Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η ζωή είναι ωραία για τους πρόσφυγες  στην Αγ. Βαρβάρα - ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

Η ζωή είναι ωραία για τους πρόσφυγες στην Αγ. Βαρβάρα - ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

H ζωή στο πρώην στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου», πλάι στον Αλιάκμονα και μερικές εκατοντάδες μέτρα από το χωριό Αγία Βαρβάρα, όπου λειτουργεί το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων δεν είναι το ίδιο δύσκολη με άλλους καταυλισμούς που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.

 Βέβαια δεν μπορείς να πεις πως κάνουν και τη υπέροχη ζωή, όταν είναι αποτέλεσμα ενός εμφυλίου πολέμου που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν σε άλλες πολιτείες. Προσφυγιά και καλή ζωή, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, είναι έννοιες ασυμβίβαστες. 

Η μεγάλη διαφορά που συναντά κανείς με την πρώτη ματιά είναι στην οργάνωση η οποία είναι εμφανώς καλύτερη, σε σχέση, σε άλλα Κέντρα Μετεγκατάστασης. Οι πρόσφυγες που έχουν «εγκλωβιστεί» εδώ, έχουν τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα με όλους όσους έχουν μείνει στην Ελλάδα.

Τα παιδιά παίζουν ανέμελα στους χώρους του στρατοπέδου και θεωρούν πως είναι σε κατασκήνωση ενώ αρκετές μητέρες προσπαθούν να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους έξω από τα κτίσματα. Το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο είναι πολύ καλό, σε βαθμό να θεωρείται, πιθανόν, το καλύτερο στην Ελλάδα, από τα 28 Κέντρα Μετεγκατάστασης Προσφύγων και τα 6 Κέντρα Υποδοχής.

Θεόφιλος Κορωνάς: Υπάρχει καλή συνεργασία….

Το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα έχει δυναμικότητα 340 ατόμων τα οποία μένουν στα κτίσματα που είχε το στρατόπεδο. Ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, σχεδόν, καθημερινά, αλλά με μικρή απόκλιση. Κι αυτό γιατί υπάρχουν οικογένειες που φεύγουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναπληρώνονται από νέες οικογένειες που βρίσκονται στο Κέντρα Υποδοχής.

Γίνονται τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι και εμβολιασμοί, με τα παιδιά να έχουν ατομικό βιβλιάριο υγείας, καθώς μέσα στην δομή υπάρχει ιατρείο με γιατρό τις πρωινές ώρες και νοσοκόμα τις απογευματινές. Βέβαια για σοβαρότερα περιστατικά υπάρχει πάντα σε ετοιμότητα ασθενοφόρο για την διακομιδή ασθενή στο Νοσοκομείο Βέροιας.

«Υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ Δήμου και του υπευθύνου του Κέντρου. Συνεχίζουμε μ΄ ένα θετικό πρόσημο. Είμαστε από τα καλά camp. Δεν έχει ακουστεί κάτι. Σκληρές παραβατικότητες δεν υπάρχουν. Στα  πλαίσια συγκρότησης 300 και πλέον ατόμων, υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Εδώ στην γειτονιά μαλώνεις…» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Εθελοντισμού, Ποιότητας Ζωής και Περίθαλψης και Προστασίας αδέσποτων ζώων, Θεόφιλος Κορωνάς.

Διδάσκονται ελληνικά…

Πρόσφυγες-μετανάστες, συνήθως χαρακτηρίζονται αφού δεν μπορεί να γίνει σαφές ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες. Όμως ο όρος που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ονοματίζει ως «αιτούντες άσυλο».

Οι «αιτούντες άσυλο» που είναι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Μετανάστευσης Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα, στην πλειοψηφία τους είναι Σύριοι και σε μικρά ποσοστά Κούρδοι (λόγω των τελευταίων γεγονότων), Ιρακινοί, Πακιστανοί κ.λ.π..

Κυρίως οι Σύριοι ωθούν τα παιδιά τους στη μάθηση και γι αυτό αρκετά μικρά παιδιά διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτήν την στιγμή στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας φοιτούν 25 παιδιά προσφύγων, 16 στο Νηπιαγωγείο του χωριού και 8 στο 16ο Δημοτικό της Βέροιας. Τα μεγαλύτερα παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτούν στο Γυμνάσιο Βεργίνας και είναι 10 ενταγμένα στο πρωινό ωράριο και άλλα τόσα στο απογευματινό, στα οποία γίνονται μαθήματα προετοιμασίας για την ένταξή τους με τα ελληνόπουλα.

Η διδασκαλία σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται από έλληνες εκπαιδευτικούς στην ελληνική γλώσσα και κατά περίπτωση υπάρχει βοήθεια από μεταφραστές. Διδάσκονται ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, αγγλικά, πληροφορική, εικαστικά φυσική αγωγή κ.λ.π.

Υπεραπασχόληση με τα Κοινωφελή Προγράμματα

Κατά διαστήματα ακούστηκαν πολλά για τα χρήματα που λαμβάνουν οι πρόσφυγες-μετανάστες που φιλοξενούνται στα Κέντρα Μετεγκατάστασης, όπως είναι το στρατόπεδο «Κόκκινου» στην Αγία Βαρβάρα. 

Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε και φτάνοντας μέχρι το Υπουργείο, αφού ο κάθε εργαζόμενος στον τομέα αυτό ήθελε την «άδεια» από τον ανώτερό του να μιλήσει, πληροφορηθήκαμε πως για μια τετραμελή οικογένεια διατίθεται από τη Ύπατη Αρμοστεία το ποσό των 300 ευρώ, χρήματα τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως επειδή στην πλειοψηφία τους τα ζευγάρια που προέρχονται από τις χώρες αυτές τεκνοποιούν σε μεγαλύτερο αριθμό, η χρηματοδότηση φτάνει και στα 500 ευρώ ανά οικογένεια. Τα χρήματα αυτά πιστώνονται κάθε μήνα σε κάρτα, αντίστοιχη με αυτήν της ΚΕΑ (Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης).

Να διευκρινίσουμε όμως, πως δεν σιτίζονται πλέον από τον στρατό. Είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν οι ίδιοι την σίτισή τους και γι αυτό υπάρχει ναυλωμένο λεωφορείο που κάθε βδομάδα τους μεταφέρει στην λαϊκή αγορά της Βέροιας και στην συνέχεια σε γνωστό super market της πόλης για να κάνουν τις προμήθειές τους. 

«Υπάρχουν και νοικοκυραίοι στο Κέντρο Μετανάστευσης Προσφύγων της Αγίας Βαρβάρας. Είδαμε να φτιάχνουν μπαξέδες και να καλλιεργούν ζαρζαβατικά…» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς.

Για να «τα έχουν όλα» στο Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας και να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά τους, υπάρχει η (υπέρ)μεγάλη παρουσία ελλήνων εργαζομένων, μέσα από τα Προγράμματα Κοινωνικής Ωφέλειας του ΟΑΕΔ. Και στην περίπτωση αυτή τα χρήματα δίνονται στην ελληνική πολιτεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με την σειρά της είναι υποχρεωμένη να τα διανείμει προς τον σκοπό αυτό.

Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα απασχολούνται 68(!!!) άτομα σε διάφορες δουλειές. Από αυτά, τα 27 είναι με το παλαιό πρόγραμμα και στις 7 Μαρτίου λήγει η σύμβασή τους, ενώ τα 41 προσλήφθηκαν για οκτώ μήνες την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου. Αυτοί οι εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες γενικών καθηκόντων (καθαριότητα κ.λ.π.), φύλακες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οδηγοί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί.

Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ , λίγο έλλειψε να φτάσουμε και μέχρι και τον νέο Υφυπουργό, αρμόδιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελο Τόλκα. Όμως σταματήσαμε στην επικοινωνία μας με τον υπεύθυνου τύπου του Υπουργείου Αλέξη Μπούζη ο οποίος στο βαθμό που είχε ενημέρωση, μας εξυπηρέτησε.

Όμως το «καυτό» και επίκαιρο θέμα ήταν αυτό που διαχέεται σε πολιτικούς κύκλους, πως στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσουν και οι πρόσφυγες.

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για να έχει δικαίωμα ψήφου κάποιος, πρέπει να γίνει Έλληνας πολίτης. Η πολιτογράφηση είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση. Για να αποκτήσει κάποιος ιθαγένεια, να γίνει έλληνας πολίτης και να έχει δικαίωμα ψήφου, είναι μια πολύ μεταγενέστερη, πολύ μακροχρόνια και εντελώς διαφορετική διαδικασία» μας είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου και συμπλήρωσε:

«Αυτοί που φιλοξενούνται στη Βέροια, όπως και στα άλλα αντίστοιχα Κέντρα, είναι «αιτούντες άσυλου» και είναι στην διαδικασία. Σχεδόν δεν έχει πάρει κανένας άσυλο σε πανελλήνιο επίπεδο. Και αν έχουν πάρει κάποιοι άσυλο, είναι πολύ, πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις.  Αλλά και να πάρει κάποιος άσυλο και να δικαιούται προστασίας, δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει. Είναι διαφορετικό το άσυλο με την πολιτογράφηση. Πάντως όσοι δεν λάβουν άσυλο, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Αυτή είναι η διαδικασία…».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS