Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Άλσος - φάντασμα! (φωτο)

Άλσος - φάντασμα! (φωτο)

15 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ. ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ) ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (30/06/25)

Ο κάθε δημόσιος χώρος, οποιαδήποτε κι αν είναι η χρήση του, πρέπει να είναι προσεγμένος, καλαίσθητος και σωστά σχεδιασμένος. Έτσι, προσελκύει τα βλέμματα, συνιστά πολύτιμο χώρο αναψυχής σε μία πόλη, αυξάνει την προσέλευση του κοινού, προσφέρει ευκαιρίες για παιδικό παιχνίδι και κοινωνικοποίηση των κατοίκων.Συνάμα, βελτιώνει σημαντικά το μικροκλίμα στο αστικό περιβάλλον.

Ως προς το Αισθητικό Άλσος, όπως χαρακτηρίζονται από τους αρχιτέκτονες τα άλση, είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητος ένας τέτοιος χώρος, ο οποίος λόγω έκτασης και θέσης προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο ελκυστικός.

Ένα από αυτά τα άλση είναι και αυτό στο φράγμα του Αλιάκμονα, λίγα μέτρα έξω από την Αγία Βαρβάρα Δήμου Βέροιας. Ένα παραποτάμιο άλσος που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και σύμφωνα με παλαιότερα ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα μας, δεν ανήκει σε …κανέναν, ώστε να αξιώσει η τοπική κοινωνία την συντήρηση και αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των διερχόμενων επισκεπτών μιας και βρίσκεται στον δρόμο Βέροια-Βεργίνα με τους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους των Αιγών.

Επανερχόμαστε και πάλι σε αυτό το ζήτημα του εγκαταλελειμμένου άλσους στην γέφυρα του Αλιάκμονα, αφού σας αποκαλύψουμε ότι στα 40 και πλέον στρέμματα, υπάρχουν με 15 διαφορετικές φερόμενες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με τον χάρτη του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ένας μοναδικός χώρος που κανένας για δεκαετίες δεν αξίωσε να τον οικειοποιηθεί και πρέπει πλέον ο Δήμος Βέροιας να τον αποκτήσει και να τον αξιοποιήσει.

Πρώτα απ΄ όλα ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, άσχετα αν είναι εξ ολοκλήρου ή όχι δικός της χώρος, οφείλει στην συντήρηση, στη βελτίωση και στην  αναβάθμιση της υφιστάμενης κατάστασης με κατάλληλη αξιοποίηση και δημιουργία των οικημάτων και λοιπών στοιχείων και αφετέρου με τον εμπλουτισμό του με νέες προτάσεις και χρήσεις του χώρου. Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν δράσεις για δημιουργικό παιχνίδι, θεματικές ζώνες για προσέλκυση διαφόρων ηλικιακών ομάδων, υπαίθριες αθλητικές δράσεις και να δοθεί βάρος στην επαφή με το ποτάμι, την κοίτη του Αλιάκμονα.

Γιώργος Ουρσουζίδης: Άλσος με 15 διαφορετικές ιδιοκτησίες!!!

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Ουρσουζίδη ο οποίος πέρα της επαγγελματικής του κατάρτισης, στην μακρά πορεία του έχει αναπτύξει πολλές περιβαλλοντικές δράσεις.

Το πρώτο θέμα που «αγγίξαμε», ήταν η σημερινή εικόνα του άλσους στον Αλιάκμονα:

«Η εικόνα στο Άλσος του Αλιάκμονα, στην Αγία Βαρβάρα του Δήμου Βέροιας, μπορεί να περιγραφεί με μια μόνο λέξη: Εγκατάλειψη!

Το άλσος διοικητικά ανήκει στον Δήμο Βέροιας, αποτελεί δε ιδιοκτησία πολλών φερόμενων ιδιοκτητών, στο χάρτη του Εθνικού Κτηματολογίου εμφανίζονται  τουλάχιστον 15 διαφορετικές ιδιοκτησίες. Από την άποψη αυτή υπάρχει ζήτημα ιδιοκτησίας του χώρου, αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για την παντελή έλλειψη μέριμνας από πλευράς Δήμου Βέροιας» μας είπε και πρόσθεσε ότι «ο χώρος του άλσους, όπως κάθε χώρος στα όρια του Δήμου, πρέπει να διατηρείται καθαρός και προσβάσιμος, πολύ περισσότερο όταν προσφέρεται για αναψυχή και συνδυάζει το πλούσιο υδάτινο στοιχείο του Αλιάκμονα με την φανταστική βλάστηση που το περιβάλλει».

Αναφερόμενος στην τοποθεσία που βρίσκεται το άλσος και την γενικότερη αξιοποίηση της περιοχής, ο Γιώργος Ουρσουζίδης μας απάντησε:

«Περιττό να τονίσω, ότι το υπόψη Άλσος μαζί με τις δύο λίμνες του Αλιάκμονα, βρίσκονται ακριβώς πάνω στο δρόμο προς τον Αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, από την άποψη αυτή και μόνον, ο χώρος έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς για αναψυχή και ξεκούραση για τους τουρίστες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επισκέπτονται τις Αιγές και το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Η διαδρομή παράλληλα με το ποτάμι – απ τις δυο πλευρές του Αλιάκμονα -  είναι μοναδική, τόσο η θέα του ποταμού, όσο και η ιστορική αξία του χώρου, επιβάλλονται στον επισκέπτη, ιδιαίτερα σ όσους έρχονται από άλλες πατρίδες προκειμένου να επισκεφτούν τις αρχαιότητες, να αγγίξουν την ιστορία του τόπου των αρχαίων Μακεδόνων που αγγίζει τα 2.500 χρόνια! Αναντίρρητα, αφορά στον σημαντικότερο χώρο του Δήμου Βέροιας, που συνδυάζει φυσική ομορφιά και ιστορία».

Απολάμβαναν την ηρεμία και την φυσική ομορφιά

Ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός «στάθηκε» στο (προ)χθές όταν το άλσος στον Αλιάκμονα είχε ζωή, αλλά και στο σήμερα με την τραγική του υποβάθμιση και αδιαφορία.

«Σπάνια συναντά κανείς τέτοια αδιαφορία, τέτοια εγκατάλειψη, δεν μιλώ για μεγάλες επενδύσεις «Φαραωνικού τύπου», το άλσος έχει ανάγκη από φροντίδα και ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να διατηρηθεί το φυσικό τοπίο και κυρίως να δίνει την εικόνα ενός χώρου, όπου η κοινωνία μεριμνά να είναι περιποιημένος και προσβάσιμος στους πολίτες.

Πριν αρκετά χρόνια, το άλσος ήταν μακράν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, υπήρχε ζωή, υποδέχονταν σε καθημερινή βάση τους πολίτες που απολάμβαναν την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά. Ιδανική διέξοδος από τον θόρυβο της πόλης και την καθημερινότητα, για μικρούς και μεγάλους» μας είπε ο Γιώργος Ουρσουζίδης και επισήμανε:

«Η σημερινή εικόνα δεν τιμά κανέναν, ούτε τον Δήμο Βέροιας, ούτε εμάς τους πολίτες, που αδιαφορώντας, επιτρέψαμε την τραγική υποβάθμιση ενός ιδανικού τόπου αναψυχής που μας κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές. Άνθρωποι με ευαισθησία, εμπνευσμένοι από την ομορφιά του τοπίου, φύτεψαν τα δένδρα και δημιούργησαν το άλσος στη Βόρεια όχθη της λίμνης του Αλιάκμονα, διότι απ την άλλη, τη Νότια όχθη, υπάρχουν τα αιωνόβια πλατάνια που ολοκληρώνουν την ειδυλλιακή εικόνα γύρω απ τη λίμνη».

Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας από πυρκαγιά

Όμως ο Γιώργος έδωσε μεγαλύτερη και αντικειμενική διάσταση στο ζήτημα «άλσος Αλιάκμονα». Έθιξε το πρόβλημα ασφάλειας από τυχόν μιας πυρκαγιάς.

«Εκτός των άλλων, τίθεται ευθέως ζήτημα ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, το άλσος είναι εξαιρετικά ευάλωτο για εκδήλωση πυρκαγιάς, αυτό νομίζω είναι προφανές, αρκεί  μια ματιά στις πρόσφατες φωτογραφίες που επισυνάπτονται.

Τα εύλογα ερωτήματα:

•Αποτελεί ή όχι, ευθύνη της πολιτείας,  ο άμεσος καθαρισμός του χώρου και η απομάκρυνση των μπάζων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως ακριβώς το επιβάλλει σε κάθε πολίτη που διαθέτει ιδιοκτησία; *(Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αφορά στον πολιτισμό μας και όχι σε εφαρμογή της όποιας νομοθεσίας!)

•Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, ποιες θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις;

-Οι κάτοικοι των εγγύτερων οικισμών θα εκτεθούν στα προϊόντα της καύσης.

-Κινητοποίηση μέσων κατάσβεσης και ασφάλειας, το κόστος ξεπερνά κατά πολύ το ετήσιο κόστος συντήρησης και ευπρεπισμού του χώρου.

-Άμεσος κίνδυνος να καούν οι όμορες καλλιέργειες.

-Το κόστος αποκατάστασης/αναγέννησης του Άλσους, αφορά σε ενέργειες που απαιτούν χρήμα, και το χειρότερο, χρόνια αναμονής!

Αυτή η παρακμιακή κατάσταση, αναμφίβολα πρέπει να αλλάξει!

- Είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, αφορά στον οφειλόμενο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αφορά στον σεβασμό της μεγάλης, της μοναδικής ιστορίας του τόπου.

-  Είναι αδιανόητο οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών να αντικρίζουν αυτή την εικόνα της απόλυτης εγκατάλειψης του παραποτάμιου άλσους, ενώ θα μπορούσαν να το απολαύσουν, είναι άδικο για τον τόπο, για την ιστορία μας, για τον πολιτισμό μας!

-  Δεν μπαίνω στα ζητήματα της οικονομικής ωφέλειας που θα μπορούσε να προκύψει, τα οφέλη είναι νομίζω προφανή, ακόμη και στον πλέον αδαή!».

Κίνδυνος πυρκαγιάς στην Νεκρόπολη των Αιγών

Κλείνοντας την συζήτησή μας με τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Ουρσουζίδη, τέθηκε και η περίπτωση της Νεκρόπολης των Αιγών που αυτήν την περίοδο είναι «πνιγμένη» στα χόρτα με μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. 

«Είναι καιρός το Υπουργείο Πολιτισμού να μελετήσει και να προτείνει παρεμβάσεις που να αναδεικνύουν συνολικά τον ευρύτερο χώρο των Αιγών, γλυτώσαμε απ τη χωματερή στην κοίτη του Αλιάκμονα, γλυτώσαμε απ τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τον Χ.Υ.Τ.Υ., στον ομφαλό, στην “πύλη” των Αιγών, είναι καιρός να ξυπνήσει το κράτος των Αθηνών!

Εδώ αξίζει να σταθούμε στη «Νεκρόπολη των Αιγών», μόλις λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, η κατάσταση είναι ίδια και πολύ χειρότερη απ αυτή τους άλσους, ελπίζω να μη ζήσουμε καταστάσεις, όπως αυτές του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών! Η κυρία Μενδώνη ας λάβει υπόψη της, ότι κανείς δεν ξεχνά τη απόπειρα βεβήλωσης του ιερού χώρου των Αιγών, φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα και την υπογραφή της!

Μέχρι τότε, είναι υπόθεση δική μας να εκπονήσουμε μια μελέτη ήπιων παρεμβάσεων, ώστε ο χώρος του Άλσους να γίνει ξανά τόπος αναψυχής και προσβάσιμος με ασφάλεια για τους πολίτες!» κατέληξε ο Γιώργος Ουρσουζίδης.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ) ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (30/06/25)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS