Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αφιέρωμα: Ο απολογισμός της φετινής Α' κατηγορίας της ΕΠΣ Ημαθίας

Αφιέρωμα: Ο απολογισμός της φετινής Α' κατηγορίας της ΕΠΣ Ημαθίας

Ένα αρκετά καλό πρωτάθλημα παρακολούθησαν φέτος οι φίλοι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Ημαθίας, στην Α' κατηγορία της ΕΠΣΗ.

Τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά της βαθμολογίας, η αγωνία κράτησε μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ενώ τα Play Off και Play Out είχαν το δικό τους σασπένς και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

Δεν έλειψαν ωστόσο κάποια αρνητικά γεγονότα, τα οποία σίγουρα δεν αρμόζουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και ιδιαίτερα ερασιτεχνικών κατηγοριών. Θα πρέπει η Ένωση από τη νέα σεζόν να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να μην συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα, που αν μη τι άλλο απομακρύνουν τον κόσμο από τα γήπεδα.

Το πιο λυπηρό γεγονός την χρονιά που μας πέρασε ήταν χωρίς αμφιβολία ο αδόκητος χαμός του νεαρού ποδοσφαιριστή της Χαρίεσσας, Χρήστου Πετρίδη, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του κατά την διάρκεια του αγώνα της ομάδας του κόντρα στη Μελίκη (16/2/19), ενώ λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του αλλά και όλη την φίλαθλη Ημαθία.

Τα φαβορί και η έκπληξη

Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, οι ομάδες που είχαν τον τίτλο του φαβορί ήταν τέσσερις: ο ΦΑΣ Νάουσα, ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, ο Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων και ο ΓΑΣ Ροδοχωρίου. Από αυτές, άλλες διέθεταν δυνατά ρόστερ από το ξεκίνημα, ενώ άλλες ενισχύθηκαν σημαντικά το καλοκαίρι με στόχο την διεκδίκηση της ανόδου.

Στην πορεία προέκυψε και μια έκπληξη, με τη νεοφώτιστη ομάδα του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος να μπαίνει σφήνα και να διεκδικεί μια θέση στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Λίγο πριν το τέλος όμως "ξεφούσκωσε" και δεν τα κατάφερε, μένοντας παρόλα αυτά στην τιμητική πέμπτη θέση.

Η ομάδα των Τρικάλων, αν και δεν έκανε το ιδανικότερο ξεκίνημα αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα στην αρχή της σεζόν, πάτησε γκάζι από το τέλος του πρώτου γύρου και με ένα εκπληκτικό σερί 17 νικών κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να μπει με πλεονέκτημα στα Play Off. Εκεί, αφού πέρασε αρχικά το εμπόδιο της Νάουσας, νίκησε στον τελικό με 3-0 τον ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την επάνοδο στην Γ' Εθνική κατηγορία.

Το "θαύμα" της Μελίκης

Στην ουρά της βαθμολογίας, κάποιες ομάδες ξεχώρισαν από τις αρχές του πρωταθλήματος, δείχνοντας ότι δύσκολα θα καταφέρουν να κερδίσουν την παραμονή τους στην κατηγορία. Αυτές ήταν ο Αγροτικός Αστέρας Αγ. Βαρβάρας και ο Εθνικός Κλειδίου, που τελικά υποβιβάστηκαν απευθείας καταλαμβάνοντας τις δύο τελευταίες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα, ενώ η Μελίκη αν και στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος βρισκόταν στις δύο τελευταίες θέσεις, τελικά κατάφερε να κάνει ένα μικρό "θαύμα" κερδίζοντας την παραμονή της στην διαδικασία των PlayOut, με τον ΑΟ Μαρίνας τελικά να γίνεται η τρίτη ομάδα που υποβιβάστηκε στην Β' κατηγορία.

Οι "σταθερές αξίες" και η απογοήτευση

Στο πρωτάθλημα που μας πέρασε υπήρξαν και κάποιες ομάδες, οι λεγόμενες "σταθερές αξίες", που πραγματοποίησαν μια καλή πορεία και κέρδισαν εύκολα την παραμονή τους στην κατηγορία.

Εκτός από το Πλατύ, μια ακόμη "αδιάφορη" ομάδα τις τελευταίες αγωνιστικές ήταν ο Κοπανός, αφού ούτε κινδύνευε αλλά ούτε και στόχευε σε κάτι καλύτερο, κερδίζοντας εύκολα την παραμονή του. Χαρίεσσα και Μακροχώρι έσωσαν την χρονιά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, αν και σε κάποιο σημείο του πρωταθλήματος πήγαν να μπλέξουν σε περιπέτειες, ενώ πιο δύσκολα παρέμεινε στην κατηγορία ο Αχιλλέας Νάουσας, που λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε κατάφερε να αποφύγει τα PlayOut.

Όσον αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο Αγ. Μαρίνας, μπορεί να ανανέωσε την παρουσία του στην κατηγορία και τη νέα σεζόν, ωστόσο οι στόχοι που είχε στην αρχή της χρονιάς ήταν πρωταγωνιστικοί και σίγουρα μόνο ικανοποιημένους δεν άφησε τους ανθρώπους του η 8η θέση που κατέλαβε.

Τα... κανόνια της κατηγορίας

Δύο ποδοσφαιριστές πάλεψαν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της κατηγορίας.

Ο λόγος για τον Μάριο Αργυρόπουλο του ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και τον Αντώνη Παρσόπουλο του Μ. Αλέξανδρου Τρικάλων, που έδωσαν μεγάλη μάχη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με τελικό νικητή τον πρώτο που πέτυχε 40 γκολ, έναντι 39 του δεύτερου!

Στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ τερμάτισε ο Άγγελος Καραντουλαμάς του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος με 31 τέρματα, ενώ την τέταρτη θέση μοιράστηκαν οι Μουρουζίδης (Ροδοχώρι) και Ντέλλας (Επισκοπή) με 23.

Τα συν και τα πλην

Αρκετά παραγωγική ήταν η φετινή σεζόν στην Α' κατηγορία, καθώς σημειώθηκαν 785 γκολ σε 240 αγώνες, δηλαδή μέσος όρος 26,2 γκολ ανά αγωνιστική και 3,3 γκολ ανά αγώνα.

Καλύτερη επίθεση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχε ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας με 90 γκολ, ενώ ακολούθησαν τα Τρίκαλα με 86 και το Ροδοχώρι με 72.

Χειρότερη επίθεση ήταν αυτή της ουραγού Αγ. Βαρβάρας με μόλις 10 τέρματα, ενώ ακολούθησαν το Κλειδί με 20 και η Μαρίνα με 26.

Καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος ήταν της Νάουσας με 16 γκολ παθητικό, με δεύτερη των Τρικάλων (23) και τρίτη του ΠΑΟΚ και του Ροδοχωρίου (24).

Χειρότερη άμυνα ήταν της Αγ. Βαρβάρας που δέχθηκε 87 τέρματα, ενώ ακολούθησαν οι άμυνες του Κλειδίου (83) και της Μελίκης (78).

Τις περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα έκαναν τα Τρίκαλα (26), τις περισσότερες ισοπαλίες είχε το Παλαιοχώρι (9), ενώ τέλος τις περισσότερες ήττες έκανε η Αγ. Βαρβάρα (27).

Τρίκαλα, ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και Νάουσα είχαν τις λιγότερες ήττες στο πρωτάθλημα (3), ενώ ακολούθησε το Ροδοχώρι με 4.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS