ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οι 5+1 ιστορικές ομάδες του Βορρά που παίζουν στα τοπικά (φωτο - βίντεο)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΣΙΔΗΣ / EUROKINISSI)

Οι 5+1 ιστορικές ομάδες του Βορρά που παίζουν στα τοπικά (φωτο - βίντεο)

Πολλές ιστορικές ομάδες του Βορρά, ομάδες που έκαναν αισθητή την παρουσία τους επί χρόνια στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχουν «εξαφανιστεί».

Ομάδες, που έχουν αφήσει το δικό τους «αποτύπωμα», περνούν τη δική τους «Οδύσσεια», προκειμένου να επανέλθουν «εκεί που ανήκουν».

Καστοριά

Η μοναδική ομάδα εξ’ όσων αναφερθούν, η οποία έχει κατακτήσει τρόπαιο είναι η Καστοριά. Οι «γουναράδες» έγιναν το 1980 η πρώτη «επαρχιακή» ομάδα στη χώρα που κατακτά κύπελλο Ελλάδος (ακολούθησαν Λάρισα και ΟΦΗ), επικρατώντας στον τελικό με 5-2 του Ηρακλή.

Τα παραπάνω αποτελούν «περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις», διότι ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία τον έχουν οδηγήσει να αγωνίζεται κυρίως στη Γ’ εθνική και το τοπικό της ΕΠΣ Καστοριάς.

Τα… δύσκολα ξεκίνησαν το 2012, όταν η Καστοριά μετά από σχεδόν μισό αιώνα συνεχόμενων συμμετοχών σε εθνικές κατηγορίες, υποβιβάστηκε στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία. Οι περισσότερες εκ των συμμετοχών ήταν σε Α’ και Β’ εθνική, με λίγες επίσης συμμετοχές σε Γ και Δ’.

Από το 2012, έγινε μία «ομάδα- ασανσέρ» μεταξύ Γ’ εθνικής και τοπικού, μέχρι το «καταραμένο» 2018. Μία άκρως ιστορική ομάδα έπεσε από τη Γ’ εθνική στο τοπικό και διαλύθηκε. Ένα χρόνο δεν «κατέβηκε», ενώ την επόμενη χρονιά «επαναλειτούργησε», στην Β’ τοπική κατηγορία. Τη σεζόν 2021-2022, μετονομάστηκε από Α.Γ.Σ Καστοριά σε Α.Σ Καστοριά 1980 και έπαιξε στην Α’ τοπική. Αφού κατόρθωσε την άνοδο, έπαιξε δύο σεζόν και πάλι στη Γ’ εθνική, μέχρι δηλαδή να φτάσουμε στη φετινή χρονιά, όπου θα αγωνίζεται ξανά στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Καστοριάς.

Ξάνθη

Μία ομάδα που αγωνιζόταν τρεις σερί δεκαετίες στην Α’ εθνική έχει βρεθεί να παίζει στα «χωράφια». Η Ξάνθη πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια. Όλα ξεκίνησαν το 2020, όταν της αφαιρέθηκαν 12 βαθμοί,  λόγω του φερόμενου σκανδάλου πολυιδιοκτησίας, κάτι που οδήγησε τους «ακρίτες» σε μπαράζ σωτηρίας με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Παρότι υποβιβάστηκε και παρά τα προβλήματα, λίγο έλειψε μέσω των μπαράζ να επιστρέψει την επόμενη σεζόν στην Super League, μη καταφέρνοντας τελικά να «κάμψει την αντίσταση» του Παναιτωλικού. Αφού έπαιξε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία και τη σεζόν 2021-2022, μετά το πέρας της, η «θρακική» ομάδα απέσυρε τη συμμετοχή της από το νέο πρωτάθλημα της Super League 2.

Και ξαφνικά, πουθενά. Την αγωνιστική σεζόν 2022-2023, η ιστορική Ξάνθη δεν κατόρθωσε να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε κατηγορία. Την περασμένη σεζόν (2023-2024) ήρθε η «αναγέννηση». Αγωνίστηκε στην Β’ ΕΠΣ Ξάνθης ανεβαίνοντας «αέρα» στην Α’, ως πρώτη, αήττητη και με τρομερές αμυντικές και επιθετικές επιδόσεις, γράφοντας ίσως μία από τις καλύτερες στην ιστορία των τοπικών πρωταθλημάτων του νομού. Τη φετινή σεζόν πιθανότατα θα «κυνηγήσει» την άνοδο στη Γ’ εθνική, προσπαθώντας βήμα- βήμα να επιστρέψει εκεί όπου «ανήκει».


SUPERLEAGUE-2 / 2021-2022 / ΞΑΝΘΗ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)

Δόξα Δράμας

Στο τοπικό πρωτάθλημα Δράμας και την Α’ κατηγορία θα αγωνιστεί τη φετινή σεζόν η ιστορική Δόξα Δράμας. Οι «μαυραετοί» των… χιλίων προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφεραν την περασμένη σεζόν να παραμείνουν στη Γ’ Εθνική, με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό τους στην Α’ ΕΠΣ Δράμας, μετά από 65 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στις εθνικές κατηγορίες.


Οι Δραμινοί από την αγωνιστική χρονιά 1959-60 μέχρι και τη σεζόν 1997-98 αγωνίζονταν είτε στην Α’, είτε στη Β’ εθνική, όντας «παραδοσιακή δύναμη» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τη σεζόν 1998-99 άρχισε η φθίνουσα πορεία, με υποβιβασμό στη Γ’ εθνική και την αμέσως επόμενη χρονιά στη Δ’.

Την σεζόν 2009-10 επέστρεψαν στην Β’ εθνική, ενώ το 2011-12 αγωνίστηκαν για τελευταία φορά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μέχρι τη σεζόν 2023-24 αγωνίζονταν σε Β’ ή Γ’ εθνική, ωστόσο φέτος θα «αναγκαστούν» να παίξουν στην Α’ ΕΠΣ Δράμας.


EUROKINISSI

Βέροια

Έφτασε μία… ανάσα από την Super League 1 μόλις πριν 3 χρόνια και φέτος θα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ημαθίας. Ο λόγος για την Βέροια, μία ομάδα με δεκάδες παρουσίες στο υψηλότερο επίπεδο. Aπό το 1962 έως και το 2000 έπαιζε σε Α’, Β’ ή Γ’ εθνική, με τις περισσότερες συμμετοχές να είναι σε επίπεδο Β’ Εθνικής. Από το 2000 έως το 2005 «βολόδερνε» σε Γ’ και Δ’ κατηγορία, ενώ το 2007-2008 κατόρθωσε να επανέλθει στην Super League. Από το 2012-2013 έπαιξε για πέντε σερί σεζόν στην Α’ εθνική, ωστόσο μετά τον υποβιβασμό άρχισαν τα προβλήματα.

Το 2018 μετονομάστηκε από Γ.Α.Σ Βέροια σε Π.Σ Βέροια και τα επόμενα χρόνια έπαιζε σε Β’ και Γ’ εθνική. Τη σεζόν 2021-22 σημειώθηκε ένα παράδοξο. Η Βέροια ως πρωταθλήτρια της Β’ κατηγορίας δεν…. ανέβηκε στην Α’.

Και αυτό διότι λόγω αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος έπρεπε οι πρωταθλητές των δύο ομίλων της Β’ να παίξουν μεταξύ τους μπαράζ ανόδου. Η Βέροια τελικά ήταν η άτυχη της υπόθεσης, διότι αποκλείστηκε από τον έτερο πρωταθλητή Λεβαδειακό. Είχε και δεύτερη ευκαιρία. Θα έπαιζε κόντρα στον προτελευταίο της Super League. Ούτε εκεί τα κατάφερε απέναντι στη Λαμία και τα προβλήματα άρχισαν να «πληθαίνουν». Την επόμενη σεζόν η «βασίλισσα του Βορρά» υποβιβάστηκε στη Γ’ εθνική, όπου και αγωνίστηκε για δύο σεζόν. Πλέον θα αγωνιστεί μετά από περίπου 60 χρόνια στην Α’ ΕΠΣ Ημαθίας.


SUPERLEAGUE 2021-2022 / ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ / ΒΕΡΟΙΑ – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΣΙΔΗΣ / EUROKINISSI)

Αγροτικός Αστέρας

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο Αγροτικός Αστέρας αγωνίζεται στην Α1′ κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας. Οι «σταχυοφόροι», μία ιστορική ομάδα με χρόνια παρουσία σε Β’, Γ’ και Δ’ εθνική διανύουν τα δικά τους «πέτρινα» χρόνια. Από το 1977 έως και το 2023 αγωνίζονταν είτε στη Β’, είτε στη Γ’ εθνική, με λίγες «ενδιάμεσες» παρουσίες και στη Δ’.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης με έδρα τον Εύοσμο, αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και το 2023 ήρθε η ώρα να… τα βρει μπροστά της, μην καταφέρνοντας να διατηρηθεί στη Γ’ εθνική. Την περσινή σεζόν συμμετείχε στα πλέι οφ ανόδου της Α1 ΕΠΣΜ, χωρίς ωστόσο να διεκδικήσει την άνοδο, ουδεμία στιγμή μέσα στη σεζόν, μένοντας μακριά από την κορυφή. Τη φετινή σεζόν με νέο προπονητή, κάποιες αλλαγές στο ρόστερ και «βαριά» φανέλα, ο στόχος είναι σίγουρα μία καλή παρουσία στην ανώτερη ερασιτεχνική κατηγορία της Θεσσαλονίκης.


Eurokinissi

Αιολικός Μυτιλήνης

Το πιο πρόσφατο και όχι τόσο… βόρειο παράδειγμα είναι η ομάδα του Αιολικού Μυτιλήνης. Ο σύλλογος της Λέσβου που γεωγραφικά ανήκει στο βορειοανατολικό Αιγαίο αγωνίστηκε μετά από περίπου 40 χρόνια στην Β’ Εθνική (Super League 2) την περασμένη σεζόν (2023-2024), χωρίς να καταφέρει να «σώσει την κατηγορία». Ο «Αίο» μπορεί να έχει λίγες παρουσίες σε επίπεδο Β’ Εθνικής και καμία συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία, ωστόσο είναι μία από τις ομάδες με τις περισσότερες παρουσίες σε επίπεδο Γ’ Εθνικής (συμμετείχε 25 φορές, σύμφωνα με την Wikipedia).

Την φετινή σεζόν οι Μυτιληνιοί δήλωσαν αρχικά συμμετοχή στην Γ’ Εθνική, όπου θα αντιμετώπιζαν και ομάδα εντός νησιού στον όμιλο τους (Αιγέας Πλωμαρίου). Ωστόσο, οι οικονομικές και διοικητικές εξελίξεις δεν ήταν οι αναμενόμενες, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να δηλώσει συμμετοχή στην Β’ ΕΠΣ Λέσβου, σε συνεργασία με τον Απόλλων Βουναρακίου, μία ομάδα η οποία δραστηριοποιείται στις ακαδημίες και φέτος σε συνεργασία με τον Αιολικό θα «κατέβαζε» για πρώτη φορά ανδρικό τμήμα. Κάπως έτσι ο Αιολικός θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην Β’ τοπική κατηγορία, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές.


EUROKINISSI

ΠΗΓΗ: theopinion.gr