ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»: Υπέκυψε ο «Ήρωας παππούς»

Ο ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 148 ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 100ο ΘΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΑΜΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.

Μετά από τεσσεράμισι μήνες σκληρής μάχης για την επιβίωση, σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε το σημερινό μας θέμα στον «Ήρωα παππού», όπως τον χαρακτηρίσαμε στις 30 Ιουλίου με το κύριο θέμα στην εφημερίδα μας. Ο λόγος για τον Σπύρο Σπυρίδη ο οποίος στις 23 Ιουλίου βγήκε ζωντανός από τις φονικές φλόγες στο Μάτι Αττικής όπου παραθέριζε και παράλληλα έσωσε τα δύο εγγονάκια του και την σύζυγό του που ήταν μαζί του.

Από τη μέρα εκείνη και μέχρι το Σάββατο τα ξημερώματα, ο βεροιώτης συνταξιούχος της ΔΕΗ Σπύρος Σπυρίδης, ήταν καθηλωμένος σε κρεβάτι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» των Αθηνών όπου υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις από τα εγκαύματα που είχε στο σώμα του.

Και ενώ σελιδοποιήθηκε το σημερινό θέμα-αφιέρωμα στον Σπύρο Σπυρίδη και η εφημερίδα μας ήταν ολοκληρωμένη για εκτύπωση (επί του πιεστηρίου δηλαδή), το Σάββατο μεσημέρι πληροφορηθήκαμε τα άσχημα μαντάτα. Ο 73χρονος συμπολίτης μας υπέκυψε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και χθες το μεσημέρι έγινε η κηδεία του στην Άμμο Βέροιας όπου ήταν η μόνιμη κατοικία του.

Τον Σπύρο Σπυρίδη συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του πλήθος συγγενών, φίλων, συναδέλφων και συντοπιτών του, γράφοντας για ιδιαίτερη ιστορία, όπως και τα υπόλοιπα θύματα εκείνης της αποφράδας μέρας στο Μάτι.        

Σας παραθέτουμε το ρεπορτάζ που ετοιμάσαμε για την σημερινή έκδοση της εφημερίδας μας, με το δράμα που βίωνε ο Σπύρος Σπυρίδης και η οικογένειά του όλο αυτό το χρονικό διάστημα:

"Δύσκολες ώρες» ο βασικός μας τίτλος

Στις 23 Ιουλίου στο Μάτι ο συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΗ από την Άμμο Βέροιας, Σπύρος Σπυρίδης, έδινε μάχη με τις φονικές φλόγες για να σώσει την γυναίκα του και τα δύο εγγονάκια του. Από εκείνη τη μέρα και μέχρι σήμερα δίνει την δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Πρόκειται για τον 73χρονο Σπύρο Σπυρίδη ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα, βρισκόμενος σε πολύ σοβαρή κατάσταση, καθώς μετά από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των εγκαυμάτων, προσβλήθηκε και από ιό ο οποίος απειλεί την ζωή του.

Συμπληρώνει σήμερα 148 μέρες στον «Ευαγγελισμό» επιδεικνύοντας τεράστια δύναμη για να αντέξει τον σωματικό και ψυχολογικό πόνο, καθώς την 23η Ιουλίου βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Μεγαλύτερη ευτυχία είναι που έσωσα τα εγγονάκια μου και την γυναίκα μου» είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας στο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 30 Ιουλίου 2018 για τον «Ήρωα παππού».

Δύσκολες ώρες…

Μαζί με τον Σπύρο Σπυρίδη, άλλος ένας εγκαυματίας παλεύει να κρατηθεί στη ζωή εδώ και τεσσεράμισι μήνες. Δεκάδες άλλοι ακόμα ταλαιπωρούνται, αγωνιζόμενοι να αναρρώσουν με αλλεπάλληλα χειρουργεία για περαιτέρω αποκατάσταση. Στο πλευρό τους έχουν μόνο συγγενείς και φίλους, καθώς και λιγοστούς εθελοντές που τους βοηθούν στα διαδικαστικά. Η Πολιτεία, λένε, τους γυρνά την πλάτη. Μέχρι και τις αλοιφές πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Κρίσιμα 24ωρα, για άλλη μια φορά, διανύει αυτές τις μέρες ο 73χρονος Σπύρος Σπυρίδης, συνταξιούχος-υπεύθυνος υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ, που παραμένει όλο αυτό το διάστημα στη Μ.Ε.Θ. του «Ευαγγελισμού». Στο ίδιο νοσοκομείο είχε νοσηλευτεί μέχρι τον Οκτώβριο και η 69χρονη σύζυγός του Βέτα από την Φυτειά Βέροιας. Στο «Παίδων» για ένα δεκαήμερο και τα δυο ανήλικα εγγόνια τους, και οι τρεις επίσης θύματα της πυρκαγιάς.

«Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, ό,τι πει ο Θεός. Έχει δρόμο μπροστά του ο πατέρας μου, ο “Χαϊλάντερ”, όπως τον φωνάζουν πλέον οι γιατροί! Απορούν και οι ίδιοι πώς τα έχει καταφέρει τόσον καιρό. Πέρα από το dna του, είναι και πολύ δυνατός χαρακτήρας και το παλεύει. Είναι και η θέλησή του να ξαναδεί τα εγγόνια του, να ζήσει» περιγράφει στο naftemporiki.gr ο Κώστας Σπυρίδης, γιος του Σπύρου.

Κάτι παραπάνω από βεβαρημένο είναι το ιατρικό ιστορικό του πατέρα του από τη στιγμή που κάηκε το καλοκαίρι. Δεν έφθαναν τα εκτεταμένα εγκαύματα β΄ βαθμού γύρω στο 19%, σε πόδια, χέρια και πλάτη. Οι επιπλοκές στην υγεία του διαδέχονται έκτοτε η μία την άλλη. «Τη δεύτερη κιόλας μέρα νοσηλείας του έπαθε κολπική μαρμαρυγή, αλλά τον ανάταξαν. Είχε από πριν τη φωτιά μια αδυναμία στην καρδιά, έκανε και δυο ανακοπές μέσα στην Εντατική, τώρα χρειάζεται απινιδωτή. Και όχι μόνο. Υπέστη και ανεύρυσμα-εσωτερική αιμορραγία στο νεφρό. Τον προλάβαμε στο “τσακ”, έχασε το ένα νεφρό, έχει πια οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Τώρα προσπαθεί να συνέλθει και από σηπτικό σοκ. Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, ένα από αυτά μπορεί να αποβεί μοιραίο…» απεύχεται ο Κώστας Σπυρίδης.

Καμία συνεργασία εκτός του νοσοκομείου

Όλο αυτό το διάστημα είναι μετρημένες οι μέρες που ο 73χρονος Σπύρος Σπυρίδης ήταν σε λιγάκι καλύτερη κατάσταση, θυμάται. «Στην αρχή μάς μίλησε, μια μέρα ζήτησε εφημερίδα και τηλεόραση. Είναι πολύ αγχωμένος και ζορισμένος, μήνες τώρα μόνος του μέσα εκεί. Λόγω της τραχειοστομίας, δεν μπορεί να μιλήσει, συνεννοούμαστε με νοήματα. Συνήθως με ρωτά για την εξέλιξη της υγείας του. Εκεί που αντιδρά πιο έντονα είναι αν του πω για τα εγγόνια του, ότι η Ελισάβετ πάει κιθάρα ή βόλεϊ, τότε σκάει κι ένα χαμόγελο. Το ίδιο κι όταν βλέπει την προσπάθεια των γιατρών και νοσηλευτριών, που τόσο τον φροντίζουν» λέει ο Κώστας Σπυρίδης.

«Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας να επισκεφθεί τον πατέρα μας κάποιος από τα αρμόδια Υπουργεία. Όμως αυτοί που μας έχουν δώσει δύναμη, είναι οι γιατροί του «Ευαγγελισμού οι οποίοι μας συμπεριφέρονται πολύ άψογα και πραγματικά κάνουν ότι μπορούν» μας είπε η Κατερίνα Σπυρίδου, κόρη του Σπύρου και συμπλήρωσε:

«Η μητέρα μας είναι σπίτι, δεν διατρέχει κίνδυνο, αλλά αργεί ακόμα για την πλήρη αποκατάσταση καθώς έχει ακόμα ενοχλήσεις και κινητικά τώρα άρχισε να δυναμώνει σιγά σιγά. Τα ανίψια μου αναρρώσανε πολύ πιο γρήγορα γιατί είναι παιδιά. Πηγαίνουν στο σχολείο τους, μπήκαν στον ρυθμό τους. Βέβαια κάποιες στιγμές τους βγαίνει μια ευαισθησία και με τον παππού τους, αλλά θεωρούμε ότι είναι κάτι το φυσιολογικό. Ευτυχώς δεν τους εμποδίζει κάτι στην καθημερινότητά τους. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά με τον πατέρα μας…» κατέληξε η Κατερίνα Σπυρίδου.

Μέσα σ’ όλα, ο Κώστας Σπυρίδης βλέπει από πρώτο χέρι αυτόν τον καιρό τη λειτουργία των κρατικών Υπηρεσιών, στις οποίες απευθύνθηκε ή που θα έπρεπε να επιληφθούν. «Δεν υπάρχει τίποτε καλό να σχολιάσω σ’ όλη αυτή τη διαδικασία. Εκτός νοσοκομείου δεν βρήκα καμία συνεργασία, αν και καλοπροαίρετος. Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι η από κάθε άποψη μεγάλη βοήθεια που πήραμε από όλο το team του “Ευαγγελισμού” στην Εντατική, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ! Είναι ευσυνείδητοι, άνθρωποι πάνω απ’ όλα. Τον κ. Σπύρο τον προσέχουν καθημερινά σαν πατέρα τους. Δίνει και σε εμάς δύναμη που είναι σε καλά χέρια!» αναφέρει.

Η αποφράδα μέρα και η ταλαιπωρία του σήμερα

Οι γονείς της Κατερίνας και του Κώστα Σπυρίδη και τα παιδιά του, που παραθέριζαν φιλοξενούμενοι στο Μάτι, κάηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Όπως και τόσοι άλλοι Ματιώτες, που δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, έτσι αστραπιαία που εξαπλωνόταν η πυρκαγιά. Παππούς, γιαγιά κι εγγόνια μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν, αλλά αποκλείστηκαν στην παραλιακή, αφού όλος ο κόσμος ήταν εκεί. Βγήκαν απ’ το αμάξι, βρήκαν μια μικρή δίοδο προς τη θάλασσα. Στη διαδρομή αυτή, όμως, τους έπιασε το θερμικό κύμα. Τότε ήταν που ο παππούς αγκάλιασε με το σώμα του τον εγγονό και τον γλίτωσε από τα ακόμα χειρότερα. Εκεί ήταν που και η σύζυγός του προφύλαξε όσο μπορούσε την εγγονή της. Η 70χρονη κάηκε κατά 14% σε χέρια-πόδια-σβέρκο. Έμεινε δυόμισι μήνες στον «Ευαγγελισμό», για λίγο και στη ΜΕΘ, λόγω πνευμονικού οιδήματος. «Έχει ακόμα ανοιχτές πληγές στο χέρι. Τα εγκαύματά της τα έχω αναλάβει εγώ. Δεν ήταν δυνατό να πηγαίνουμε κάθε δεύτερη μέρα στο νοσοκομείο για καθαρισμούς, αφού δεν μπορεί να περπατήσει. Εγώ της κάνω καθημερινά τις αλλαγές, μου έδειξαν οι νοσηλεύτριες πώς ακριβώς τις κάνω. Έχει πλέον πολύ μεγάλο κινητικό πρόβλημα, τώρα καταφέραμε λίγο να αυτοεξυπηρετείται. Έχει ανάγκη από φυσιοθεραπεία, αλλά δυστυχώς δεν έρχεται κανείς στο σπίτι να τη βοηθήσει. Αναγκαστικά, της κάνω εγώ μερικές ασκήσεις που μας έδειξαν φυσιοθεραπευτές, με προοπτική να δυναμώσει λίγο, για να την πηγαίνω πια εγώ για θεραπείες» αναφέρει ο γιος της Κώστας Σπυρίδης.

Τα παιδιά του Κώστα Σπυρίδη, η 8χρονη Ελισάβετ κι ο 10χρονος Σπύρος, φέρουν διάσπαρτα εγκαύματα. Β΄ βαθμού στο δεξί χέρι και μικρότερα σε χέρια-πόδια το κορίτσι. Στους αγκώνες, σε χέρια, πόδια κι αυτιά το αγόρι. «Περνάμε και εμείς αγωνία και κούραση απίστευτη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά μέτωπα. Ένα ήταν των παιδιών, πήραμε πολύ καλή υποστήριξη από την Παιδοψυχιατρική του «Γεννηματάς» για την προσαρμογή τους μετά το συμβάν αυτό που βίωσαν - ευτυχώς, σε μεγάλο βαθμό έχουν επανέλθει. Αλλά και η γυναίκα μου έχει υποστεί πολύ μεγάλο ψυχολογικό σοκ…» λέει ο Κώστας Σπυρίδης, η αδερφή του οποίου Κατερίνα πηγαινοέρχεται από Βέροια, για να στηρίζει και αυτή τους γονείς τους.