ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κέντρο εκπαίδευσης και ανάπτυξης (φωτο)

Η ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΒΕΡΟΙΑΣ. «ΚΛΕΔΙ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΤΩΝΩΝ - ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ FRONTEX – ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ κα. ΣΟΦΙΑ ΓΑΙΤΑΝΙΔΟΥ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/9/23)

Σε παράλληλο εφαλτήριο ανάπτυξης, τόσο για τη Βέροια, όσο και για ολόκληρη την Ημαθία, μπορεί να εξελιχθεί το Κέντρο (Σχολή) Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομίας που εδρεύει στο Πανόραμα Βέροιας. Αρκεί οι πανέμορφοι και σύγχρονοι χώροι όχι μόνο να αξιοποιηθούν, αλλά και να αναπτυχθούν με την δημιουργία νέων υποδομών.

Προς αυτόν τον σκοπό η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η κατασκευή οικήματος κοιτώνων όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία, ενώ μπορούν να απορροφηθούν και προγράμματα ακόμη και από την Ευρώπη. Με την δημιουργία κοιτώνων, μπορούν να αναπτυχθούν τμήματα εκπαίδευσης προσωπικού της Frontex που δραστηριοποιείται στο ζήτημα της παράνομης ροής μετανάστευσης.

Παράλληλα με τους κοιτώνες, στην έκταση των 91 στρεμμάτων μπορεί να δημιουργηθεί άρτιο σε όλα τα επίπεδα Πρότυπο Κυκλοφοριακό Πάρκο Αγωγής, μέσα σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, ενώ από τον επόμενο Μάρτιο (2024) πρόκειται να λειτουργήσει αίθουσα ψυχοτεχνικών, για υποψήφιους μαθητές της 3ης Λυκείου που δίνουν εξετάσεις για τις Σχολές της Αστυνομίας.

«Μέχρι τώρα οι εξετάσεις ψυχοτεχνικών τεστ δίνονταν με γραπτά στην Θεσσαλονίκη. Από την επόμενη χρονιά θα γίνονται ηλεκτρονικά στην αίθουσα που έχουμε εξοπλίσει ηλεκτρονικά με υπολογιστές και υποψήφιοι από την Βόρεια Ελλάδα θα μοιράζονται σε εμάς και στην Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα θα υπάρχουν τρία κέντρα τεστ ψυχοτεχνικής. Στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στη Βέροια» μας είπε η Διοικήτρια του Κέντρου Μετεκπαίδευσης-Επιμόρφωσης Αστυνομίας, Αστυνομική Υποδιευθυντής Σοφία Γαϊτανίδου.  

Τι είναι η Σχολή Μετεκπαίδευσης

Το Κέντρο Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομίας που εδρεύει στη Βέροια, είναι το ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το κεντρικό είναι στην Αμυγδαλέζα της Αττικής και το άλλο στην Βόρεια Ελλάδα στο Πανόραμα Βέροιας.

Πρόκειται για σύγχρονες εγκαταστάσεις σε μία έκταση 91 στρεμμάτων, σε μια πανέμορφη τοποθεσία και διαθέτει, εκτός από το Διοικητήριο με τις υπηρεσίες του, αίθουσες διδασκαλίας, χώρο εστίασης-κυλικείο, κοιτώνες με 42 κλίνες και ένα σύγχρονο σκοπευτήριο το οποίο είναι δωρεά του επιχειρηματία από την Λάρισα Κωνσταντίνου Σούκου, καθώς και εξομοιωτή βολών.

«Αν, στις πολύ καλές εγκαταστάσεις μας που δεν υστερούν από μία ευρωπαϊκή σχολή, δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκπαιδευόμενους, δεν μπορούμε να πάρουμε εκπαιδεύσεις. Οι ξένοι που έρχονται, ενθουσιάζονται…» τόνισε η Σοφία Γαϊτανίδου, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα μας.  

Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στη Βέροια λειτούργησε το 2008 και ρόλος της είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.

Οι σπουδαστές μετεκπαιδεύονται, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, από διακεκριμένους και καταξιωμένους καθηγητές της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, εισαγγελείς και δικαστές διαφόρων δικαστηρίων, από έμπειρους και καταρτισμένους Αξιωματικούς του Σώματος ή των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων, καθώς επίσης και από Αξιωματικούς και στελέχη με ειδίκευση στον Τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας.

Τα Εκπαιδευτικά Τμήματα της Σχολής, υλοποιούν κάθε χρόνο πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων για την παροχή στοχευμένων γνώσεων στο προσωπικό που μετεκπαιδεύεται. Ανάλογα με τη φύση του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων του προσωπικού σε ευρύτερα κοινωνικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό στα γνωστικά εκπαιδευτικά αντικείμενα περιλαμβάνονται, μεταξύ των νομικών, δικονομικών, διοικητικών και αστυνομικών θεμάτων, και κοινωνικά θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, το φαινόμενο της μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενοποίησης και της ομογενοποίησης της αστυνομικής γνώσης, καθώς και της ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων από την αστυνομική δράση διεξάγει διαβαλκανικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε ποικίλους τομείς θεμάτων ασφάλειας.

Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης διαρκώς εκσυγχρονίζεται και εφαρμόζει σε αρκετές περιπτώσεις καινοτόμες μορφές μετεκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και προσωπικού άλλων Σωμάτων και Φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σοφία Γαϊτανίδου: Χρειαζόμαστε νέους κοιτώνες

Στην επίσκεψη που κάναμε στην Σχολή στο Πανόραμα Βέροιας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα και σημαντικά θέματα με την Διοικήτρια Σοφία Γαϊτανίδου η οποία με ευγένεια μας προσέγγισε στα ζητήματα και τους στόχους που υπάρχουν, ώστε το Κέντρο να αναπτυχθεί περισσότερο και να συμβάλλει με το έργο του τόσο στους σκοπούς της Αστυνομίας, όσο και στην τοπική κοινωνία.

«Πριν την οικονομική κρίση το 2011, οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί διέμεναν εκτός σχολής. Με την κρίση η Αστυνομία έπρεπε να εξασφαλίσει την διαμονή των αστυνομικών και έτσι στο δεύτερο κτίριο κάποιες αίθουσες διδασκαλίας μετατράπηκαν σε κοιτώνες. Προϋπόθεση ήταν μόλις κατασκευαστούν κοιτώνες, τότε θα ξαναμετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας. Φυσικά δεν επαρκούν καθώς είναι μόνο 42 κλίνες, με αποτέλεσμα τις εκπαιδεύσεις-σεμινάρια που θα φέρουμε φροντίζουμε να μην συμπίπτουν. Το σημαντικότερο είναι ότι πολλές από τις εκπαιδεύσεις δεν μπορούμε να τις πάρουμε γιατί δεν επαρκούν οι κλίνες» μας είπε η Σοφία Γαϊτανίδου και συμπλήρωσε:.

«Η κεντρική σχολή στην Αμυγδαλέζα έχει πάρα πολλά σεμινάρια. Θα μπορούσαμε ένα κομμάτι από τις μετεκπαιδεύσεις να το απορροφήσουμε και εμείς. Υπάρχει αυτή διάθεση, αλλά δεν υπάρχουν οι κοιτώνες. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε διαμονή. Και δεν υπάρχουν και τα χρήματα για να μείνουν στην πόλη. Οπότε θα γίνουν εκπαιδεύσεις, αλλά θα γίνουν στην Αθήνα, όπου η ανάλογη σχολή με την δική μας, είναι μαζί με την σχολή αξιωματικών και την σχολή εθνικής ασφάλειας και έτσι υπάρχουν καταλύματα.

Αν είχαμε στην σχολή της Βέροιας περισσότερα καταλύματα, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε και στους σπουδαστές μας πολύ καλύτερες συνθήκες διαμονής. Αν και τα δωμάτιά μας είναι καινούργια και καθαρά, είναι τρίκλινα και τετράκλινα. Οι εκπαιδευόμενοι δεν είναι δόκιμοι. Είναι μεγάλοι, οικογενειάρχες με παιδιά και λογικό είναι να απαιτείς ένα δίκλινο και την προσωπική σου άνεση».

Ανέλαβε την μελέτη για κοιτώνες η Περιφέρεια

Η Διοικήτρια της Σχολής Μετεκπαίδευσης της Αστυνομίας στη Βέροια κα.Σοφία Γαϊτανίδου, αφού αναφέρθηκε στις αρχικές μελέτες που δημιουργήθηκαν για την ίδρυση του Κέντρου, μας ενημέρωσε για τις μετέπειτα ενέργειες που έγιναν στο ζήτημα της κατασκευής κοιτώνων, που θα είχε ως αποτέλεσμα στην αύξηση του αριθμού των εκπαιδευμένων.

«Η δεύτερη φάση του έργου που έγινε στα μέσα του 2000, προέβλεπε την κατασκευή τριών κοιτώνων. Οι δύο για τους σπουδαστές-εκπαιδευόμενος και ένας για τους εκπαιδευτές. Μιλάμε για μεγάλο έργο, για μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο. Κοιτώνες, γυμναστήρια, ανοιχτό και κλειστό σκοπευτήριο, γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ κ.λ.π. Κάναμε αίτημα. Πρώτα ο προκάτοχός μου και μετά εγώ. Για να γίνουν κάποια πράγματα, όπως οι κοιτώνες, απαιτούνταν μελέτες» και πρόσθεσε:

«Το 2019 που ανέλαβα την διοίκηση της σχολής, απευθύνθηκα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη, όπου κατέθεσα το ερώτημα αν η Περιφέρεια μπορούσε να χρηματοδοτήσει την μελέτη. Το δέχθηκε, αλλά υπάρχουν κάποια προβληματάκια καθυστέρησης. Πρόκειται  για την μελέτη κατασκευής κοιτώνα με δυναμικότητας 122 κλινών, με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Στην δαπάνη αυτή θα συμμετέχει με προγραμματική σύμβαση το Αρχηγείο της Αστυνομίας με ποσοστό χρηματοδότησης 10%. Έτσι περιμένουμε την έγκριση από το Αρχηγείο για το συγκεκριμένο κομμάτι.  Αν τώρα μπορούν να εκπαιδευτούν κατά την διάρκεια της χρονιάς μέχρι 300 αστυνομικοί, όταν γίνουν κοιτώνες της δυναμικότητας που προανέφερα, τότε θα μπορούμε να πάρουμε περισσότερα σεμινάρια και να φιλοξενηθούν και τριπλάσιοι εκπαιδευόμενοι σε ένα χρόνο. Θα μπορείς να διεκδικήσεις σεμινάρια από Πρεσβείες, Αστυνομικούς Διευθυντές κ.λ.π. Έχουμε κατ΄ αποκλειστικότητα διεθνή σεμινάρια της Cepol, τα οποία είναι ένα με δύο τον χρόνο. Είναι σημαντικό γιατί θα έρχονται από διάφορες χώρες και γνωρίζουν τη Βέροια, επισκέπτονται τη Βεργίνα και τις ομορφιές της».

Πρότυπο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Η Σοφία Γαϊτανίδου αναφερόμενη στις σκέψεις της για την ανάπτυξη του Κέντρου, αλλά και τις διάφορες προτάσεις-ιδέες που κατατέθηκαν, μας αποκάλυψε ότι έγιναν προσπάθειες δημιουργίας Πρότυπου Κέντρου Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο για την ώρα δεν τελεσφόρησε.  

«Κάναμε πρόταση στον Δήμο Βέροιας με την θετική εισήγηση του Αρχηγείου  να γίνει ένα Πρότυπο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής εντός των εγκαταστάσεών μας. Αυτό είναι αρχική πρόταση από τον Σύλλογο «Ψηφιδωτό» του Μακροχωρίου και για την υλοποίησή του θα έβρισκαν οι ίδιοι χορηγούς χρηματοδότησης.  Τα γινόταν στην μνήμη των 21 μαθητών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. Παραχωρήθηκε από το Αρχηγείο τέσσερα στρέμματα μέσα από την σχολή να χτιστεί, αλλά στην πορεία δεν εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια. Θα ήταν μια πάρα πολύ καλή κίνηση καθώς όλα τα σχολεία της Ημαθίας θα έρχονταν σε ένα ασφαλές κυκλοφοριακό πάρκο, καθαρά εκπαιδευτικού σκοπού και να εξοικειώνονται με την εικόνα του αστυνομικού, αλλά μέχρι τώρα δεν προχώρησε. Θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και για τους γύρω νομούς».

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Frontex

Η Διοικήτρια του Κέντρου Μετεκπαίδευσης-Επιμόρφωσης της Αστυνομίας στο Πανόραμα Βέροιας, Αστυνομική Υποδιεθύντρια κα. Σοφία Γαϊτανίδου, βάζει ψηλά τον πήχη. Θέλει η σχολή της Βέροιας να αποτελέσει ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης της Frontexκαι μοναδικό στην Ελλάδα. Αρκεί να συσπειρωθούν όλες οι τοπικές πολιτικές και διοικητικές δυνάμεις και η κάθε μία με τον τρόπο της να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που προαναφέραμε.

«Η σχολή της Βέροιας έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό κέντρο frontex. Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει το κέντρο του στην Βαρσοβία της Πολωνίας και εκπαιδεύει μεγάλο προσωπικό διαχείρισης μεταναστευτικών ροών. Διενεργούνται πάρα πολλές εκπαιδεύσεις, βασικές που διαρκούν έναν χρόνο, αλλά και μετεκπαιδεύσεις. Χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου στις εκπαιδεύσεις με δημιουργία σωμάτων από και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θέλεις να ενταχθείς σαν φύλακες συνόρων. Ουσιαστικά σαν συνοριοφύλακες. Υπάρχουν δικοί μας συνάδελφοι που πηγαίνουν και παρακολουθούν εκπαιδεύσεις και υπηρετούν στην Frontex, εκπαιδεύσεις που γίνονται στην Άβιλα της Ισπανίας» και κατέληξε:

«Αν λοιπόν μπορούσαμε να κάνουμε πιο επαρκείς τις εγκαταστάσεις μας, θα μπορούσαμε να πάρουμε αυτές τις εκπαιδεύσεις και θα ήμασταν οι μοναδικοί στην Ελλάδα γιατί έχει όλες τις άλλες προϋποθέσεις». 

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (11/9/23)