ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1118 φορές

Γ’ Εθνική: Γκάφα της ΕΠΟ στη νέα προκήρυξη!

Ενώ σε όλο τον πλανήτη παίζουν βασικοί σε συλλόγους και εθνικές ομάδες παίκτες γεννηθέντες το 2004, το 2005 και το 2006 (και ο Γιαμάλ του 2007), η Ελλαδάρα και η απερχόμενη ΕΠΟ του Μπαλτακου πρωτοτυπεί για ακόμα μια φορά και «βαφτίζει» U21, παίκτες που έχουν κλείσει τα 22!

Την πολύ σημαντική αυτή αποκάλυψη έκανε (πρώτος) ο γνωστός δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδησεων Γιώργος Μανταίος, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους γνώστες του ποδοσφαιρικού ρεπορτάζ των αναπτυξιακών ηλικιών. Αφορμή, η δημοσιοποίηση στις αρχές της εβδομάδες της νέας προκήρυξης.

«Η προκήρυξη Γ’ Εθνικής που προβλέπει συμμετοχή τουλάχιστον δυο νέων σε όλο το 90λεπτο, είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Στον ορισμό «νέος» τα χαλάμε, αφού παγκοσμίως η έννοια του Youth ολοκληρώνεται στα 21. Συνεπώς θα έπρεπε το οριο να είναι 2004 ή μεγαλύτερο και όχι 2003», επισημαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος.

Επίσης παγκοσμίως τα ηλικιακά όρια προσδιορίζονται με βάση το δεύτερο έτος της αγωνιστικής σεζόν, όχι το πρώτο. Ας πούμε στην Κ19 της περιόδου 2024/25 συμμετέχουν παίκτες που θα κλείσουν τα 19 μέσα στο 2025, δηλαδή γεννηθέντες το 2006.

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά, ως παίκτης «κάτω των 21» προσδιορίζεται κάποιος ο οποιος στη διάρκεια της σεζόν πιθανότατα θα έχει κλείσει όχι απλά τα 21 αλλά ακόμα και τα 22 (πχ όσοι έχουν γεννηθεί τους πρώτους 5 μήνες του 2003).

«Παράλληλα, η προκήρυξη επιτρέπει και 5 παίκτες άνω των 33 και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο χαμένοι στο διάστημα είναι οι παράγοντες της ΕΠΟ που θεσπίζουν τέτοιους κανονισμούς. Δηλαδή με ποια λογική να παίζουν 5 «γέροι» και μόνο 2 νέοι; Το αντίθετο, θα είχε όφελος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτός ο κανονισμός ποιον οφελεί ακριβώς;», αναρωτιεται ο Γιώργος Μανταίος.

ΠΗΓΗ