ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ένας «ήρωας» παππούς από την Βέροια

71ΧΡΟΝΟΣ ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ ΕΣΩΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τον πύρινο εφιάλτη έζησε την προηγούμενη Δευτέρα στο Μάτι ένα ζευγάρι από την Άμμο Βέροιας και τα δύο εγγονάκια τους..

Συγκεκριμένα, ο συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΗ Σπύρος Σπυρίδης με την σύζυγό του Βέτα (καταγωγή από την Φυτειά) πήγαν στη Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ο γιος του Κώστας με την σύζυγό του και τα δύο τους τα παιδιά. Ο 71χρονος Σπύρος και η 69χρονη σύζυγός του, κάνοντας αυτό που χρόνια συνηθίζουν, πήραν τα δύο εγγονάκια τους, ένα αγόρι 10 χρονών και ένα κορίτσι 9 χρονών, για ολιγοήμερες διακοπές στο Μάτι. 

Δυστυχώς όμως τη Δευτέρα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πύρινης λαίλαπας, κινδύνεψαν οι ζωές τους, είδαν τα πάντα γύρω τους να γίνονται στάχτη και έγιναν μάρτυρες σκηνών που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

«Φλόγες δεκαπέντε μέτρων…»

Ενώ βρισκόντουσαν στο σπίτι η κυρία Βέτα είπε στον κύριο Σπύρο πως μυρίζει καπνός. Αμέσως βγήκαν έξω από το σπίτι και τότε άρχισε η δική τους σοκαριστική περιπέτεια.

«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συναντήσαμε μπροστά μας φλόγες δεκαπέντε μέτρων. Πρώτη μου κίνηση ήταν να προστατέψω τα δύο εγγονάκια μου. Έτσι έκανα μια «γέφυρα» με το σώμα μου και έβαλα τα παιδιά από κάτω μου και σιγά σιγά πήραμε το μονοπάτι της διαφυγής» μας είπε ο Σπύρος Σπυρίδης ο οποίος έκανε τεράστια προσπάθεια μιας και αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά κινητικά προβλήματα.

«Κινηθήκαμε από ένα μονοπάτι 20 μέτρων, ανάμεσα από βράχια για να φτάσουμε στην θάλασσα, με αποτέλεσμα εγώ να υποστώ εγκαύματα στα πόδια, τα χέρια και την πλάτη από το θερμικό φορτίο που υπήρχε και η γυναίκα μου στο πόδι καθώς πάτησε ένα καμένο κλαδί» περιγράφει ο 71χρονος συνταξιούχος και συμπληρώνει:

«Μετά που φτάσαμε στη θάλασσα, ήρθε ένας γιατρός μετά από μισή ώρα και μας μετέφερε σ΄ ένα κοντινό ξενοδοχείο σε μια απόσταση 150 μέτρων περίπου. Εκεί μας συμπεριφέρθηκαν άψογα (φαγητό, φρούτα για τα παιδιά κ.λ.π.). Σε πρώτη φάση πήραν εμένα με το ΕΚΑΒ και με πήγαν στον «Ευαγγελισμό» γιατί ήμουν πιο σοβαρά και μετά πήραν την σύζυγό μου και τα εγγόνια μας, με την γυναίκα μου να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» και τα παιδιά στο «Παίδων» για προληπτικούς λόγους. Ευτυχώς δεν έχουν τίποτα, αλλά υπήρξε ψυχολογική υποστήριξη».    

«Φοβηθήκαμε, αλλά έσωσα τα εγγόνια μου και την γυναίκα…»

Όπως προαναφέραμε, ο Σπύρος Σπυρίδης αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και η προσπάθειά του ήταν ηρωική στην κυριολεξία. «Είστε ένας ήρωας παππούς…» τον είπαμε κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας για να βρει το κουράγιο να χαμογελάσει για τον χαρακτηρισμό που του αποδώσαμε και να δείξει την αγάπη του. «Έσωσα τα δύο μου εγγόνια και την γυναίκα μου… Εκείνη την στιγμή δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο ».

Στην συνέχεια ζητήσαμε από τον Σπύρο Σπυρίδη να μας μεταφέρει την εικόνα που επικρατούσε την ώρα της περιπέτειάς του.

«Η εικόνα ήταν τραγική. Ελικόπτερα και Καναντέρ πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα άρχισαν να εκρήγνυνται δημιουργώντας έναν απίστευτο ήχο. Λες και έσκαγαν γκαζάκια. Και όταν περνάς ανάμεσα από ένα πύρινο δίαυλο, φυσικό είναι να πανικοβληθούμε όλοι μας. Φοβηθήκαμε πολύ γιατί βλέπαμε τις φλόγες να αγκαλιάζουν τα δέντρα πολύ γρήγορα αλλά τουλάχιστον νοιώθαμε ασφαλείς που ήμασταν μέσα στο νερό. Υπήρξαν επίσης στιγμές μεγάλου πανικού, μέχρι τη στιγμή που απομακρυνθήκαμε κάποια χιλιόμετρα από την φωτιά στο Μάτι, τους ασφυκτικούς καπνούς και την έντονη ζέστη».

Ο Σπύρος Σπυρίδης ήρθε στη Βέροια από την Αθήνα ως εργαζόμενος στην ΔΕΗ και έμεινε στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, κτίζοντας σπίτι στο χωριό Άμμος, όπου κατοικεί τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Θα αργήσει να πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο (υπολογίζει να μείνει άλλες 20 μέρες), η γυναίκα του Βέτα εντός δύο, τριών ημερών θα πάρει εξιτήριο, ενώ τα δύο παιδιά βρίσκονται ήδη στην αγκαλιά των γονιών τους στο σπίτι τους στην Αθήνα.

«Χάρηκα πολύ γιατί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» βρήκαμε ένα team που είναι στο πλευρό μας, έδωσαν και δίνουν έναν αγώνα. Κυριολεκτικά «τα ΄χασα» με αυτό το νοσοκομείο. Έπεσαν με τα μούτρα πάνω μας και φυσικά και στους υπόλοιπους ασθενείς του Τμήματος Εγκαυμάτων» κατέληξε ο Σπύρος Σπυρίδης.