ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 383 φορές

Τρομερή εμφάνιση από την Εθνική και σπουδαία νίκη επί του Βελγίου

Η Εθνική Ομάδα του ορεξάτου Γιάννη Αντετοκούνμπο (26π., 7ρ.) νίκησε εύκολα το Βέλγιο (85-68) παρά τις τέσσερις απουσίες της και μπαίνει στο αεροπλάνο για το Μιλάνο με όνειρα ενόψει του Eurobasket. «Καυτός» ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (22π.).

Παρά τις τέσσερις σημαντικές απουσίες της (Κώστας Σλούκας, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο), η Εθνική Ομάδα παρουσιάστηκε σοβαρή και συνεπής στο τελευταίο παιχνίδι της πριν από το Eurobasket. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε για 40' τον έλεγχο απέναντι στους Βέλγους και ανέβηκε στο 4-2 στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφήνοντας τους αντιπάλους του στο 3-3.

Σε ένα κατάμεστο και... θορυβώδες ΟΑΚΑ, μπροστά σε 19.000 κόσμο που συγκεντρώθηκε για να «μπουστάρει» την Εθνική ενόψει των αγώνων στο Μιλάνο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσέφερε άλλο ένα σόου. Ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο παρκέ, μετρώντας 26 πόντους με 11/17 σουτ, 7 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 27' στο παρκέ μέσα σε αποθέωση. Πολύτιμες λύσεις έδωσαν και ο «καυτός» Τάιλερ Ντόρσεϊ (22 πόντοι με 7/11 σουτ, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), ο ψύχραιμος Νικ Καλάθης (12 πόντοι, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα) και ο glue guy Κώστας Παπανικολάου (9 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ).

Σε γενικές γραμμές, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κυκλοφόρησε πολύ καλά την μπάλα στην επίθεση, βρήκε ελεύθερα σουτ και αν ήταν πιο εύστοχη σε τρίποντα (στη 2η περίοδο) και βολές (συνολικά στο ματς) θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερες διαφορές. Παρά τις περιορισμένες διαθέσιμες επιλογές η Ελλάδα έκανε... περίπατο μέσα από την άμυνά της και στρέφεται πλέον στην πρεμιέρα της για το Eurobasket (2/9, 18:00 απέναντι στην Κροατία).

Η Ελλάδα ξεκίνησε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη θέση «5» και με διάθεση να τρέξει το γήπεδο μετά τις καλές άμυνές της, για να πάρει το «πάνω χέρι» γρήγορα στο γεμάτο ΟΑΚΑ (9-2 στο 4'). Οι Βέλγοι έκαναν μαζεμένα λάθη (4λ.) και με 3/3 3π. από τους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Θανάση Αντετοκούνμπο η «επίσημη αγαπημένη» έφτασε σε διψήφια διαφορά από νωρίς (17-6 στο 7'). Το spacing στην ελληνική επίθεση ήταν υποδειγματικό, όπως και οι δημιουργίες του Νικ Καλάθη, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη έβρισκαν καλά σουτ (8/11 2π., 4/4 3π.) και στο τέλος του δεκαλέπτου «σκαρφάλωσαν» στο +15 , με μια επιβλητική... παράσταση (30-15 στο 10'). Σημαντική δουλειά έκανε για άλλο ένα βράδυ και ο Κώστας Παπανικολάου (7π., 2ρ., 1ασ.).

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός «φρέσκαρε» την πεντάδα του, με τους φιλοξενούμενους να αδυνατούν να βρουν σταθερές λύσεις στο σκοράρισμα (3/10 2π., 2/9 3π., 8λ.). Αντιθέτως, ο «Greek Freak» έγινε διψήφιος (12π. στο 15') και η Ελλάδα ξεπέρασε το «φράγμα» των 20π. διαφοράς (40-19). Η καλή αμυντική λειτουργία συνεχίστηκε, όμως τα ελεύθερα σουτ δεν βρήκαν στόχο (0/6 3π. σε εκείνο το διάστημα), με το Βέλγιο να προσπαθεί να «ροκανίσει» την απόσταση (42-29 στο 18'). Οι βολές συνέχισαν να αποτελούν πρόβλημα για τη «γαλανόλευκη» (6/12β.), αλλά οι Καλάθης (10π., 4ασ., 3κλ.) - Ντόρσεϊ (12π., 3ρ., 2ασ.) φρόντισαν, ώστε η Ελλάδα «κλείσει» το ημίχρονο έχοντας κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την νίκη (49-33).

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης η Εθνική ήταν κάπως νωθρή (49-37 στο 23'), αλλά ο κυρίαρχος Γιάννης τη βοήθησε αρκετά. Οι δυο «παλιοί», Καλάθης και Παπανικολάου, συνέβαλαν με ένα μικρό «ξέσπασμα» και η διαφορά πήγε γρήγορα στο +19 (59-40 στο 26'). Πάντως, παρά την μεγάλη διαφορά, ο ορεξάτος Γιάννης Αντετοκούνμπο έπαιρνε αρκετό χρόνο συμμετοχής, όπως και οι υπόλοιποι «βασικοί», με τον κόουτς Ιτούδη να χρησιμοποιεί «κλειστό» ροτέισιον μέχρι τα τέλη της 3ης περιόδου. Μάλιστα, ένα τρίποντο του σούπερ σταρ των Μπακς ήταν αρκετό για να βάλει... φωτιά στο ΟΑΚΑ και να σηκωθούν όλοι όρθιοι (62-44 στο 29'). Να σημειώσουμε το «2άρι» των φιλοξενούμενων, ο Ρέτιν Ομπασόαν, μετρούσε 14π., αλλά δεν «πλήγωνε» ουσιαστικά την Ελλάδα (64-44 στο 30').

Ένα πολύ επικίνδυνο αντιαθλητικό φάουλ του Κέβιν Τούμπα στον Δημήτρη Αγραβάνη λίγο έλειψε να... τινάξει την αναμέτρηση, όμως ευτυχώς τα πράγματα δεν ξέφυγαν, με τους διαιτητές να δείχνουν στον πρώην παίκτη του Κολοσσού και του Ιωνικού τον δρόμο για τα αποδυτήρια. Βέβαια, η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα και στο 33' ο Ιτούδης τράβηξε στον πάγκο τον Γιάννη (66-47). Ο νικητής του αγώνα ήταν γνωστός και ο «καυτός» Ντόρσεϊ συνέχισε τα... δικά του, «πυροβολώντας» από κάθε σημείο του παρκέ για το +25 (76-51 στο 35'). Στην τελική ευθεία τίποτα δεν άλλαξε δραματικά, με τον Γιάννη να παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και το κατάμεστο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων να πανηγυρίζει μια άνετη νίκη (85-68) και να... ξεπροβοδίζει την Εθνική Ομάδα με τον ιδανικό τρόπο.

Τα Δεκάλεπτα: 30-15, 49-33, 64-44, 85-68.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

Πηγή: filathlos.gr