- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 674 φορές
- Φωτορεπορτάζ
Έρμαιο του Δημοσίου… (φωτο)
Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΒΕΡΟΙΑΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΞΙΩΝΕΙ 255.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (7/10/24)
Ούτε στην σημερινά γενιά, ούτε και στην επόμενη δεν αχνοφαίνεται πως η μεγάλη κοινωνία της συνοικίας του Προμηθέα Βέροιας, θα αποκτήσει τον δικό της χριστιανικό Ιερό Ναό. Μια συνοικία που είναι πληθυσμιακά το 1/4 του συνόλου των κατοίκων της Βέροιας. Εκτός κι αν ο Δήμος Βέροιας ή η τοπική μας εκκλησία θα κερδίσει το …Τζόκερ των 20 εκ. ευρώ και παράλληλα αποφασίσουν να διαθέσουν τα κέρδη προς τον σκοπό αυτό.
Μετά τα, επιεικώς, πολύ δύσκολα και χρονοβόρα προβλήματα που υπάρχουν, είναι αδύνατον να ξεπεραστούν για ένα οικόπεδο που πληρώθηκε για τον σκοπό της ανέγερσης ναού στον Προμηθέα Βέροιας (στην περιοχή των Εβραικών Μνημάτων δίπλα στο ΚΕΜΑΕΔ), αφιερωμένου στον Άγιο Σωσίπατρο. Οικόπεδο που πληρώθηκε από τον Δήμο Βέροιας το 2008, αλλά αποδείχθηκε πως δεν ήταν «καθαρό» ιδιοκτησιακά.
Έτσι οι χιλιάδες κάτοικοι του Προμηθέα εξυπηρετούνται για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα από τον πλησιέστερο ναό που βρίσκεται ένθεν του ποταμού Τριπόταμος, τον Άγιο Γεώργιο. Είτε για έναν απλό εκκλησιασμό, είτε για ένα μυστήριο, οι κάτοικοι του Προμηθέα, στερούνται για πολλές δεκαετίες και θα στερηθούν από περισσότερες την απουσία ενός «δικού» τους ναού.
Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι για το πρόβλημα έλλειψης εκκλησίας στον Προμηθέα, την περίοδο που οι αείμνηστοι δωρητές της Βέροιας, αδελφοί Κούσιου, είχαν προτείνει τα χρήματα μιας μεγάλης δωρεάς να δοθούν για ανέγερση Ιερού Ναού στον Προμηθέα. Όμως κάποιοι θεώρησαν πιο φρόνιμο να χρησιμοποιηθεί η δωρεά τους για μια γέφυρα που θα ένωνε τον Προμηθέα με το κέντρο της πόλης (η οποία τελικά ολοκληρώθηκε)και όχι με την ανέγερση ενός Ναού όπου το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν ήταν ξεκάθαρο.
Όλη η ιστορία της υπόθεσης του Αγίου Σωσιπάτρου
Ας δούμε το story της υπόθεσης «ανέγερση Ιερού Ναού Άγιος Σωσιπάτρου»:
Το 2008 αγόρασε ο Δήμος από το Δημόσιο με 225.000 ευρώ το οικόπεδο που σύμφωνα με το ρυμοτομικό προβλέπεται για εκκλησία. Ήδη στους τίτλους κυριότητας που μας είχε δώσει η τότε κτηματική υπηρεσία, έγραφε ότι ήδη είχε ασκηθεί αγωγή για τον Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου (ΚΑΕΚ) όπου μέσα εμπίπτει αυτή η έκταση. Γιατί τι συμβαίνει; Όταν ένας ιδιοκτήτης αγοράσει ένα οικόπεδο, πρέπει να συνάδει με το κτηματολόγιο. Δεν μπορεί να φαίνεται άλλο όνομα. Η Κτηματική λοιπόν, μας έδωσε τους δύο τίτλους που ήταν ιδιωτών. Βέβαια είχε ασκήσει αγωγή το Δημόσιο για την διόρθωση του Κτηματολογίου. Βγήκε μια απόφαση το 2017 με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του Δημοσίου και αναγνωρίστηκαν κάποιοι ιδιώτες με ποσοστά στα συγκεκριμένα οικόπεδα. Στην συνέχεια το Δημόσιο έκανε έφεση, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της έφεσης.
Επειδή τα χρήματα ο Δήμος Βέροιας τα είχε δώσει, αρχικά με δύο δόσεις το 2008 και τα υπόλοιπα σταδιακά μέχρι το 2016. «Βλέποντας ως Δήμος ότι το Δημόσιο δεν κινεί την υπόθεση, αν και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε παραδίδοντας στοιχεία, φοβηθήκαμε μήπως χάσουμε και τα λεφτά μας» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και επισήμανε ότι «ζητήσαμε, ως υποχρέωσή τους, να αλλάξουν το Κτηματολόγιο για να μεταγράψουμε τις αποφάσεις και να γίνει η μεταβίβαση των οικοπέδων στον Δήμο Βέροιας. Επειδή το Δημόσιο αρνήθηκε να μας επιστρέψει τα χρήματα που πληρώσαμε, για να μην χάσει ο Δήμος Βέροιας το δικαίωμα να επιστραφούν τα χρήματα που πλήρωσε, ασκήσαμε αγωγή κατά του Δημοσίου. Άλλωστε στα συμβόλαια είναι καταγεγραμμένος όρος ο Δήμος Βέροιας να διατηρεί το δικαίωμα να του επιστραφούν τα χρήματα στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Παρόλα αυτά ο δικηγόρος του Δημοσίου καθυστερούσε με την υπόθεση. Να φανταστείτε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα και ημερομηνία δικασίμου της υπόθεσης. Και μπροστά σ΄ αυτό τον κίνδυνο να χαθούν τα 225.000 ευρώ που πλήρωσε ο Δήμος Βέροιας για τα οικόπεδα όπου θα παραχωρούνταν για ανέγερση Ιερού Ναού, αναγκάστηκε η δημοτική αρχή να προβεί στην έννομη διαδικασία να πάρει πίσω τα χρήματα που πλήρωσε. «Αν και δεν προβλέπετε από τους όρους του συμβολαίου, ο Δήμος κατέθεσε αγωγή αξιώνοντας πάρει πίσω τα χρήματα που πλήρωσε και μάλιστα έντοκα» επισήμανε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.
Στενάχωρη κατάσταση στην Μητρόπολη Βέροιας
Όλη αυτή η διαδικασία τι δείχνει; Ο Προμηθέας στις επόμενες δεκαετίες δεν πρόκειται να αποκτήσει Ιερό Ναό για τους θρησκευόμενους κατοίκους του. Ακόμα και αν δικαιωθεί ο Δήμος Βέροιας απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, να πάρει πίσω τα χρήματα που πλήρωσε για την απόκτηση του οικοπέδου, ο χρόνος είναι μακρύς για να πάρει η υπόθεση τον σωστό της δρόμο. Μόλις επιστραφούν από το Δημόσιο τα 225.000 ευρώ που πληρώθηκαν, και εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση να ξεκινήσουν εκ νέου απαλλοτριώσεις των συγκεκριμένων οικοπέδων, φανταστείτε πόσα χρόνια ακόμα θα περάσουν μέχρι να περιέλθουν στην πλήρη και …ξεκάθαρη ιδιοκτησία του Δήμου και να παραχωρηθεί στην συνέχεια στη Μητρόπολη Βέροιας ώστε με χρηματοδότηση της εκκλησίας και τις χορηγίες του εκκλησιάσματος να ξεκινήσει η ανέγερση του Αγίου Σωσιπάτρου.
Αν και επικοινωνήσαμε με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας για να καταγράψουμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ μας τις απόψεις της τοπικής εκκλησίας μας για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε με τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, καθώς βρίσκονταν στην Ιεραρχία της Αθήνας και μόλις σήμερα Δευτέρα θα επέστρεφε στη βάση του τη Βέροια, όπου πρόθυμα θα μας κατέθετε τις απόψεις του.
Ωστόσο το θρησκευτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην Μητρόπολη υπάρχει μια στενάχωρη κατάσταση για τα προβλήματα που υπάρχουν για τον χώρο του οικοπέδου που στερούν μια μεγάλη ορθόδοξη οικογένεια, όπως είναι ο Προμηθέας, που στερείται έναν ναό του. Ελπίζουμε με την επιστροφή του Μητροπολίτη μας από την Αθήνα, να έχουμε μια τοποθέτηση επί του προβλήματος, για να ενημερωθούν οι θρησκευόμενοι πολίτες της περιοχής του Προμηθέα και όχι μόνο.
«Αν ήμασταν μουσουλμάνοι, θα γίνονταν τρία τζαμιά…»
Επειδή θέλαμε να αφουγκραστούμε και να καταγράψουμε τα συναισθήματα των κατοίκων του Προμηθέα, μιλήσαμε με κάποιους πολίτες οι οποίοι μας ανέφεραν την αγανάκτηση που νοιώθουν γιατί δεκαετίες τώρα η μεγαλύτερη συνοικία της Βέροιας, που αποτελεί το ¼ του πληθυσμού της, δεν έχει που να εκκλησιαστεί.
«Δεν έχουμε που να κηδέψουμε τους ανθρώπους μας, να παντρέψουμε τα παιδιά μας. Με παραδείγματα από άλλες περιοχές, «αν ήμασταν μουσουλμάνοι, οι πολιτικοί όλων των βαθμίδων θα είχαν φροντίσει να κτίσουν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία τζαμιά στον Προμηθέα. Μπορεί να ακούγεται κάπως σκληρό το παράδειγμα, ωστόσο αποτελεί μια αλήθεια με όσα βλέπουμε καθημερινά στην πατρίδα μας» μας είπε χαρακτηριστικά ο κάτοικος του Προμηθέα και παλιό μέλος του συνοικιακού συμβουλίου Θόδωρος Χατζηθεοδώρου και συνέχισε δίνοντας μια άλλη διάσταση:
«Στην σημερινή καθημερινότητα βλέπουμε να αυξάνεται η παραβατικότητα των νέων παιδιών. Και επειδή θεωρώ και προσωπικά, αλλά και οι περισσότεροι συμπολίτες μου, ότι η κατήχηση και η εκκλησία γενικότερα κρατάει μακριά τα παιδιά μας από κάθε λογής παράνομες πράξεις και παράλληλα διαμορφώνει σωστούς και πράους ανθρώπους, αυτό αποτελεί ένα μειονέκτημα για την περιοχή μας και την κοινωνία μας.
Αντιλαμβανόμαστε και διαβάζουμε ότι υπάρχουν κάποια αξεπέραστα προβλήματα. Δεν έπρεπε η δημοτική αρχή να ενημερώσει τους κατοίκους του Προμηθέα. Να δείξει κάποιο ενδιαφέρον ενημέρωσης για τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν σε μια μεγάλη περιοχή της πόλης;. Είναι κάτι που μας στεναχωρεί γιατί νοιώθουμε ότι υπάρχει αδιαφορία προς εμάς. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια την κοινωνία μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που πριν χρόνια κάναμε και λιτανείες για την επίλυση του προβλήματος με τον Άγιο Σωσίπατρο ».
Γεωργιάδης Κώστας: Ο Άγιος Γεώργιος δεν επαρκεί…
Για το ίδιο ζήτημα ζητήσαμε να εκφραστεί και η άποψη της Δημοτική Κοινότητας. Έτσι ζητήσαμε την άποψη του μέλους της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Κωνσταντίνο Γεωργιάδη ο οποίος μας είπε πως «το θέμα της εκκλησίας στον Προμηθέα είναι ένα μακροχρόνια ζήτημα που μάλιστα καταγράφηκε ως πρώτο αίτημα σε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις των παρελθόντων ετών.
Από όσα γνωρίζω, επί δημαρχίας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, δόθηκε στη Μητρόπολη – και σε συνεργασία με αυτήν- ένα στρέμμα που προοριζόταν για την ανέγερση ναού, όπως άλλωστε προβλεπόταν στο σχέδιο πόλης. Αυτό βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ΚΕΜΑΕΔ.
Ο Άγιος Γεώργιος δεν μπορεί και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός Προμηθέα που ραγδαία αναπτύχθηκε. Αυτό είναι δεδομένο.
Μακάρι κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί προς αυτό το σκοπό και να λυθεί ένα σημαντικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής».
ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (7/10/24)
Φωτορεπορτάζ
https://kerkidasport.gr/home/ola-ta-arthra/33416-ermaio-tou-dimosiou#sigProIde520a63ac7