ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Επιβεβαίωση της εφημερίδας "ΒΕΡΟΙΑ". Αλλάζει ο ανάδοχος του έργου της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου

Άμεση ήταν η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βέροια», στο προχθεσινό φύλλο της Δευτέρας, σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας.

Η διοίκηση της κορυφαίας μονάδας υγείας του Νομού μας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως θα γίνει η υποκατάσταση της εργολαβίας του αναδόχου «Τοξότης» συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα, με νέο ανάδοχο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με το έργο της επέκτασης του Γ.Ν. Ημαθίας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε  η  υποκατάσταση της εργολαβίας του Αναδόχου «ΤΟΞΟΤΗΣ», με άλλη εταιρία. Η υπογραφή της εν λόγω πράξης επίκειται  εντός της εβδομάδας με την έξοδό του νέου ανάδοχου από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται. Η ολοκλήρωση των εργασιών του έργου προβλέπεται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Η Διοίκηση του  Γ.Ν.Ημαθίας-Μονάδα Βέροιας  και οι Βουλευτές του Νομού δεσμεύονται για την ολοκλήρωση των εργασιών εντός  του ανωτέρου χρονοδιαγράμματος».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «ΒΕΡΟΙΑΣ» ΜΕ ΤΙΤΛΟ:    «Άρρωστη»

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Η ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ – ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ;

Στάσιμο παραμένει εδώ και μήνες το έργο της ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου στη Βέροια. Την ευθύνη γι αυτό, την φέρει η ανάδοχος εταιρεία «Τοξότης» η οποία είναι συμφερόντων Καλογρίτσα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με την Ελληνική Κυβέρνηση να στέκεται αδιάφορη και να μην δίνει λύση.

Η προηγούμενη χρονιά για την συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία ήταν γεμάτη από οικονομικά προβλήματα καθώς για μήνες ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενη σ΄ αυτήν, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, υπήρξε σοβαρότατος κίνδυνος απώλειας περιουσιακών στοιχείων.

Υπάρχουν τα λεφτά, αλλά όχι φορολογική ενημερότητα

Συνήθως ένα έργο δεν ολοκληρώνεται ή καθυστερεί να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την διακήρυξη, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Στην περίπτωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας τα δεδομένα είναι αντίστροφα. Υπάρχουν τα χρήματα, αλλά δεν μπορεί να τα πάρει η ανάδοχος εταιρεία, λόγω χρεών στην Εφορία η οποία με την σειρά της δεν της παρέχει φορολογική ενημερότητα.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας είχε κάνει γνωστό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πληρωμές που έχουν δηλωθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και αφορούν τη Β’ φάση του έργου, ανέρχονται σε 3.116.567 ευρώ και η αναγκαία πίστωση μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου είναι εξασφαλισμένη καθώς έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., στις 31-07-2018, λήφθηκε  απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου για τη χορήγηση προκαταβολής ποσού 1.034.705 ευρώ στον ανάδοχο του έργου, χρησιμοποιώντας και τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε ο ανάδοχος να καλύψει το χαμένο έδαφος με στόχο το έργο να έχει περαιωθεί έως τις 31-12-2018.

 

Γιατί δεν κηρύσσεται έκπτωτη;

Από την στιγμή που η ανάδοχος εταιρεία παρουσιάζει αδυναμία να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό έργο υγείας, γεννάται το ερώτημα για ποιον λόγο δεν κηρύσσεται έκπτωτη. Που είναι η Κυβέρνηση να δώσει λύση, πριν η νέα πτέρυγα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου μετατραπεί σε …γιοφύρι της Άρτας.

«Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου είναι σταματημένη από τους κυβερνώντες. Επειδή ο εργολάβος έχει πρόβλημα με την φορολογική ενημερότητα, δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα για να συνεχίσει την ολοκλήρωσή της πτέρυγας. Η Περιφέρεια έχει ένα κονδύλιο 3 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο το οποίο όλοι μας επιθυμούμε να τελειώσει, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας. Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να παραδοθεί εδώ και δύο χρόνια. Για ποιο λόγο να υπάρχει αυτή η ανοχή προς την συγκεκριμένη εταιρεία. Γιατί δεν κηρύσσεται έκπτωτη» μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης.

Τι κάνουν οι τοπικοί βουλευτές;

Όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Καλογρίτσα που έχει στον όμιλό της και την «Τοξότης», διατηρεί καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διαφάνηκε μετά από την συμμετοχή της στην διεκδίκηση μίας από τις άδειες για τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας.

Προφανώς για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της δεν αγγίζουν την υπόθεση «Ολοκλήρωση Νέας Πτέρυγας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας στη Βέροια».

Άλλωστε οι Βουλευτές της Ημαθίας δεν φαίνεται να ασκούν πιέσεις στα αρμόδια Υπουργεία για να δοθεί μια λύση. Ο μεν Γιώργος Ουρσουζίδης θα βοηθήσει, εφόσον του ζητηθεί, ο Χρήστος Αντωνίου …ούτε φωνή, ούτε ακρόαση και η Φρόσω Καρασαρλίδου έριξε όλο το βάρος στο Νοσοκομείο της Νάουσας το οποίο το χαρακτήρισε Μονάδα Υγείας σε προβληματική και άγονη περιοχή, για να τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, με αυξημένα κίνητρα.