ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΣΧΟΛΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1359 φορές

Έσβησαν οι ελπίδες παραμονής...

Για τη Βέροια δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες παραμονής στην κατηγορία. Στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, εκτιμώ ότι η «βασίλισσα» δεν μπορεί να προσπεράσει ούτε την Δόξα Δράμας.

Κι αυτό γιατί η Δραμική ομάδα, αφενός έχει το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας και αφετέρου προηγείται 6 βαθμών της Βέροιας. Και κοντά σ΄ αυτά αν προσθέσουμε και τους τρεις βαθμούς που θα πάρει από το Αγγελοχώρι, χωρίς να αγωνιστεί, τότε θεωρώ πως η βαθμολογική κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τη βεροιώτικη ομάδα.

Θα μου πείτε και τι έγινε θα μπορούσε να προσπεράσει την Δόξα Δράμας, αφού δεν οδηγεί ούτε στα μπαράζ, όπου εκεί θα συμμετάσχει, πιθανόν, η Νίκη Ευκαρπίας το Παραλίμνιο;

Απλά για παν ενδεχόμενο!!! Ποιο είναι αυτό; Κατά πρώτο λόγο να μην γίνει αγώνας μπαράζ της 11ης ομάδας στη βαθμολογία, με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων ομίλων που θα καταλάβουν αυτήν την θέση, έτσι ώστε να πετύχουν κάποιες από αυτές την παραμονή στην Γ΄ κατηγορία, σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Κατά δεύτερο λόγο να αποτελέσει πρώτη επιλαχούσα ομάδα που θα πάρει την θέση μιας ομάδας που σώθηκε αγωνιστικά και θα δηλώσει αδυναμία να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής. Αυτό όμως είναι κάτι περίπλοκο.

Πότε θα δηλώσει μια ομάδα την πρόθεσή της να μην αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής; Αν επικυρωθεί η βαθμολογία, τότε καμιά επιλαχούσα ομάδα δεν μπορεί να κερδίσει την παραμονή της. Αυτή που θα επωφεληθεί, θα είναι κάποια ομάδα η οποία θα προέρχεται από αυτές που συμμετείχαν στα μπαράζ για την άνοδο στην Γ΄ Εθνική, στα οποία, ως γνωστών συμμετέχει η Αλεξάνδρεια που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Ημαθίας.  

Προφανώς οι δηλώσεις ή μη, συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, νομότυπα γίνεται μετά την επικύρωση της βαθμολογίας. Θα μπορούσε να γίνει, αν στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές η ομάδα που δεν θέλει να συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, να μην κατέβει να αγωνιστεί. Τέτοιο σενάριο, προσωπικά, δεν το βλέπω. Γιατί ποια ομάδα και ποιος πρόεδρος που έβαλε τα ωραία του λεφτά για μια ολόκληρη, σχεδόν, αγωνιστική περίοδο για να την κρατήσει στην κατηγορία, να μην την κατεβάσει στο φινάλε για να τιμωρηθεί και να αποβληθεί;

Αλλά και έτσι να γίνει, πάλι η Βέροια δεν μπορεί να βγει ωφελημένη γιατί η πρώτη επιλαχούσα ομάδα θα είναι, εκτός «θαύματος», η Δόξα Δράμας.   

Γι αυτό κάποια σενάρια που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα περί αποχώρησης της Νίκης Ευκαρπίας από το επόμενο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, μόνο προς ωφελεία της «βασίλισσας» του βορρά, δεν τα θεωρώ βάσιμα. Απεναντίας μπορεί να ειπώθηκαν κάποια πράγματα, με άλλο σκοπό. Για παράδειγμα η Νίκη Ευκαρπίας ένοιωθε τον άμεσο κίνδυνο να χάσει την 11η θέση από την Δόξα Δράμας. Σου «λέει» πως αν νικήσεις την δραμινή ομάδα και την περάσεις στην βαθμολογία, θα παίξεις εσύ Βέροια στα μπαράζ παραμονής, αν γίνουν, ή θα σωθείς απευθείας, αν δεν γίνουν. 

Λέτε να είναι αυτές οι πραγματικές προθέσεις ή υπήρχε άλλη σκοπιμότητα; Εγώ λέω ότι ακούστηκε, ήταν εκ του πονηρού. Γιατί; Αν η Βέροια νικούσε την Δόξα, τότε η Ευκαρπία θα είχε αποσπαστεί εννιά (9) βαθμούς και από και από τη βεροιώτικη και από την δραμινή ομάδα. Έτσι θα εξασφάλιζε σε μεγαλύτερο βαθμό την κατάκτηση της 11ης θέσης.

Κατά τρίτο λόγο η Βέροια πρέπει να τα δώσει όλα για να καταταγεί στην καλύτερη βαθμολογική θέση, έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη lite ή ριζική αναδιάρθρωση, να μπορέσει να διατηρηθεί στην Γ΄ Εθνική.

Όμως δεν βλέπω καμιά κινητοποίηση από πλευρά άλλων ομάδων, έτσι ώστε να διεκδικήσουν ένα δικαιολογημένο αίτημα αναδιάρθρωσης, τουλάχιστον, με την αύξηση έξι (6) ομίλους, από τους τέσσερις (4) που είναι σήμερα. Κι αυτό για να περιοριστούν οι αποστάσεις και κατά συνέπεια τα έξοδα. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα έξοδα είναι πολλά, σε σχέση με τα έσοδα, σε μια ερασιτεχνική κατηγορία. Γιατί ερασιτεχνική είναι, άσχετα αν φέρει τον χαρακτηρισμό «Εθνική».

Άρα λοιπόν για να δούμε τη Βέροια να ξαναγωνίζεται την επόμενη περίοδο στην Γ΄ Εθνική, θα πρέπει να γίνουν «θαύματα», αν και στις μέρες μας τα θαύματα είναι …σκάνδαλα!!!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε ειπωθεί το περιβόητο «άλλαξε ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Ημαθίας». Γιατί; Η Νάουσα ανέβηκε στην Α΄ Εθνική, η ΑΕΠ Βέροιας στη Β΄ Εθνική και η Βέροια που πάντα είχε την πρωτοκαθεδρία στο Ημαθιώτικο ποδόσφαιρο, κατρακύλησε, για πρώτη φορά, στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Λέτε να ξαναειπωθεί για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αν η Αλεξάνδρεια κερδίσει μέσα από τα μπαράζ την άνοδό της στην Γ΄ Εθνική και η Βέροια με τη Νάουσα παίξουν στο Α΄ τοπικό, τότε για πρώτη φορά θα υπάρξει αυτή η ποδοσφαιρική εικόνα στην Ημαθία.

Πάντως αρκετοί θα είναι αυτοί που θα χαρούν σ΄ αυτήν την περίπτωση. Τους βλέπω σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της Βέροιας, που χλευάζουν και περιγελούν την ομάδα.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν αναφέρομαι σε απλούς φιλάθλους, αλλά σε κάποιους που πρώτη φορά εμφανίστηκαν φέτος στους αγώνες της «βασίλισσας».

Αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ΑΕ Καβασίλων ο έμπειρος και αξιολογότατος προπονητής Σάκης Παγγούρας. Στη σπουδαία πορεία του έχει πετύχει, σχεδόν, σε όλες τις ομάδες του και μάλιστα θεωρείται ως ο προπονητής που κατέκτησε τα περισσότερα πρωταθλήματα. Μάλιστα είναι τόσο εργασιομανής που κατά περιόδους είχε την τεχνική ηγεσία, ταυτόχρονα, δύο ομάδες.

Εύχομαι αν συνεχίσει να προσφέρει ενεργά τις γνώσεις του σε άλλες ομάδες και να μην τον «κερδίσει» από τώρα και στο εξής η πολιτική, καθώς από την αρχή της χρονιά είναι και Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας.        

Αλλά ας κάνω και την παρατήρησή μου. Έπεσε στα …μάτια μου μία φωτογραφία πρόσφατου φωτορεπορτάζ του kerkidasport.gr, όπου φαίνεται ο Σάκης Παγγούρας να κάθεται στον πάγκο της Καβάσιλας, καπνίζοντας τσιγάρο. Είναι γνωστό πως δε επιτρέπεται το κάπνισμα στους αγωνιστικούς χώρους. Αντιλαμβάνονται το στρες ενός προπονητή κατά την διάρκεια μιας σημαντικής αναμέτρησης, αλλά ούτε πρέπει να παραβιάζει νόμους, ούτε να αποτελεί αρνητικό παράδειγμα προς τους άλλους και ιδιαίτερα προς τους νέους που τόσο πολύ αγαπάει.

Όσον αφορά τον παρατηρητή του συγκεκριμένου αγώνα που όφειλε να κάνει παρατήρηση τον προπονητή της Καβάσιλας, ή είτε σε …άλλον αγώνα ή σκόπιμα έδειξε ανοχή και δεν έκανε σωστά την δουλειά του!!! 

Το «Κοκτέιλ» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κερκίδα» της Δευτέρας