Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οργισμένος ο Γιάννης Χασιώτης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρασαρλίδου και Αντωνίου

Οργισμένος ο Γιάννης Χασιώτης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρασαρλίδου και Αντωνίου

Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ «ΤΑ ΕΧΕΙ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – «Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ «φασιστοειδή» ΚΑΙ «εθνικιστή» ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

Viral έχει γίνει τον τελευταίο καιρό ο φερόμενος χαρακτηρισμός μαθητών του 3ου Λυκείου Βέροιας από καθηγητή τους ως «φασιστάκια» και δεν θα τα «επιτρέψει να του χαλάσουν το σχολείο», γιατί τα παιδιά ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Δημήτρης Ταχματζίδης σε ιστοσελίδα της Ημαθίας, επισήμανε ως ποτέ δεν έκανε χρήση του όρου «φασιστάκια», ωστόσο ο απόηχος μέρα με τη μέρα γίνονταν και πιο έντονος, σε σημείο που πήρε πανελλήνιες προεκτάσεις .

Παράλληλα όμως υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις από τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, εκφράζοντας περισσότερο απόψεις που προκαλούσαν το κοινό αίσθημα, ιδιαίτερα στον τόπο μας που αποτελεί το λίκνο της Μακεδονίας. Όμως υπήρξαν και πολλές οργισμένες φωνές πολιτών μέσω του διαδικτύου, αλλά και επώνυμες όπως του πρώην Δημάρχου Βέροιας Γιάννη Χασιώτη.   

Οργή Χασιώτη κατά δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη μαθητές σχολείων της Βέροιας που τελούσαν υπό κατάληψη, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της Ελιάς και στην συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, καταλήγοντας στην πλατεία Δημαρχείου. Καθ΄ όλη την διάρκεια της πορείας τους, οι μαθητές τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή…», αποσπώντας τα χειροκροτήματα των πολιτών που έτυχαν να βρίσκονται στους δρόμους της πορείας.

Όμως από εκεί που προήλθε η οργισμένη αντίδραση, ήταν από τον πρώην Δήμαρχο Βέροιας Γιάννη Χασιώτη ο οποίος με επιστολή του στην εφημερίδα μας, βάλλει κατά των βουλευτών Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσως Καρασαρλίδου και Χρήστου Αντωνίου οι οποίοι έκαναν λόγο για «φασιστικά στοιχεία» στα σχολεία, υποκινούμενα από την «Χρυσή Αυγή», κάνοντας χρήση διαδικτυακές αναρτήσεις βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος το οποίο «χαιρέτησε» τις κινητοποιήσεις των μαθητών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με τον έμμεσο τρόπο, ουσιαστικά εξέφραζαν την υποστήριξή τους στα φερόμενα λόγια περί «φασιστάκια» από τον καθηγητή Δημήτρη Ταχματζίδη. 

«Δεν μου προκάλεσε έκπληξη το όψιμο ενδιαφέρον των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το «σχολείο» και τις κινητοποίησες των μαθητών που αντιδρούν στη «συμφωνία των Πρεσπών». Ίσως για αυτό και να ενοχλήθηκαν» αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην Δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Χασιώτης και επισημαίνει:

«Αν όμως θέλουν να θυμηθούν το τι έλεγαν όλα τα πολιτικά κόμματα για το ζήτημα της ελληνικότητας της Μακεδονίας τον Σεπτέμβριο του 1991, όταν διοργανώθηκε από το Δήμο Βέροιας το Συμπόσιο για τη «Μακεδονία στο πέρασμα των αιώνων», έχω στην διάθεσή τους δηλώσεις όλων των κομμάτων, των αειμνήστων Κωστή Στεφανόπουλου, Γιάννη Μπανιά, Λεωνίδα Κύρκου, Αντώνη Τρίτση, του εν ζωή Φώτη Κουβέλη και πολλών άλλων, που έκαναν στις εφημερίδες κατά την παραμονή τους στη Βέροια, παρακολουθώντας τις εργασίες του Συμποσίου. Και βέβαια άρθρα όλων των εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων της «Ελευθεροτυπίας», του «Έθνους», της «Αυγής», του «Ριζοσπάστη» κλπ.».

Χασιώτης: Οι μαθητές ήταν πάντα μπροστάρηδες

Ο Γιάννης Χασιώτης είναι γνωστός για την πλούσια πολιτική του διαδρομή η οποία χαρακτηρίζεται από την μαχητικότητα, την οξυδέρκεια των ενεργειών του και την ευθύτητα των λόγων του. Με την επιστολή του θυμίζει τους δύο βουλευτές της Ημαθίας, αλλά και στους απλούς πολίτες που, τυχόν, δεν γνωρίζουν, τους αγώνες που έδωσαν οι μαθητές στην πορεία της πατρίδας μας.

«Σε ό,τι δε αφορά τις κινητοποιήσεις των μαθητών, πείτε μου από πότε ένας μαθητής, που έχει, με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης,  από τα 17 του χρόνια το δικαίωμα του εκλέγειν να μην έχει άποψη για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα; Και δεν ήταν πάντα οι μαθητές μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες του Έθνους; Να σας θυμίσω τους αγώνες τους για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, τη συμμετοχή τους στην εθνική αντίσταση κατά των Γερμανών, στους αγώνες τους για την «προίκα στη παιδεία και όχι στη Σοφία», στα συλλαλητήρια για το Κυπριακό, στο Πολυτεχνείο και σε τόσους άλλους. Και μήπως δεν υπήρχαν και τότε άλλοι μαθητές που να έχουν αντίθετη άποψη; Μίλησε τότε κανείς για «διχασμό» και «εθνικιστικό» ή «ταξικό» μίσος;» αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Χασιώτης και τονίζει πως:

«Και για είμαι σαφέστερος εννοώ τις πορείες και τις διαδηλώσεις των μαθητών. Και κατηγορηματικότατα αποδοκιμάζω την «συμμετοχή» διαφόρων εξωσχολικών κουκουλοφόρων και τα έκτροπα που δημιουργούν,   είτε αυτά γίνονται στις πορείες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, είτε στις άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται στην Αθήνα με τη συμμετοχή αντιεξουσιαστών ή ποικιλώνυμων «συλλογικοτήτων» κατέληξε.

Ούτε «φασιστοειδής», ούτε «εθνικιστής» όποιος διαφωνεί με την παραχώρηση 

Τις μέρες αυτές που εκδηλώθηκαν δυναμικά με κινητοποιήσεις οι μαθητές, δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών απόπνεαν ήθος, υπευθυνότητα και ωριμότητα, με πλήρη σεβασμό στα σχολεία τους και τη μαθητική τους ταυτότητα, σε αντίθεση με μια μερίδα μαθητών που εμφανίστηκαν σε άλλες, ευτυχώς, πόλεις και έκαναν αντισυγκεντρώσεις καλυμμένοι με κουκούλες. Οι antifa, που για το κυβερνών κόμμα είναι «δημοκράτες», «αλληλέγγυοι» και «ελεύθεροι στοχαστές»…

«Δεν φταίνε προφανώς οι μαθητές που αντιδρούν, αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, υποκύπτοντας στις πιέσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και υπακούοντας τον Τράμπ, αποφάσισε να παραχωρήσει στους Σκοπιανούς τη «Μακεδονική εθνότητα» και να αναγνωρίσει τη γλώσσα τους σαν δήθεν «μακεδονική» αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος Βέροιας και κλείνοντας ξεκαθαρίζει με αυστηρότητα πως:

« Έκανε, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα σοβαρότατο λάθος, που η ιστορία θα το κρίνει. Όμως Κυρία και Κύριε βουλευτές, ούτε «πατριδοκάπηλος», ούτε «εθνικιστής», αλλά ούτε και «φασιστοειδές» είναι όποιος θεωρεί σαν απολύτως ανιστόρητες και λανθασμένες αυτές τις παραχωρήσεις και αντιδρά και διαδηλώνει κατ’ αυτών. Τουλάχιστον η προσωπική πολιτική μου διαδρομή δεν επιτρέπει σε κανέναν να μου αποδώσει αυτούς τους  χαρακτηρισμούς» λέει ο Γιάννης Χασιώτης.

Εκπαιδευτικοί: Ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις

Κατά των μαθητών που συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την Συμφωνία των Πρεσπών, τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικοί φορείς που οι διοικήσεις τους ελέγχονται από άτομα που ανήκουν στον αριστερό χώρο.

Οι Εκπαιδευτικοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ημαθίας και το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, θεωρούν πως «χωρίς αμφιβολία η συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη. Διατηρεί το σπέρμα του αλυτρωτισμού γιατί υιοθετεί την ανιστόρητη θέση περί «μακεδονικού έθνους και γλώσσας». Βασικό σκοπό έχει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Όμως εκφράζουν την διαφωνία τους για τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις γιατί «αποτελούν  προσπάθεια ορισμένοι εθνικιστικοί κύκλοι το τελευταίο διάστημα, να περάσουν ακροδεξιές θέσεις μέσα στα σχολεία και στους μαθητές γενικότερα».

Ανάλογες είναι και οι ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Ημαθίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βέροιας τονίζοντας πως «χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το μακεδονικό και επιδίδονται σε μια πατριδοκαπηλία, με συνθήματα κενά από διεκδικήσεις δικαιωμάτων αλλά γεμάτα μίσος. Με τρομακτική ευκολία προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν για την νεολαία, τη χώρα και το λαό μας».  

Να σταματήσει η συκοφαντία…

Όπως και στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν την καλοκαιρινή περίοδο σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βέροια, Βεργίνα κ.λ.π., με εξαιρετικούς ομιλητές και με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, έτσι και τώρα με τις μαθητικές κινητοποιήσεις, υπήρξαν από αριστερούς χώρους χαρακτηρισμοί περί «φασιστών», «εθνικιστών» και «πατριδοκάπηλων».

Είναι απαράδεκτο για απλούς πολίτες που εκφράζουν την διαφωνία τους για ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι το ζήτημα της Μακεδονίας, να γίνονται διαχωρισμοί πραγματικού μίσους, από την στιγμή που οι ίδιοι οι διαδηλωτές δεν ανήκουν σε «συνδέσμους» και άλλες εθνικιστικές οργανώσεις. Δεν μπορεί να συκοφαντείται και να ποινικοποιείται κάθε πατριωτική εκδήλωση.

Δεν μπορούν να στοχοποιούνται ανήλικοι μαθητές ως ακροδεξιοί, φασίστες και χρυσαυγίτες, επειδή είχαν το «θράσος» να εκφράσουν τις εθνικές τους ανησυχίες για τη Μακεδονία. Είναι αντιδημοκρατική τακτική της Αριστεράς να απαγορεύει στους υπόλοιπους Έλληνες να έχουν αντίθετη άποψη και να την εκφράζουν.

Θα θυμίσουμε κάτι που είπε ο αείμνηστος τραγουδοποιός Τζίμης Πανούσης ο οποίος ανήκε ιδεολογικά στον χώρο των αντιεξουσιαστών:

«φασισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο φασισμός είναι νοοτροπία. Ακόμα και ένας Αντιεξουσιαστής, ένας Αναρχικός, ένας Αριστερός, μπορεί να είναι Φασίστας μεγάλος».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο website
με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του kerkidasport.gr.
Copyright © 2018 "ΚΕΡΚΙΔΑ" | All rights reserved | Development by LEONweb

Ακολουθήστε μας: Facebook | Twitter | Youtube RSS