ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Με λαμπρότητα η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά

Χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της υφηλίου συρρέουν και φέτος στις πλαγιές του Βερμίου για να τιμήσουν την Παναγία, την Κυρά του Πόντου.

«Όλος ο ποντιακός ελληνισμός από κάθε σημείο της υφηλίου είναι κάτι που το περιμένει να συνεορτάσει αλλά και συνευρεθεί στην Παναγία μας τον Δεκαπενταύγουστο», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο διευθυντής του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», Αντώνης Δάλλας.

Η Παναγία Σουμελά φρουρός των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, ιερό κέντρο του ανά τον κόσμο ποντιακού ελληνισμού, εκφράζει την κοινή των Ελλήνων συνείδηση για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και τη θέληση για ένα κόσμο αδελφωμένο που θα διδάσκεται όμως από την ιστορία.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης ενώ θα παραστούν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

«Ήδη ο τεράστιος προαύλιος χώρος του μοναστηριού έχει κατακλυστεί από  κατασκηνωτές, ενώ πάρα πολλοί είναι οι ημερήσιοι επισκέπτες που καταφτάνουν στο μοναστήρι στην Καστανιά Βερμίου για να κάνουν το προσκύνημά τους και το τάμα τους», είπε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Μάντσιος.

Οι εκδηλώσεις

Τα διοικητικά συμβούλια του Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» οργανώνoυν για σήμερα, 15 Αυγούστου, στην Καστανιά, στα υψώματα του Βερμίου, πανηγύρι με πολλές εκδηλώσεις.

Από τις 7 το πρωί ψάλλεται  η πολυαρχιερατική λειτουργία παρουσία του μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και πολλών επισήμων.

Πριν από το τέλος της θείας λειτουργίας θα τιμηθεί η μνήμη των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου με μια ετήσια τιμητική διάκριση και υποτροφία σε έναν από τους άριστους μαθητές του λυκείου.

Στις 11.00 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομών του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου και του μακαριστού αρχιμανδρίτη Πέτρου Θεοφύλακτου, πρώτου ηγουμένου της εν Βερμίω ιεράς μονής Παναγίας Σουμελάς.

Πηγή: thesseconomy.gr