ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Χάνει στελέχη η Νέα Δημοκρατία – «Πλησιάζουν» ΣΥΡΙΖΑ και Κ. Βοργιαζίδης

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τις εκλογές στον Δήμο Βέροιας, με τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους δημάρχους να έχουν ξεκινήσει από καιρό επαφές για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων «νίκης», όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν.

Ως βέβαιοι υποψήφιοι δήμαρχοι φέρονται ο νυν Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης που αναμένεται να διεκδικήσει την δεύτερη θητεία, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος των Αστικών Βέροιας και πρώην Αντιδήμαρχος Παύλος Παυλίδης, με το ΚΚΕ να μην έχει άγχος καθώς θα κατεβάσει κομματικό στέλεχος και από κει και πέρα το …χάος με την ονοματολογία.

Ν.Δ.: Κάλιο αργά παρά ποτέ…

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρείται μια ανασταλτικότητα στην οριστική απόφαση επιλογής υποψηφίου που θα στηρίξει στις εκλογές του Μάη του 2019. Ονόματα «παρέλασαν» πολλά, αλλά ακόμα δεν υπήρξε η επιλογή που θα τραβήξει μπροστά. Σ΄ αυτό συντελεί το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή και η ΔΗΜ.ΤΟ Βέροιας της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει καμιά αρμοδιότητα. Τα στελέχη που επιθυμούν να τύχουν της υποστήριξης, όπως και υποψήφιοι που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία αλλά επιθυμούν την στήριξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους απευθείας στην κεντρική επιτροπή που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να πάει απευθείας (και μέσω γνωριμιών) στην επιτροπή αυτή και να ζητήσει την στήριξη. Πάντως τα τοπικά στελέχη, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που έχουν από την Αθήνα, ισχυρίζονται πως η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει «δικό» της υποψήφιο. «Κάλιο αργά, παρά ποτέ…» λένε χαρακτηριστικά.

Χάνει στελέχη η Νέα Δημοκρατία

Η αργοπορία στην λήψη οριστικής απόφασης επιλογής υποψηφίου, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα αφαίμαξης στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς άλλους συνδυασμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποψηφιότητα του Καλλίστρατου Γρηγοριάδη ο οποίος ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά συμμετέχει επίσημα στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Βοργιαζίδη.

Άλλες δύο ανάλογες περιπτώσεις είναι της οδοντριάτρου και πρώην Αντινομάρχου Μαρίας Αλδάκου που ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο, όπως επίσης και του Βασίλη Στεφανόπουλου οι οποίοι πιθανότατα να «συστρατευτούν» με τον υποψήφιο Δήμαρχο Παύλο Παυλίδη. Και βέβαια στην συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες περιπτώσεις, όμως στη Νέα Δημοκρατία ισχυρίζονται ότι «το ίδιο θα συμβεί και με στελέχη των άλλων κομμάτων που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία».

Ονόματα και διαψεύσεις…

Όσο κυλούν οι μέρες και μικραίνει ο χρόνος της διεξαγωγής των εκλογών, με την ολοκλήρωση των συνδυασμών, τόσο η ονοματολογία βρίσκεται στο αποκορύφωμα. Ιδιαίτερα υπάρχουν κάποια sites που στο …βωμό του «κλικ» γράφουν ότι θέλουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πιθανή υποψηφιότητα για Δήμαρχος Βέροιας, της Περιφερειακής Συμβούλου Νίκης Καρατζιούλα. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της το διέψευσε κατηγορηματικά τονίζοντας πως «ούτε ζήτησα, ούτε με προτάθηκε, ούτε επιθυμώ να είμαι υποψήφια Δήμαρχος Βέροιας. Είναι γνωστό ότι πρόθεσή μου είναι η προσφορά μου στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Υπάρχουν όμως και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είπαν «όχι» για την υποψηφιότητά τους. Πρώτος απ΄ όλους ο γιατρός Γιώργος Μηνάς. Λόγω οικογενειακής και επαγγελματικής αντίληψης απέρριψε την πρόταση που του έκανε ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρά τις μεγάλες πιέσεις που του ασκήθηκαν.

Άλλη μία περίπτωση του «όχι» είναι αυτή της δικηγόρου και προέδρου της ΔΗΜ.ΤΟ Βέροιας Συρμούλας Τζήμα. Στην παρούσα φάση δεν θέλει να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο φορτίο, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε ως Δήμαρχος Βέροιας. «Ευχαριστώ για την προτίμηση προς το πρόσωπό μου, αλλά πιστεύω πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εμένα… Εγώ θα συμπαραταχθώ στον αγώνα με όποιον επιλέξει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας» μας είπε χαρακτηριστικά.

Μία προσπάθεια έκανε και ο οικονομολόγος και πρώην Αντιδήμαρχος Νίκος Τσαμήτρος. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και σήμερα Κίνημα Αλλαγής, μίλησε και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για την ώρα δεν διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να ανακοινώσει την οριστική απόφαση υποψηφιότητάς του. Κρατάει στάση αναμονής αφού τον ενδιαφέρει η προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.   

Το βλέπει θετικά η Γεωργία Μπατσαρά

Σε ότι έχει να κάνει με τον υποψήφιο που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία για τον Δήμο Βέροιας, έμειναν στην «διαδικασία» πρόσωπα. Ένα του Αργύρη Γκαμπέση ο οποίος βρίσκεται σε στάδιο βολιδοσκοπήσεων και το άλλο της πρώην βουλευτού Γεωργίας Μπατσαρά η οποία …κλείνει το μάτι για να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου.

«Εκ πρώτης βλέπω θετικά να τεθώ επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που θα έχει την στήριξη του κόμματος. Όμως πρέπει πρώτα να διασφαλιστούν κάποια πράγματα για τα οποία εγώ ως άτομο δεν μπορώ να δώσω λύση. Επίσης σε μια τέτοια απόφασή μου, θα πρέπει να υπάρξει περιβάλλον ομοψυχίας, συσπείρωσης και συμπόρευσης για να πετύχουμε τον στόχο και στην συνέχεια να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας» δήλωσε στην εφημερίδα μας η Γεωργία Μπατσαρά και πρόσθεσε:

«Με ενδιαφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση και από εκεί ξεκίνησα. Μου αρέσει να είμαι κοντά στον πολίτη. Από κει και πέρα το κόμμα έχει τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο ο Πρόεδρος. Εγώ δεν πρόκειται να κατέβω ως αντάρτης, είτε με προσωπική πρωτοβουλία και να δημιουργήσω προβλήματα».

Τέλος σε ήπιους τόνους ακούστηκε και το όνομα του πρώην Δημάρχου Δοβρά Χρήστου Τσιούντα, αλλά είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν είναι στο …κάδρο>

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στον Κώστα Βοργιαζίδη

Μεγαλύτερη, αν και δεν γίνεται ο ανάλογος σχολιασμός στα ΜΜΕ και τα πολιτικά τραπέζια, είναι η δυσκολία επιλογής υποψηφίου που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση με την στήριξη στελέχους που δεν ανήκει κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο καταδεικνύει η ανοιχτή συνάντηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στον πολυχώρο «Ελιά».

Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Πολιτών» που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, μετονομάστηκε σε «Ομάδα Πολιτών» την οποία στελεχώνουν πολίτες της ριζοσπαστικής αριστεράς, δηλαδή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Γιώργος Κάκαρης, ο Κώστας Καραγιάννης κ.α.

Στην συνάντηση αυτή, λοιπόν, από την δημοτική παράταξη του Κώστα Βοργιαζίδη ήταν ο Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς ο οποίος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πετρούλα Παπαδήνα, Μαρία Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ και δημοτικός σύμβουλος Στέργιος Διαμάντης, στην οποία παρέστησαν ως απλοί ακροατές, αλλά με πολύ διάθεση να δείξουν ότι «πρέπει να είμαστε μαζί στον αγώνα». Βέβαια πιο ηχηρή ήταν η παρουσία στο πάνελ του Θεόφιλου Κορωνά ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας είπε πως «στηρίζω τον Κώστα Βοργιαζίδη».

Όλο αυτό το σκηνικό δείχνει πως ο συνδυασμός του Κώστα Βοργιαζίδη θα τύχει της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που το επιθυμούν πολύ, μιας και η «δεξαμενή» άντλησης κομματικών ψήφων θα είναι μεγαλύτερη με δεδομένη την στήριξη που θα παρέχει και το Κίνημα Αλλαγής.

Τέλος ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μαρκούλης αρκετές φορές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έλεγε την …ατάκα προς τον Δήμαρχο «εκεί που κάθεστε, θα καθόμαστε εμείς…», δείχνοντας πως επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιους. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό έκανε και επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ για να στηριχθεί ένας κεντροαριστερός συνδυασμός του. Απ΄ ότι λένε οι πληροφορίες, όλα έμειναν στις συζητήσεις και γι αυτό δεν είναι ξεκάθαρο αν, τελικά, θα σχηματίσει δικό του ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.