- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1196 φορές
- Φωτορεπορτάζ
Ξεκινάει το «Πράσινο Σημείο» στη Βέροια (φωτο)
ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ» ΚΑΙ «ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.
Ένα ακόμη βήμα για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων κάνει ο Δήμος Βέροιας. Πριν από δύο χρόνια μετά από άρτια μελέτη η οποία αξιολογήθηκε με την υψηλότερη βαθμολογία (10,9) εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Βέροιας για τη Δημιουργία «Πράσινου Σημείου» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.
Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου κατασκευής και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 553.446,08 ευρώ.
Το «Πράσινο Σημείο» θα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Βέροιας (δείτε παρακάτω φώτο με το γραμμικό σχέδιο), στο σημερινό αμαξοστάσιο, και θα πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο, οριοθετημένο και διαμορφωμένο με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Πιθανότατα τον επόμενο μήνα το αμαξοστάσιο θα μεταφερθεί στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που βρίσκεται μεταξύ Αγίας Βαρβάρας και Ασωμάτων, ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του «πράσινου Σημείου», οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2022.
Τι είναι το «Πράσινο Σημείο»
Στο «Πράσινο Σημείο» θα συγκεντρώνονται υλικά (δείτε παρακάτω φωτογραφίες από «Πράσινο Σημείο» στην Αυστρία που επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος) που δεν κατευθύνονται στους κάδους, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, πλαστικά, μέταλλα, κλπ, και παράλληλα θα προωθείται η επαναχρησιμοποίηση - ανταλλαγή υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ.
Πιο αναλυτικά και κατηγοριοποιημένα:
• Ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, παλέτες, στρώματα)
• Πράσινα βιοαπόβλητα (από κλαδεύσεις κήπων, κοπή χόρτων)
• Ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών από χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί
• Χαρτί (όχι έντυπα ιλουστρασιόν – δεν ανακυκλώνονται)
• Βιβλία
Ειδικές κατηγορίες
• Ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες) οικιακού τύπου
• Απόβλητα Ηλεκτρικού - Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (συσκευές)
• Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Λαμπτήρες)
• Μικροποσότητες (έως 5 τσουβαλάκια) υλικών κατασκευών (μπάζα) (ΑΕΚΚ)
• Μεμονωμένα Ελαστικά οχημάτων
• Βρώσιμα χρησιμοποιημένα έλαια (τηγανέλαια)
• Ρούχα - υποδήματα
Διαχείριση υλικών: Συνεργασία με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης
Βασίλης Παπαδόπουλος: Οικονομικοί πόροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ο ρόλος του «Πράσινου Σημείου» δε θα περιορίζεται μονό στην συγκέντρωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών αλλά θα επεκτείνεται και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ομάδων, σχολείων, φορέων, συλλόγων και του κάθε ενδιαφερόμενου σε θέματα ανακύκλωσης και ορθής διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στο τρίπτυχο Μείωση -Επαναχρησιμοποίηση -Ανακύκλωση.
«Τελικός στόχος ήταν το «πληρώνω, όσο πετάω», δηλαδή οι πολίτες να χρεώνονται όχι με τον κλασικό τρόπο που εφαρμόζουμε σε όλη την επικράτεια με τα τετραγωνικά μέτρα που έχουμε στα σπίτια μας και στους επαγγελματικούς χώρους, αλλά με το τι απορρίμματα θα βγάζουν, αποφασίσαμε και ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που εντάξαμε την κατασκευή ενός «Πράσινου Σημείου» το οποίο είχε δύο κεντρικούς άξονες» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαδόπουλος και επισήμανε:
«Ο ένας να μαζέψουμε τα απορρίμματα ξεχωριστά, να έρθει ο πολίτης και να μας τα φέρει στο «Πράσινο Σημείο» και ο άλλος άξονας να εκπαιδευτεί ο πολίτης φέρνοντας τα απορρίμματα όπως τα έχει στο σπίτι του, αν ακόμα δεν ξέρει να τα ξεχωρίσει. Ξεκινώντας από το cd, την καρέκλα, τον καναπέ, τα υφάσματα και άλλα αντικείμενα, να τα φέρει και να τα αποθέσει στο «Πράσινο Σημείο» με την καθοδήγηση εκπαιδευμένου γι αυτόν τον σκοπό.
Μετά την κατασκευή του «Πράσινου Σημείου» που πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση από τον Δήμαρχο για την κατασκευή του, σε ένα σημείο που είναι στην είσοδο της πόλης, κάτω από τα δικαστήρια, απ΄ όπου περνάει όλος ο κόσμος και θα γίνουν κοινωνοί της ύπαρξής του.
Έτσι με το «Πράσινο Σημείο» να μαζεύουμε τα απορρίμματα από τους πολίτες σε χωριστά «ρεύματα». Να πετύχουμε με τον τρόπο αυτό μια βέλτιστη διαχείριση η οποία και θα επιμορφώνει τον πολίτη και θα μειώνει ουσιαστικά τον όγκο των απορριμμάτων».
Αναφερόμενος ο Βασίλης Παπαδόπουλος στους περιβαλλοντικούς πόρους που θα προκύψουν από το «Πράσινο Σημείο» μας εξηγεί ότι «εκτός από την μύηση των πολιτών στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, θα προκύψουν και περιβαλλοντικοί και οικονομικοί πόροι. Οι περιβαλλοντικοί πόροι που αφορά όλη την κοινωνία, έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών και πρώτων υλών», ενώ για τους οικονομικούς πόρους τόνισε:
«Να γνωρίζετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και πιο σφιχτά στην διαχείριση των απορριμμάτων. Κατ΄ αρχήν είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία. Αντί λοιπόν να επιβαρύνει την υπηρεσία και να αυξηθούν τα τέλη, με την σωστή διαχείριση θα προκύψει και μείωση των τελών από την αξιοποίηση των πόρων αυτών των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και από την εκτροπή του σε ταφή. Η ταφή αυτήν την στιγμή μας στοιχίζει 31,5 περίπου τον τόνο και μαζί με την μεταφορά φτάνει στα 45 ευρώ τον τόνο. Έτσι όσο λιγότερα απορρίμματα στέλνουμε για ταφή, τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνει ο Δήμος και κατά συνέπεια οι πολίτες.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Βέροιας έκανε μια πολύ προσεγμένη πορεία στην διαχείριση των απορριμμάτων με αποκορύφωμα την επιτυχία ένταξης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η κατασκευή του «Πράσινου Σημείου» για το οποίο μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο για την κατασκευή του».
Σύμφωνα με την μελέτη με την λειτουργία του «πράσινου Σημείου» θα σημειωθεί μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή κατά 920 τόνους περίπου το πρώτο έτος λειτουργίας της εγκατάστασης. Ποσότητα η οποία αναμένεται να ανέλθει στους 3.000 τόνους ετησίως το 5ο έτος λειτουργίας της.
Τέσσερα μικρότερα «Πράσινα Σημεία» και «Γωνιές Ανακύκλωσης»
Παράλληλα με το κεντρικό «Πράσινο Σημείο» στη Βέροια, θα δημιουργηθούν και τέσσερα (4) μικρότερης δυναμικότητας από αυτό της Βέροιας, για την εξυπηρέτηση των Δημοτικών Ενοτήτων Δοβρά, Απ. Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδος.
Επίσης θα δημιουργηθούν και «Γωνιές Ανακύκλωσης» σε όλο τον Δήμο Βέροιας (πόλη και χωριά και συγκεκριμένα:
- Γωνιές Ανακύκλωσης με ενεργειακή αυτονομία και σύστημα ανταπόδοσης δημοτών (με κάδους χωρητικότητας 1.100 λτ) (τεμ.20)
- Γωνιές Ανακύκλωσης με ενεργειακή αυτονομία και σύστημα ανταπόδοσης δημοτών (με κάδους χωρητικότητας 2.100 λτ) (τεμ.10)
- Οικίσκος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με ενεργειακή αυτονομία και σύστημα ταυτοποίησης, ανταπόδοσης και πληροφόρησης χρηστών (τεμ.10)
- Γωνιές Ανακύκλωσης με έξι ειδικά μεταλλικά συστήματα ανακύκλωσης, με εσωτερικό κάδο χωρητικότητας 120 lt (τεμ.20)
Τέλος θα υπάρχει και ένα (1) Κινητό Πράσινο Σημείο.
Στους στόχους της Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή ενός (1) Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών για τη συλλογή υλικών προς επαναχρησιμοποίηση (ρούχα, βιβλία), πριν καταστούν απόβλητα, για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης υλικών, χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί το σημείο που θα δημιουργηθεί.
«Δεν θα φοβηθούμε το πολιτικό κόστος»
Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαδόπουλος αναφερθήκαμε στην προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος, για την διαχείριση του πολύ σοβαρού προβλήματος των απορριμμάτων από τη μέρα που η διοίκηση ανατέθηκε στον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη.
«Όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και τις αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια, από το 2011-12 όταν έκλεισε η χωματερή με ενέργειες του σημερινού Δημάρχου και τότε Αντιδημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε και να εφαρμόζουμε τις ορθές πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλαδή την διαχείρισή τους σε χωριστά «ρεύματα». Να διαχωρίζονται χαρτόνια, πλαστικά, μέταλλα σε εκείνο το επίπεδο που υπήρχαν. Για τα υπόλοιπα απορρίμματα φροντίσαμε να κάνουμε συμβάσεις με όλα τα Συλλογικά Πιστοποιημένα Συστήματα Διαχείρισης για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση για να τα διαχειριστούμε με τον ορθό τρόπο, απορριμμάτων που ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία» μας είπε ο Βασίλης Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι:.
«Μέχρι το 2020 εφαρμόσαμε μία τακτική η οποία είχε μία θετική απόκριση και μία πτωτική πορεία στα απορρίμματα σε μικρό ποσοστό βέβαια, γιατί ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν κάποιες νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ο κόσμος έμεινε στο σπίτι, έβγαλε ότι παλιό είχε και αυτά μαζικά στα δύο χρόνια μεταφέρθηκαν στα απορρίμματα, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα και ίσως η γνώση στον κόσμο να διαχωρίσει κάποια πράγματα, παρά τις ενέργειες και ενημερώσεις που κάναμε για τον μπλε κάδο, τους κάδους οικιακής κομποστοποίησης που μοιράσαμε».
Τέλος αναφέραμε στον Βασίλη Παπαδόπουλο κάποια προβλήματα που εντοπίζουν οι αναγνώστες μας, αλλά και εμείς ως δημοσιογράφοι, με απορρίμματα που πετιούνται ανεξέλεγκτα από πολίτες και όχι μόνο, σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
«Παρ΄ όλες τις προσπάθειες του Δήμου, δεν έπαψαν να υπάρχουν φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης σε χώρους, είτε ιδιωτικούς, είτε δημόσιους, είτε δημοτικούς, μικροποσοτήτων απορριμμάτων (ρούχα, πλαστικά, καρέκλες, κλαδιά, μπάζα και διάφορα άλλα υλικά). Ο Δήμος «απλώνεται» από το Δάσκιο μέχρι τον Άγιο Γεώργιο και από την Φυτειά μέχρι την Συκιά, σε τεράστια έκταση, είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι χώροι» μας είπε ο Αντιδήμαρχος και κατέληξε πως «μόνοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αν δούμε κάτι, να το πούμε στον Δήμο, ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε αυτούς τους πολίτες που κάνουν λάθος, για να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων εικόνων. Μάλιστα αν μάθουμε ποιος πολίτης τα πέταξε, τον καθοδηγούμε εμείς να τα μαζέψει και να πάει να τα πετάξει εκεί που πρέπει. Αυτοσκοπός δεν είναι το πρόστιμο, αλλά αν χρειαστεί είμαστε πολύ πρόθυμοι και δεν θα φοβηθούμε το πολιτικό κόστος».
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (14/2/22)
Φωτορεπορτάζ
https://www.kerkidasport.gr/home/ola-ta-arthra/23777-ksekinaei-to-prasino-simeio-sti-veroia#sigProIdfc0014f2a3