ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εμπόδια στην ανταλλαγή...

ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ, ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (4/3/24)

Ένα σοβαρό εμπόδιο για την ολοκλήρωση του σχεδίου τουριστικής αναβάθμισης του συνόλου της περιοχής της πλατείας Ωρολογίου, καλείται να ξεπεράσει ο Δήμος Βέροιας. Πρόκειται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου όπου είναι το ακίνητο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη, δίπλα ανάμεσα από ρο Βήμα του Απόστολου Παύλου και το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης «Μενδρεσέ Τζαμί».  

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας με επιστολή της από τα τέλη του 2019, ζήτησε από τον Δήμο Βέροιας να της παραχωρηθεί το κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και το Μενδρεσέ Τζαμί (Πολιτιστικό Κέντρο Μητρόπολης). Ως ανταλλαγή αυτού, η Μητρόπολη θα παραχωρήσει το κτίριο του Δημαρχείου Βέροιας για το οποίο έχει την κυριότητα και ο Δήμος μόνο την χρήση του.

Μία πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή με θετικά μηνύματα τόσο από την Δημοτική αρχή, όσο και από την πλειοψηφία των τότε δημοτικών παρατάξεων. Αφενός γιατί το παραδοσιακό και ιστορικό κτήριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, και αφετέρου με την παραχώρηση του επίσης όμορφου κτηρίου που στεγάζεται σήμερα το 3ο Δημοτικό σχολείο επί της οδού Μ. Μπότσαρη, θα αξιοποιηθεί από την Μητρόπολη ως ένα μουσείο, ένας εκθεσιακός χώρος, δημιουργώντας έτσι ένα θρησκευτικό, τουριστικό, κέντρο μαζί με το Βήμα Αποστόλου Παύλου και το Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης, το «Μενδρεσέ Τζαμί», καθώς και οι τρεις χώροι συνορεύουν μεταξύ τους. Μάλιστα με την αξιοποίησή του θα λυθεί και το σοβαρότατο πρόβλημα με την έλλειψη τουαλετών για τους επισκέπτες-τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν να εξυπηρετηθούν από τα κοντινά καταστήματα, υπό την ανοχή των ιδιοκτητών τους.

Παράλληλα με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, θα υπάρξει γενικότερη τουριστική ανάπλαση της πλατείας Ωρολογίου η οποία θα αποτελέσει το κέντρο εφαπτόμενων επισκέψιμων προορισμών, όπως είναι η εβραϊκή συνοικία με την Συναγωγή της, η τοποθεσία «Μπαρμπούτα» με τον ποταμό Τριπόταμος και το γενικότερο φυσικό της κάλλος, το Βήμα Αποστόλου Παύλου που συγκαταλέγεται ως ένας παγκόσμιος προορισμός και φυσικά η αξιοποίηση του κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου ως Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο. Σ΄ όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και το πανέμορφο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων της πόλης το οποίο παραχωρήθηκε για 25 χρόνια από το ελληνικό δημόσιο στον Δήμο Βέροιας και πρόκειται να αξιοποιηθεί με στοιχεία τουριστικής φύσης.

Ο Δήμος Βέροιας ζητάει την δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου…

Προς τον σκοπό αυτό ο Δήμος Βέροιας έκανε την πρώτη κίνηση να αγοράσει το ακίνητο όπου στεγάζονταν τα «Εκπαιδευτήρια Τσαλέρα», ώστε με την βελτίωση των εγκαταστάσεων να μετεγκατασταθεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Μια διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε και πλέον η προσοχή στράφηκε στην ανταλλαγή, όπως προαναφέραμε, του κτιρίου που στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο με το Δημαρχείο της πόλης, μεταξύ Δήμου Βέροιας και Ιεράς Μητρόπολης.

Στην διαδικασία αυτή διαπιστώθηκε ότι ούτε το κτίριο που στεγάζεται το σχολείο, ούτε ο αύλειος χώρος του οικοπέδου που εφάπτεται με το Βήμα Αποστόλου Παύλου, αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου Βέροιας. Άρα δεν μπορεί, αυτήν την στιγμή, να γίνει η παραχώρηση-ανταλλαγή στην Ιερά Μητρόπολη προς αξιοποίησή τους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το οικόπεδο ήταν χαρακτηρισμένο στα ανταλλάξιμα μουσουλμανικά κτήματα τα οποία αρχικά τα είχε μια ονόματι ΥΔΑΜΚ και στην συνέχεια πέρασαν στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι ο Δήμος Βέροιας ξεκίνησε προ μηνών μια σειρά διαδικασιών και την τυπογραφική αποτύπωση του συγκεκριμένου οικοπέδου. Βασιζόμενος σε μια σειρά νομοθεσιών, θα στείλει αίτημα στο Υπουργείο για την παραχώρηση της κυριότητας του κτιρίου που στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο (υπάρχει μόνο η χρήση του) και του οικοπέδου, ενός στρέμματος περίπου.

Γι αυτό το λόγο στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη, ζητείτε η σύμφωνη γνώμη του σώματος για την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών για την δωρεάν παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα του συγκεκριμένου οικοπέδου που περιλαμβάνει και κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.     

Στο εισηγητικό σημείωμα το οποίο στοιχειοθετούνται τα επιχειρήματα του Δήμου Βέροιας για την παραχώρηση του οικοπέδου με το σχολικό κτίριο από το Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

« Όπως προκύπτει από  το υπ αριθ πρωτ 8131/16-2-2024 έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης,  το  Ο.Τ. 49  της πόλης Βέροιας, φέρει τον χαρακτηρισμό «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» και «ΒΗΜΑ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ» σύμφωνα με την ΕΠΑ 182/87 Απόφαση Νομάρχη Ημαθίας «Έγκριση τμήματος της πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης της Βέροιας», (ΦΕΚ 78/Δ/3-2- 1988) και  το άρθρο 9 του Π.Δ της 23-2-87 (ΦΕΚ166Δ/6-3-87) «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης».

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του ΝΔ 547/1970 (ΦΕΚ 118Α/1970 «Ανταλλάξιμα ακίνητα εν γένει, κείμενα εντός των πόλεων και μέχρις ακτίνος χιλίων μέτρων από τα ακραία σημεία αυτών, επί των οποίων εδημιουργήθησαν δαπάναις του Δημοσίου, Δήμων ή Κοινοτήτων πλατείαι ή δημοτικοί κήποι ή άλση (δασύλλια-πάρκα) ή εχαρακτηρίσθησαν δια Β. Δ/τος ως διατηρητέα ιστορικά μνημεία (κειμήλια) ή χαρακτηρισθήσονται μελλοντικώς ως τοιαύτα, και τοιαύτα επι των οποίων βάσει εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, ή κωμοπόλεων εδημιουργήθησαν ή πρόκειται να δημιουργηθούν πλατείαι ή πάρκα ή πεζοδρόμια, παραχωρούνται υποχρεωτικώς, άνευ τιμήματος, δι' αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών, μετά γνώμην της αρμοδίας Επιτροπής Δ.Α.Π. εις το Δημόσιον, και τους οικείους Δήμους ή Κοινότητας τους αναλαβόντας να δημιουργήσουν ή να συντηρούν ταύτα.»

Μετά τα παραπάνω, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσει για την υποβολή ή μη αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών, για την δωρεάν παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα στον Δήμο Βέροιας, τμήμα από το ανταλλάξιμο κτήμα 21371/1921 εμβαδού 1.063,08 τμ, το οποίο αποτυπώνεται με στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Η-Θ-Ι-Κ-Λ-Μ-Ν-Ξ-Α στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε η Πολιτικός Μηχανικός Ανδρεάδου Όλγα,  ελέγχθηκε από το Σέρμπο Χρήστο Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό και θεωρήθηκε από την Αλδάκου Μαρία Αρχιτέκτονα Μηχανικό και εντός του οποίου είναι κατασκευασμένο το κτίριο του 3ου δημοτικού σχολείου Βέροιας».

Θα καθυστερήσει η υλοποίηση του σχεδίου;

Μετά όλων αυτών, αν και ο Δήμος Βέροιας κινήθηκε έγκαιρα με την αγορά του οικοπέδου και του ακινήτου των πρώην «Εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα», ωστόσο η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου σύνθετης αξιοποίησης των τουριστικών μνημείων και χώρων της πλατείας Ωρολογίου, θα καθυστερήσει αρκετά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνοκρατών του χώρου, είναι άγνωστος ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να οριστικοποιηθεί η θετική απάντηση παραχώρησης από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι γνωστό το πρόβλημα της …γραφειοκρατικής μηχανής. Πέρα τούτου, και απόφαση παραχώρησης να γίνει, θα απαιτηθεί χρόνος για γεωγραφικές μεταβολές στο Κτηματολόγιο κ.λ.π. 

Κλείνοντας θα επισημάνουμε πως ανάλογα ιδιοκτησιακά προβλήματα από μουσουλμανικής εποχής, θα προκύπτουν, ή θα ανακαλύπτονται κι άλλα και θα αποτελούν τροχοπέδη στην ταχύτερη υλοποίηση αποφάσεων και έργων.   

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (4/3/24)