- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
- Posted
- Διαβάστηκε 970 φορές
Football League: Ο απολογισμός με τη... γλώσσα των αριθμών
Τρεις αγωνιστικές πριν από την κανονική ολοκλήρωσή του έριξε τους τίτλους τέλους για φέτος το Πρωτάθλημα της Football League. Η πανδημία του κορωνοϊού έριξε βαριά τη σκιά της και υπό το βάρος των προβλημάτων που δημιούργησε οδήγησε, τελικώς, τις ομάδες σε απόφαση οριστικής διακοπής, η οποία επικυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της διοργανώτριας.
Το metrosport.gr κάνει έναν απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε και παρουσιάζει τη στατιστική απεικόνιση του Πρωταθλήματος.
Τρικαλινή υπεροχή
Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα ο ΑΟ Τρίκαλα κατάφερε σταθερά και μεθοδικά να ανεβάσει ταχύτητα και στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν είχε θέση οδηγού στην «κούρσα» του Πρωταθλήματος. Η διακοπή τον βρήκε στην κορυφή και δεδομένα θα αγωνίζεται στη Super League 2 τη νέα σεζόν ανεξαρτήτως αποφάσεων για τη δομή των κατηγοριών. Η υπεροχή της θεσσαλικής ομάδας αποτυπώνεται και στις στατιστικές κατηγορίες, στις περισσότερες εκ των οποίων υπερτερεί.
Ήταν η ομάδα με τις περισσότερες νίκες (13) και τις λιγότερες ήττες (3) στο Πρωτάθλημα, ενώ στο ενεργητικό της είχε και την καλύτερη επίθεση με 28 γκολ, μαζί με τον Ολυμπιακό Βόλου. Μόνο στην άμυνα δεν κατάφερε να πάρει τα πρωτεία, καθώς τα 14 γκολ που δέχθηκε ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση στο Πρωτάθλημα. Τα πρωτεία σε αυτήν την κατηγορία κατέκτησε η Καβάλα που δέχθηκε 12 γκολ, ενώ ακολούθησε ο Ιωνικός με 13 γκολ, παθητικό.
Περισσότερες νίκες: ΑΟ Τρίκαλα (13), Ιωνικός (11), Διαγόρας Ρόδου (10), Νίκη Βόλου (10).
Περισσότερα γκολ: ΑΟ Τρίκαλα (28), Ολυμπιακός Βόλου (28), Διαγόρας Ρόδου (27), Νίκη Βόλου (27), Βέροια (27).
Λιγότερα γκολ παθητικό: ΑΟ Καβάλα (12), Ιωνικός (13), ΑΟ Τρίκαλα (14).
Καμία απόρθητη έδρα
Η φετινή Football League αποδείχθηκε στην πράξη ως ένα πρωτάθλημα λεπτών ισορροπιών. Είναι χαρακτηριστικό πως τη στιγμή της διακοπής καμία ομάδα δεν είχε εξασφαλίσει μαθηματικά την άνοδο (σ.σ. ο πρωτοπόρος ΑΟΤ τυπικά ήθελε έναν βαθμό ακόμη), ούτε στην ουρά υπήρχε κάποια χωρίς μαθηματικές ελπίδες σωτηρίας. Η αμφίρροπη εξέλιξη, καθώς και η δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να νικήσει οποιονδήποτε οπουδήποτε αποτυπώνεται και στο γεγονός πως καμία ομάδα δεν κατάφερε να κρατήσει απόρθητη έδρα.
Τρίκαλα και Ιωνικός που αξιοποίησαν περισσότερο από τον οποιονδήποτε άλλο την έδρα τους (οκτώ νίκες αμφότεροι), γνώρισαν τη γεύση της ήττας. Ο μεν ΑΟΤ από τον Διαγόρα Ρόδου, ο δε Ιωνικός από τον ΟΦ Ιεράπετρας. Κοντά στη διαφύλαξη του εντός έδρας αήττητου έφτασε η Καβάλα, η οποία, όμως, γνώρισε την ήττα στο «Ανθή Καραγιάννη» από τη Νίκη Βόλου στην τελευταία αγωνιστική πριν τη διακοπή.
Αντίστοιχα, όλες οι ομάδες πέτυχαν τουλάχιστον μια εκτός έδρας νίκη. Τις περισσότερες εξ αυτών σημείωσαν Τρίκαλα και Διαγόρας Ρόδου με πέντε, ενώ μόλις μία είχαν οι Ιάλυσος Ρόδου, Ένωση Ασπροπύργου, Καλαμάτα και ΠΟ Τρίγλιας.
Περισσότερες εντός έδρας νίκες: ΑΟ Τρίκαλα (8/11), Ιωνικός (8/12), Νίκη Βόλου (7/12)
Περισσότερες εκτός έδρας νίκες: ΑΟ Τρίκαλα (5/12), Διαγόρας Ρόδου (5/12), ΟΦ Ιεράπετρας (4/11), Βέροια (4/12).
Συμμετοχές και σκόρερ
Πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος ήταν ο Στέλιος Κρητικός του Ιωνικού, ο οποίος πέτυχε 12 γκολ και ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο Γιάννης Πασάς της Βέροιας με δέκα γκολ. Την πρώτη τριάδα της κατάταξης κλείνει ο Αργεντινός Αντόνιο Ροχάνο της Νίκης Βόλου, ο οποίος πέτυχε οκτώ γκολ.
Εννιά ποδοσφαιριστές έκαναν το απόλυτο συμμετέχοντας και στις 23 αγωνιστικές του Πρωταθλήματος. Δύο εξ αυτών, οι τερματοφύλακες Γιώργος Σικαλιάς (Αιγάλεω) και Θεμιστοκλής Τσέλιος (Διαγόρας) δεν έχασαν ούτε λεπτό. Οι υπόλοιποι επτά ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν και στα 23 παιχνίδια των ομάδων τους, χωρίς όμως το απόλυτο σε λεπτά είναι οι Στέλιος Κρητικός (Ιωνικός), Μανώλης Αποστολίδης (Νίκη Βόλου), Ενέα Γκατζολάρι (ΑΟ Τρίκαλα), Χρήστος Κολλάς (Θεσπρωτός), Γιάννης Μπουρλάκης (Διαγόρας Ρόδου), Κώστας Παπαγεωργίου (ΑΟ Τρίκαλα), Χάρης Μπίκας (Θεσπρωτός).
Η μεγαλύτερη νίκη και το πιο ευρύ σκορ
H νίκη του Ιάλυσου Ρόδου επί του Ολυμπιακού Βόλου με 4-0 στις 16 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο τη 20ής αγωνιστικής έχει καταγραφεί ως η πιο ευρεία νίκη στο φετινό Πρωτάθλημα. Γενικότερα, δεν υπήρξε ομάδα που να πέτυχε περισσότερα από τέσσερα τέρματα σε ένα παιχνίδι. Η νίκη της Βέροιας με 4-2 επί του Θεσπρωτού στην Ηγουμενίτσα στις 23 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής ήταν το ματς στο οποίο σημειώθηκαν τα περισσότερα γκολ. Η «Βασίλισσα του Βορρά», μάλιστα, ήταν η μόνη ομάδα που σκόραρε τέσσερα γκολ σε εκτός έδρας παιχνίδι. Δύο φορές σκόραρε από τέσσερα γκολ η Καβάλα (4-1 με Τρίγλια και Θεσπρωτό αμφότερα εντός έδρας), ενώ νίκες με 4-1 πέτυχαν εντός έδρας ο Διαγόρας κόντρα στον Θεσπρωτό, ο Ολυμπιακός Βόλου με τον Ασπρόπυργο και ο Θεσπρωτός με τον Ολυμπιακό Βόλου.
Βενιαμίν και… μαθουσάλες
Ο Μάρκος Μαραγκουδάκης του Ιάλυσου Ρόδου αγωνίστηκε στο παιχνίδι της 7ης Μαρτίου με την Ένωση Ασπροπύργου, διανύοντας το 39ο έτος της ηλικίας του. Ο έμπειρος επιθετικός ήταν 38 ετών, ενός μήνα και επτά ημερών την ημέρα του αγώνα και καταγράφηκε ως ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής της φετινής Football League. Με κλεισμένα τα 37 αγωνίστηκαν στα ματς της τελευταίας αγωνιστικής προ διακοπής ο Εντουάρντο Μπρίτο του ΠΟ Τρίγλιας και ο Στάθης Προβατίδης του Διαγόρα Ρόδου.
Στον αντίποδα, 16 χρονών, τριών μηνών και 18 ημερών ήταν ο Μαρτίνας Καραμανώλης του Ιάλυσου όταν αγωνίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου κόντρα στα Τρίκαλα. Στο ίδιο παιχνίδι αγωνίστηκε, επίσης με τη φανέλα του Ιάλυσου, ο Γιάννης Οικονόμου, έξι μηνών μεγαλύτερος. Οι δύο τους είναι οι μοναδικοί ανήλικοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν φέτος στη Football League. Αμέσως μεγαλύτερος ήταν ο Νίκος Κατσής του Θεσπρωτού, ο οποίος αγωνίστηκε στις 23 Νοεμβρίου απέναντι στα Τρίκαλα δύο εβδομάδες αφότου έκλεισε τα 18.
Πληροφορίες από soccerbase.gr
Πηγή: metrosport.gr