀπό τό ἀθεϊστικό καθεστώς τῆς ἐποχῆς του διότι μιλοῦσε περί τῆς ἐν Χριστῶ ἀληθείας».