ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η Βέροια της Ευρώπης

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ OPEN MALL – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

Κάτω από την ίδια «στέγη» αναμένεται να βρεθούν  περισσότερες από 100 επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να συμπράξουν στο Open Mall Βέροιας  που θα εκτείνεται από τις οδούς Ευθυμίου Βαρλάμη (Τρύφωνος), Μητροπόλεως, Βενιζέλου, Μ. Αλεξάνδρου και Κεντρικής, μέχρι την συμβολή με την Ευθ. Βαρλάμη.

Το φιλόδοξο κι ενδιαφέρον εγχείρημα προωθεί και βρίσκεται στην τελική του μορφή ο Εμπορικός Σύλλογος της Βέροιας, με την τεχνική επεξεργασία Αναπτυξιακής εταιρείας και του Δήμου Βέροιας, και για το θέμα αυτό πριν καιρό το ανέδειξε ως αναγκαιότητα η εφημερίδα μας με κεντρικό θέμα.

Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος συγκέντρωσε περισσότερες, μέχρι στιγμής, από 55 υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής καταστηματαρχών και αφορούν καταστήματα που βρίσκονται στις οδούς  Ιπποκράτους, Προφήτη Ηλία, Τσούπελη και Κάππου, με στόχο να συγκεντρωθούν και συμμετοχές από καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Αντ. Καμάρα για να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός της σύμπραξης και να απαιτηθούν περισσότερα χρήματα.

Τι είναι τα Open Mall

Με τον τρόπο λειτουργίας και την οργάνωση του Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου (Open Μall) και θα προβληθούν ενδιαφέρουσες και λειτουργικές εφαρμογές.

Στις βασικές εισόδους της περιοχής θα υπάρχει ειδική σήμανση, όπως και στις βιτρίνες των καταστημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποια είναι τα καταστήματα που αποτελούν το Open Mall Βέροιας.

Στις παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνονται αναπλάσεις πεζοδρομίων, σκέπαστρα, σημεία πληροφοριών (infokiosk), σημεία ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi), χώροι απασχόλησης παιδιών, διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, πράσινο, μικρά σιντριβάνια, ακόμα και άμεση ενημέρωση για εκπτώσεις και προσφορές από τα καταστήματα του Open Mall. Όλα αυτά ανάλογα με τα χρήματα που θα εγκριθούν από τον τελικό αριθμό συμμετοχών των καταστημάτων.

Επίσης,  θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό site, όπου θα προβάλλονται όλα τα καταστήματα του προγράμματος, με πληροφορίες για τους καταναλωτές και οι προσφορές των καταστημάτων. Οι καταναλωτές, εισερχόμενοι στην ιστοσελίδα θα εγγράφονται ως μέλη, προκειμένου να απολαμβάνουν τις προσφορές των καταστημάτων. Θα μπορούν όμως να κάνουν το ίδιο και σε όλα τα καταστήματα του Open Mall, στα οποία θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό από ένα tablet με την σχετική εφαρμογή καθώς και κάρτες μελών.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδικές προσφορές από τα καταστήματα που συμμετέχουν και δώρα επιβράβευσης για τους καταναλωτές που θα συγκεντρώνουν πόντους από τις αγορές τους, στο κάθε κατάστημα του Open Mall.

Γενικά με την δράση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου - «Οpen Mall», εκτός από την αναβάθμιση της πόλης και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία, βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η κυρία πρώτη απόπειρα για δημιουργία ανοικτών κέντρων εμπορίου, ξεκίνησε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ το οποίο εκτελεί ο Δήμος Βέροιας με το ποσό των 92.000 ευρώ και προχωράει σε αναβάθμιση των πεζόδρομων που αποτελεί βασική προϋπόθεση, ενώ τράβηξε «γραμμές» για infokiosk στην οδό Βικέλα (παλιό ΟΤΕ).

«Ο Δήμος Βέροιας κάνει έργα υποδομής που θα βοηθήσουν την αγορά, ώστε να πάρει προστιθέμενη αξία, το εμπορικό κέντρο και όχι μόνο το πεζοδρομημένο, γιατί όλοι θα επωφεληθούν από αυτό» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «ήδη στον παλιό ΟΤΕ βγήκε παροχή για infokiosk που είναι από το παλιό πρόγραμμα των 92.000 ευρώ που πήραμε από την Περιφέρεια».

Σημειώνεται ότι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του συλλόγου, όπως επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, ιατρεία, κέντρα αισθητικής κ.λπ.

Η Βέροια έχει όλες τις προϋποθέσεις

Στο νέο πρόγραμμα για την δράση Open Mall  αφορά 25 πόλεις που θα επιλεγούν βάση των φακέλων που θα καταθέσουν και αν πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις η Βέροια πληροί τις προϋποθέσεις αυτές και μας εξηγεί η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου.

«Εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας ξεκινήσαμε πολύ νωρίτερα και είμαστε πιο οργανωμένοι για το θέμα του Open Mall. Το πρώτο βήμα ήταν να γίνει τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου και ήμασταν από τους πρώτους που προχωρήσαμε σε αυτήν την ενέργεια. Είναι Ευρωπαϊκά Προγράμματα και κάτι τέτοιο δεν προβλέπονταν στο καταστατικό μας γιατί ήταν απαρχαιωμένο.

Μας έστειλε η ΕΣΕΕ υπόδειγμα και με Γενική Συνέλευση των μελών μας προχωρήσαμε στην τροποποίηση αυτή για να είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, κάτι που δεν έκαναν άλλοι σύλλογοι της περιοχής μας. Μετά προχωρήσαμε για να συγκεντρώσουμε υπεύθυνες δηλώσεις από τις επιχειρήσεις, και αφού ο Δήμος οριοθέτησε τις οδούς που πρέπει να μπουν μέσα στο πρόγραμμα» μας είπε και πρόσθεσε:

«Είναι 50 εκατομμύρια ευρώ για 25 Δήμους. Εμείς ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά που προβλέπει το Πρόγραμμα το έχουμε. Υπάρχει ήδη η πεζοδρόμηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης, κάτι που είχε οραματιστεί και παρά τις όποιες αντιδράσεις το έκανε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Χασιώτης, ενώ σήμερα βρίσκεται σε ανάπλαση και σύντομα εκτιμούμε θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Έχουμε ειδικούς μελετητές που μας βοηθάνε ώστε να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση στον Δήμο».

Πέρα αυτών που επισημαίνει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, να λάβουμε υπόψη πως η έδρα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι στη Βέροια.

Τις επόμενες μέρες ο Εμπορικός Σύλλογος θα καταθέσει τον φάκελο με τις υπεύθυνες δηλώσεις των καταστημάτων που θα συμμετέχουν και στην συνέχεια θα ψηφιστεί η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για την κατάθεση της πρότασης προς έγκριση.