ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Με τη σκέψη στις κάλπες…

ΠΟΙΟΙ ΕΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΘΩΚΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Εννιά μήνες μας χωρίζουν από τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την είσοδο του φθινοπώρου οι διεργασίες θα γίνονται πιο εντατικές και αποτελεσματικές. Και αυτό σε όλα τα επίπεδα καθώς παράλληλα θα «τρέξουν» και οι βουλευτικές εκλογές οι οποίες αποτελούν βαρόμετρο στις τελικές επιλογές των επικεφαλείς των συνδυασμών.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Βέροιας ο οποίος φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί «μνηστήρες», αλλά άγνωστο πόσοι θα είναι αυτοί που θα γράψουν πρώτοι το όνομά τους σε ψηφοδέλτια. Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε με βέβαιη κατάληξη και ολοκληρωμένα ονόματα μέχρι την τελική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων καθώς με την γνωστοποίηση των διάφορων προθέσεων, ασκούνται και πιέσεις προς τους υποψηφίους, είτε αυτές έχουν το στοιχείο της ενθάρρυνσης, είτε της αποτροπής.

«Κλειδί» οι βουλευτικές εκλογές

Η τροπολογία που έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση, αναφέρει πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι 19 Μαΐου 2019 ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και 26 Μαΐου οι ευρωεκλογές μαζί με τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, εκεί όπου οι υποψήφιοι δεν εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή.

Στα όλα σενάρια, ακούστηκε και η περίπτωση στις ίδιες ημερομηνίες να γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές, αλλά μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται. Κι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων. Αν, για παράδειγμα, διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στις αρχές του χρόνου (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο 2019), τότε δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να προτείνουν και να στηρίξουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στελέχη που δεν εκλέχθηκαν στις βουλευτικές. Και αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί σύγχυση τόσο στα κόμματα, όσο και στους πολιτευτές.

Αυτό ισχύει και για τη Βέροια, ιδιαίτερα για τα δύο, τρία, μεγάλα κόμματα τα οποία θα επιλέξουν τα «καλύτερα» στελέχη τους για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών και δευτερευόντως για τις αυτοδιοικητικές. Πάντως θεωρείται δεδομένο πως τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, θα αποφύγουν να δώσουν επίσημα το χρίσμα σε κάποιον υποψήφιο, παρά μόνο την στήριξη, γιατί επιθυμούν την πολυσυλλεκτικότητα για τα …μάτια του κόσμου.

Προσπάθεια διεύρυνσης του ψηφοδελτίου

Στον Δήμο Βέροιας φαίνεται για την ώρα πως θα υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για την διεκδίκηση της Δημοτικής αρχής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως το ζητούμενο είναι πόσοι θα είναι αυτοί που θα είναι στην αφετηρία για να καταλήξουν στο νήμα.

Ο νυν Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης θεωρείται δεδομένο πως θα διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο. Στην πρώτη του θητεία ως Δήμαρχος, είχε απώλειες από την δημοτική του παράταξη, καθώς ανεξαρτητοποιήθηκαν βασικά στελέχη του όπως ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, ο Θωμάς Αγγελίνας και ο Δημήτρης Τραπεζανλής.

Με την παραίτησή του ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου δήλωσε παρών για να ηγηθεί ψηφοδελτίου, αλλά το θέμα είναι αν θα εμμείνει στην απόφασή του αυτή, καθώς πέρα από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, θα λάβει υπόψιν και τους άλλους συσχετισμούς που θα αναπτυχθούν στην πρόοδο του χρόνου.    

Από κει και πέρα «βουβή» είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ (το ΚΚΕ θα επιλέξει κομματικό στέλεχος) για την επιλογή υποψηφίου για τον Δήμο Βέροιας. Θεωρείται δεδομένο πως ο Νίκος Μπέκης δεν θα είναι επικεφαλής συνδυασμού, ενώ προθυμία υπάρχει από τον συνδυασμό του Κώστα Βοργιαζίδη αν τύχει της στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο Κώστας Βοργιαζίδης θα κινείται για στην στελέχωση του ψηφοδελτίου του και υποψηφίους απ΄ όλους του πολιτικούς χώρους, και προσφάτως ακούστηκε το όνομα του νεαρού πολιτικού επιστήμονα Καλλίστρατου Γρηγοριάδη ο οποίος αποτελεί μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δεδομένες υποψηφιότητες

Πρώτος απ΄ όλους που εξεδήλωσε την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Βέροιας, είναι ο δικηγόρος Γιάννης Παπαγιάννης. Το ζητούμενο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πατάει σε δύο βάρκες. Η μία είναι η υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Βέροιας και η άλλη η υποψηφιότητά του για βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με περισσότερες πιθανότητες η πρώτη περίπτωση. Πάντως ζητάει την στήριξη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσον αφορά τα ονόματα που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του για τον Δήμο Βέροιας, πρόκειται να γίνει σημαντική ανανέωση και, όπως την προηγούμενη φορά, θα είναι πλήρες και έγκαιρα καταρτισμένο.

Την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας επιζητά και ο πρώην Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Παύλος Παυλίδης. Έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος και απομένει εντός του μηνός να την ανακοινώσει επίσημα. Δίπλα του συσπειρώνονται στελέχη τα οποία υπηρέτησαν για πολλά χρόνια την αυτοδιοίκηση στη Βέροια, όπως είναι οι νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Σουμελίδης και Γιώργος Γουλτίδης. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι «αυτοδιοικητικοί» που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Παύλου Παυλίδη, αλλά αποφεύγουν να εκδηλωθούν δημόσια αυτήν περίοδο, είτε γιατί κατέχουν θέσεις, είτε γιατί κρίνουν πως δεν είναι το κατάλληλο timing.

Επιδιώκουν το νέο…

Το όνομα το οποίο αναμένεται σύντομα να «βγει μπροστά» είναι του πρώην Αντιδημάρχου και οικονομολόγου Νίκου Τσαμήτρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ένα 20ημερο περίπου θα οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητά του, καθώς θα ολοκληρωθούν σημαντικές επαφές με καθοριστικούς παράγοντες. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις λένε πως ο Νίκος Τσαμήτρος θα είναι υποψήφιος και μάλιστα σε ποσοστό πιθανοτήτων άνω του 90%.

Ήδη ξεκίνησε τις επαφές στήριξης και ένταξης πολιτών στο ψηφοδέλτιό του, οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από τη μέση ηλικία (40 με 50 χρονών οι περισσότεροι) και απ΄ όλους τους κλάδους. Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει κάτι το καινούργιο.       

Εκείνος που δεν έκρυψε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δήμο Βέροιας, είναι ο Πολιτευτής, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας Ζήσης Πατσίκας. Νέος σε ηλικία, με πολύ καλή παρουσία στον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, διεκδικεί με αξιώσεις την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση αυτή τα ονόματα δεν παίζουν ρόλο. Έχει τις «προσβάσεις» του στον χώρο της νεολαίας και πάντα βρίσκει τον τρόπο να τους προ καλεί το ενδιαφέρον για να συμπορευτούν σε δράσεις.

Παρέμβαση στήριξης από ομάδα επιχειρηματιών;

Από τις προαναφερόμενες υποψηφιότητες, υπάρχει και μια ομάδα που μπορεί και επηρεάζει το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Αυτή έχει να κάνει με ομάδα επιχειρηματιών που πρόσφατα ανέλαβε την διοίκηση θεσμικού φορέα και αθλητικού συλλόγου. Εκτός από την υποστήριξη που φαίνεται ότι θα παράσχει στην ένταξη της Νίκης Καρατζιούλα στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, είναι άγνωστες οι προθέσεις της αν θα στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους που προαναφέραμε ή θα επιδιώξει να στηρίξει μια νέα υποψηφιότητα.

Τέλος υπάρχουν και τα ονόματα του Θεόφιλου Κορωνά, του Αντώνη Καγκελίδη και της Συρμούλας Τζήμα. Ο νυν Αντιδήμαρχος Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, «βλέπει» θετικά μια υποψηφιότητα για βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε υπερδραστήριος Αντώνης Καγκελίδης είναι στα υπόψιν για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και τέλος η δικηγόρος και Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ Βέροιας της Νέας Δημοκρατίας Συρμούλα Τζήμα ενδιαφέρεται για να είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, αλλά να μην αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη περίπτωση…