ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ασπίδα ο Μητροπολίτης για το «Βλαχογιάννειο μουσείο»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕ ΤΡΙΜΕΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΕΛΛΟ ΝΤΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση μέρους των εκθεμάτων του Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και συγκεκριμένου του τμήματος των εκθεμάτων του ιστορικού συλλέκτη Κανέλλου Ντόντου που φιλοξενούνται στον 2ο όροφο του πανέμορφου παραδοσιακού κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως στη Βέροια.

Είναι άραγε «διχαστικά» και «μονόπλευρα» τα εκθέματα ή υπάρχει παραπληροφόρηση και πλάνη αυτών που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, ιδιαίτερα από το ΚΚΕ και πολιτικούς παράγοντες που ανήκουν στον αριστερό χώρο;

Το θέμα αυτό, που έγινε και ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ, τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Αγωνιστική Συσπείρωση» Γιώργο Μελιόπουλο ο οποίος επισήμανε πως ορισμένα εκθέματα προσβάλλουν και παρουσιάζουν μονόπλευρα τα γεγονότα μιας ιστορικής περιόδου που πλήγωσε την χώρα και φυσικά αφορούσε την περίοδο του εμφυλίου στην χώρα μας.

Τριμελής επιστημονική επιτροπή

Ο Δήμαρχος Βέροιας αναφερόμενος στο θέμα εισηγήθηκε να συσταθεί μια τριμελής επιστημονική επιτροπή που θα εκφράζει άποψη για τα εκθέματα που θα φιλοξενούνται στο Βλαχογιάννειο Μουσείο. Μάλιστα το έκρινε ως μια πολύ σωστή λύση γιατί «πράγματι το καλοκαίρι δικαιολογημένα δημιουργήθηκε η φασαρία για κάποια εκθέματα του Κανέλλου Ντόντου, τα οποία με παρέμβαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύση Διαμαντόπουλου απομακρύνθηκαν».

Επίσης ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε πως κατά την ξενάγηση που έγινε στο Βλαχογιάννειο, μετά τα Θεοφάνεια και κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη, «το μόνο που υπήρχε και παρουσίαζε μονόπλευρα τα πράγματα ήταν κάποια πρωτοσέλιδα εφημερίδων εποχής. Ζητήθηκε είτε να απομακρυνθούν αυτά τα πρωτοσέλιδα, είτε να προστεθούν και άλλα της αντίπαλης πλευράς».

«Ήταν δύο πρωτοσέλιδα τα οποία είχαν την σημασία ότι τέλειωσε αυτή η εποχή, όπως εξήγησε ο κ. Ντόντος κατά την ξενάγηση των προσκεκλημένων. Όταν του είπαν ότι δεν χρειάζονται, τα απέσυρε κι αυτά. Όλοι είπαν τα καλύτερα για τον πλούτο του Μουσείου» είπε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμονας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του για το ζήτημα του Βλαχογιάννειου Μουσείου.

Δημιουργήθηκε ήδη η επιτροπή

Για το θέμα της πρότασης για δημιουργία Τριμελούς Επιστημονικής Επιτροπής, ο Μητροπολίτης μας είπε πως «ήδη έχω δημιουργήσει την Επιτροπή την οποία γνωστοποίησα στον Δήμο Βέροιας, διά μέσω Αντιδημάρχου. Αποτελείται από τους γνωστούς σε όλους μας ιστοριογράφους, λαογράφους ερευνητές Γιώργο Μελίκη, Γιάννη Μοσχόπουλο και πρόταση του Δήμου ο Μανώλης Ξυνάδας τον οποίο δέχθηκα με μεγάλη χαρά. Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι οι υπεύθυνοι που θα με διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό» μας απάντησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμονας και πρόσθεσε πως «είχα υποδείξει κάποιο άλλο πρόσωπο για την Τριμελή Επιτροπή, αλλά από την στιγμή που μου υποδείχθηκε ο Μανώλης Ξυνάδας, δεν είχα καμιά αντίρρηση. Είναι ένα δικό μου παιδί που εκτιμώ. Χαρά μου ήταν.  Πάντως να ξέρετε πως εμείς προτείναμε να γίνει επιτροπή…».

Τον πρώτο λόγο η Μητρόπολη για το Μουσείο

Κατά την έκφραση απόψεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος τόνισε ότι το ζήτημα είναι ποιος κάνει την ξενάγηση των επισκεπτών και των μαθητών, επειδή ο υπεύθυνος του Μουσείου έχει ακροδεξιές απόψεις τις οποίες δεν κρύβει ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Μπέκης και Γιώργος Γουλτίδης ζήτησαν την απομάκρυνση του Κανέλλου Ντόντου.

«Δεν έχουν το δικαίωμα γιατί ανήκει σε κάποιον άλλο φορέα το Μουσείο. Δεν εποπτεύεται από αυτούς. Εποπτεύεται από τη Μητρόπολη. Δεν είναι θέμα δικό τους. Ούτε θα αποπεμφθεί . Ο κ. Ντόντος είναι συνεργάτης μας, έχει την έκθεσή του η οποία είναι πολύ καλή την οποία επισκέφθηκαν άνθρωποι από όλες τις πλευρές και εξέφρασαν τα καλύτερα» απάντησε μέσω της εφημερίδας μας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας και επισήμανε:

«Αν ήταν κάτι που δεν έπρεπε, θα το σταματούσα. Επίσης ο κ. Ντόντος είναι πολύ προσεκτικός και στο τι λέει κατά την ξενάγηση. Επίσης υπάρχει και το βιβλίο των επισκεπτών στο οποίο υπάρχουν πολλοί έπαινοι και για το Μουσείο και για τα εκθέματα και για τον ίδιο τον ξεναγό. Κανείς δεν βρέθηκε να γράψει αρνητικά σχόλια… Ίσως να υπάρχουν και κάποιοι που δεν τον συμπαθούν και με τον τρόπο αυτό να τον διαβάλουν. Γι αυτό κάλεσα τους πάντες για ξενάγηση».

Στολίδι για την πόλη

Καταλήγοντας την συζήτησή μας με τον Μητροπολίτη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας  Παντελεήμονας  τόνισε ότι «το Βλαχογιάννειο Μουσείο είναι ένα στολίδι για την πόλη. Τα άλλα όλα, δεν βαριέσαι… Ειπώθηκαν κάποια πράγματα τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω., ούτε θέλω να μπλέκομαι με αυτά. Μερικοί μπέρδεψαν προσωπική ιστοσελίδα με εκθέσεις αντικειμένων, που δεν είναι στο Μουσείο. Όλη η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται, είναι βασισμένη σε μια προσωπική ιστοσελίδα. Το συζήτησα και πλέον ξεπεράστηκε χωρίς αντίρρηση.  Γι αυτό κάλεσα τους πάντες να επισκεφθούν το Μουσείο. Για να δουν ποια είναι η αλήθεια. Έτσι ώστε να μιλάμε γι αυτά που υπάρχουν μόνο μέσα στο Μουσείο» και ολοκλήρωσε:

«Έκανα συζήτηση με τον κ. Ντόντο, του επισήμανα κάποια πράγματα και ο άνθρωπος δεν είχε καμιά αντίρρηση. Ο κ. Ντόντος είναι «ασθενής». Έχει τέτοια αγάπη και αδυναμία γι αυτό που κάνει σήμερα, που ξοδεύει τα πάντα για να εξασφαλίσει τις φορεσιές και τα αντικείμενα τα οποία δεν προσβάλλουν κανέναν. Καμιά διάθεση στοχοποίησης. Ότι κι αν υπήρχε που ενοχλούσε, το απέσυρε. Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ!!! Είπα σε όσους εκφράζουν αντίθεση, πως αν δουν κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει στο Μουσείο, ας έρθουν να μου το πουν. Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται δημοσιεύσεις που κάνουν κακό σε ένα Μουσείο που αποτελεί κόσμημα για την πόλη και ευεργέτημα στους συμπολίτες μας. Η οικογένεια Βλαχογιάννη χαίρεται για το Μουσείο και μιλάει με τα καλύτερα για τον κ. Ντόντο. Γι αυτό ας μην πολεμάμε ένα εξαιρετικό χώρο του τόπου μας και την ιστορία μας».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ"