- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 974 φορές
- Φωτορεπορτάζ
Εγκατάλειψη!!! (φωτο)
Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ, ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ. ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ. ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ. «ΕΜΠΟΔΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ»
Αν ανατρέξετε στο YouTube και στο Google θα βρείτε δεκάδες βίντεο και σχόλια με αναφορά το φράγμα του Αλιάκμονα, λίγο έξω από τη Βέροια. Η τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ με τις φυσικές ομορφιές του περιβάλλοντος, τα πλατάνια και το πευκόφυτο άλσος, η παραποτάμια διαδρομή μέχρι το φράγμα της Σφηκιάς, η διαδρομή για το Πολυδένδρι, συνθέτουν ένα παζλ με πανέμορφες εικόνες και αυτό δεν περνά απαρατήρητο και ασχολίαστο από τους επισκέπτες και διερχόμενους.
Και αν μέχρι σήμερα η περιοχή του φράγματος του Αλιάκμονα αποτελούσε πόλο έλξης σε συντριπτική πλειοψηφία για τους κατοίκους της περιοχής μας, στο άμεσο μέλλον μπορεί να μπει στην «ατζέντα» τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε ένα περίπου μήνα πρόκειται να γίνουν τα εγκαίνια, σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, του νέου Μουσείου των Αιγών στη Βεργίνα. Αυτό σημαίνει ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι επισκέπτες στη Βεργίνα, εκτός από τους βασιλικούς τάφους και το ανάκτορο, θα επισκεφθούν ένα σύγχρονο μουσείο με πλούσια εκθέματα, μέρος των οποίων μέχρι τώρα δεν έχουν δει το φως της …βιτρίνας.
Καμιά υποδομή και χωρίς ασφάλεια
Δυστυχώς όμως οι δημόσιες υποδομές που υπάρχουν για τον οποιοδήποτε επισκέπτη στο φράγμα του Αλιάκομανα, είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και κάποια παγκάκια που υπήρχαν, είτε έχουν καταστραφεί, είτε βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ ο περιβάλλοντα χώρος τόσο στο άλσος όσο και στην όχθη με τα πλατάνια, βρίσκεται στην δίνη των σκουπιδιών. Δεν υπάρχει ούτε μία τουαλέτα για τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου.
Πριν από μία δεκαετία και περισσότερο μάλιστα, το συγκεκριμένο άλσος με τα πεύκα του, έσφυζε από ζωή. Μικροί και μεγάλοι κατέφθαναν καθημερινά στον καταπράσινο αυτό χώρο για να κάνουν τη βόλτα τους, να παίξουν και να χαλαρώσουν στη φύση. Σήμερα η εικόνα του προκαλεί θλίψη σε όποιον το επισκέπτεται. Τώρα πλέον η είσοδός του χρησιμοποιείται μόνο για χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, αυτών που κάνουν τον παραλίμνιο περίπατό τους. Σπάνια θα δεις κόσμο μέσα στο άλσος, παρά μόνο παρέες από φιλοξενούμενους στο διπλανό Κέντρο πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν άσυλο.
Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος, είναι η έλλειψη ασφάλειας. Κατά διαστήματα καταγράφονται περιστατικά με διαρρήξεις αυτοκινήτων που τα σταθμεύουν για να κάνουν τον παραλίμνιο περίπατό τους. Όχι φυσικά πως πρέπει να εγκατασταθεί μόνιμη δύναμη της αστυνομίας στην περιοχή, αλλά, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο επιβάλλονται πιο τακτικές περιπολίες. Όμως το πιο ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας, είναι αφενός η δημιουργία επαγγελματικών χώρων εστίασης και αναψυχής (δυστυχώς σήμερα υπάρχει μόνο ένας χώρος εστίασης και αναψυχής) και αφετέρου η έλλειψη δράσεων, μιας και το περιβάλλον συνηγορεί για κάτι τέτοιο.
Νίκος Ασλάνογλου: Ούτε υποδομές υγιεινής…
Ένας από τους συλλόγους-φορείς της Βέροιας που επιδεικνύουν δραστηριότητα σχετικά με τα ποτάμια της περιοχής και το περιβάλλον, είναι ο Σύλλογος Φίλων του ποταμού Τριποτάμου. Για το θέμα του φράγματος του Αλιάκμονα ζητήσαμε την άποψη της Προέδρου του Συλλόγου Μαρίας Χειμωνοπούλου, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της, μας παρέπεμψε στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκο Ασλάνογλου.
«Η περιοχή στο φράγμα του Αλιάκμονα, είναι ήδη χώρος άθλησης και περιπάτου. Εάν προστεθούν και όσοι κάνουν στάση για μια φωτογραφία, από τους επισκέπτες των Αιγών (Βεργίνα), πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο. Σε άλλα κράτη με περιοχές ανάλογου ενδιαφέροντος, η εικόνα διαφέρει σε πάρα πολλά. Δηλαδή, θα μπορούσαμε απλά να αντιγράψουμε ή ακόμη να διαμορφώσουμε την κατάσταση όπως μας εξυπηρετεί» μας είπε ο Νίκος Ασλάνογλου και συμπλήρωσε:.
«Ειδικά στην περιοχή αυτή που περιλαμβάνει πολλά χιλιόμετρα διαδρομής μέχρι το φράγμα της Σφηκιάς, είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις που και τον χώρο θα αναδείξουν και τον πολίτη θα αφήσουν ικανοποιημένο.
Ο επισκέπτης, πάνω από όλα θα πρέπει στον χώρο να νοιώθει ασφάλεια, όλο το 24ωρο και αυτό εξασφαλίζεται μόνον με έναν τρόπο. Θα πρέπει να έχει υποδομές για προσωπικές ανάγκες υγιεινής, που θα είναι πάντα προσεγμένες, καθαρές και ασφαλείς.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες που να εξυπηρετούν τον καθένα για ημερήσιες εκδρομές . Δεν θέλει επιστήμη για να μιλήσουμε για παγκάκια, τραπεζοκαθίσματα για πρόχειρο φαγητό, κάδοι απορριμμάτων που θα αδειάζουν τακτικά, χώροι στάθμευσης. Ιδιαίτερα στην πολύ ιδιαίτερη διαδρομή πάνω στο φράγμα με τις προβλήτες, θα μπορούσαν να μπούνε πολλά παγκάκια με πρόβλεψη για τον ήλιο και την βροχή. Παντού στο εξωτερικό, αυτά είναι τα αυτονόητα και είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν. Μόνον εδώ, αυτά δεν μπορούν να γίνουν» κατέληξε ο Νίκος Ασλάνογλου.
Ενιαίος χώρος, πολλοί ιδιοκτήτες
Πριν από δύο χρόνια (Μάρτιος 2020) η εφημερίδα μας έκανε και πάλι εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή του φράγματος του Αλιάκμονα. Όπως προέκυψε από την έρευνά μας, το βασικό πρόβλημα της εγκατάλειψης φροντίδας της περιοχής και της μη αξιοποίησης, είναι το ιδιοκτησιακό.
Διαβάστε το αποτέλεσμα της έρευνάς μας, όπως το δημοσιεύσαμε τότε και φυσικά δεν άλλαξε τίποτα μέχρι σήμερα:
«Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει για πολύ ακόμη. Αυτό που θα έπρεπε να σκεφτούν οι αρμόδιοι είναι το κοινωνικό συμφέρον και η ανάπτυξη του τόπου.
Το άλσος του Αλιάκμονα δεν ανήκει στον Δήμο Βέροιας, ούτε στη Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Τα πεύκα ανήκουν στο δασαρχείο και η γη είναι ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ παλαιότερα ανήκε στην 3η ΔΕΣΕ.
Ο χώρος με τα πλατάνια, εκείθεν του Αλιάκμονα είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι χώροι ανήκουν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Επίσης στην περιοχή εμπλέκεται και η Αρχαιολογία, καθώς στην είσοδο της γέφυρας υπάρχει ένας Μακεδονικός τάφος.
Ένα πραγματικό κολχόζ ιδιοκτησιών και γι αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και συνεργασία πολλών φορέων για την αναζωογόνηση και ανάδειξη της περιοχής που μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον φυσικό κίνητρο για τοπικούς και ξένους επισκέπτες».
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Δήμος Βέροιας δεν έχει κανένα «μέρισμα» στην περιοχή που αναφέρουμε. Και αυτό μας το είχε επιβεβαιώσει και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασίλης Παπαδόπουλος με δηλώσεις του στις οποίες ανέφερε τα εξής:
«Ο χώρος δεν ανήκει στον Δήμο μας και το μόνο που κάνουμε είναι η αναζήτηση λύσεων. Δυστυχώς εμπλέκονται πολλοί και την λύση αξιοποίησης μπορεί να την δώσει μόνο η πολιτεία».
Ζήσης Πατσίκας: Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρίσκεις το Δημόσιο
Και φυσικά όταν μιλάμε για προορισμό αναψυχής, Αιγές, φυσικό κάλλος, δράσεις κ.λ.π., εννοούμε τουρισμός!!! Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε και την άποψη του Ζήση Πατσίκα, Προέδρου του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας.
«Δυστυχώς, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην περιοχή, βρίσκεις από κάτω δύο και τρεις και τέσσερις φορείς του Δημοσίου! Το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να επενδύσει χρήματα για την αναβάθμιση του τοπίου» μας είπε ο Ζήσης Πατσίκας και συμπλήρωσε:
«Συνεπώς, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι ένας συντονισμός δυνάμεων, με στόχο να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό. Τώρα, σε ό,τι αφορά την εικόνα και την εκμετάλλευση του χώρου, η μεγάλη επισκεψιμότητα περιπατητών και εκδρομέων στο νέο αναρρυθμιστικό φράγμα, μας δείχνει το δρόμο! Το άλσος - ας μην κρυβόμαστε - είναι άσχημο. Απαιτεί ριζική ανάπλαση η οποία θα έχει έντονο το υδάτινο στοιχείο. Και αφού ξεπεραστεί το ιδιοκτησιακό, να δοθεί η ευκαιρία στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη της περιοχής. Και λέω 'να ξεκινήσει διότι οι προοπτικές είναι ασύλληπτα μεγάλες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του ποταμού Τριποτάμου Νίκου Ασλάνογλου ο οποίος για πολλά χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε θέματα περιβάλλοντος.
«Είναι αλήθεια ότι το ιδιοκτησιακό, είναι πρόβλημα (ΔΕΗ, Αντιπεριφέρεια, Δήμος κλπ). Ουσιαστικά εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Αυτό όμως , δεν δικαιολογεί με τίποτε την σημερινή εικόνα. Να συνεννοηθούν επιτέλους. Οι αρμόδιοι και «αρμόδιοι» των Αθηνών, δεν ξέρουν και ούτε τους ενδιαφέρει . Ευθύνη και καθήκον, έχουν οι τοπικοί» μας είπε ο Νίκος Ασλάνογλου και σχολίασε γενικότερα τον υδάτινο και φυσικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή μας για τους οποίο απαιτείται ένα σχέδιο δράσης από τις τοπικές αρχές, τονίζοντας τα εξής:
«Θα ήταν παράλειψη εάν δεν γινόταν αναφορά και για άλλες περιοχές της πόλης μας. Όπως το Άλσος Παπάγου, ο Τριπόταμος, ο Αλιάκμονας παραποτάμια κλπ. Ούτως ή άλλως, ο επισκέπτης, δεν θα βαθμολογήσει μόνον το κέντρο της πόλης μας. Ούτως ή άλλως, θα βαθμολογήσει και τις περιοχές που αναφέραμε και η βαθμολογία δεν μας τιμά. Ούτως ή άλλως βαθμολογεί και ο Δημότης.
Θέλει ένα σχέδιο δράσης σε βάθος λίγου χρόνου, τουλάχιστον. Θέλει εποπτεία και συνέπεια. Δεν θα είναι καθαρά και λειτουργικά επειδή θα καθαρίζονται και θα αντικαθιστώνται τα κατεστραμμένα αλλά, επειδή δεν θα λερώνονται και δεν θα καταστρέφονται. Αυτό, είναι αντικείμενο μάθησης των πολιτών , που το κατάφεραν αλλού αλλά, όχι εδώ. Εάν σκεφτούμε ότι η Βέροια είναι ίσως η μοναδική πόλη που οι οδηγοί σταματάνε για να περάσουν οι πεζοί , χωρίς κανείς να τους κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, ποιος είναι αυτός που επιμένει ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα;
Ποιος δεν θα ήθελε να έχει την επιλογή εκδρομής στο φράγμα, στον Τριπόταμο, στις πηγές Τριποτάμου ή σε όλο το μήκος της κοίτης του και σε καθαρούς εξυπηρετικούς χώρους, να φάει πρόχειρα ή πλούσια, να διασκεδάσει, να ξεκουραστεί; Να μην τον κάψει ο ήλιος ούτε να γίνει μούσκεμα σε μια μπόρα. Να έχει νερό να πλύνει τα χέρια του. Παντού αυτά, είναι τα αυτονόητα. Εδώ τα βλέπουμε βουνά. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κατάσταση, δεν είναι το κανονικό. Κάθε άλλο».
Κλείνοντας το σημερινό μας θέμα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι επιβάλλεται η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων (Υφυπουργός, βουλευτές, Αντιπεριφέρεια, Δήμος, τοπική Διοίκηση ΔΕΗ, Σύλλογοι) για την αξιοποίηση της περιοχής του Αλιάκμονα, γιατί οι προκλήσεις είναι μπροστά μας…. Έστω και καθυστερημένα μπορεί να αλλάξει το τοπίο και η περιοχή να αποκτήσει την αίγλη που δικαιούται, ιδιαίτερα όταν σε μια απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων υπάρχουν οι παγκοσμίου φήμης Αιγές!!!
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (6/6/22)
Φωτορεπορτάζ
https://www.kerkidasport.gr/home/ola-ta-arthra/24920-egkataleipsi-foto#sigProId00272b53e7