ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Φάκελος: Πανεπιστήμιο στη Βέροια! (Μέρος Α')

ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Η ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/2/24)

Η Βέροια από την δεκαετία του ΄70 και μετέπειτα είχε μια αυξανόμενη ανάπτυξη, κυρίως οικονομική, που συγκαταλέγονταν στις τέσσερις πιο εύπορες περιοχές της χώρας μας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το παγκόσμιο κλίμα που επικράτησε με Ρέιγκαν και Θάτσερ για ελεύθερα εμπόρια που άνοιξαν τις πύλες στα προϊόντα από την Βόρεια Αφρική, που ήταν παλιά Ισπανικές και Γαλλικές αποικίες, με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και κυρίως αυτό που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ημαθία, ήταν η εμπόλεμη κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το εμπάργκο.

Σε λιγότερο από 24 ώρες τα προϊόντα μας βρίσκονταν οδικώς στην κεντρική λαχαναγορά του Μονάχου, ενώ μετά το εμπάργκο οι μεταφορές γίνονταν μέσω Ιταλίας όπου το κόστος και ο χρόνος ήταν πολύ μεγαλύτερα, μιας και δεν υπήρχε η Εγνατία οδός και η εν πλω μετάβαση γίνονταν, κυρίως, από το λιμάνι της Πάτρας. Από τότε, λοιπόν, προμηνύονταν ότι η Ημαθία θα περνούσε πολύ δύσκολα στον αγροτικό τομέα στα επόμενα χρόνια, και είναι γνωστή η εξέλιξη με την κατάρρευση του εμπορικού και μεταποιητικού κλάδου των εμπορικών προϊόντων.

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο, προστέθηκαν και άλλα. Όπως για παράδειγμα η σημαντική μείωση της στρατιωτικής δύναμης με την κατάργηση του Β΄ Σώματος Στρατού και η αποτυχημένη διατήρηση του πανεπιστημιακού τμήματος Χωροταξίας που λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια και μετά καταργήθηκε.

Κρίνοντας και συγκρίνοντας την «ζωντάνια» των άλλων πόλεων σε σχέση με τη Βέροια και την περιοχή της, διαπιστώνει κανείς ότι όπου υπάρχουν πανεπιστήμια και φοιτητές, υπάρχει ευημερία και ανάπτυξη.  

Μελέτες αναφέρουν ότι η ίδρυση περιφερειακών Πανεπιστημίων σχετίζεται συχνά με την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης και ανάπτυξης της περιοχής όπου αυτά εγκαθίστανται. Έτσι, πέρα από τον εξ ορισμού βασικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό σκοπό του Πανεπιστημίου, παράγοντες όπως η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και η άμεση βελτίωση ποικίλων οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής (π.χ. η ενοικίαση κατοικιών, η αύξηση των εσόδων της τοπικής αγοράς, η ενίσχυση των εμπορικών καταστημάτων και των χώρων εστίασης, η αύξηση εσόδων στα δημόσια μέσα μεταφοράς κ.ά.) εξαιτίας της παρουσίας της πανεπιστημιακής μονάδας στην εκάστοτε περιοχή, αναμένεται να δράσουν προσθετικά για το συνολικό εισόδημα της περιοχής.

Παράλληλα, η ίδρυση Πανεπιστημίων έχει μακροχρόνια αναπτυξιακά αποτελέσματα στην περιοχή, μέσω της δημιουργίας ενός ικανότερου και πιο επιδέξιου εργατικού δυναμικού. Επιπρόσθετα, πέρα από την άμεση βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της περιοχής, η λειτουργία του Πανεπιστημίου στην περιοχή αναμένεται να επιφέρει θετικές αλλαγές και στην κοινωνική δομή αυτής.

Προς τα τέλη του ΄90 στη Βέροια είχαν γίνει κάποιες σημαντικές προσπάθειες για την ίδρυση κάποιας Πανεπιστημιακής σχολής, και υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας για σχολή Ελληνικών Σπουδών. Μάλιστα την είχαμε προσδιορίσει να γίνει σε νέο κτίριο που θα κτίζονταν στο άλσος του Αλιάκμονα, μια έκταση 60 στρεμμάτων.

Δυστυχώς όμως με ολιγωρίες που υπήρξαν, τελικά η συγκεκριμένη σχολή δεν ιδρύθηκε στη Βέροια. Σε αντάλλαγμα δημιουργήθηκε μετέπειτα η Σχολή Χωροταξίας στο παλαιό στρατόπεδο στην Αγία Βαρβάρα η οποία, όπως προαναφέραμε, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, λες και μας την έδωσαν για να μας …ξεγελάσουν!!!

Στα πλαίσια αυτών των προβληματισμών, θεωρούμε ότι η Βέροια η οποία είναι από τις ελάχιστες πόλεις που δεν διαθέτουν μια πανεπιστημιακή σχολή, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να «ανοίξουμε» τον φάκελο «Πανεπιστήμιο στη Βέροια».

Έτσι ζητήσαμε να μας καταθέσουν την άποψή τους ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ισχυρός Δήμος» Κώστας Παλουκίδης, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ως εκπρόσωπος του συνδυασμού «Νέα Εποχή-ΑλλάΖουμε» του Θεόφιλου Κορωνά ο οποίος δεν απάντησε στα σχετικά ερωτήματά μας και του Παναγιώτη Χατζησάββα τεπικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση για τον Δήμο Βέροιας».

Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ μας που θα δημοσιευτεί την επόμενη Δευτέρα, θα δημοσιεύουμε τοποθετήσεις νέων δημοτικών συμβούλων, «φρέσκα» μυαλά, όπως συνηθίζουμε να λέμε για το νεαρό της ηλικίας τους, του Γιώργου Τσιλογιάννη, του Άρη Βενιόπουλου και του Κώστα Γεωργιάδη.

Κώστας Βοργιαζίδης (Δήμαρχος Βέροιας): Βασική επιδίωξή μας μια σχολή ιστορίας αρχαιολογίας

«Αναμφισβήτητα η λειτουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος στην Βέροια έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία της. Εξάλλου, είχαμε δει επί του πρακτέου, τα θετικά αποτελέσματα την περίοδο ίδρυσης του Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ στην Βέροια, αλλά και τις επιπτώσεις από τη μετεγκατάστασή του στην έδρα του, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη.

Η επαφή της πόλης μας με ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα συνέβαλλε σημαντικά στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είχαν ως αποστολή την προώθηση της διαδικασίας της μάθησης, της έρευνας και της καινοτομίας. Παράλληλα η παρουσία τους στην πόλη, την είχε τονώσει οικονομικά, καθώς νέοι άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας εγκαταστάθηκαν και φοιτούσαν εδώ.

Βρίσκεται στις βασικές επιδιώξεις μας η λειτουργία ενός παραρτήματος Πανεπιστημιακής Σχολής ή ακόμα ενός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση και εξειδίκευση της γνώσης και της έρευνας. Ειδικότερα, αν αναλογιστούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μπορούμε να προσελκύσουμε σχολές σχετικές με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση, όταν γνωρίζουμε μάλιστα ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υφίσταται πλήθος τμημάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με εξειδικεύσεις και επαγγέλματα τα οποία παρέχουν ευκαιρίες απασχόλησης. Πέρα όμως από τον πρωτογενή τομέα, βλέπουμε ότι στη χώρα ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος κλάδος είναι αυτός του τουρισμού, ο οποίος για την περιοχή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αρχαιολογικό πλούτο μας. Λόγω της εγγύτητάς μας με τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στην περιοχή θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και ένα πανεπιστημιακό τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας».

Παλουκίδης Κωστας (επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης): Σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων της πόλης μας

«Ο συνδυασμός μας, «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ», έχουμε την άποψη, όπως άλλωστε αυτή διατυπώθηκε και στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας, ότι η ίδρυση και η λειτουργία ενός η περισσότερων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας ή ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας θα ήταν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με πολλαπλά οφέλη πρωτίστως οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά.

Δυστυχώς ο δήμος μας και η πόλη της Βέροιας υφίσταται εδώ και χρόνια μια συνεχή υποβάθμιση  καθ΄ όσον οι δημοτικές αρχές της τελευταίας 15ετίας δεν ήταν σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε να μην φύγει η πανεπιστημιακή σχολή που με τόσο κόπο ήρθε στην Βέροια επί δημαρχίας Χρήστου Σκουμπόπουλου, να χάσει η πόλη πολυάριθμο στρατιωτικό προσωπικό με την απομάκρυνση στρατιωτικών μονάδων και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διεκδίκηση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Η λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής μας.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που συμπίπτει χρονικά με την αναστύλωση του ανακτόρου των Αιγών και την λειτουργία του πολυκεντρικού μουσείου, θα ήταν η λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων που σχετίζονται με την αρχαιολογία, την ιστορία, τις ανασκαφές.

Είναι δυνατόν η περιοχή μας που είναι από τις πρώτες σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας, να στερείται οποιασδήποτε σχολής με συναφές αντικείμενο;

Η πρόταση του συνδυασμού μας είναι ο δήμος μας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ίδρυσης πανεπιστημιακών τμημάτων, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες, όπως σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων της πόλης μας (Επιμελητήριο, Εμπορικό Σύλλογο, Τ.Ε.Ε., κλπ), συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, επαφή με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και να υπομένουμε καρτερικά την οικονομική μαράζωση της πόλης μας.

Μόνο με δυναμικές πρωτοβουλίες θα βγούμε από το τέλμα!».

Θόδωρος Θεοδωρίδης (εκπρόσωπος της παράταξης «Νέα Εποχή»): Πόλεις που έχουν σχολές, πολλαπλασίασαν όσα είχαν…»

«Είναι εμφανέστατο ότι η πόλη μας, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ανάπτυξη, με τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Αυτά είναι οι μοναδικές Αιγές, οι δύο λίμνες του Αλιάκμονα με όλη την παρόχθια περιοχή του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας μας και ο Τριπόταμος. Ο συνδυασμός των τριών αυτών δεδομένων, θα άλλαζε τα πάντα στην περιοχή μας.

Σε ότι αφορά Πανεπιστημιακές σχολές, δεν θέλει ανάλυση. Οι πόλεις που έχουν τέτοιες σχολές, πολλαπλασίασαν όσα είχαν οι πόλεις αυτές. Δυστυχώς, ήρθε μία σχολή και την αφήσαμε να φύγει. Δεν δέχομαι επουδενί ότι οι άλλοι φταίνε που την πήρανε. Απλά εμείς ήμασταν ανεπαρκείς να την κρατήσουμε. Κύρια υπεύθυνοι για οτιδήποτε στον τόπο μας, είμαστε εμείς. Θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί μια σχολή , με αρχαιολογικό ή περιβαλλοντικό αντικείμενο. Όμως και μια τέτοια πρόθεση και προσπάθεια, θέλει όρεξη, σχέδιο, στόχους, επιμονή και βέβαια, ανθρώπους. Οι πόλεις, δεν είναι τα ντουβάρια τους αλλά, οι άνθρωποί της. Αυτοί ανασταίνουν ή θάβουν έναν τόπο. Δεκάδες πόλεις, ανέπτυξαν όλα όσα αναφέρω εδώ. Εμείς σε όλα όχι. Η σύγκριση με άλλες πόλεις, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Και επειδή συμμετέχω εδώ και χρόνια στα Δημοτικά δρώμενα, είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε κάποιες δεκαετίες πίσω. Και μόνον να κοιτάξει κάποιος γύρω του εδώ, όλο τον χρόνο, θα διαπιστώσει ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε και αυτό δεν απασχολεί».

Παναγιώτης Χατζησάββας (επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»):  Ναι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο…

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς υπερασπίζονται με τις κινητοποιήσεις τους το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου γνώση και απόκτηση πτυχίου θα μετατραπούν σε αντικείμενο αγοραπωλησίας.

Η προγενέστερη εμπειρία δείχνει πως μια σειρά σχολές και πανεπιστημιακά τμήματα στην περιφέρεια έκλεισαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών και της παντελούς απουσίας κυβερνητικής παρέμβασης για δωρεάν φοιτητική στέγη και σίτιση, που έχουν φέρει σε δεινή οικονομική θέση τις λαϊκές οικογένειες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγασης, σίτισης και φοίτησης. Αν δεν ενισχυθεί το λαϊκό εισόδημα, δεν καταργηθεί η βάση εισαγωγής και δεν υπάρξει κρατική μέριμνα για δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών, η όποια ίδρυση σχολής ή πανεπιστημιακού τμήματος σε μια επαρχιακή πόλη θα ήταν θνησιγενής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι δημόσια αναβαθμισμένα πανεπιστήμια και για αυτό πρέπει να παλέψουμε. Το ζήτημα της διεκδίκησης ενός πανεπιστημιακού τμήματος δε μας απασχολεί πρώτη φορά. Αυτό όμως που καθορίζει το «άνοιγμα» και το «κλείσιμο» των πανεπιστημιακών τμημάτων κάθε φορά δε διαμορφώνεται με επιστημονικά κριτήρια, όπως θα έπρεπε, αλλά με γνώμονα το πού επικεντρώνει το ενδιαφέρον του το κεφάλαιο για μεγαλύτερη κερδοφορία».

Την επόμενη Δευτέρα θα δημοσιεύσουμε τις απόψεις και νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά από επίσημες θέσεις και όπως προαναφέραμε των Δημοτικών Συμβούλων Γιώργου Τσιλογιάννη, Άρη Βενιόπουλου και του Συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Βέροιας Κώστα Γεωργιάδη.  

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/2/24)