ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΡΕΤΡΟ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 4235 φορές

1994-95: Τρεις Ημαθιώτικες ομάδες στη Β' Εθνική! (φωτο)

Το 1994-1995 ήταν μια από τις ελάχιστες σεζόν που βρέθηκαν στην ίδια κατηγορία και μάλιστα στη Β' Εθνική, τρεις ομάδες της Ημαθίας, η ΒΕΡΟΙΑ, η ΝΑΟΥΣΑ και η ΑΕΠ ΒΕΡΟΙΑΣ!

Μια χρονιά που βρήκε τους Βεροιώτες σε ανοδική πορεία, αφού την επόμενη (95-96) κέρδισαν την άνοδο στην Α' Εθνική, τους Ναουσαίους σε μεταβατική περίοδο μιας και είχαν υποβιβαστεί από τη μεγάλη κατηγορία και τους "Πόντιους" σε καθοδική πορεία, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό μετά από 3 σεζόν στη Β' Εθνική.

Ας δούμε παρακάτω, με την βοήθεια του εξαιρετικού 5τομου βιβλίου "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ" του αείμνηστου Γιώργου Γαλανομάτη, τα ματς μεταξύ των τριών Ημαθιώτικων ομάδων, την συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο:

1η αγωνιστική (18-9-94): ΒΕΡΟΙΑ - ΝΑΟΥΣΑ 1-1

ΣΚΟΡΕΡΣ: 32’ Τρούπκος (1-0), 47’ Κυζερίδης (1-1)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάνθος (Πατρών)

ΕΠΟΠΤΕΣ: Σπανός – Αναστασόπουλος (Πατρών)

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΒΕΡΟΙΑ (Μιχάλης Νούσιας): Κελπέκης, Κουλακιώτης, Βατμανίδης, ΠΑΓΓΟΥΡΑΣ, Τρίβιτς, Καβάσης, Τρούπκος, ΣΟΛΑΚΗΣ (59’ Μπαλτατζής), ΠΕΤΚΟΒΙΤΣ, ΜΑΝΤΖΙΟΥΝΗΣ.

ΝΑΟΥΣΑ (Γιάννης Γούναρης): Τερζής, ΛΑΚΗΣ, Χατζηδάκης (46’ Κατσούρης), ΦΑΣΙΔΗΣ, ΝΟΥΣΙΑΣ, Πένεφ, ΚΥΖΕΡΙΔΗΣ, Γιονοβιτς, Σαμπάνης Η., Σγούρος (35’ Σαμπάνης Μ.), Πασχάλης.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Άσχημο ποδαρικό για μία ακόμη φορά της ΒΕΡΟΙΑΣ στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής, αν και οι προϋποθέσεις ήταν πολύ καλές, αν αναλογισθεί κανείς το 1-0 του α’ ημιχρόνου και την πολύ καλή απόδοση της απέναντι στη ΝΑΟΥΣΑ, η οποία βρήκε ρυθμό στην επανάληψη, ισοφάρισε και κράτησε τον έναν πολύτιμο βαθμό, μέχρι το τέλος του αγώνα. Κατάμεστο ήταν το στάδιο της Βέροιας με περισσότερους από 5000 φιλάθλους στις κερκίδες, μεταξύ των οποίων ήταν 600 και πλέον Ναουσαίοι!

5η αγωνιστική (26-10-94): ΑΕΠ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΝΑΟΥΣΑ 2-1

ΣΚΟΡΕΡΣ: Κιάζους (1-0), 55’ Νούσιας (1-1), 73’ Αντωνίου (πεν. 2-1)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βελιώδης (Αθηνών)

ΑΕΠ: Δέλλιος, (81’ Γκίτκος), ΚΙΑΖΟΥΣ, ΦΟΥΡΚΙΩΤΗΣ, ΚΑΨΑΛΙΑΡΗΣ, Μουρατίδης, Αντωνίου, (75’ Αναστασίου), Μπόλης, Ζιάκας (81’ Παπαδόπουλος), ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ, Νικόλισιτς.

ΝΑΟΥΣΑ: ΤΕΡΖΗΣ, Κουρουγεωργάκης Β. (12’ Μαναβίδης), Χατζηδάκης (46’ Σαπάνης Μιλ.), Φασίδης, ΝΟΥΣΙΑΣ, Πένεφ, Δημητριάδης, Γιόνοβιτς, Σαπάνης Ηλ., Λάκης, ΠΑΣΧΑΛΗΣ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το Ημαθιώτικο ντέρμπυ ήταν ένας διαρκής μονόλογος των γηπεδούχων που κέρδισαν μόνο με 2-1 και αυτό γιατί για κακή τους τύχη κάτω από την εστία της Νάουσας ήταν ο εκπληκτικός Τερζής, που με τις σωτήριες επεμβάσεις του ειδικά στο α’ ημίχρονο κράτησε το δείκτη του σκορ σε χαμηλά επίπεδα και την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι.

8η αγωνιστική (13-11-94): ΒΕΡΟΙΑ - ΑΕΠ ΒΕΡΟΙΑΣ 1-0

ΣΚΟΡΕΡ: 45’ Πέτκοβιτς

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζουμαλάκης (Σερρών)

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΒΕΡΟΙΑ (Θωμάς Κατσαβάκης): Ταραμονλής, Καβάσης, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ, ΤΡΙΒΙΤΣ, Θεοδωρίδης (78’ Βατμανίδης), Τρούπκος (88’Σολάκης), Κατσαβός, ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, ΠΕΤΚΟΒΙΤΣ, ΜΑΛΛΟΥΣ.

ΑΕΠ (Στέφανος Γαϊτάνος): Δέλλιος, Αναστασίου, Φουρκιώτης, ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ, Καψαλιάρης, Μπόλης (62’ Κιάζους), Ζιάκας, ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΙΣΙΤΣ, Παπαδόπουλος (46’ ΝΙΝΙΑΔΗΣ).

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη», λέει μία παροιμία και σ’ αυτό το πνεύμα κύλησε το ντέρμπυ μεταξύ της ΒΕΡΟΙΑΣ και της ΑΕΠ Βέροιας. Τελικά η ΒΕΡΟΙΑ ήταν αυτή που πήρε την πολυπόθητη νίκη με σκορ 1-0, αφετηρία μιας νέας προσπάθειας για την ανάκαμψή της. Και οι δυο ομάδες ήταν επιφυλακτικές στο παιχνίδι τους και κάθε ενέργεια που έκαναν οι ποδοσφαιριστές τους είχαν πάντα τη σκέψη στην άμυνα. Στον τομέα αυτό η ΒΕΡΟΙΑ παρουσιάσθηκε πιο καλή. Όμως η ομάδα του Στέφανου Γαϊτάνου (ΑΕΠ) ήταν αυτή που έδειχνε περισσότερα στοιχεία στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει ένα τοπικό ντέρμπυ και σ’ ένα βαρύ αγωνιστικό χώρο.

18η αγωνιστική (28-1-95): ΝΑΟΥΣΑ - ΒΕΡΟΙΑ 2-2

ΣΚΟΡΕΡΣ: 52’ Κυζερίδης, 63’ Δημητριάδης, 68’ Μαλλούς, 89’ Παγγούρας

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δανούσης (Αργολίδας)

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΝΑΟΥΣΑ (Δ. Μπεσλίκας): Τσελιόπουλος, ΚΟΥΡΟΥΓΕΩΡΓΑΚΗΣ Β., Σαμπάνης, ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (88’ Βύζας), Πένεφ, ΚΥΖΕΡΙΔΗΣ, Λάκης, Μαναβίδης, Αργυρίου (75’ Γιόνοβιτς), ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ.

ΒΕΡΟΙΑ (Θ. Κατσαβάκης): Ταραμονλής (77’ Κ. Καρασαββίδης), ΚΑΤΣΑΒΟΣ, ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ, Παγγούρας, Τρίβιτς, Κουλακιώτης, ΤΡΟΥΠΚΟΣ, Θεοδωρίδης (53’ Αβραμίδης), Αλεξιάδης, ΠΕΤΚΟΒΙΤΣ (53’ Μαλλούς), Βατμανίδης.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τη ρεβάνς του πρώτου γύρου πήρε η ΒΕΡΟΙΑ από τη ΝΑΟΥΣΑ κι έτσι μοιράστηκαν τις… βαθμολογικές απώλειες. Παρουσία 3.000 φιλάθλων τους, οι δυο μονομάχοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 2-2, προσφέροντας ικανοποιητικό θέαμα. Ήταν ένας συναρπαστικός αγώνας με απρόσμενες διακυμάνσεις στο σκορ. Το κλασικό αυτό ντέρμπυ που ήταν από τα εντυπωσιακότερα των τελευταίων χρόνων μεταξύ των δυο αντιπάλων κύλησε σε γρήγορο ρυθμό και με πολύ δύναμη και πάθος στις προσωπικές μονομαχίες, αλλά μέσα σε αθλητικά πλαίσια και είναι προς τιμήν όλων των ποδοσφαιριστών.

22η αγωνιστική (26-2-95): ΝΑΟΥΣΑ - ΑΕΠ ΒΕΡΟΙΑΣ 0-1

ΣΚΟΡΕΡ: 90’ Παπαδόπουλος

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Hλιάδης (Πειραιά)

ΝΑΟΥΣΑ: Tερζής, Δημητριάδης (32’ Aργυρίου), ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ, Nούσιας, ΛΑΚΗΣ, ΚΥΖΕΡΙΔΗΣ, Γίδαρης, Mαναβίδης (78’ Tσαμφίλογλου), ΣΑΠΑΝΗΣ, Kατσούρης.

AEΠ: Δέλλιος, Aναστασίου (82’ Παπανικολάου), Φουρκιώτης, Πετκόφσκυ, ΚΑΨΑΛΙΑΡΗΣ, ΜΠΟΥΤΣΑΚΤΣΗΣ, Zιάκας, ΑΝΤΩΝΙΟΥ (85’ Γιτόπουλος), ΚΑΦΕΣ Γ., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Nικόλισιτς.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

«O θάνατός σου η ζωή μου» ή καλύτερα «ένας στους δυο κερδίζει» ήταν τα γνωμικά πριν την έναρξη ενός ακόμη γειτονικού ντέρμπυ. Tελικά ΝΑΟΥΣΑ και AEΠ έριξαν τα χαρτιά τους με τους δυο τεχνικούς να δίνουν τη δική τους μάχη και εκεί που όλα έδειχναν ότι ο αγώνας πήγαινε για ισοπαλία η AEΠ τράβηξε τον «άσο» από το μανίκι και μ’ ένα τέρμα που επιτεύχθηκε ακριβώς στο 90’ πήρε την πολυπόθητη νίκη βυθίζοντας τη ΝΑΟΥΣΑ στο σκοτάδι και την ομάδα της σε δύσκολη βαθμολογική θέση.

25η αγωνιστική (19-3-95): ΑΕΠ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΒΕΡΟΙΑ 1-3

ΣΚΟΡΕΡΣ: 40’ Μαλλούς (0-1), 58’ Αντωνίου (πέν. 1-1), 65’, 77’ Τρούπκος (1-3)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χατζησταυρίδης (Δράμας)

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΕΠ (Στ. Γαϊτάνος): ΔΕΛΛΙΟΣ, Αναστασίου (77’ Κιάζους), ΦΟΥΡΚΙΩΤΗΣ, Μπουτσακτσής, Καψαλιάρης, Μουρατίδης, Καφές Γ., Γελαδάρης (46’Ζιάκας), ΚΑΦΕΣ Π., ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Νικόλισιτς.

ΒΕΡΟΙΑ (Θ. Κατσαβάκης): Ταραμονλής, Κουλακιώτης, ΜΑΛΛΟΥΣ, ΠΑΓΓΟΥΡΑΣ, Τρίβιτς, ΜΑΝΤΖΙΟΥΝΗΣ, Αλεξιάδης (75’ Παναγιωτίδης), Αβραμίδης, ΤΡΟΥΠΚΟΣ, Μπαλτατζής (85’Αγγέλου), ΚΑΤΣΑΒΟΣ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

«Βασίλισσα» του τοπικού ντέρμπυ στέφθηκε σε άλλη μια αναμέτρηση η ΒΕΡΟΙΑ με αντίπαλο την ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ Βέροιας. Οι ποδοσφαιριστές της "Βασίλισσας" κέρδισαν, αυτήν τη φορά με σκορ 3-1 την τυπικά γηπεδούχο ποντιακή ομάδα. Έτσι η προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων βρίσκει τη ΒΕΡΟΙΑ να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα αφού στους έξι αγώνες, κέρδισε τους τέσσερις, έχασε έναν και ένας αγώνας έληξε ισόπαλος. Η παρουσία των 4.000 φιλάθλων περίπου που βρέθηκαν στο εθνικό στάδιο, το εντυπωσιακό αλλά ήπιο κλίμα που διατήρησαν (ελάχιστες οι μελανές στιγμές) μεταξύ τους, η μεγάλη αγωνιστικότητα και δύναμη που επέδειξαν οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων συνέθεσαν μία πολύ καλή εικόνα που δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως «γιορτή του ποδοσφαίρου».