ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ξεκινάει το Nations League - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το Nations League, που αποτελεί τη νέα διοργάνωση της UEFA για τις εθνικές ομάδες, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (6/9) και στη νεοσύστατη λίγκα θα δώσει το «παρών» και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας.

Πρόκειται για μια κίνηση που σκοπό έχει να αντικαταστήσει τα φιλικά παιχνίδια, αλλά παράλληλα θα δίνει κίνητρο στις ομάδες που θα συμμετέχουν. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα τέσσερα πολυπόθητα εισιτήρια για την τελική φάση του Euro του 2020.

Τα μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου συμμετέχουν στο Nations League σε τέσσερις κατηγορίες (League A, B, C και D) ανάλογα με τη βαθμολογία τους στην UEFA. Ο τελευταίος κάθε ομίλου θα υποβιβάζεται στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία. Αντίστοιχα, οι πρώτοι κάθε ομίλου από League B, League C και League D θα κερδίζουν την άνοδό τους.

Οι League A και Β αποτελούνται από τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Η League C αποτελείται από τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων και από έναν όμιλο των τριών ομάδων. Τέλος, η League D απαρτίζεται από τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Από τη διαδικασία των προκριματικών του Euro θα προκριθούν είκοσι ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι θα απομένουν τέσσερα ακόμα εισιτήρια για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτά τα τέσσερα εισιτήρια θα δίνονται μέσω του Nations League.

Οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα παίζουν μεταξύ τους για να διεκδικήσουν αυτά τα εισιτήρια για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020. Ως εκ τούτου, στα πλέι οφ του Nations League θα συμμετέχουν συνολικά 16 ομάδες που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις προνομιούχες θέσεις.

Δείτε τη σχετική διαμόρφωση των κατηγοριών:

LEAGUE A

1ος Όμιλος
Γαλλία
Γερμανία
Ολλανδία

2ος Όμιλος
Βέλγιο
Ισλανδία
Ελβετία

3ος Όμιλος
Ιταλία
Πολωνία
Πορτογαλία

4ος Όμιλος
Κροατία
Αγγλία
Ισπανία

LEAGUE B

1ος Όμιλος
Τσεχία
Σλοβακία
Ουκρανία

2ος Όμιλος
Ρωσία
Σουηδία
Τουρκία

3ος Όμιλος
Αυστρία
Βοσνία
Βόρειος Ιρλανδία

4ος Όμιλος
Δανία
Ιρλανδία
Ουαλία

LEAGUE C

1ος Όμιλος
Αλβανία
Ισραήλ
Σκωτία

2ος Όμιλος
Εσθονία
Φινλανδία
ΕΛΛΑΔΑ
Ουγγαρία

3ος Όμιλος
Βουλγαρία
Κύπρος
Νορβηγία
Σλοβενία

4ος Όμιλος
Λιθουανία
Μαυροβούνιο
Ρουμανία
Σερβία

LEAGUE D

1ος Όμιλος
Ανδόρα
Γεωργία
Καζακστάν
Λετονία

2ος Όμιλος
Λευκορωσία
Λουξεμβούργο
Μολδαβία
Σαν Μαρίνο

3ος Όμιλος
Αζερμπαϊτζάν
Νήσοι Φερόε
Κόσοβο
Μάλτα

4ος Όμιλος
Αρμενία
Σκόπια
Γιβραλτάρ
Λιχτενστάιν