ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Όλα μηδέν στη Λισαβόνα!

Η Ελλάδα μπορεί να μην απειλήθηκε αισθητά αλλά δεν απείλησε κιόλας και έτσι αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στο πρώτο της φιλικό ενόψει της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην Πορτογαλία.

Κακό θέαμα, ανησυχία για Σωκράτη!

Η Ελλάδα μπήκε αρκετά νωθρά στον αγωνιστικό χώρο με τους παίκτες να μην πατάνε καλά και δείχνουν αρκετά μουδιασμένοι σε αυτό το πρώτο φιλικό πριν την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Πορτογαλία, έχοντας στη σύνθεσή της αρκετά πρόσωπα που δεν προορίζονται για το βασικό σχήμα στη Βραζιλία, πήρε τα ηνία της αναμέτρησης και μέχρι τη συμπλήρωση των πρώτων δέκα λεπτών είχε ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της απειλώντας την εστία του Καρνέζη.

Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο δεύτερο μόλις λεπτό. Ο Νάνι σέντραρε απ' τα δεξιά, ο Έντερ έπιασε την κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής αλλά ο Καρνέζης μπλόκαρε σταθερά. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Έλληνας τερματοφύλακας χρειάστηκε να επέμβει ξανά καθώς ο Μιγκέλ Βελόσο εκτέλεσε το κόρνερ απ' τα αριστερά και ο Μπρούνο Άλβες προσπάθησε με καρφωτή κεφαλιά να σκοράρει για την ομάδα του.

Οι γηπεδούχοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο και την κυκλοφορία της μπάλας με την Ελλάδα να περιορίζεται σε αρκετά παθητικό ρόλο και να προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της σε αντεπιθέσεις. Η μοναδική καλή στιγμή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σημειώθηκε στο 38ο λεπτό. Ο Τοροσίδης πήρε την μπάλα απ' τα δεξιά, συνέκλεινε στο κέντρο αλλά το σουτ που επεχείρησε ο Έλληνας διεθνής πέρασε αρκετά μέτρα άουτ.

Μάλιστα, ο πάγκος και το τεχνικό επιτελείο της Ελλάδας καρδιοχτύπησε καθώς ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να βγει αλλαγή. Ο Έλληνας αμυντικός, μετά από μία εναέρια μονομαχία, δεν πάτησε καλά στο χορτάρι και έπεσε στο έδαφος πιάνοντας το πόδι του. Προσπάθησε στη συνέχεια να το δοκιμάσει αλλά ο Σάντος δεν ήθελε να ρισκάρει έναν ενδεχόμενο σοβαρό τραυματισμό και τον αντικατέστησε ο Βαγγέλης Μόρας.

Μια απ' τα ίδια!

Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου. Η Πορτογαλία είχε τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας προσπαθώντας να απειλήσει κυρίως απ' τις πτέρυγες. Ο Νάνι πήρε πολλές προσπάθειες αλλά η απόδοσή του κυμάνθηκε κάτω του μετρίου επιβεβαιώνοντας και την αγωνιστική πτώση που έχει τα τελευταία χρόνια.

Απ' την  άλλη, η Ελλάδα είχε ως πρώτο της μέλημα τη διαφύλαξη των μετόπισθεν και στη συνέχεια την επιθετική παραγωγικότητα και στο πρώτο τα κατάφερε ως ένα βαθμό αλλά επιθετικά δεν απείλησε στο ελάχιστο.

Γενικότερα, η εικόνα του παιχνιδιού ήταν αρκετά κακή με τις ουσιαστικές φάσεις να είναι λιγοστές.

Στο 55ο λεπτό η Εθνική λαχτάρισε για δεύτερη φορά. Ο Μανωλάς τραυματίστηκε στο πόδι και έμεινε αρκετή ώρα στο χορτάρι ανεβάζοντας τους παλμούς στον Φερνάντο Σάντος και 
το τεχνικό επιτελείο. Τελικά, ο νεαρός αμυντικός δεν είχε κάτι το ανησυχητικό και μερικά λεπτά αργότερα αντικαταστάθηκε προκειμένου να προφυλαχθεί.

Το μεγάλο κέρδος για τον Φερνάντο Σάντος είναι σαφώς η παρουσία του Γιάννη Φετφατζίδη, ο οποίος απ' τη στιγμή που πέρασε στο παιχνίδι κατάφερε να δώσει πνοή στην Ελλάδα επιθετικά και να δημιουργήσει την καλύτερη στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο, στο 84ο λεπτό αλλά το σουτ του αποκρούστηκε απ' τον Μπέτο.

Τα συναισθήματα απ' τη συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι ανάμεικτα καθώς σε γενικές γραμμές η Εθνική έδειξε συμπαγή αμυντική λειτουργία, μην επιτρέποντας στον αντίπαλο να πλησιάσει απειλητικά την περιοχή του Καρνέζη. Απ' την άλλη, η επιθετική λειτουργία των παικτών του Σάντος ήταν ισχνή, οι φάσεις που δημιούργησαν επιθετικά οι διεθνείς ήταν λιγοστές και απ' ότι φαίνεται ο Σάντος θα χρειαστεί να αλλάξει κάποια πράγματα προκειμένου να γίνει πιο αισθητή η παρουσία των Ελλήνων παικτών στην αντίπαλη εστία.

Ελλάδα (Φ. Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς (71' Βύντρα), Παπασταθόπουλος (40' Μόρας), Χολέμπας, Τζιόλης (46' Καραγκούνης), Μανιάτης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (63' Φετφατζίδης), Σαμαράς (85' Χριστοδουλόπουλος), Μήτρογλου (63΄Γκέκας).

Πορτογαλία (Π. Μπέντο): Εδουάρδο (Μπέτο), Άλβες, Βελόσο, Ουίλιαμ Καρβάλιο (89' Νέτο), Ρικάρντο Κόστα, Νάνι (83' Ράφαελ Σίλβα), Βαρέλα (69' Βιεϊρίνια), Αλμέιδα, Ζοάο Περέιρα,Εντέρ (65' Αμορίμ), Πόστιγκα (Αλμέιντα).