ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βέροια, η πόλη για να ζεις… αν δεν είσαι ΑμεΑ

Γράφει ο Θωμάς Παπαδόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας με τον συνδυασμό «Ισχυρός Δήμος» του υπ. Δημάρχου Βέροιας Κώστα Παλουκίδη.

ΑμεΑ: το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για τα άτομα αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, άτομα που σε ένα ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Δικαιώματα στην πρόσβαση, την εκπαίδευση, την άθληση, την ψυχαγωγία. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουν. Στην πόλη μας, την υπέροχη Βέροια, τα δικαιώματα αυτά δεν είναι αυτονόητα. Γιατί δυστυχώς η Βέροια είναι μια πόλη αφιλόξενη για να ζεις αν είσαι ΑμεΑ, ίσως και για κάποιους εχθρική. Πεζοδρόμια σπασμένα, που δεν βοηθούν τα μπαστούνι ή το αμαξίδιο, ράμπες πρόσβασης που υπάρχουν στο ένα πεζοδρόμιο, δεν υπάρχουν στο αμέσως επόμενο ή δεν υπάρχουν και καθόλου. Στη διαδρομή των ειδικών λωρίδων για άτομα με προβλήματα όρασης, συναντά κανείς πολλά εμπόδια, αλλά και πολλά ζιγκ-ζακ χωρίς λόγο. Το χειρότερο όμως απ’ όλα, οδηγοί που σταθμεύουν ανεξέλεγκτα στις διαβάσεις, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πρόσβαση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον βλέπουμε πολλά Σχολεία χωρίς ράμπες και με αρκετές σκάλες, Δημοτικά Κτήρια που στεγάζουν Υπηρεσίες, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α., που απαγορεύουν την πρόσβαση σε ΑμεΑ. Τέλος, στην πόλη μας δεν υπάρχουν ακόμα παιδικές χαρές για τα παιδιά με αναπηρίες. Ενώ έχει εγκριθεί η μελέτη, όλα βαίνουν με απίστευτα αργούς ρυθμούς!

Πρόκειται για ζήτημα αξιοπρέπειας και ευθύνης του Δήμου Βέροιας προς τους πολίτες του. Έχει την υποχρέωση να τους επιτρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους και να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα, όπως έχουν δικαίωμα. Και υπάρχουν τρόποι. Αρκεί να υπάρχει θέληση να διορθωθούν όλες οι κακοτεχνίες, να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας, στην προσβασιμότητα στους υπάρχοντες, αλλά και στα δημόσια κτίρια και να βάλουμε συστήματα ανίχνευσης παρκαρισμένων αυτοκινήτων στις διαβάσεις. Ούτε δύσκολο είναι, ούτε τεράστια κονδύλια θέλει. Κρίνεται απαραίτητος ένας συνολικός επανασχεδιασμός της πόλης για μια καλύτερη ζωή των ΑμεΑ. Αν υπάρχει το αίσθημα της ευθύνης και του σεβασμού προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναλαμβάνεις δράση. Στον συνδυασμό του Κώστα Παλουκίδη «Ισχυρός Δήμος», υπάρχουν και τα δύο. Είναι δέσμευσή μας ο επαναπροσδιορισμός της εύκολης πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλη την πόλη της Βέροιας, μιας πόλης που κάποτε είχε κοινωνικό πρόσωπο. Ήρθε η ώρα να το ξαναβρεί!