ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Με Θανάση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία; ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΙ

Μπορεί να μην είναι ακόμα ξεκάθαρο πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, ωστόσο στα κόμματα επικρατεί πυρετός προετοιμασιών, αρχής γενομένης από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως θα εξαντλήσει την τετραετία και μάλιστα θα κάνει χρήση του Συνταγματικού δικαιώματος ενός μήνα επιπλέον, δηλαδή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εξωκοινοβουλευτικά κάνουν  λόγω για εκλογές πολύ νωρίτερα. Άλλοι εικάζουν για το μήνα Μάρτιο και άλλοι για τετραπλές εκλογές τον Μάρτιο.

Όμως λόγω της έλλειψης συμπαγούς οριακής πλειοψηφίας που είχε μέχρι πρότινος, καθώς σήμερα υπάρχει μονοκομματική μειοψηφική κυβέρνηση των 145 βουλευτών, υποστηριζόμενη ενίοτε από ανεξάρτητους βουλευτές, υπάρχει δυσλειτουργία στην λειτουργία και την λήψη αποφάσεων, χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς κύκλους, αδύνατον να εξαντλήσει τον χρόνο που προσδοκεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως στα κομματικά όργανα όλων των πολιτικών παρατάξεων ολοκληρώνονται σε μεγάλο ποσοστό οι διεργασίες κατάρτισης των ψηφοδελτίων, για την περίπτωση «αιφνιδιασμού».

Όσον αφορά την Ημαθία, προβλέπεται, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, ανανέωση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, κυρίως αυτών που είναι πρώτης γραμμής αναφορά.

Με Θανάση Θεοχαρόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στο κυβερνών κόμμα δεν αναμένονται κατά το ήμισυ αλλαγές. Οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές θα διεκδικήσουν και πάλι τις έδρες τους. Ωστόσο όμως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την οποία ο Βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ και Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκφράστηκε θετικά με την ψήφο του, «σπάζοντας» την συνεργασία με το κόμμα που ηγείται η Φώφη Γεννηματά, ουσιαστικά επιλέγει την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά έναν μοναχικό δρόμο που δεν βγάζει πουθενά.

Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει τρεις επιλογές. Ή θα διεκδικήσει μια θέση με την ετυμηγορία του λαού στην Ημαθία με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα τεθεί σε εκλέγουσα τιμητική θέση στο Επικρατείας, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την φορά. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά η περίπτωση αυτή είναι και η δυσκολότερη για τον ίδιο.

Από κει και πέρα οι τρεις νυν βουλευτές, Γιώργος Ουρσουζίδης, Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου είναι αυτοδίκαια οι άλλες τρεις δεδομένες υποψηφιότητες. Κοντά σ΄ αυτούς να προσθέσουμε την πιθανότητα του Πέτρου Τσαπαρόπουλου ο οποίος, φαίνεται, πως επέλεξε να μην ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδίοικηση και η Εύη Παπαγιαννούλη που στις προηγούμενες εκλογές πήγε αρκετά καλά και είναι από τα γυναικεία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, ικανά να καλύψουν την ποσόστωση της γυναικείας συμμετοχής.

Σε οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, το επόμενο ισχυρό όνομα, είναι αυτό του εφοριακού και Δημοτικού Συμβούλου Βέροιας, Γιώργου Κάκαρη.

Οκτώ υποψήφιοι για έξι θέσεις

Στη Νέα Δημοκρατία για την Ημαθία, είναι ξεκάθαρο πως οι ενδιαφερόμενοι είναι οκτώ (8), από τους οποίους οι έξι θα πάρουν το …εισιτήριο της εκλογικής μάχης.

Εκτός από τον νυν βουλευτή Απόστολο Βεσυρόπουλο που αποτελεί την αιχμή της μάχης καθώς είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, στον προθάλαμο υπάρχουν άλλα επτά στελέχη που εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Πρώτα απ΄ όλους οι δύο «παλιοί» Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Τάσος Μπαρτζώκας. Οι υποψηφιότητές τους είναι δεδομένες. Από κει και πέρα υπάρχει το νέο «αίμα». Τις άλλες θέσεις του ανδρικού φύλου διεκδικούν ο Στάθης Σαρηγιαννίδης, ο  Φώτης Κουτσουπιάς και Προκόπης Μπίλης, ενώ για τη μία θέση (όπως διαφαίνεται) η Περιφερειακή Σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα και η Όλγα Μοσχοπούλου από την περιοχή της Αλεξάνδρειας. Επειδή όμως στην περιοχή του Ρουμπλουκιού «συσσωρεύτηκαν» τρεις υποψηφιότητες, θεωρείται πως η Όλγα Μοσχοπούλου διαθέτει μικρότερο πλεονέκτημα από την Νίκη Καρατζιούλα.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας να διαμορφώνεται με τους Απόστολο Βεσυρόπουλο, Τάσο Μπαρτζώκα, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Στάθη Σαρηγιαννίδη, Νίκη Καρατζιούλα ή Όλγα Μοσχοπούλου και Φώτη Κουτσουπιά ή Προκόπη Μπίλη.     

Με υποψηφιότητα «έκπληξη» το ΚΙΝ.ΑΛ.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ημαθίας και Πολιτευτής (πρώτος σε ψήφους) του Κινήματος Αλλαγής Φώτης Καραβασίλης δήλωσε πως δεν επιθυμεί την «τιμητική θέση του υποψήφιου βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, καθώς τηρώντας την δέσμευσή του στον δικηγορικό κόσμο της Ημαθίας, από την στιγμή που εκλέχθηκε Πρόεδρος θα παραμείνει πιστός στον ρόλο του και δεν θα ασχοληθεί διεκδικώντας θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Έτσι οι τέσσερις υποψηφιότητες που ανακοίνωσε το ΚΙΝ.ΑΛ. με τους Φώτη Καραβασίλη, Μπάμπη Γκιόνογλου (πρώην Δήμαρχος Αλεξάνδρειας), Νίκο Μπρουσκέλη (πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας) και Θόδωρο Παπακωνσταντίνου (Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας), μειώθηκαν σε τρεις.

Έτσι το ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της Ημαθίας, και σύμφωνα με πληροφορίες μας μία ηχηρή υποψηφιότητα είναι ενός επιστήμονα ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Βέροιας. Ένα στέλεχος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» που διαφώνησε για την θέση του κόμματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και προτίθεται να συνεργαστεί με τοπ ΚΙΝ.ΑΛ.

Μετά από τις προαναφερόμενες, δεδομένες, υποψηφιότητες, απομένουν δύο θέσεις οι οποίες μία θα είναι από την περιοχή της Νάουσας και μία από τη Βέροια, εκ των οποίων υποχρεωτικά θα είναι μία γυναίκα.

Στα υπόλοιπα κόμματα

Από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο το ΚΚΕ και η «Χρυσή Αυγή» είναι αυτά τα οποία έχουν την δυνατότητα να είναι αυτοτελή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Στο ΚΚΕ υπάρχουν τα «στεγανά» όπου οι υποψηφιότητες είναι διορισμένες και απολύτως διορισμένες. Είναι βέβαιο πως θα επιλεγούν πρόσωπα τα οποία είναι «επαγγελματικά» στελέχη και θα κινηθούν σε ένα συγκεκριμένο εκλογικό σώμα με δεδομένες προσδοκίες.

Όσον αφορά την «Χρυσή Αυγή» οι πληροφορίες μας κάνουν λόγω για δύο δεδομένες υποψηφιότητες. Για τον Μιχάλη Τσακίρη, προερχόμενο από την Θεσσαλονίκη και τον βεροιώτη, υπάλληλο της ΔΕΗ, Γιώργο Θεοδώρου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Συνδέσμου στην Ημαθία.

Τέλος παρουσία με υποψηφιότητα στην Ημαθία με το κόμμα «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» του Ελευθέριου Συναδινού, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα έχει ο Βασίλης Φουντουκίδης από την Κυψέλη του Δήμου Αλεξάνδρειας.