Menu

Ν. Καρύδας: «Από τις πιο πασιφανείς επαγγελματικές αδικίες στην Ελλάδα»

Είναι σίγουρα μια ξεχωριστή συνέντευξη. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με έναν από τους «δασκάλους» στον χώρο του, του οποίου το βιογραφικό και τα βιώματα γεμίζουν ολόκληρο τόμο!

 Ο Νίκος Καρύδας μίλησε στο «epsanastisentra» για το πολύκροτο θέμα με τους πτυχιούχους φυσικής αγωγής, με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, το οποίο χαρακτήρισε ως μία από τις πιο πασιφανείς αδικίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ο προπονητής φυσικής αγωγής, που εργάζεται στον Άρη από τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, στάθηκε στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και τη μη παρέμβαση της Πολιτείας στο έργο του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ΕΠΟ –που έχει δυνατότητα να εξετάζει τα κριτήρια αυτών που είναι υποψήφιοι προπονητές και να καταργεί άλλους χωρίς να υπάρχει σχετική οδηγία από την UEFA– και σημείωσε ότι παλεύει μεν για να ικανοποιήσει τη δική του αξιοπρέπεια, αλλά είναι έτοιμος να ξεκινήσει κάτι μαζικό αν έχει και τη στήριξη όλων των συναδέλφων του.

Σίγουρα για το θέμα αυτό θα μπορούσαμε να μιλάμε για αρκετές ΗΜΕΡΕΣ με τον Νίκο Καρύδα, μιας και είναι από τους πλέον αρμόδιους να τοποθετηθεί. Αυτό που πετύχαμε με αυτή τη συνέντευξη είναι να αναδείξουμε το θέμα και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τους πτυχιούχους φυσικής αγωγής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και την καταφανέστατη αδικία που υπάρχει. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι σε όλα τα άλλα αθλήματα στην Ελλάδα ο πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ έχει δικαίωμα να δουλέψει ακόμη και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του συγκεκριμένου αθλήματος. Εξάλλου, αν το βάλουμε και στη «ζυγαριά» ακούγεται κάπως περίεργο το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται ένα πτυχίο για το οποίο κάποιος αφιέρωσε δύο χρόνια και περίπου 1700 ώρες παρακολούθησης μαθημάτων, ενώ αναγνωρίζεται το πτυχίο των σχολών UEFA που γίνονται με τους διδασκόμενους να έχουν 360 ώρες μαθημάτων.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι εδώ και μια διετία λειτουργούν σχολές προπονητών φυσικής κατάστασης σε συνεργασία του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ΕΠΟ με το πανεπιστήμιο της Θράκης, ουσιαστικά για να επικυρωθεί το πτυχίο της ειδικότητας. Με λίγα λόγια αυτή τη στιγμή τη στιγμή ουσιαστικά καταργείται το ΤΕΦΑΑ και το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της ΕΠΟ βγάζει νέους προπονητές φυσικής κατάστασης. Και ναι υπάρχει και αντίτιμο, το οποίο ανέρχεται στα 1.600 ευρώ!

Με λίγα λόγια, όπως σημείωσε και ο Νίκος Καρύδας, ακυρώνονται οι θυσίες και τα έξοδα των οικογενειών των πτυχιούχων προπονητών και θα πρέπει να επικυρώσουν το πτυχίο που τους έδωσε η ελληνική Πολιτεία! Λύση υπάρχει αλλά απαιτεί την παρέμβαση της Πολιτείας σε αυτό το κομμάτι. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε δεν υπάρχει σχετική οδηγία της UEFA που να «καταργεί» τους πτυχιούχους φυσικής αγωγής.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

Πριν προχωρήσω στη συνέντευξη θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Καρύδα που είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του. Φυσικά θα πρέπει να αναφέρω και κάποια πράγματα για τον Νίκο Καρύδα, ο οποίος έχει ένα από τα πιο πλούσια βιογραφικά και είναι από τους λίγους Έλληνες προπονητές που έχουν δουλέψει στο εξωτερικό! Όπου κι αν έχει δουλέψει στο παρελθόν πάνω απ’ όλα σεβάστηκε τη δουλειά του και μόνο τυχαίες δεν είναι οι επιτυχίες που έχει στο παλμαρέ του όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Νίκος Καρύδας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Δάσκαλός του ήταν ο Δημήτρης Μπουρουτζίκας. Έπαιξε μπάλα στη Βέροια και βρήκε δουλειά στη «βασίλισσα του Βορρά», όπου και έμεινε και πέντε χρόνια (1992-1997). Μετά ήρθε η ΑΕ Ποντίων και ακολούθησε ο Άρης με τον Γιώργο Φοιρό στον πάγκο του. Εκεί απέκτησε τις πρώτες του εμπειρίες από ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τη διετία 1999-2001 εργάστηκε στην ΑΕΚ, όπου συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη και τους Γκέραρντ-Σαβέφσκι. Το 2001 επέστρεψε στον Αρη, όπου έκατσε ως το 2003, φτάνοντας στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το 2003 το… μονοπάτι τον οδήγησε ξανά στην πρωτεύουσα, αυτή τη φορά στον Πειραιά. Ο Καρύδας έμεινε για πέντε σεζόν στον Ολυμπιακό (ως το 2008) και συνεργάστηκε με τους Όλεγκ Προτάσοφ, Νίκο Αλέφαντο, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τροντ Σόλιντ, Τάκη Λεμονή και Χοσέ Σεγκούρα. Είχε την ευκαιρία να προπονήσει παίκτες όπως οι Ριβάλντο, Καρεμπέ, Ζιοβάνι και όλα τα άλλα μεγάλα ονόματα που… παρέλασαν από το «λιμάνι» εκείνη την περίοδο.

Το 2009 «ξενιτεύτηκε» για πρώτη φορά για λογαριασμό της Ντνιέπρ, μετά από πρόταση που του έκανε ο Όλεγκ Προτάσοφ. Ακολούθησε η Κούμπαν, ο Ηρακλής, όπου ήταν προπονητής για ένα μικρό διάστημα και το 2010 ήρθε η επιστροφή στον Ολυμπιακό με προπονητή τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ένα πρόβλημα υγείας του πατέρα του τον οδήγησε σε παραίτηση από τον Ολυμπιακό και επιστροφή στη Βέροια. Ο ΠΑΟΚ ήταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του και το 2012 βρέθηκε ως πρώτος προπονητής στον πάγκο της Βέροιας. Ακολούθησε το νέο ταξίδι στο εξωτερικό για λογαριασμό της Ταβρίγια. Ωστόσο, έφυγε στην πορεία από εκεί εξαιτίας του Γιάννη Χριστόπουλου, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν. Επόμενος σταθμός η ρουμάνικη Άστρα και στη συνέχεια η Στεάουα Βουκουρεστίου. Ακολούθησε η Αλ Ιτιχάντ στο πλευρό του Λάζλο Μπόλονι, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στον ΠΑΟΚ, πριν επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Καρύδα στο «epsanastisentra»:

-Κύριε Καρύδα πείτε μας δύο λόγια για το θέμα που υπάρχει με τους πτυχιούχους φυσικής αγωγής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο.

«Το θέμα των πτυχιούχων φυσικής αγωγής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο είναι από τις πιο πασιφανείς επαγγελματικές αδικίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Στο όνομα του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ χρεώθηκαν οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής ουσιαστικά την κατάργηση των πτυχίων τους και έχασαν το δικαίωμα εργασίας σε έναν χώρο που ίσως ήταν η πιο ιδανικοί για να δουλέψουν με βάση την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση. Πρέπει να πω ότι ένας πτυχιούχος φυσικής αγωγής στα 2 χρόνια ειδικότητας που κάνει, περνάει περίπου 1700 ώρες μαθημάτων σε αντίθεση με έναν προπονητή UEFA PRO που παίρνει το δίπλωμα του με 360 ώρες. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει ένας πτυχιούχος νομίζω ότι μιλάμε για τους πλέον καταρτισμένους πάνω στον χώρο της προπονητικής.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι στο ερώτημα για ποιον λόγο οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής μπαίνουν στη διαδικασία παρακολούθηση σχολών UEFA η απάντηση ήταν ότι τελειώνοντας το πανεπιστήμιο έβγαιναν ουσιαστικά χωρίς γνώσεις. Το επίσης οξύμωρο είναι ότι οι πτυχιούχοι πήραν το πτυχίο τους υπό την καθοδήγηση των σημερινών εκπαιδευτών των σχολών της UEFA. Πως γίνεται λοιπόν να βγαίνουν ανίκανοι στις 1700 ώρες διδασκόμενοι από ίδιους καθηγητές και τώρα οι ίδιοι καθηγητές σε λιγότερες ώρες να παρέχουν όλο το γνωστικό επίπεδο στους υποψήφιους προπονητές;

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι υπεύθυνη να δίνει μόνο η Πολιτεία και κανένας φορέας δεν είναι πάνω από την Πολιτεία για να βγάλει τα κριτήρια και να δώσει πιστοποιήσεις σε κάποιους που θέλουν να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα. Είναι δεκτό το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, αλλά κανένα αυτοδιοίκητο δεν είναι πάνω από τους νόμους του κράτους. Κι ο στρατός λειτουργεί με αυτοδιοίκητο, αλλά δεν υπερβαίνει τους νόμους του κράτους. Από το 2003 περίπου υπήρχε ένας εκφοβισμός των συναδέλφων μου ότι αν δεν πάνε να παρακολουθήσουν τις σχολές δεν θα μπορέσουν ποτέ να εργαστούν σε ομάδες. Εγώ όμως προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω σαν προπονητής φυσικής κατάστασης αυτό που κατέθετα στις ομάδες μου για το συμβόλαιό μου ήταν το πτυχίο μου από τα ΤΕΦΑΑ».

-Γιατί δεν παρεμβαίνει η Πολιτεία κατά τη γνώμη σας;

«Νομίζω ότι η Πολιτεία είναι εγκλωβισμένη στο αυτοδιοίκητο. Η Πολιτεία εξετάζει οποιαδήποτε περίπτωση ποδοσφαιρικού Grexit, με αφορμή τον συμβιβασμό στις αποφάσεις της UEFA και της FIFA, αλλά πραγματικά εγώ δεν έχω δει εντολή της UEFA, η οποία να καταργεί τα πτυχία των γυμναστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στο εκπαιδευτικό συμβούλιο της ΕΠΟ να εξετάζει τα κριτήρια αυτών που είναι υποψήφιοι προπονητές και να καταργεί άλλους χωρίς να υπάρχει σχετική οδηγία από την UEFA».

-Με λίγα λόγια δεν μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία…

«Ο εγκλωβισμός είναι τεράστιος. Το πτυχίο που παίρνει ένας από τα ΤΕΦΑΑ δεν αναγράφει πάνω ότι οι σπουδές του είναι μόνο για να κάνει τον γυμναστή. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος που έχουμε πάρει στο παρελθόν μας έχει δώσει τη δυνατότητα να δουλέψουμε ως προπονητές ακόμη και στην Εθνική ομάδα, κάτι που ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα με τους συναδέλφους από το μπάσκετ, το χάντμπολ και άλλα αθλήματα να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ουσιαστικά το εκπαιδευτικό συμβούλιο της ΕΠΟ κατάργησε αυτήν την άδεια άσκησης επαγγέλματος και ουσιαστικά προσπάθησε να μας εξομοιώσει με το χαμηλότερο δίπλωμα που δίνεται στις σχολές UEFA. Με λίγα λόγια εμφανίστηκε ένας οργανισμός και τον γιατρό που έχει πάρει πτυχίο από το πανεπιστήμιο τον έκανε… νοσοκόμο. Είναι δε χαρακτηριστικό της εμπάθειας προς τον κλάδο των γυμναστών από το εκπαιδευτικό συμβούλιο της ΕΠΟ, το γεγονός ότι κάποια στιγμή δημοσιεύτηκε σχετική οδηγία που έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους προπονητές, που είχαν άδεια άσκηση επαγγέλματος προ του 1998, να εξομοιώσουν το δίπλωμά τους με το UEFA A. Ωστόσο, από αυτήν την οδηγία εξαιρούνταν οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής χωρίς κανέναν λόγο!».

-Υπήρξαν αντιδράσεις για το θέμα αυτό;

«Αντιδράσεις υπήρξαν στις επί μέρους σχολές που διοργανώνονταν από την ΕΠΟ, αλλά δυστυχώς οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής δεν είχαν ποτέ κάποιο συντεχνιακό όργανο. Βέβαια, αυτό που είναι ίσως το χειρότερο απ’ όλα και ισχύει ίσως αυτή τη στιγμή, είναι ότι κάποιος που δουλεύει ως προπονητής φυσικής κατάστασης σε ομάδα στην ελληνική επικράτεια, ή στο εξωτερικό, η ιδιότητά του ως προπονητής φυσικής κατάστασης δεν αναγνωρίζεται ακόμη και αν κάποιος συνάδελφος έχει κάποιο δίπλωμα UEFA. Αυτό γιατί γίνεται: Γιατί όταν υπογράφουμε συμβόλαια με τις ομάδες υπογράφουμε ως προπονητές φυσικής κατάστασης και όχι σαν διπλωματούχοι σχολών UEFA. Αυτό το λέω για τους συναδέλφους που δεν έχουν πρόθεση να εργαστούν ως προπονητές, αλλά ως προπονητές φυσικής κατάστασης, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία κατοχύρωση σε περίπτωση διεκδίκησης συμβολαίου από αρμόδια όργανα».

-Ποιοι φταίνε για όλο αυτό το ζήτημα που έχει ανακύψει;

«Το ζήτημα είναι ότι σε όλο αυτό έχει ευθύνη και η ελληνική πολιτεία και φυσικά οι μεγαλύτεροι υπαίτιοι γι’ αυτό είναι τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης που αμφισβήτησαν τις ιδιότητες των πτυχιούχων προπονητών φυσικής αγωγής, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό συμβούλιο της ΕΠΟ. Γιατί το πρώτο εκπαιδευτικό συμβούλιο της ΕΠΟ ήταν οι διδάσκοντες καθηγητές των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης! Ακολούθησαν διδάσκοντες και από τα άλλα πανεπιστήμια και ουσιαστικά καταργήθηκαν τα ΤΕΦΑΑ ως κλάδος. Θα μπορούσε να ενημερώνει η ΕΠΟ και το υπουργείο παιδείας ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει προπονητική μέχρι κάποιο επίπεδο στα ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια να παρακολουθήσει τις σχολές της UEFA. Άδικο μεν, άλλα θα ανακοινώσιμο και θα είχαν όλοι ενημερωθεί. Γιατί, επαναλαμβάνω ότι διδάσκουν οι ίδιοι καθηγητές».

-Ναι αλλά έτσι αδικούνται όσοι έχουν ήδη το πτυχίο τους.

«Σίγουρα οι παλιότεροι, αυτοί που μας έστειλαν οι γονείς μας να σπουδάσουμε έχοντας όραμα να δουλέψουμε κάποτε ως προπονητές, αδικούμαστε. Αυτήν την στιγμή τα έξοδα που έκανα οι οικογένειές μας για τις σπουδές μας είναι άκυρα και θα πρέπει να ξαναμπούμε σε μία διαδικασία εξόδων για να κάνουμε τι; Να επικυρώσουμε το πτυχίο που μας έδωσε η ελληνική πολιτεία!».

-Είπατε ότι δεν υπάρχει κάποιο συντεχνιακό όργανο. Είστε διατεθειμένος να κάνετε εσείς την αρχή για τη δημιουργία του;

«Αυτή τη στιγμή αν παλεύω για κάτι είναι για να ικανοποιήσω τη δική μου αξιοπρέπεια. Μαζί μου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοι. Είμαι διατεθειμένος να ξεκινήσω κάτι αν και εφόσον υπάρξει η στήριξη των υπολοίπων συναδέλφων. Τα πράγματα χειροτερεύουν και πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Εδώ και μια διετία λειτουργούν σχολές προπονητών φυσικής κατάστασης σε συνεργασία του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ΕΠΟ με το πανεπιστήμιο της Θράκης, ουσιαστικά για να επικυρωθεί το πτυχίο της ειδικότητας. Δηλαδή, αυτήν την στιγμή καταργείται το ΤΕΦΑΑ και το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο βγάζει νέους προπονητές φυσικής κατάστασης! Με αντίτιμο 1.600 ευρώ!».

-Κύριε Καρύδα, αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα σαν επίλογο να μου πείτε δυο λόγια για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

«Όσον αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο νομίζω ότι χρήζει περισσότερης βοήθειας από την ελληνική Πολιτεία γιατί δεν παύει να είναι η κοιτίδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και αν μη τι άλλο από ταλέντο η Ελλάδα σφύζει».

ΠΗΓΗ: EPSANA.GR

επιστροφή στην κορυφή

Cookies

Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας όταν επισκέπτεστε ορισμένες ιστοσελίδες. Μας βοηθούν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας και να παρέχουμε μια καλύτερη και πιο εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε εκτίμηση για το target group μας και τον τρόπο χρήσης που κάνει, για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού αυτού (και έτσι μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε την ιστοσελίδα μας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του), να επιταχύνει τις αναζητήσεις και να αναγνωρίζουμε κάποιον όταν επιστρέφει στην ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα cookies, δε μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας. Δεν αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στοιχεία πιστωτικών καρτών, αλλά χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες πληροφορίες για να βοηθήσουν στη βελτίωση της πλοήγησης στο site. Σας δίνουμε αυτές τις πληροφορίες, βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας και σας βεβαιώνουμε ότι είμαστε ειλικρινείς και σαφείς αναφορικά με την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας.

H πολιτική των Cookies

Για να κάνετε πλήρη χρήση των στοιχείων στην ιστοσελίδα μας, ο υπολογιστής σας, το tablet ή το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να δέχεται cookies, για να μπορούμε να σας παρέχουμε μόνο ορισμένες εξατομικευμένες λειτουργίες της ιστοσελίδας με τη χρήση τους. Τα cookies δεν αποθηκεύουν πληροφορίες, όπως όνομα, διεύθυνση ή τα στοιχεία πληρωμής. Απλά κρατάνε τα στοιχεία με τα οποία κάνετε τη σύνδεση. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να περιορίσετε, να μπλοκάρετε ή να διαγράψετε τα cookies από την ιστοσελίδα μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον browser σας, για να γίνει αυτό. Κάθε browser είναι διαφορετικός, οπότε επιλέξτε από το μενού την επιλογή "Βοήθεια" (ή χειροκίνητα στη συσκευή του κινητού σας τηλεφώνου) για να μάθετε πώς να αλλάζετε τις επιλογές σχετικά με τα cookies.