ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1217 φορές

Χρόνια Πολλά Γιώτη Τσαλουχίδη!

Ο "δικός μας" Γιώτης Τσαλουχίδης κλείνει σήμερα τα 57 του χρόνια (γεννημένος το 1963).

Γέννημα θρέμμα Βεροιώτης, ξεκίνησε την μεγάλη ποδοσφαιρική του καριέρα στην Θύελλα Παπάγου της Βέροιας και «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά, την «Βασίλισσα του Βορρά».

Σε συλλογικό επίπεδο

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Θύελλα Παπάγου, ομάδα ενός συνοικισμού της πόλης της Βέροιας, από όπου μεταπήδησε στην «Βασίλισσα» και το 1987 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, στην αρχή των αποκαλούμενων "πέτρινων" χρόνων, κατά τα οποία οι "ερυθρόλευκοι" δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα στα οκτώ χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα να πανηγυρίσει 2 κύπελλα Ελλάδας (1989-90 και 1991-92).

Την περίοδο 1995-96 αποκτήθηκε από τον Π.Α.Ο.Κ., αγωνίστηκε για έναν χρόνο και επέστρεψε στη ΒΕΡΟΙΑ για να αγωνιστεί άλλα τρία χρόνια, τερματίζοντας την σπουδαία καριέρα του στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.

Στις εθνικές ομάδες

Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτωβρίου 1987, στην εκτός έδρας φιλική αναμέτρηση εναντίον της Ρουμανίας (2-2). Συμμετείχε συνολικά σε 76 αγώνες σημειώνοντας 16 τέρματα, επίδοση που τον κατατάσσει στην όγδοη θέση των σκόρερ όλων των εποχών. Ήταν μέλος της ομάδας που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ 1994 στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε δύο αγώνες.

Επίσης, αγωνίστηκε με την εθνική Νέων, όταν ακόμη ήταν παίκτης της ΒΕΡΟΙΑΣ, για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1982.

Καριέρα προπονητή

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, όπως και αυτή σαν παίκτης, από την γενέτειρα του, μιας και κάθισε στον πάγκο της ΒΕΡΟΙΑΣ όταν αυτή αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Δ' Εθνική, βγάζοντάς την από το τέλμα το 2003. Τον Μάρτιο του 2008 ανέλαβε και πάλι προπονητής της "Βασίλισσας" στην Super League, ωστόσο η παρουσία του στον πάγκο της ομάδας ήταν βραχύβια, καθώς αντικαταστάθηκε μετά από λίγο καιρό από τον Λεωνίδα Υφαντίδη.