- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
- Posted
- Διαβάστηκε 1593 φορές
Νόμιμο το Δημοτικό στάδιο Βέροιας (φωτο)
ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ "ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ" ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ "ΘΥΡΑ 4". ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ "Β" Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΛΑΣ
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/12/23)
Προς οριστική διευθέτηση οδεύουν τα όποια χρονίζοντα προβλήματα υπήρχαν στο Δημοτικό στάδιο Βέροιας και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πληροί τις προϋποθέσεις για την αναβάθμισή του, με τον σχεδιασμό και την ένταξή του σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Να εξετάσουμε τα προβλήματα με την σειρά. Μετά το σημαντικό ζήτημα στατικότητας που προέκυψε με το στέγαστρο «Καλατράβα» στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλα τα δημοτικά και μη στάδια της χώρας στα οποία αρμόδιες επιτροπές να ελέγξουν την επάρκεια στατικότητάς των. Έτσι και έγινε με το Δημοτικό στάδιο Βέροιας. Το βασικό δημοτικό (πρώην εθνικό) στάδιο της πόλης το οποίο γνωρίζουν οι φίλαθλοι ανά την Ελλάδα, λόγω της ποδοσφαιρικής ομάδας της «βασίλισσας» του βορρά που για 60 περίπου χρόνια στο τερέν του αγωνίστηκαν μεγάλες ομάδες και σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.
Ένα γήπεδο που πρωτοκατασκευάστηκε ένα τμήμα του, η παλιά κερκίδα (Θύρα 4) στις αρχές του 1960 και στην πορεία των χρόνων γκρεμίστηκε και κατασκευάστηκε νέα κερκίδα που εφάπτεται με την οδό σταδίου. Τις τελευταίες δεκαετίες και για να καλυφθούν οι υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τέλεση αγώνων Α΄ Εθνικής, μιας και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, κατασκευάστηκε στέγαστρο στη νέα κερκίδα, τοποθετήθηκαν πλαστικά καθίσματα και τέλος τοποθετήθηκαν πυλώνες φωτισμού για την τέλεση νυχτερινών αγώνων.
Πριν από 5 περίπου χρόνια με την ανάληψη της διοίκησης της ΠΑΕ Βέροια από την οικογένεια Μπίκα, και με πρωτοστάτη τον Δήμο Βέροιας, στην προοπτική η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης για ανέλθει στην μεγάλη κατηγορία, έγιναν προσπάθειες για την ένταξη του Δημοτικού σταδίου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αρχικά στο «Φιλόδημος ΙΙ» και μετέπειτα στο «Αντώνης Τρίτσης», για την ανάπλαση και βελτίωση των εγκαταστάσεων.
Στην προσπάθεια αυτή προέκυψαν διάφορα σημαντικά ζητήματα τα οποία δεν επέτρεπαν στην δημοτική αρχή να καταθέσει πλήρη και έγκυρο φάκελο-πρόταση για την ένταξη χρηματοδότησης του έργου.
Ολοκληρώθηκε η αποτύπωση του Δημοτικού σταδίου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας εκείνων των ημερών, προέκυψαν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και ιδιοκτησιακά, με την αποτύπωση του δημοτικού σταδίου. Η μελέτη που κατατέθηκε τότε για προέγκριση στην Γενική Γραμματεία Αθλητικού, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, διαπιστώθηκε ότι ένα τμήμα του συνόλου του σταδίου ήταν χωρίς τίτλους κυριότητας. Δηλαδή κατασκευάστηκαν κερκίδες (πέταλο) και κτίριο (κυλικείο) σε έκταση που δεν ανήκε στο δημόσιο ή στον δήμο. Έτσι λοιπόν δεν κατέστη δυνατό να υποβληθεί η μελέτη προς χρηματοδότηση, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση τίτλων κυριότητας για το σύνολο του Δημοτικού σταδίου.
Από τότε η δημοτική αρχή ξεκίνησε άμεσα τις ενέργειες ώστε να νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες εκτάσεις. Το Νομικό Τμήμα του Δήμου Βέροιας προχώρησε σε κτηματολογική αγωγή υποστηρίζοντας ότι «η συνολική (περιγραφόμενη έκταση), χρησιμοποιείται από εμένα (ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας) αποκλειστικά ως ιδιοκτησία μου, ενεργώντας επί του συνόλου αυτής ενέργειες που προσιδιάζουν σε κύριο, ήτοι περίφραξη, διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, φροντίδα και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, διενέργεια εκδηλώσεων, ενέργειες εκμισθώσεως , διενέργεια διαγωνισμών εντός αυτού και εν γένει κάθε ενέργεια που κρίνεται επωφελής για εμένα (ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας) και το σύνολο των δημοτών του Δήμου Βέροιας.
Άλλωστε, όπως αυτό εμφανίζεται (σε συνημμένο απόσπασμα της ΕΠΑ έτους 1974 καθώς και στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα) πράξεων τακτοποίησης, προκύπτει ότι η συνολική έκταση, αναφέρεται διαχρονικώς ως ιδιοκτησίας «Εθνικού Σταδίου Βέροιας». Επίσης για την ανακατασκευή των εν λόγω κερκίδων έχουν εκδοθεί και οι υπ’ αριθμ. 358/86 και 66/88 οικοδομικές άδειες, στις οποίες αντιστοίχως αναφέρεται ως αποκλειστικώς ιδιοκτήτης το «Εθνικό Στάδιο Βέροιας».
Τέλος αναφέρει η αγωγή ότι «σε όλες τις ανωτέρω πράξεις το Γήπεδο φαίνεται σαν ενιαίο σύνολο όπως είναι υλοποιημένο σήμερα ,ενώ ουδέποτε υπήρξαν ενστάσεις από όμορους ιδιοκτήτες για το σύνολο της ιδιοκτησίας μου, όπως αυτή περιγράφεται στο συνημμένο ως αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας μου».
Πριν από ένα χρόνο τα «ιδιοκτησιακά» ζητήματα έχουν εξαλείψει. Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο Λεωνίδα Ακριβόπουλο και τον νυν Πρόεδρο του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Θανάση Δέλλα, δεν υπάρχει πλέον καμιά ιδιοκτησιακή ασάφεια.
Μάλιστα ο Θανάσης Δέλλας μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε ότι υπάρχει πλέον «ολοκληρωμένη αποτύπωση του Δημοτικού σταδίου Βέροιας από το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τέτοιου τύπου εκκρεμότητες έχουν λυθεί. Άρα από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολη η ενδεχόμενη πρόσβαση η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης. Υπήρχαν προβλήματα όσον αφορά την ορθή αποτύπωση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού σταδίου, αλλά το Τμήμα Περιουσίας τοπογράφησε εκ νέου και έχει αποκατασταθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να γίνει ορθή αποτύπωση στο Κτηματολόγιο».
Θανάσης Δέλλας: "Όποιος χρησιμοποιεί το γήπεδο, έχει υποχρέωση να το συντηρεί"
Σήμερα κάποιος που έχει την δυνατότητα να εισέλθει στους χώρους κάτω από την παλαιά κερκίδα (Θύρα 4) θα διαπιστώσει μια τραγική κατάσταση, σε βαθμό που προκαλεί ερωτήματα ακόμα και για τα στατικά της. Αυτήν την εικόνα αντίκρισε και η Αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου και Καταλληλότητας στους πρόσφατους ελέγχους που έκανε.
Οι σοβάδες και τα τσιμέντα σε πολλά σημεία έπεσαν και τα σίδερα ξεγυμνώθηκαν. Η υγρασία δρα μέρα με τη μέρα, όπως ένα σαράκι τρώει το ξύλο, και οι τουαλέτες να είναι παντελώς κατεστραμμένες. Χώροι μήκους περίπου 80 μέτρων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς τα πάντα μέσα σ΄ αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση.
«Η Επιτροπή Καταλληλότητας έγραψε αρκετές παρατηρήσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν ώστε να αδειοδοτηθεί για τη νέα αγωνιστική χρονιά. Από αυτές τις παρατηρήσεις υλοποιήσαμε τις περισσότερες. Παρατηρήσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν από αυτόν που παραχωρείς- εκχωρείς τις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Όταν το γήπεδο παραχωρείται δεσμεύουν κάποιες υποχρεώσεις αυτόν που έχεις κάνει την παραχώρηση. Άρα η ΠΑΕ Βέροια και όποιος αξιοποιεί το γήπεδο αυτά τα χρόνια, αναλαμβάνει και την υποχρέωση συντήρησης και κάλυψης εξόδων. Αποτελεί όρο στην παραχώρηση» μας είπε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Θανάσης Δέλλας και επισήμανε:
«Η Δημοτική Αρχή και το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας επειδή είμαστε ευσυνείδητοι λειτουργοί, σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος θεατών και αθλητών, έπρεπε να δράσουμε και να υποστούμε μεγάλα κόστη. Μία από τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε ήταν έκδοση πιστοποίησης πυροπροστασίας. Άλλη μία ήταν το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Απαιτήθηκε επίσης μελέτη ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και υλοποιήθηκε με νέο εξοπλισμό, για να είμαστε και ασφαλείς και να πληροί τις προϋποθέσεις».
Οι ρωγμές έχουν ανοίξει σε κάθε μεριά, κάτω από την κερκίδα της θύρας 4, το τσιμέντο έχει φύγει εδώ και χρόνια και οι σιδερόβεργες έχουν βγει στην επιφάνεια!
Η ανατολική κερκίδα, η «Θύρα 4»
Από την αρμόδια επιτροπή που μετά την περίπτωση «Καλατράβα» έκανε πρόσφατα έλεγχο στο Δημοτικό στάδιο Βέροιας εξέφρασε επιφυλάξεις για την στατικότητα των κερκίδων, αντικρίζοντας αυτά που αναφέραμε στην αρχή του ρεπορτάζ μας.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Θανάσης Δέλλας μας είπε ότι «μηχανικός εξωτερικός συνεργάτης έκανε έλεγχο και βεβαίωσε την στατική επάρκεια του γηπέδου, όσον αφορά συγκεκριμένα μέρη. Όσον αφορά την ανατολική κερκίδα (Θύρα 4), απαιτούνται αποτελέσματα κτηριακών μελετών, για να βεβαιωθεί αν είναι στατικά επαρκής. Σημαίνει ειδικό συνεργείο, ειδικές διαδικασίες, κοστοβόρες και χρονοβόρες και δεν υπάρχουν τέτοια πολλά συνεργεία στην Ελλάδα, για να πάρουν δείγματα μπετόν, να αναλυθούν, για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε με ασφάλεια, είναι ή δεν είναι ασφαλές. Αυτό είναι μια μελλοντική ενέργεια.
Όσον αφορά την δυτική κερκίδα, που είναι το σκέπαστρο, δεν υπάρχουν στατικά προβλήματα. Κάποιες παρατηρήσεις που έγιναν από την Επιτροπή Καταλληλότητα, όπως το ξήλωμα κάποιων σοβάδων κάτω από την κερκίδα και στην είσοδο της «Θύρα 3, να τοποθετηθούν δύο υποστηρίγματα. Και για τις δύο περιπτώσεις από την πλευρά του ΚΑΠΑ και του Δήμου έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και ως εκ τούτου, εξελήφθησαν και συγκεκριμένες παρατηρήσεις».
Η θρυλική κερκίδα θύρα 4, αφημένη στην τύχη της και η οποία μάλλον απο τύχη ακόμη δεν έχει καταρρεύσει!
Έτσι σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Θανάσης Δέλλας, αυτήν την στιγμή μπορούν να τελεστούν αγώνες με την χρήση της δυτικής κερκίδας και των δύο πετάλων και με αποκλεισμό της ανατολικής κερκίδας, την «Θύρα 4».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σκέψεις του Δήμου Βέροιας της ανακατασκευής του ιστορικού δημοτικού σταδίου της πόλης, ο Θανάσης Δέλλας μας απάντησε ότι «η δημοτική αρχή προσπαθεί διαχρονικά να εντάξει μεγάλα έργα, είτε αθλητικά, είτε άλλου τύπου έργου, όπως είναι η διαδικασία της μελέτης του κλειστού γυμναστηρίου διεθνών προδιαγραφών στην είσοδο της πόλης. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει μελλοντικά και για το δημοτικό στάδιο, αφού επιλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα που είναι στην τελική φάση. Όπως επίσης, και γιατί όχι, να αποδοθεί προς χρήση ο στίβος του και στο κοινό. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανοίξουμε την κουβέντα. Δεν λέω ότι θα το κάνουμε αύριο, αλλά υπάρχει ένας προβληματισμός, μετά από αιτήματα συμπολιτών που θέλουν την πρόσβαση στον χώρο».
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/12/23)