ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Euro 2024: Καρέ ανατροπής για την Ισπανία και πρόκριση στα προημιτελικά

Μπορεί για 45 λεπτά να τα βρήκε σκούρα απέναντι στην εξαιρετική και μαχητική Γεωργία, όμως στην επανάληψη μίλησε η εμπειρία της Ισπανίας, η οποία φιλοδώρησε με τέσσερα τέρματα το συγκρότημα του Σανιόλ (4-1) και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Γερμανία. 

Ο αγώνας:

Η Ισπανία μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση και μόλις στο δέκατο λεπτό άγγιξε το 1-0. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Γιαμάλ, ο Καρβαχάλ έπιασε την κεφαλιά και ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε εντυπωσιακά, κρατώντας όρθια την ομάδα του.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, η Γεωργία ευτύχησε να πάρει κεφάλι στο σκορ. Σε μία ονειρεμένη αντεπίθεση, ο Κακαμπάτζε έκανε επικίνδυνη σέντρα από τα δεξιά και ο Λε Νορμάν υπό την πίεση του Κβαρατσχέλια έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, βάζοντας σε θέση οδηγού τους Γεωργιανούς στο 18΄.

Στο 28΄ η Ισπανία απείλησε με το σουτ του Πέδρι να περνάει πάνω από τα δοκάρια. Επτά λεπτά μετά, οι τυπικά γηπεδούχοι έχασαν μία ακόμα ευκαιρία, με το σουτ του Κουκουρέγια να αποκρούει ο πορτιέρε των Γεωργιανών.

Στο 38ο λεπτό η Iσπανία έφυγε στην αντεπίθεση, ο Πέδρι είδε υπέροχα τον ξεμαρκάριστο Γουίλιαμς, ο οποίος πλάσαρε από τα αριστερά, αλλά ο Μαμαρντασβίλι ήταν και πάλι εκεί. Στην εξέλιξη της φάσης, η μπάλα έφτασε στον Ρόδρι, ο οποίος έπιασε ένα τρομερό σουτ και έστειλε την μπάλα συστημένη στην αριστερή γωνία του Μαμαρντασβίλι. 

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και πιο συγκεκριμένα στο 48΄ η Γεωργία πήγε να σκοράρει με έναν απίθανο τρόπο. Ο Κβαρατσχέλια είδε τον Σιμόν εκτός περιοχής, εξαπέλυσε βολίδα από το κέντρο, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Στο 51΄ ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε την εκτέλεση φάουλ του Γιαμάλ και στην εξέλιξη της φάσης, ο Γιαμάλ έκανε τη σέντρα και ο Ρουίθ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 2-1 για την Ισπανία. 

Ο Γιαμάλ, που σέρβιρε το γκολ στον Ρουίθ, έφτασε τις δύο ασίστ στη διοργάνωση και έγινε ο πρώτος έφηβος με παραπάνω από μία ασίστ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στο 63΄ η Ισπανία έφτασε μια ανάσα από το να πάρει αέρα δύο τερμάτων, όταν μετά από τραγικό λάθος του Κοχορασβίλι, ο Γιαμάλ έκανε το πλασέ από την περιοχή και η μπάλα πέρασε ελάχιστα έξω. 

Στο 68΄ ήταν σειρά των Γεωργιανών να απειλήσουν. Ο Κβαρατσχέλια βρήκε τον Τσιταϊσβίλι, αλλά το σουτ του τελευταίου ήταν κάκιστο. 

Στο 74ο λεπτό η Ισπανία σκόραρε και τρίτο τέρμα ύστερα από μαγική ενέργεια του Γιαμάλ και αυτογκόλ του Γκβελεσιάνι, αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ. Και στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Νίκο Γουίλιαμς με τρομερό τελείωμα έκανε το 3-1 και έστειλε την Ισπανία στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οικοδέσποινα την Γερμανία. 

Στο 78΄ ο Μαμαρντασβίλι μπλόκαρε το σουτ του Όλμο και τρία λεπτά μετά ο γκολκίπερ της Γεωργίας είπε ''όχι'' και στον Γιαμάλ.

Η Ισπανία συνέχισε με το πόδι πατημένο στο γκάζι και ο Όλμο έβαλε το όνομά του στη λίστα των σκόρερ του σημερινού αγώνα, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 4-1 στο 84΄. 

Οι συνθέσεις:

Ισπανία: Σιμόν, Κουκουρέγια (66΄Γκριμάλντο), Λαπόρτ, Λε Νορμάν, Καρβαχάλ (81΄ Νάβας), Ρόδρι, Ρουίθ (81΄ Μερίνο), Πέδρι (53΄ Όλμο), Γουίλιαμς, Μοράτα (67΄Οϊαρθάμπαλ, Γιαμάλ.

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, Λοχοσβίλι (63΄Τσιταϊσβίλι), Ντβάλι, Κάσια, Γκβελεσιάνι (79΄ Κβεκβεσκίρι), Κακαμπάτζε, Κιτεϊσβίλι (41΄Αλτουνασβίλι), Τσακβετάτζε (63΄Νταβιτασβίλι), Κοχορασβίλι, Μικαουτάτζε (79΄Ζιβζιβάτζε), Κβαρατσχέλια.

metrosport.gr