Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γιατί η αναδιάρθρωση δεν θα ισχύει άμεσα, ακόμα κι αν περάσει η επίμαχη τροπολογία Βασιλειάδη

Γιατί η αναδιάρθρωση δεν θα ισχύει άμεσα, ακόμα κι αν περάσει η επίμαχη τροπολογία Βασιλειάδη

H τροπολογία της αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών κατηγοριών δεν συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή και έτσι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες επ’ αυτού…

Ωστόσο, η πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, έδωσε εκ νέου τροφή στη συζήτηση για το τι εν τέλει θα συμβεί.

Το a-sports.gr έχει το ρεπορτάζ για να σας δώσει την απάντηση στο ερώτημα, που ενδιαφέρει τους πάντες (άσχετα αν οι λόγοι είναι διαφορετικοί για τον καθένα και αυτό είναι απολύτως θεμιτό)…

Ο Βασιλειάδης πράγματι, όπως έχει το δικαίωμα, θα εντάξει την επίμαχη τροπολογία (που εκτός από τη μείωση των ομάδων στη Σούπερ Λίγκα θα δημιουργήσει και μια νέα κατηγορία τη Σούπερ Λίγκα 2) σε άσχετο με τα σπορ νομοσχέδιο, αλλά πρακτικά η αναδιάρθρωση θα μείνει ανενεργή για ένα τουλάχιστον χρόνο! Κοινώς, δεν θα έχει άμεση εφαρμογή. Κι αυτό διότι βάσει του κανονισμού της ΕΠΟ, η οποία αναδιάρθρωση μπορεί να εφαρμοστεί αφότου εγκριθεί από την καταστατική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας για τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο από την ψήφιση της.

Αυτό ορίζει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και πρακτικά σημαίνει η αναδιάρθρωση, αφού νομιμοποιηθεί θα πάει για επικύρωση από την Γ.Σ. της ΕΠΟ τον προσεχή Ιούνιο και εφόσον περάσει θα εφαρμοστεί από τη σεζόν 2020-21.

Πρακτικά, λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων η αναδιάρθρωση με τη μείωση των ομάδων στη Σούπερ Λίγκα από 16 σε 14, τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας 2 και την μετατροπή (μοιραία) της σημερινής Football League σε τρίτη κατηγορία δεν μπορεί να γίνει εδώ και τώρα.

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος θα είναι μια μεταβατική χρονιά, που στη Σούπερ Λίγκα οι ομάδες θα μείνουν 16, ενώ η Football League θα διευρυνθεί σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, δεν θα υπάρξουν αδικίες για τους μικρούς και το όλο σχέδιο Βασιλειάδη αναμένεται να… κάτσει πιο ομαλά. Αφενός γιατί όσοι υποβιβασθούν στο τρέχον πρωτάθλημα από τη Football League δεν θα χάσουν στην πραγματικότητα δύο κατηγορίες και αφετέρου οι ομάδες, που θα ανέβουν από τους ομίλους της Γ’ Εθνικής θα προβιβασθούν κυριολεκτικά και όχι στα… λόγια. Και αυτό διότι αν γινόταν τώρα η αναδιάρθρωση θα πήγαιναν στη Football League που μετά την αλλαγή θα κατέχει θέση τρίτης κατηγορίας και άρα θα έμεναν εκεί που ήταν με απλώς άλλη ονομασία!

Από την άλλη ο Βασιλειάδης έτσι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έκανε πίσω, ενώ και το ποδόσφαιρο θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του στο αυτοδιοίκητο, ενώ ικανοποιούνται και οι πρωταθλητές και δευτεραθλητές της Γ’ Εθνικής, που ήδη «φωνάζουν», αφού θα έπαιζαν ένα χρόνο για το… τίποτα.

Από εκεί και πέρα, ευνοούμενοι είναι φυσικά και οι «μελλοθάνατοι» της Σούπερ Λίγκας, καθώς φέτος θα υποβιβασθεί μόνο αυτός, που θα βρεθεί τελευταίος (είτε αγωνιστικά είτε από πειθαρχική τιμωρία – το τονίζουμε αυτό λόγω της περίπτωσης της τιμωρίας του ΟΦΗ), ενώ ο προτελευταίος θα παίξει μπαράζ με το δεύτερο της Β’ Εθνικής.

Όσο δε για όσους αναρωτηθούν τι γίνεται με τις προκηρύξεις κάποιων κατηγοριών, που δεν θα τηρηθούν, υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ υπερισχύουν…

Έτσι όλοι κοινώς, θα είναι ευχαριστημένοι και κυρίως θα αποφευχθεί η εξ αρχής αδικία των ομάδων της Γ’ Εθνικής, που στην ουσία δεν θα ανέβαιναν…

Τα τηλεοπτικά και τα λοιπά οικονομικά δεδομένα θα είναι μια συζήτηση σε δεύτερο χρόνο για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά όλα δείχνουν ότι στο φινάλε με τα δεδομένα πολλαπλά τα κέρδη της ΕΡΤ από την παρουσία ποδοσφαίρου και η δεύτερη χρονιά της τηλεοπτικής στέγης των ομάδων που τα βρήκαν με το κρατικό κανάλι θα διασφαλιστούν.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πηγή

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS